Už viem, prečo mlčíme a nepovieme o deťoch pravdu
Kamošku som dnes zbadala s 5 mesačným bruškom, sesternica sa pred mesiacom narodilo krásne babo, no proste baby boom v mojom okolí... Mam doma 9m synceka ktory jasne ze dáva zabrať ako každé dieťa.. Len som sa teraz tak zamyslela, ze spoločnosť ako je nastavena.. Keď oznámime rodine a blízkym tehotenstvo, všetci sú takí ze: "jeeej supeeer, juchuuu, huraaa, babo je úžasne, nový život vás čaká, je to mnaam, teste sa radujte sa". Ale ani vlastná mať mi nepovedala ze budem malo spat (takmer nespat), ze budem zanedbaná a nebudem stíhať domácnosť, ze mi zmäkne mozog a ze je to v konencom dôsledku áno dar a radosť, ale aj sakra makacka. Tak by som teraz tej kamoške od srdca povedala co ju neodvratne čaká, a ci vedia do čoho idú, ale neodvazila by som sa. Ja som bola istú dobu nasrata ze prečo mi nik nepovedal o realite, teraz ale chápem ze asi ma nik nechcel odradiť ci znechutit
... Mate to aj vy tak, takéto zmýšľanie?
Tak ja si myslim ze.kazda normalna zena vie co vsetko ju caka. Hadam si nebola taka naivna ze to.je prechadzka ruzovou zahradou
Vedela som do čoho idem, moja mama si nikdy nekladla servítku pred usta. S mužom sme si najprv užili krásnych 12 rokov bez detí a potom sme do toho skočili. Starala som sa aj o sestrine po nociach, a starať sa o svoje a iné deti, je síce iné, ale vedela som že to vôbec nebude malina, a záťaž vtedy dočasná bude pri mojich deťoch permanentná a aj preto som stále vravela mužovi, čakaj čakaj. Poďme na dofcu, poďme tam tam tam. Lebo s deťmi to nebude dovolenka, ale len "zmena prostredia" pre nás. 😃 Tešíme sa až podrastu, lebo tento stereotyp na rodicaku je trochu na palicu.
Podľa mňa ti to nikto nepovedal lebo:
Voľakedy sa nekojilo silou mocou (ja a moja sestra sme nikdy neboli kojene, UM dieťa lepšie spalo. Moja svokra tiež 2- mesačne sama odstavila od kojenia, aby jej neovisli prsia.
Deti išli veľmi skoro do jaslí, materská bola pol roka, ja som bola od roka u starkej.
Voľakedy sa rodičia s nami toľko nepiplali, a nevenovali, ako to praktizuje dnešná spoločnosť -vymyslat deťom aktivity (som alergická na to slovo), program, výlety...voľakedy to tak nebolo.
Sťažujeme si to mnohokrát samé.
Na materstvo ta nik nepripravi 😀 aj keby ti to mama dennodenne vravela, tak si to nebudes vediet predstavit alebo sa prestanes tesit a budes sa bat a to by bolo na co dobre… kazda zazije ten sok a mozem ti povedat, ze nebudes pripravena ani na to, ked pride druhe, lebo to zas budu ine problemy, ziarlivost surodenca, menej casu na babatko… taky je zivot 😉
@vilma7 podla mna je niekde zlata stredna cesta, ani to “volakedy” nebolo az take skvele. Ja by som si priala v detstve viac vyletov, alebo nejake kruzky, ci sport, ktore mi dopriate neboli. Netvrdim, ze tlacit deti denno-denne do nejakych aktivit je spravne, tak ako sa to dnes deje, ale nieco medzi. Nerobime si deti preto, aby sme ich odkladali a starali sa o ne institucie, alebo stari rodicia…
@petricka22 tak či šport alebo krúžky, výlety ti rodičia dopriať mohli.
Ja nevravím že všetko bolo skvelé, ale ja som mala pekné detstvo.
Keďže som chodila na turistický krúžok, tak výletov som mala ozaj dosť, sestra zas hrávala basketbal.
Na výlety sme chodievali cez ROH, kedy išiel plný autobus detí a podľa mňa to bola oveľa väčšia sranda, ako keby sme vsadey chodili len 4-členná rodina.
Každú stredu sme sa mohli ísť kúpať, to zas stál celý bus a poďho na plaváreň do susedného mesta.
A potom bol pre nás ešte pekný výlet ku starkej na dedinu, kde som mala sesternice na a bratranca.
Každé leto stanovačka plus chata (podniková) takže na výlety sa ozaj sťažovať nemôžem.
My sme mali v rodine dvojicky… nedonosene, urevane, narocne, netolerujuce kocik, takmer nespali 🙄. A ja som toto zazila a cakala to iste pri prvom dietati … a nestalo sa 😂 tak som to opat cakala pri druhom, ved predsa nikto nema 2 dobre deti… a ľaľa ho, koťuhu, syn je este lepsie a bezproblemovejsie dieta ako bola dcerka ❤️ Nemam tip top upratane, a ano, spanku a volneho casu je sakramensky malo, ale ja si to nesmierne uzivam a cakala som teda oooovela vacsiu hrozu.

Ja som presne nad tymto nedavno rozmyslala. Ze preco mi nikto nepovedal do coho idem 😂 ale oni asi aj hovorili, len ja som nepocuvala alebo som si to nevedela dobre predstavit. Ine je, ked ti niekto len tak zo zartu povie ze, hah teraz sa uz nevyspis, ako ked vidis co naozaj s clovekom robi spankova deprivacia. Akoze mne to teda vtipne nepride 😀 naozaj je to tazke odopierat si zakladne zivotne potreby ako spanok, plus ta strata slobody a uplna zmena zivota. Podla mna sa o tom hovori stale malo a nedostatocnou vaznostou. Vela zien to napriklad odlahci tym, ze to stoji za tu bezhranicnu lasku atd, len ono to tak uplne nefunguje ked clovek spi 3 hodiny denne