icon

Vnímate mamy predčasne narodených detí inak?

18. sep 2025

Dobrý deň. Zaujíma ma - vnímate inak nejako maminy predčasniatok? Že radšej by ste šli von s maminami s donosenymi detmi? Mali sme jednu takú zvláštnu situáciu a neviem nejako, či to môže niekomu vadiť alebo byť nepríjemné byť s nami alebo to len mňa taka hlúposť napadla.. máme len rok, vývoj ok, zatiaľ zdravý, bez dg, no menší oproti rovesníkom... vďaka za každý názor

Strana
z3
anonym_21acf4
18. sep 2025

@anonym_autor to by ma ani nenapadlo, urcite maminy predcastniatok nevnimam inak. Ak tak, skor s obdivom, ze co vsetko zvladli (starostlivost, strach o dieta, atd)

kiwi3
18. sep 2025

tam bude problem asi niekde inde...

pribinak
18. sep 2025

Debilnejsiu otázku som tu už dlho necitala …….

anjelicek26
18. sep 2025

tam bude problem v tvojom vnimani a porovnavani tvojho dietata s inymi... maly sa tiez narodil 2030g v zivote ma to nenapadlo nejako vnutorne riesit...je taka zaba mala chuda, asi sa to menit nebude😂

denkabemommy
18. sep 2025

@anonym_autor nechodila by som von s matkami, čo používajú materinský plurál

autor
18. sep 2025
@kiwi3

tam bude problem asi niekde inde...

@kiwi3 ďakujem :D

autor
18. sep 2025
@denkabemommy

@anonym_autor nechodila by som von s matkami, čo používajú materinský plurál

@denkabemommy fuha, tak to teda máš kritériá na výber kamarátok 🙂 ok 🙂

autor
18. sep 2025
@anjelicek26

tam bude problem v tvojom vnimani a porovnavani tvojho dietata s inymi... maly sa tiez narodil 2030g v zivote ma to nenapadlo nejako vnutorne riesit...je taka zaba mala chuda, asi sa to menit nebude😂

@anjelicek26 ano, asi je to v mojom vnímaní, zato sa pýtam 🙂 to ste mali kráľovskú váhu, náš len kilo

autor
18. sep 2025

@pribinak no vieš, niekomu debilná a mňa to zasa zaujíma až trápi táto otázka......

kiwi3
18. sep 2025
@anonym_autor

@kiwi3 ďakujem :D

@anonym_autor nemyslela som automaticky, ze v tebe, ale toto je asi posledne, co clovek riesi. zbytocne si to vztahujes na to predcasne narodenie.

mimka1402
18. sep 2025

Zväčša tieto maminy sú viac vyhrotene a majú pocit, že ich dieťa ktoré nedonosili je niečo viac.. Najmä to prizvukuju v každej debate hoc sa ich na to nik nepýta. Takže obávam sa, že to v skutočnosti nikoho nezaujíma okrem dotyčnej mamy.

autor
18. sep 2025
@mimka1402

Zväčša tieto maminy sú viac vyhrotene a majú pocit, že ich dieťa ktoré nedonosili je niečo viac.. Najmä to prizvukuju v každej debate hoc sa ich na to nik nepýta. Takže obávam sa, že to v skutočnosti nikoho nezaujíma okrem dotyčnej mamy.

@mimka1402 práveže ja som opak a ja nerada o tom aj hovorím, až neznasam o tom rozprávať, aby ho nebrali ako nejakého iného a celkovo sa späť vracať k tým pocitom....beriem to ako je, no keď sa ma niekto spýta koľko má a že je menší tak teda poviem, že no mali sme predčasných pôrod, inak nikdy nezačínam s tym ja.

pralinka25
18. sep 2025

no v prvom rade to spracuj. vidiet ze to v sebe stale nemas spracovane ked premyslas tymto smerom. v zivote nikdy ma toto ako kriterium nenapadlo. nikdy. ja navyse popravde ani netusim komu sa kedy dieta narodilo. neriesim. kazdy mame svoje starosti. ja mam decka donosene a aj tak mame problemy. a co. kazdy nejake mame.

autor
18. sep 2025
@kiwi3

@anonym_autor nemyslela som automaticky, ze v tebe, ale toto je asi posledne, co clovek riesi. zbytocne si to vztahujes na to predcasne narodenie.

Ano, vztahujem si to dufam ze ozaj len ja, ze mi je to neprijemne stále, len ozaj ma zaujimalo, ako to ini vnimaju, som rada teda, ze to je len v mojej hlave a nie nejake objektivne ze by to dakomu bolo nepríjemné

autor
18. sep 2025
@pralinka25

no v prvom rade to spracuj. vidiet ze to v sebe stale nemas spracovane ked premyslas tymto smerom. v zivote nikdy ma toto ako kriterium nenapadlo. nikdy. ja navyse popravde ani netusim komu sa kedy dieta narodilo. neriesim. kazdy mame svoje starosti. ja mam decka donosene a aj tak mame problemy. a co. kazdy nejake mame.

@pralinka25 máš pravdu, ďakujem....mne uzked niekto začne, že je malý, tak ma chytá stres a zle sa cítim, viem, ze stále mam tu psychiku riadne nahnutu co sa tohto tyka

januska12323
18. sep 2025

Opíš nejakú situáciu lebo zatiaľ vyzerá, že máš problém len ty v sebe.

barka1
18. sep 2025

Som matka predcasniatka nikdy som sa necítila kvoli tomu ostrakizovana.

barka1
18. sep 2025

Poznám matku dvojčiat, ktoré sa narodili v 25tt. Nikdy som ju nebrala inak ako ine matky. Naše deti su kamarati. Problém bude niekde v tebe nie v okolí. Este si sa, zda sa, nezmierila "s osudom".

pribinak
18. sep 2025
@anonym_autor

@pribinak no vieš, niekomu debilná a mňa to zasa zaujíma až trápi táto otázka......

@anonym_autor ty máš problém sama do sebou, nie ľudia s predcasniatkami či ich matkami

barka1
18. sep 2025

A moja donosena dcera s váhou 3800kg nosila v roku velkost 80.

sara07
18. sep 2025

uprimne máš baby čo píšeš že ano maju s tym nejaky problém , potom baby čo im je to jedno a baby čo to neriešia
je na teba ako to vnimaš a berieš, však nevešaj nikomu na nos že je predčasniatko , ber ho taky ako je , je v pohode ... nech sa s ním to netaha chudatko až na vš ....
všetko e v hlave ...

autor
18. sep 2025
@sara07

uprimne máš baby čo píšeš že ano maju s tym nejaky problém , potom baby čo im je to jedno a baby čo to neriešia
je na teba ako to vnimaš a berieš, však nevešaj nikomu na nos že je predčasniatko , ber ho taky ako je , je v pohode ... nech sa s ním to netaha chudatko až na vš ....
všetko e v hlave ...

@sara07 máš pravdu, ďakujem, aj som si povedala ze ved nemusim odôvodňovať inym ked mi zacnu niečo vravieť ze je malý, no nejak to automaticky poviem ako odôvodnenie ked niekto povie ze aky drobec na svoj vek, ale zas nemusim im to komentovat, mozno aj niektore donosene nie su nejake tabulkove vyskovo

autor
18. sep 2025
@pribinak

@anonym_autor ty máš problém sama do sebou, nie ľudia s predcasniatkami či ich matkami

autor
18. sep 2025
@barka1

Poznám matku dvojčiat, ktoré sa narodili v 25tt. Nikdy som ju nebrala inak ako ine matky. Naše deti su kamarati. Problém bude niekde v tebe nie v okolí. Este si sa, zda sa, nezmierila "s osudom".

@barka1 no to sa bojim, ze sa ani nikdy nezmierim...ty si sa cez to preniesla?

anonym_712201
18. sep 2025

podla mna by si ty mala zmenit postoj a vobec to nebrat osobne
a ked ti aj niektora mamina nieco povie na velkost dietatka, tak sa len zasmiat a nanajvys odvetit, ze "ved ich o par tyzdnov mozno aj predbehne vo vyske "...
moj syn bol tiez vzdy medzi najmensimi, aj v skolke, aj teraz v skole je, baby o hlavu vyssie ... urcite aj predtym ako babatko bol, my sme to na ihriskach takto neporovnavali. A kym mi dr. nepovie na preventivke, ze ma rastovy problem, tak je to OK

anonym_91f6fa
18. sep 2025
@anonym_autor

@sara07 máš pravdu, ďakujem, aj som si povedala ze ved nemusim odôvodňovať inym ked mi zacnu niečo vravieť ze je malý, no nejak to automaticky poviem ako odôvodnenie ked niekto povie ze aky drobec na svoj vek, ale zas nemusim im to komentovat, mozno aj niektore donosene nie su nejake tabulkove vyskovo

@anonym_autor Ja som pár dní prenášaná a čo viem, tak mama vždy počúvala aká som drobná, chudá a odkedy som ja vnímala a pamätám si, som to celé detstvo a dospievanie počúvala tiež. Lebo som jednoducho drobná a chudá bola. Netreba to brať ako útok, urážku, nič osobné, je to obyčajné konštatovanie. Nemusíš sa pred tým nijak brániť, obhajovať, vysvetľovať to. Ja zatiaľ deti nemám, ale veľa kamošiek áno, jedna aj predčasniatko a určite ju neberiem inak, nemám pocit, že by bola iná ako ostatné.

autor
18. sep 2025
@anonym_712201

podla mna by si ty mala zmenit postoj a vobec to nebrat osobne
a ked ti aj niektora mamina nieco povie na velkost dietatka, tak sa len zasmiat a nanajvys odvetit, ze "ved ich o par tyzdnov mozno aj predbehne vo vyske "...
moj syn bol tiez vzdy medzi najmensimi, aj v skolke, aj teraz v skole je, baby o hlavu vyssie ... urcite aj predtym ako babatko bol, my sme to na ihriskach takto neporovnavali. A kym mi dr. nepovie na preventivke, ze ma rastovy problem, tak je to OK

@anonym_712201 ďakujem za povzbudenie 💗

autor
18. sep 2025
@anonym_91f6fa

@anonym_autor Ja som pár dní prenášaná a čo viem, tak mama vždy počúvala aká som drobná, chudá a odkedy som ja vnímala a pamätám si, som to celé detstvo a dospievanie počúvala tiež. Lebo som jednoducho drobná a chudá bola. Netreba to brať ako útok, urážku, nič osobné, je to obyčajné konštatovanie. Nemusíš sa pred tým nijak brániť, obhajovať, vysvetľovať to. Ja zatiaľ deti nemám, ale veľa kamošiek áno, jedna aj predčasniatko a určite ju neberiem inak, nemám pocit, že by bola iná ako ostatné.

@anonym_91f6fa ďakujem za povzbudenie 💗

denkabemommy
18. sep 2025
@anonym_autor

@denkabemommy fuha, tak to teda máš kritériá na výber kamarátok 🙂 ok 🙂

@anonym_autor budem úprimná, tak strašne mi to vadí, že je to moje kritérium. Našťastie som sa s tým v okolí realne stretla asi 2x náhodne na ihrisku.

A to mám kamarátky, ktorých deti majú naozaj rôzne diagnózy od DMO až po autispektrum...čiže zhrnula by som to tak, že diagnóza dieťaťa mi nevadí ale diagnóza matky áno 🙂

marca12
18. sep 2025
@anonym_autor

@pralinka25 máš pravdu, ďakujem....mne uzked niekto začne, že je malý, tak ma chytá stres a zle sa cítim, viem, ze stále mam tu psychiku riadne nahnutu co sa tohto tyka

@anonym_autor Uplne ti rozumiem. Nechapem takemuto komentovaniu deti. To je jedno,ci je to predcasniatko alebo buclate babo. Neznasam tieto reci,aky je pribraty,aky je velky,maly,taky,onaky. Co je to za blby zvyk komentovat vzhlad.

Strana
z3