icon

Už viem, prečo mlčíme a nepovieme o deťoch pravdu

2. júl 2022

Kamošku som dnes zbadala s 5 mesačným bruškom, sesternica sa pred mesiacom narodilo krásne babo, no proste baby boom v mojom okolí... Mam doma 9m synceka ktory jasne ze dáva zabrať ako každé dieťa.. Len som sa teraz tak zamyslela, ze spoločnosť ako je nastavena.. Keď oznámime rodine a blízkym tehotenstvo, všetci sú takí ze: "jeeej supeeer, juchuuu, huraaa, babo je úžasne, nový život vás čaká, je to mnaam, teste sa radujte sa". Ale ani vlastná mať mi nepovedala ze budem malo spat (takmer nespat), ze budem zanedbaná a nebudem stíhať domácnosť, ze mi zmäkne mozog a ze je to v konencom dôsledku áno dar a radosť, ale aj sakra makacka. Tak by som teraz tej kamoške od srdca povedala co ju neodvratne čaká, a ci vedia do čoho idú, ale neodvazila by som sa. Ja som bola istú dobu nasrata ze prečo mi nik nepovedal o realite, teraz ale chápem ze asi ma nik nechcel odradiť ci znechutit
... Mate to aj vy tak, takéto zmýšľanie?

travelllerka
3. júl 2022

Mne mama na rovinu povedala, že mi dieťa neodporúča, lebo ma pozná, akej som povahy. Ze aj ona keby môže vrátiť čas, dieťa by nemala, to isté povedala aj jej mama. A to sú ženy, čo deti milujú a starali sa o ne s totálnou bezpodmienečne láskou. Takže žiadne krkavcie matky. Len boli úprimne, že je to náročné. Keďže babka mala na smrť chorého muža, chovala sama dve deti. A moja mama, tej zas môj otec so mnou nijak nepomáhal, skôr komplikácie robil a ja som bola zdravotne na tom komplikovane od narodenia. Preto aj ja som úprimná, nechcem nikoho zavádzať aké je to tuti fruti mať dieťa. Možno preto niekedy zniem, že ich nemám rada, čo nie je ale pravda. Len by som tiež bola rada, keby ženy vedeli, čo ich čaká, o to to bude jednoduchšie.

autor
3. júl 2022

@letfenixa omg 🤣🤣🤣😭😭😭😭 tak toto je extrém.. Hej to aj mne mama hovorila, ze ved take dieta stále spi a zobudí sa len na jedlo, nepotrebuje nič len postieľku na spanie a par bodycok, a najlepšia hláška jedno dieťa žiadne dieta. Po pôrode 2 týždne sa ma v každom telefonáte moja stará mama spytovala, ze ci si stíham pri nom porobiť, ze ci buva, ze co mam navarene.... Na vianoce som ich zo srandy a zúfalstva oklamala, ze som stihla na piecť 5 druhov pri 3m dieťati.. Starká a mama ze dobre, ale si na materskej mohla si aj viac.. (koalce som objednala, vysrala som sa na to prvý raz v živote). Čiže hej, v tstomti štandarde ak žena vyrastá, tak to čaká rovnako aj od seba a keď sa to akosi nedarí, jasne ze je hotová

poopsie
3. júl 2022

Ano tak nejak sme to mali my... A potom dostatočne sme prebrali túto tému so svokrou a mojimi rodičmi, že haló niečo ste nám zabudli povedať... Minule sme sa smiali na
sesternicinej svadbe, že nevedia čo činia (sesternica je tehotná)... A jej svokra, alebo teta povedala: Každý si tým prešiel.... Môj ocino na všetko mikne plecom- také sú deti, aj vy ste také boli... Ani ty ešte nevieš čo ťa čaká ďalej 🤣 a teda keď to začne rozprávať a papulovať a snažiť sa presadiť ako najsilnejší článok 😠

anavixy
3. júl 2022

Prosím ťa, keď chceš vedieť “pravdu” o tehotnestve a materstve a dojčení, začni sledovať príslušné profily, stránky a čítať knihy, lebo ty musíš byť trošku inak orientovaná (myslím záujmovo a informačne!) pretože o problémoch s dojčením a práve o tom, že to fakt nejde samo sa píše pomaly VŠADE! Dnes, keď každá tretia je laktačná poradkyňa? 😅 ty asi budeš aj pri druhom dietati ešte prekvapená…

marca12
3. júl 2022

Ja si myslim,ze kazda inteligentna zena vie,co ju caka. Ved porodi babatko,o ktore sa treba starat. Nie kazda zena zije rozpravkovy sen o vonavych babatkach. Su to radosti aj starosti. Ako sa hovori keden usmev tvojho babatka a zabudnes na neprespatu noc. Keby sme sa na vsetko pozerali len negativne,kam by sme sa dostali

autor
3. júl 2022

@travelllerka chcela by som takú mamu ktorá mi nezatlka pravdu a povie veci na rovinu. Bude to zniet divne ale bud rada za takú mamu, ze ti otvorila oči a berie do úvahy aj tvoju povahu, to je dnes luxus.lebo mam pocit ze všetky babky len chcu chcú silou mocou vnúčatá, nehľadia na matku, na financie, na to ze sme všetci zadlženi na 30 rokov, ze nemáme záhradu s vlastnou zeleninou a ze nám deti nepostrazi pol dediny.. A hej hovoríte tu že ako si to nastavíš, tak máš..
Nemám si ako a co nastavovať, babky strazit jednoducho neprídu ani jedna, ani na dva dni, muž chodí do práce 9-5, pomôže len a kúpaním, dakedy dačo večer navarí a ide spať. Nemám peniaze na reštaurácie či opatrovateľky... Čiže nemám ako si život momentálne nastavit. Nastavovať by som si mohla keby mam babku na stráženie, gazdinu na domácnosť a hrnce, vtedy mile rada pojdem na shopping ci manikúru..

autor
3. júl 2022

Slovom to asi zhrniem, mam rada svoje dieťa ale podľahla som "umelej" pravde a radosti okolia. Vedela som ze to bude nanic, ale nevedela som, ze až tak veľmi nanič. To je asi celé..

zazrak1991
3. júl 2022

Bolo by ti už lepšie keby si kamoske pokazila radosť a povedala jej všetko to zle a náročné čo ju čaká ? Každá normálna žena ktorá má rozum vie že bábätko nie je bábika a bude musieť k nemu vstávať ,prebalovat pokakane plienky atď...aspoň teda mne to bolo jasné a to ma nikto nemusel upozorniť. Aj keď svagrovci už bábo mali a veľmi radi mi v tehotenstve hovorili že už je koniec ,proste už len dieťa ,plienky ,vstávanie a že sme si mali užiť život kým sme mohli. Ja som s tým samozrejme počítala ,že už ten život bude iný a že to bude aj náročné ale neskutočne mi to kazilo radosť. Tak gratulujem že ty máš vyslovene chuť niečo takéto hovoriť. My čakáme teraz druhé ,a áno dobrovoľne sme do toho išli zase . A vieme do čoho ideme aj keď dve deti budú určite náročnejšie ako jedno . A teraz ,keby mi kamoška alebo ktokoľvek začal kaziť radosť s takotou "krutou pravdou " tak ho pošlem rovno do 🍑
A neboj sa všetky vieme aj tu temnú stránku tehotenstva ,materstva ,výchovy ...moje najhoršie obdobie zo všetkého bolo zatiaľ kojenie, priznám sa že na to sa moc neteším ,nemám dobre spomienky na to . Ale nebudem tým kaziť iným ženám radosť ,každá sme iná ,každé tehotenstvo je iné a aj dieťa ...nuž materstvo -tak ako život -nieje rozprávka 🤷

zuzinka888
3. júl 2022

@juliet86 v kociku mali sme este taky hlboky komunisticky velky ako auto. Zahrada za domom a v dome v drevenej ohradke . Pa.atam ako sne nali slnecnik s dekou nie na dvore ale na zahrade nedzi riadkami mrkvy a cibule. Netvrxim ze to zvladla lavou zadnou ale zvladla

syslik81
3. júl 2022

spala som lepsie ako pred porodom ..makacka to nebola ani nahodou ,,domacost som stihala a zanedbana som nechodila... to ze ty si nevies zorganizovat veci a nezvladas to neznamnea to ze to tak isto maju aj ine ..preto tvrdit daco take tehotnej zene plnej hormonalnych zmien je od teba asi tak genialny napad ako napisat tuto temu - mala nby si sa zamysliet nad seboua nie nad druhymi

vroni
3. júl 2022

Ja som to mala naopak. Mne mama v kuse rozprávala, aki sú novorodenci strašní, roky nespis, v kuse jacia a grcaju a ty len peries a prezliekas... Mam dve deti, dcéra bola super spokojne dieťa, syn temperamentnejsi ale stále žiadna hrôza, žiadne nočné vresky sa nekonali, jasne, ze sa v noci spočiatku budili, ale dostali "zvanec" a chrápali ďalej.... Matka príroda vedela, čo robí, lebo nevyspata som svojmu okoliu nebezpečná...

medea2003
Autor odpoveď zmazal
prunee
3. júl 2022

Ja rodicovstvo vobec neberiem ako nejaku zataz, alebo, ze by ma mal na to niekto upozornovat, ci pripravit. To, ze sa vela veci zmeni, vratane spanku a menej casu je snad kazdemu jasne. Nikdy nebolo viac informacii ako teraz, kto to potrebuje, vie sa o tom zhruba oboznamit, ci opytat sa na to dopredu. Nemusi zit v naivnej nevedomosti. V minulosti zili rodiny viac spolu ako generacie, tak s tym prakticky zili. Ved clovek snad ma nejaku predstavu, co to obnasa. Ako su rozne deti, menej alebo viac narocne, tak su rozni aj rodicia a mozu rovnaku situaciu znasat lepsie, ci horsie. Preto na niektore veci sa ani neda dopredu pripravit.

amelie2017
3. júl 2022

Vies co, ale rodicia, kamaratky, a pod. neklamu, nezatajuju zamerne, proste to zle z hlavy vytlacis, inak by sa nerodilo viac deti. Spomenies si na to len zamerne.

reanda
3. júl 2022

v niecom mas pravdu.. ano, v dnesnej spolocnosti sa deti a materstvo moc 'nenosia'.. ani sa to velmi nezije a tym padom sa o tom ani moc nehovori, lebo sa to povazuje za take okrajove.. ludia tomu nevenuju patricnu pozornost, potom to nezvladaju, maju pocit, ze zlyhali a kto sa uz len bude tym chvalit? .. dost zien matersku doslova pretrpi a uz sa nemozu dockat, kedy dieta supnu do jasli, skolky a vratia sa do 'normalneho zivota', kde budu chodit do prace a zarabat peniaze, budovat karieru, nakupovat domy a auta, chodit na dovolenky a proste robit vsetky tie veci, ktore su v zivote - podla noriem dnesnej spolocnosti - naozaj dolezite a podstatne a kde nebudu musiet stracat svoj drahocenny cas takymi hovadinami, ako dojcenie, prebalovanie, domace prace, z coho im nasledne len 'makne mozog' - ten tak studiom a pracou na 'podstatne veci' dobre vytrenovany mozog.. taka skoda.. no oplati sa mat deti? keby im niekto povedal, aka je to otrava, tak ich ani nemaju.. a mohli by sme ako ludstvo vymriet a konecne by bol pokoj 😀
ale poviem ti tajomstvo.. ty zi ZENA.. a ako zena mas prirodzene instinkty, ako sa dobre postarat o dieta a vobec nikto ta to nemusi ucit.. su to materinske instinkty.. keby si sa nachvilu stisila a prestala venovat pozornost tomu, ci zvladas splnat normy spolocnosti a kolko druhov kolacov mas napecene, tak by si ho mozno pocitila.. a on by ti povedal skutocnu pravdu..
nasa macka mala styri macata.. zmizla, ked mali styri tyzdne - asi ju zrazilo auto, alebo co.. maciatka to prezili, aj ked teda tej materinskej starostlivosti moc neuzili.. jedno z nich uz ma vlastne maciatka.. vo veku ani nie jedneho roka 😀 .. a myslis, ze je ta macka zmatena, nevie co ma robit a vycita osudu, ze prisla tak skoro o svoju matku, ze ta jej nic nepovedala, ze ju nic nenaucila a ona teaz nevie, co ma robit? ze keby to vedela, tak do maciatok ani nejde? 😀 nie.. vie, co ma robit a robi to perfektne.. aj bez toho, aby ju to niekto ucil a nieco jej o tom hovoril..
takze chyba nie je v tom, ze s detmi je to tazke a mali nas pred tym varovat.. chyba je v nastaveni spolocnosti smerom k tym detom a materstvu.. a ked niekto chce mat deti a 'zvladat to', mal by sa v prvom rade odvratit od ocakavani tej pomylenej spolocnosti a vratit sa k svojej prirodzenosti.. alebo potom teda radsej tie deti nemat, no

mamula20
Odpoveď bola odstránená
moonlight1210
3. júl 2022

Ja s tymto nemam problem. Na rovinu dotycnej vytesenej novopecenej mamicke poviem: no moja, ty sa dosmej, ty si uz dozila.

Lebo tak to je.
S detmi zacina uplne iny zivot. A ked panboh da, tak do nasej smrti tu budu.
Uz nikdy to nebude len ja, ja, ja a moje potreby.
Ked deti odrastu (cca 7-9 rokov) a zacnu byt samostatnejsie, tak sa nam nieco z tej byvalej slobody postupne vrati. Ale uz nikdy nebude uplna.
Co nie je zle.
Len je to uplne iny zivot nez bol po cele tie roky nasho zivota, kym deti prisli. Ked sme boli iba my, nase potreby, nase naroky, nasa kariera, nase vylety, nase vymysly a starost iba o nase osobne pohodlie a nikoho a nic viac, ak sa nam zrovna nechcelo.

Deti tomu daju iny rozmer. Nieco pridaju, inde uberu.

A novorodenci, to je kapitola absolutnej sebeckej sebestrednosti sama o sebe.
Jasne, ze za to nemozu. Ale zit s nimi je presne ako s takym clovekom. Len zapistia, uz sa musi okolo nich skakat. Zistovat, ci hlad, plienka, teplota, rozmrzelost, alebo co ich rozrevalo. Nemozeme ich nechat tak, okriknut, nahodit sluchatka a citat dalej knizku. Je povinnost vstat a bezat zistovat, co potrebuju. O dvanastej na obed od rozvareneho obeda, ci o poldruhej v noci uprostred najtuhsieho spanku. Kedykolvek sa im uraci zacat revat.
Vobec ho nezaujima, ze suchame nosom od unavy po zemi.

Na to by sa mali zeny pripravit. Ze cca pol roka to bude takto. Ziadne reklamne: ty moje male zlate nu-nu-nu.
A s tym nemam problem im to takto povedat.

Je tu opacny problem - nechcu to pocut, nechcu tomu verit a su presvedcene, ze u nich “to bude nieco celkom uplne ine”.
Vzacne to aj tak je. Vzacne vyhraju v loterii dieta spave, kludasa, co nereve, len tisko mrnka, vystaci si so sledovanim okolia z postielky a prespi 18 hodin denne.
Ten zvysok zien vstava aj patkrat za noc a je cele dni na povel po ruke, ked drobec spusti.

travelllerka
3. júl 2022

Podľa mňa by mohli materstvo pridať ako predmet na základnej škole. Inštinkty neinstinkty, ja by som to ocenila. My sme proste v rodine nemali žiadne deti, nepoznala som poriadne žiadne dieťa, až kým som neporodila. Naozaj som nemala reálnu predstavu, aké je to s deťmi, len hlúposti načítane z kníh, čo sa teda nedá k realite prirovnávat ani trosku, aspoň taký je môj názor. Voľakedy žili rodiny viac spolu, viac generácií a pomáhali si. Myslím po väčšine. Ženy od malička videli iné deti mať deti, atď. Mam pocit, že v dnešnej dobe sme určite viac od seba oddelení, nevravím, že všetci, ale urcite pomerne tam bude asi rozdiel.
A zas druhá strana veci, akokoľvek by mi vraveli, aké to bude ťažké, asi by som neverila, by som si pomyslela, že ja si to určite lepšie zariadim atď. Proste najmúdrejší je vždy ten, čo ešte deti nemá :D

reanda
3. júl 2022

@travelllerka keby sa materstvo, rodicovstvo, normalne zilo, tak by si nemala problem to vidiet okolo seba.. ale dnes sa rodicovstvo nezije.. dnes sa chodi do prace a deti vychovavaju institucie.. a ked maju s nimi potom rodicia stravit nejaky cas napr. cez prazdniny, tak si buchaju hlavu o stenu a vypisuju o radu, ako to prezit, aby sa nezblaznili.. alebo postuju kvazi vtipne fotky, ako na zaciatku prazdnin vystresovany rodic fajci za brankou jednu od druhej..

derdia
3. júl 2022

Preeeeeesne tak... Ale vies preco? Lebo by sa deti nerodili... A bola by to sakra skoda...ja mam dve... Jedno som mala par mesiacov pred 20tkou...ano myslela som si, ze dieta je sranda... No neboj sa zobudila som sa ztoho hned prvy den po porode...
Mam aj druhe... Ano milujem ich neskutocne.. Ale ja som tak alergicka na deti, ze normalne mam nervy, ked je vedla mna matka s malym dietatom, ktroe stale niecochce😄😄😄😄🙄🙄🙄🤦ani sa ma to netyka, ale ja to nechcem ani vidiet ani pocut😭😭😭
Och.... Boze... Ale vies preco to tak aj je? Pretoze mi nik nepomohol... Keby mam muza, ktory by uspaval, svokru, ktora by kocikala, mamu, ktora by pomahala... Ja som bola vzdy na to sama....takze teraz ked maju moje deti 15 a 5 dakujem bohu, ze som kde som a nemusim uz riesit ziadne dieta... A byt hlavne 24 hodin vkuse po ruke... Nenavidim ten stav.. Nehnevajte sa na mna a tymtovzdavam holdvseeetkym mamam, ktore to bavi, tie bymali dostat ocenenie!!!!!! Pretoze mat dieta je naaajtazsia uloha na svete...a ten co to neprezil nevie. A hlavne internet je strasny pretoze ukazuje nerealne veci... Preto su depky a vsetkolebo mamicky, najma kedcakaju orve simyslia, ze vsetko bude krasne volanikove ruzove... Prd. Takze este raz prosim vas majte deti aj za mna... Lebo ja som alergicka😆😆😆🤦🤦🤦😭😭😭a ked tu vidim tie fotky uzasne nastajlovane spiacich deti... Ale predstavim si realitu chce sa mi vracat. ( ano viem, mnhoe ste sa v tomnasli, lebo musite mat dar sebaobety a sepadarovania, ktory ja asi nemam az tak vyvinuty... A hlavne zeny radim vam ak uz nechcete a nemozete mat deti, lebo nevladzetw tak sa nepsoliehajte na atk alebo. Prerusovanu suloz.. Stretavam sa s mamickami aj 46 rocnymi... 😔😔😔

derdia
3. júl 2022

A eate jedno....my zijeme samy, takze cokolvek dieta potrbuje ide za tebou... Volakedy zili v dome viaceri, takze dieta sa stale dakde ku dakomu strcilo... Bud s dedom, babkou, tetou, atd... Teraz je decko len s mamou a mam nevladze... Lebo nik nevladze 24 hodin denne...

derdia
3. júl 2022

Ahoj natrap sa vobec tym... Niekto to ma tak ako ty.. Niekto s detmi spava v manzelskej posteli, miesto toho aby sa venoval chlapovi.. Proste kazda tomame inak nastavene.. A nemusis byt zla ze to tak citis... Aj ja to tak citim..
Ja sa smejem, ze keby mi dali 3 rocne uzhotove tak ho beriem. Ja neznasam tehotnestvo, porod, dojcenie, vsetko okolo toho.... Ani za 50000 eur bysom do toho nesla...

bagerka
3. júl 2022

Mne to naopak kamoska hovorila pri kazdej prilezitosti..ze sak pockaj a hento toto... je som bzdy na to mavla rukou. No a mali sme to tak, ze teda 3x za noc sa budit na mliecko je ok, spaval aj cez den a hocikde, nereval nikde, obcas sa iba pozlostil, v kocari sa vozil do 3 rokov ale aj presiel kus sam.sme v pohode dakujem za take dieta

derdia
3. júl 2022

Pozor babky chcu vnucata, len na fotke... Popysit sa v kostole... Ale to je tak vsetko. Cest vynimkam....

derdia
3. júl 2022

@bagerka ano ano je rozdiel dieta a dieta... Ale ja by som uz nechcela ani take, ktore by sa dalo o 20tej vypnut a rano zapnut😭😭😭😆😆😆😀😀😀

vroni
3. júl 2022

@reanda, preháňas a šialene. Ze je niekto biologicky zena ešte neznamená, že je v skutočnosti nastavená vypnúť mozog, rodiť ako jabloň každý rok a menenie plienkok bude považovať za životnú napln. Je mi úplne úprimne a hlboko u prdele, ako vyzerá moja domácnosť a ci mam vydrhnute dĺažky. Fakt, z celého srdca. Keď je tam bordel, tak je, a co ma byt. Ja chcem chodiť do práce a na dovolenky, deti sú mojou súčasťou ale nie životnou náplňou a som veľmi spokojná, že mám len dve a nie viac. Práve naopak, dnešná spolocnist glorifikuje detstvo, deťom sa treba venovať, s deťmi sa treba hrať, deti sa nesmú nudiť..... Práve naopak, v minulosti ženy porodili a nesiplalibsa s deckom do aleluja, išlo do šatky a na pole s matkou, pripadne ho dostali na krk starší súrodenci a bolo. A žena držala hubu a krok, mala deti, koľko sa zadarilo, práve ako ta macka. Táto doba je, našťastie, už za nami.

ailiba
3. júl 2022

Tak mas uplnu pravdu... Mame teraz druhe babo a je to o zivot. Pritom aj 2 rocny syn je zlaty, aj babo... Ale noci su des a clovek nema ani chvilku pre seba... Ale ta laska, co citim za to stoja. Su to moje pokladiky.

autor
3. júl 2022

@reanda chodí sa do práce asi preto, lebo hypotéky a úvery sa samé nezaplatia...

bagerka
3. júl 2022

@derdia my sme tiež už neriskovali 😁

reanda
3. júl 2022

@vroni nepisem o vydrhnutych dlazkach, ani o tom, ze ma zena drzat hubu a krok.. ano, deti maju byt sucastou nasho zivota, ale ked sa poziem okolo seba, nemam pocit, ze je to tak.. vypada to, ze deti su skor na pritaz a ked ich clovek ma, 'normalny zivot ' mu skoncil - vid tato tema.. preto sa snazime to ich hrozne detstvo nejak rychlo 'odsrat' a dosiahnut, aby aj ony zacali co najskor samostatne zit ten nas 'normalny zivot' .. a ano, pohlad na matky je asi ako pises, ze ked je zena matkou, rovna sa to vypnuty mozog a zaoberanie sa hlupymi nepodstatnymi cinnostami.. no ktora zena by tuzila po takom statuse? byt povazovana za sliepku, co jej k zivotnej naplni staci utierat zadky a varit kasicky a este sa necha zivit, plus vyziera statnu kasu, do ktorej ani nicim poriadne neprispela? pritom zena je takou matkou iba dost malu cast svojho zivota, na svoje ostatne polohy ma tiez dost casu, no ale byt matkou - ako hovorim, to sa uz proste nenosi.. aj ked si myslim, ze doba, kedy sa deti proste rodia zenam, tak skoro za nami nebude 😀
navyse si myslim, ze zien, ktorym tato doba, taka, aka je, uplne vyhovuje, zas az tolko nie je.. ale mnohe si to ani len neuvedomia.. lebo si myslia, ze takto to proste musi byt.. ved uvery a hypoteky sa same nezaplatia, ze .. no.. tak zaplatme uvery a hypoteky, nemajme deti, lebo je to strasna makacka a za par dekad zhasneme a finito.. len mne na tom nepride nieco ok? aha, este ze ta 'mudra priroda' to zariadila tak, ze na to zle zabudneme, alebo tomu pri varovaniach neuverime, aby sa zivot zachoval.. pekne s nami vy....la 😀 boze, to fakt sme taki uboziaci? toto je ten 'normalny zivot? 😝