Vnímate mamy predčasne narodených detí inak?
Dobrý deň. Zaujíma ma - vnímate inak nejako maminy predčasniatok? Že radšej by ste šli von s maminami s donosenymi detmi? Mali sme jednu takú zvláštnu situáciu a neviem nejako, či to môže niekomu vadiť alebo byť nepríjemné byť s nami alebo to len mňa taka hlúposť napadla.. máme len rok, vývoj ok, zatiaľ zdravý, bez dg, no menší oproti rovesníkom... vďaka za každý názor
@sara07 máš pravdu, ďakujem, aj som si povedala ze ved nemusim odôvodňovať inym ked mi zacnu niečo vravieť ze je malý, no nejak to automaticky poviem ako odôvodnenie ked niekto povie ze aky drobec na svoj vek, ale zas nemusim im to komentovat, mozno aj niektore donosene nie su nejake tabulkove vyskovo
@anonym_autor akoze to ze niekto povie na dieta ze je male na svoj vek by ma teda vazne nijako nerozhadzalo.
ja mam deti tri. najmladsi sa narodil len tyzden pred terminom ale bol od svojich surodencov pri narodeni o vyse kilo mensi. a stale je omnoho mensi a lahsi ako boli oni v jeho veku. je mensi na svoj vek. zato stredna dcera je velmi velmi vysoka na svoj vek. tiez to ludia komentuju. pretoze ma 10 a realnu vysku ma na 14 rokov. neriesim. pokrcim ramenami poviem ze kazdy sme nejaky. ja som nadstavena ale tak ze nevnimam za kazdym slovom a kazdou vetou nieco zle. nestriehnem ci vyslovena veta je utok alebo konstatovanie. proste to beriem ako small talk a neriesim. a na druhej strane co je take hrozne na tom ze je predcasniatko? teraz to myslim vo vztahu a interakcii s inymi ludmi. ved je uzasne ako sa dnes dokazu zachranit aj taketo deticky. poznam niekolko predcasniatok a su sikovne a vobec nic im nechyba. niektore dokonca nadpriemerne sikovne. a ano niektore maju aj diagnozy. lenze to ma aj obrovske mnozstvo donosenych deti. vies napriklad to moje stredne dieta. je na svoj vek velmi vysoka. a ma chuda dyslexiu. vies ako sa ludia divaju na decko co vyzera na 14 a nevie citat? ucim ju sa s tym vyrovnat. ja s tym vyrovnana som. a vobec mi nerobi problem o tom rozpravat pretoze prave to tutlanie je najvacsi problem. ludia potom nemaju vedomost a hovoria kraviny. povedomie o vsetkom je risenim nie vyhybanie sa. normalne sa bavim s dcerou aj s inymi ludmi o tomto. jasne ze ma to mrzi ale na druhej strane su horsie veci. a na dalsej nebudem sa tvarit ze to neexistuje. mne pomaha ked ludia napriklad o niektorych uskaliach hovoria, pretoze sa potom viac dozviem napriklad aj o tomto. som rada ked zname osobnosti priznaju ze maju napriklad dyslexiu alebo ADHD atd. clovek vie ze v tom nie je sam a ze sa moze nieco naucit. horsie je ked je nieco super velke tabu. to potom vytvara len dalsie nedorozumenia a problemy.
vyrovnaj sa s tym pre svoje dieta. je tu. je isto zlate mile sikovne. ludia budu vzdy sudit. je uplne jedno cim a kym si. neupinaj sa na to. neries to. aj ten nauspesnejsi najsikovnejsi a najkrajsi clovek ma svojich hejterov. no a co nehovori to nic o nom ale o nich.
Predstava nejaka takato?
Fuuu to je ta mama predcasniatka? Tak s nou sa kamaratit nebudeme...kamaratime sa len s matkami donosenych deti...💪
Prosim ta, ko ti vobec takato kravina mohla napadnut? Ako? Preco? Cooooooze? 😳 toto je otázka roka. 🤷🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
@anonym_autor nemám stim problém úprimne je mi jedno či je dieťatko precasnatko.
Či má dáku diagnózu niejak to neriešim .
Keď chcem tak sa budem kamaráty ak mám záujem Oto aj tá matka
Ďakujem vám za normálne komentáre, asi šlo len o môj pocit, respektíve blbá zhoda náhod
@mimka1402 práveže ja som opak a ja nerada o tom aj hovorím, až neznasam o tom rozprávať, aby ho nebrali ako nejakého iného a celkovo sa späť vracať k tým pocitom....beriem to ako je, no keď sa ma niekto spýta koľko má a že je menší tak teda poviem, že no mali sme predčasných pôrod, inak nikdy nezačínam s tym ja.
@anonym_autor ale pozri, to ty vobec nemusis nikomu hovorit ze sa narodil predcasne. A nie vy ste nemali predcasny porod. Ty si mala. mnozne cislo je tu fakt otravne...😇
Proste ak niekto povie, ze je mensi.. no tak co, je... = dobreho vela nenarastie vzdy moja kamoska drobka hovorila :DDD a viac by som to nekomentovala. Predstav si aj vacsie deti kometnuju.. ja ani neviem kolkokrat som riesila = akaaa je velka, po kom, po com? tahate ju za usi doma ?
Co ta ma co chytat stres, tak je maly... a ? davas si za vinu, ze je maly? ale tak s tym proste neurobis nic, treba to prost ehodit za hlavu co bolo...
Mne nevadí chodiť von ani s ľuďmi ktorý majú vysoký krvný tlak, pleseň na nohách a hemoroidy a všetky možné ,,veci" o ktorých keď nerozprávajú tak to nemá ako kto vedieť a ak by otom aj rozprávali tak natom nevidím nič čo by ma pobúrilo alebo akokoľvek odstrašilo od kontaktu s nimi.
Ale ísť von s tebou by mi veľmi vadilo,pretože v tak primitívnej spoločnosti ako je tá tvoja by som sa necítila zrovna vo svojej jej koži a ešte by som musela tŕpnuť čo za sprostosť pred kým vypustíš ,aby som sa za teba nemusela hanbiť.
Problém nastáva, keď sa človek začne dobrovoľne obklopovať idiotmi a začne im veriť.
Načo sú ti takéto kamarátky?
Mne nevadí chodiť von ani s ľuďmi ktorý majú vysoký krvný tlak, pleseň na nohách a hemoroidy a všetky možné ,,veci" o ktorých keď nerozprávajú tak to nemá ako kto vedieť a ak by otom aj rozprávali tak natom nevidím nič čo by ma pobúrilo alebo akokoľvek odstrašilo od kontaktu s nimi.
Ale ísť von s tebou by mi veľmi vadilo,pretože v tak primitívnej spoločnosti ako je tá tvoja by som sa necítila zrovna vo svojej jej koži a ešte by som musela tŕpnuť čo za sprostosť pred kým vypustíš ,aby som sa za teba nemusela hanbiť.
@anonym_b521f8 kokos.... ja už neviem čo by mi muselo byť, aby som žene, čo ju nepoznám hneď takto nadávala.... Pre teba je asi veľa ľudí veľmi primitívnych, ešteže ty chyby "nemáš", hlavne, že by si sa mala hanbiť v prvom rade sama za seba
@sara07 máš pravdu, ďakujem, aj som si povedala ze ved nemusim odôvodňovať inym ked mi zacnu niečo vravieť ze je malý, no nejak to automaticky poviem ako odôvodnenie ked niekto povie ze aky drobec na svoj vek, ale zas nemusim im to komentovat, mozno aj niektore donosene nie su nejake tabulkove vyskovo
@anonym_autor
@anonym_autor to, že ti niekto povie na dieťa, že "aký je malý" vôbec nie je výčitka ani kritika. Len proste taký small talk, lebo sa patrí nejak niečo povedať na dieťa, ktoré ti niekto ukáže. Napríklad mojej vkuse hovorili - aká vlasaňa (lebo mala od narodenia husté dlhšie vlasy). Ďalšej komentovali napríklad obrázok na vetrovke... Alebo že je riadny macko (bola fakt bacuľatá). To je len proste niečo, čo ľudia uvidia na dieťati a hodia takú akože konverzačnú poznámku, myslia to ako pochvalu, len aby sa niečo povedalo. Aj to, že je drobný môže byť kľudne myslené v dobrom. Fakt.
Vôbec za tým nemusíš dodávať, že bol predčasne narodený. Načo? Na to sa nikto nepýtal. Aj deti narodené v termíne môžu byť malé.
@anonym_autor
@anonym_autor to, že ti niekto povie na dieťa, že "aký je malý" vôbec nie je výčitka ani kritika. Len proste taký small talk, lebo sa patrí nejak niečo povedať na dieťa, ktoré ti niekto ukáže. Napríklad mojej vkuse hovorili - aká vlasaňa (lebo mala od narodenia husté dlhšie vlasy). Ďalšej komentovali napríklad obrázok na vetrovke... Alebo že je riadny macko (bola fakt bacuľatá). To je len proste niečo, čo ľudia uvidia na dieťati a hodia takú akože konverzačnú poznámku, myslia to ako pochvalu, len aby sa niečo povedalo. Aj to, že je drobný môže byť kľudne myslené v dobrom. Fakt.
Vôbec za tým nemusíš dodávať, že bol predčasne narodený. Načo? Na to sa nikto nepýtal. Aj deti narodené v termíne môžu byť malé.
@elviku11 ďakujem ♥️
@anonym_autor to by ma ani nenapadlo, urcite maminy predcastniatok nevnimam inak. Ak tak, skor s obdivom, ze co vsetko zvladli (starostlivost, strach o dieta, atd)
@anonym_21acf4 ďakujem ♥️
@anonym_autor ????Absolutne , nikdy som to nikdy nepocutila a nikdy ich nebrali inak.
Debilnejsiu otázku som tu už dlho necitala …….
@pribinak Nie? Ja dnes taku ze co dat psovi ake granule zrat,a vcera este sprostejsiu zasa pes a granule.
Ahoj, my mame kamosov a im sa predcasne narodil chlapcek, uz je to skolkar a neberiem ich inak, su to super ludia a povahovo si sedime akurat som mozno opatrnejsia v niektorych otazkach ohladom tehotenstva, porodu a proste tem kt by nemuseli byt uplne ok ale to len z mojej strany. Nechcem sa skratka vypytovat. Oni su praveze dost otvoreni a v pohode s tym ze je maly je iny. (Je zdravy len vizualne je utlejsi atd).
Ahoj, my mame kamosov a im sa predcasne narodil chlapcek, uz je to skolkar a neberiem ich inak, su to super ludia a povahovo si sedime akurat som mozno opatrnejsia v niektorych otazkach ohladom tehotenstva, porodu a proste tem kt by nemuseli byt uplne ok ale to len z mojej strany. Nechcem sa skratka vypytovat. Oni su praveze dost otvoreni a v pohode s tym ze je maly je iny. (Je zdravy len vizualne je utlejsi atd).
@neviem_123 ďakujem pekne za povzbudenie 🙂 som rada, že to bol zrejme len môj pocit
@barka1 no to sa bojim, ze sa ani nikdy nezmierim...ty si sa cez to preniesla?
@anonym_autor samozrejme. Ani na chvílu má nenapadlo, že by kvoli tomu, že je predcasne narodeny, bol nejaky menejcenny či "iny". Ani ja si to nedávam za vinu, aj ked som problém mala ja, nie on. Som šťastná, ze je šikovný, s dobrým srdcom a celkovo vydareny.
@anonym_autor ????Absolutne , nikdy som to nikdy nepocutila a nikdy ich nebrali inak.
@anonym_4f57c5 ďakujem..ja som od niektorých ľudí už mala také scenáre a asi aj zato mi ostalo zakorenené v hlave toto, a aj keď je všetko zatiaľ ok zdravotne, tak aj tak sa stretám u dr s tým, že je iný oproti donosencom, rizikový a nikto nevie, čo bude, samozrejme, to chápem, že mi to musia povedať, no keď toľko človek počúva aké sú tie deti "iné" tak nevie, či len v ponímaní dr alebo už aj v spoločnosti celkovo...
@barka1 väčšina žien je s tým ok čo som tu čítala diskusie na mk, ja neviem prečo to ja tak nesiem, že si neviem odpustiť aj keď som to nevedela nijako ovplyvniť.... Tak vám prajem všetko dobré, držte sa🙏
Nikdy som sa mamičiek nepýtala za akých okolností sa narodilo ich dieťa. Mám dve deti a naozaj ani len netuším, kto z ich kamarátov je predčasniatko. Dokonca pracujem v škôlke a ani by mi nenapadlo pýtať sa rodičov na takú vec. Rešpektujem deti také, akú sú. Či sa narodili skôr, neskôr, prirodzene, sekciou - je mi to úplne jedno. Dôležitejšie sú úplne iné veci, napr. výchova 🙂
@anonym_4f57c5 ďakujem..ja som od niektorých ľudí už mala také scenáre a asi aj zato mi ostalo zakorenené v hlave toto, a aj keď je všetko zatiaľ ok zdravotne, tak aj tak sa stretám u dr s tým, že je iný oproti donosencom, rizikový a nikto nevie, čo bude, samozrejme, to chápem, že mi to musia povedať, no keď toľko človek počúva aké sú tie deti "iné" tak nevie, či len v ponímaní dr alebo už aj v spoločnosti celkovo...
@anonym_autor Ano,chapem Ta ze ta obava je,a z tobo prameni aj tato otazka a je to tvoja obrana zrejme.Ja som si napr vycitala predcasny porod i ked sa to u nedslo asi zabranit.Pozri sa ty vies ako na tom je,ako napreduje a ako sa vyvija,mozes prenho urbot maximum a podporit ho vo vsetkom.A ak je len maly tak bud rada a netrap sa, Na vahe tak nezalezi to dobehne neskor,chlapci su vseobecne chudsi a drobnejsi. Moje predcasniatka su brane normalne,ale uz maju 6 ak sa ti dobre vyvyja ze napreduje motoricky ,tak nemaj obavy.Rec moze prist nekor aj kludne po 2 r az.Este by som ti odporucila rybinolej kupt a dvat mu,ten je dobry kvoli omega ,ja som davala pokial nezacali vypluvat🙂 Drzim Vam palce a skus sa s tym vysporiadat❤️
@anonym_autor Ano,chapem Ta ze ta obava je,a z tobo prameni aj tato otazka a je to tvoja obrana zrejme.Ja som si napr vycitala predcasny porod i ked sa to u nedslo asi zabranit.Pozri sa ty vies ako na tom je,ako napreduje a ako sa vyvija,mozes prenho urbot maximum a podporit ho vo vsetkom.A ak je len maly tak bud rada a netrap sa, Na vahe tak nezalezi to dobehne neskor,chlapci su vseobecne chudsi a drobnejsi. Moje predcasniatka su brane normalne,ale uz maju 6 ak sa ti dobre vyvyja ze napreduje motoricky ,tak nemaj obavy.Rec moze prist nekor aj kludne po 2 r az.Este by som ti odporucila rybinolej kupt a dvat mu,ten je dobry kvoli omega ,ja som davala pokial nezacali vypluvat🙂 Drzim Vam palce a skus sa s tym vysporiadat❤️
@anonym_4f57c5 ďakujem 🫂
podla mna by si ty mala zmenit postoj a vobec to nebrat osobne
a ked ti aj niektora mamina nieco povie na velkost dietatka, tak sa len zasmiat a nanajvys odvetit, ze "ved ich o par tyzdnov mozno aj predbehne vo vyske "...
moj syn bol tiez vzdy medzi najmensimi, aj v skolke, aj teraz v skole je, baby o hlavu vyssie ... urcite aj predtym ako babatko bol, my sme to na ihriskach takto neporovnavali. A kym mi dr. nepovie na preventivke, ze ma rastovy problem, tak je to OK
@anonym_712201 presne tak. nasa dcera sa narodila 46cm ale rastie ako z vody, je od vsetkych pomaly o hlavu vyssia. Vsetci zasa hovoria, ze aka je strasne vysoka. Ludia vzdy nieco komentuju. Ako 2 rocnej jej vytykali, ze sa ani pozdravit poriadne nevie... 🙈
@pralinka25 máš pravdu, ďakujem....mne uzked niekto začne, že je malý, tak ma chytá stres a zle sa cítim, viem, ze stále mam tu psychiku riadne nahnutu co sa tohto tyka
@anonym_autor vies co, je to zvlastne, ja mam sice donoseneho jedneho syna, narodil sa len tyzden pred terminom, musel von kvoli mojmu tlaku, a stale bol proste mensi. Narodol sa ale uplne najvacsi z mojich 4 deti, aj dlhy bol, aj vaha super. No ale ked som pocula, joooj, ale je malicky na svoj vek, a dobre Ti papa a to a hento, tak ma chytala akasi panika, ci stres. Ani nemusel byt predcasne narodeny. A o to horsie, ze svagrine mali v podobnom case tiez deti a ti boli strasne buchty, akoze fakt michelinkovia, tam ale aj geny su ine, tam su vysoki ibaja rodicia, u nas som ja krpec. A presne taka drobna som bola aj ja. No a napriek tomu, ze viem, ze logicky nema problem, ani podpa doktorky, ani endokrinologicky, aj tak vo mne niekde je ten cervik (ci som dobra mama, akoze ako keby to bola moja chyba). Pri prvom som pocuvala, ze mi z prs tecie asi smotana, nie mlieko, pri druhom ani nehovorim, no a tento treti, zrazu som mala "asi slabe mlieko" a bla bla...a potom prislo stvrte a zrazu mam zas smotanu. Ma 4,5 roka a vazi 15 kg, mladsia sestra ma 2,5 roka a vazi 13 kg. Ale stale to nie su tie velke deti, ani nikdy nebudu. Tak si viem predstavit, o aky pocit ide. Ale v skutocnosti ma asi nikdy nikto takto neriesi, len vo mne to ostalo. Ja mamicky predcasniatok neskutocne obdivujem.
@anonym_autor vies co, je to zvlastne, ja mam sice donoseneho jedneho syna, narodil sa len tyzden pred terminom, musel von kvoli mojmu tlaku, a stale bol proste mensi. Narodol sa ale uplne najvacsi z mojich 4 deti, aj dlhy bol, aj vaha super. No ale ked som pocula, joooj, ale je malicky na svoj vek, a dobre Ti papa a to a hento, tak ma chytala akasi panika, ci stres. Ani nemusel byt predcasne narodeny. A o to horsie, ze svagrine mali v podobnom case tiez deti a ti boli strasne buchty, akoze fakt michelinkovia, tam ale aj geny su ine, tam su vysoki ibaja rodicia, u nas som ja krpec. A presne taka drobna som bola aj ja. No a napriek tomu, ze viem, ze logicky nema problem, ani podpa doktorky, ani endokrinologicky, aj tak vo mne niekde je ten cervik (ci som dobra mama, akoze ako keby to bola moja chyba). Pri prvom som pocuvala, ze mi z prs tecie asi smotana, nie mlieko, pri druhom ani nehovorim, no a tento treti, zrazu som mala "asi slabe mlieko" a bla bla...a potom prislo stvrte a zrazu mam zas smotanu. Ma 4,5 roka a vazi 15 kg, mladsia sestra ma 2,5 roka a vazi 13 kg. Ale stale to nie su tie velke deti, ani nikdy nebudu. Tak si viem predstavit, o aky pocit ide. Ale v skutocnosti ma asi nikdy nikto takto neriesi, len vo mne to ostalo. Ja mamicky predcasniatok neskutocne obdivujem.
@anonym_8a55a0 ďakujem, že si mi to napísala a nevysmiala sa mojim pocitom... veď to, aj ja tak, kamošky majú rovesníkov, brat, tak je vždy porovnávaný a stále mi to tak príde ľúto....
@anonym_autor nechodila by som von s matkami, čo používajú materinský plurál
@denkabemommy toto ja zase nepochopím, lebo mňa by to ani nenapadlo riešiť alebo sa nad tým pozastavovať a už vôbec nie podľa toho selektovať, no každý sme iný 🙂
@anonym_autor urcite nie inak
@anonym_autor stretávas sa s ľuďmi ( z tej zvláštnej situácie), ktorí majú vnútorný problém nadradenosti. Možno by to chcelo stretnúť ľudí láskavých a príjemných
Mam doma predcasniatko, nebol ani na 1,5kg, 42 cm … dlho v nemocnici … okrem kablikov, ktore obcas z neho ovisli a bol mini, nebol rozdiel. Kamaratky mali o par mesiacov starsie deti .. okrem konstatovania super ste zvladli a pozor na kable nejak nikto neriesil. Ja som si nic nevycitala. … mala som starosti sost nakolko som s nim ostala sama + xy dalsich veci … asi preto som si robila, co chcela, ignorovala vsetky tabulky a milniky … zacal rozpravat neskor asi v 3 eokoch, ale zato v 7 rokoch plynule v 3 reciach, odplienkoval sa neskoro … nemala som potrebu ho ucit a jemu sa nechcelo … a potom to zvladol za 2 dni. Nema ziadne alergie, nebyva chory, inteligencne je na tom velmi dobre … ziadne doplnky ani nic, v zahranici nie je az taka starostlivost, deti idu do jasli skoro … takze mamicky nemaju moznost vysedavat a komentovat kazdy prd … takze nikto extra neporovnava a ci je narodeny v termine alebo nie, pokial nie je naozaj DG je kazdemu uplne jedno. Cisarsky je na poziadanie, takze ako sa dieta narodilo tiez nie je tema … a ci niekto koji tiez nie. Mas okolo seba divne kamaratky
@anonym_autor Náš synček sa narodil presne na termín. Ako začal rásť, stále som počúvala aký je maličký, že joooj, asi Vám moc nepapá, že? Jedno obdobie mi to uz riadne liezlo na nervy... Pritom spapá všetko, a aj dosť a nie je prieberčivý, no je stále v pohybe. Až raz moja mamina keď stále nato niekto narázal povedala, že dobrého moc nebýva... A odvtedy to aj ja tak hovorím a je mi jedno kto si čo myslí. Malý je druhák a je najmenší v triede - má 20kg a nosí veľkosť 110-116. Ale cez leto obliekol ešte kraťase veľkosť 86 😁

@denkabemommy fuha, tak to teda máš kritériá na výber kamarátok 🙂 ok 🙂
@anonym_autor
no neber to v zlom ale mame kili, uz parametre aj dobre kakame aj zúbky nám uz rastú... Vieš, ja to tiež nemusím. Ale ze by som nechodila koli predčasnému s tou kamoskou von tak to nie. Ved to je uplne jedno.
Ale zas vies, nas napr ma 2 a he momentálne dosť kusový. Nesla by som s tebou von aby neublížil tomu tvojmu menšiemu. Kolkokrat mam malu na rukach on jej da pusu a v sekunde ju kusne! Nie vzdy dokážem hned reagovať.
A z takéhoto dôvodu napriklad by som s tebou sla tak sama na kavu, aby som ochránila tvoje dieta.
Takze tiez myslím, ze tam problém bude inde ako s predcastniatkom.