icon

Všetci hovoria, že materská je zázrak. Prečo mi o tej druhej strane nikto nepovedal?

Dnes o 09:12

Prosím vás, kto vymyslel, že materská je najkrajšie obdobie, nech si to príde na týždeň skúsiť ku mne domov. Lebo ja som práve na materskej a mám pocit, že som úplne mimo. Všetci mi hovoria, užívaj si to, je to len raz, ale ja fungujem na troch hodinách spánku, dieťa mi celý deň plakalo a ja mám nervy už len z toho, že niekto na mňa prehovorí. Teraz konečne spí a ja som tak strašne unavená, že si nedokážem ani zdriemnuť, len ležím a civím do steny, hlava ide na plné obrátky, tak som sa radšej prišla sem trochu vykričať.
Dnes ráno som sa rozplakala len preto, že som nevedela nájsť čisté bodyčko. Dieťa plakalo, ja som mala mastné vlasy, neumytú tvár a pocit, že to vôbec nezvládam. A potom mi mama do telefónu povie, že toto sú najkrajšie chvíle môjho života. Normálne som mala chuť jej povedať, nech si to vyskúša ona. Ja svoje dieťa milujem, ale momentálne mám pocit, že som len dojka, prebaľovačka a niekto, kto nestíha ani základné veci. O sebe ani nehovorím, mám pocit, že som úplne zmizla.
Najviac ma na tom štve, že sa o tom nehovorí narovinu. Všade len usmiate fotky a reči o zázraku materstva, ale málokto povie, že je to aj psychicky ťažké, že bez spánku človeku prepína a že sa cíti precitlivený na všetko. Ja sa teraz necítim, že prežívam niečo najkrajšie, skôr mám pocit, že len nejako prežívam deň za dňom. Fakt by ma zaujímalo, či to má niekto teraz rovnako, alebo som ja jediná, čo to takto nezvláda.

mimaapeto
Dnes o 10:16

keď príde z práce chlap daj si vaňu, umy mastné vlasy a hneď ti bude lepšie... keď som varila tak na viac dní a vtedy som si zavolala maminu na pomoc... ona bola s malou a ja som varila prala a riadila... hneď som sa cítila lepšie... cez víkend keď bol muž doma znova čas na seba + navariť+ poprať... dá sa neboj nájdeš si režim a nie je zle zavolať si pomoc 🙂

anonym_659b84
Dnes o 10:16

uprimne priznavam, ze ked mi je tazko, tak si take prispevky citam, ze ako mi je vlastne dobre, ked mam uz odchovane 😀Neboj raz bude dospele, ani nevies kedy

cyberk
Dnes o 10:20

ja som si sice matersku max uzila, ale ten prvy rok by som nechcela vratit ani za nic :D
len si opakuj, je to len obdobie :D a vlastne na vsetko zle si povedz "je to len obdobie" :D lebo tak to je.. dieta bude rast ako z vody, o rok sa budes pozerat na tie fotky a usmievat sa, aj ked budes vediet, ze to bolo sakra tazke, ale krasne.. 🙂

anonym_519ad3
Dnes o 10:20

@anonym_autor Vsetko naozaj hodnotne sa rodi v bolesti. Taky je princip tu na svete. Takze tym, ze je to tak tazke a narocne, je to zaroven aj najkrajsie co moze byt, lebo formujes nove zive stvorenie. Povedz si, co moze byt viac ? Ja rozumiem, ze ty ides do uzadia. Ale...ti je ako sk sviecou...aby davala naozaj teplo a svetlo do okolia sama musi zharat a zmensovat sa, ubuda z nej. Ak by bola stale pekna krasna a nezmensovala by sa, nemohla by davat tu tepelnu a svetelnu energiu svetu ;) drzim prsty. Si momentalne pre to svoje dietatko najdolezitejsia, jedina bytost na svete.

anonym_cee952
Dnes o 10:23

@anonym_autor Ako si zariadis tak mas. Ale najviac ma teda prekvapilo, ze pises, ze nikto o tom nehovori. Ja mam prave naopak pocit, ze sa o tom hovori absolutne vsade a doslova to funguje ako antikoncepcia, napriklad aj na mna 😀

michaela329
Dnes o 10:23

@anonym_autor tristokrát za deň 😅 Ak bola horšia noc. Nedostatok spánku robí svoje, do toho hormóny, do toho neuspokojenie základných potrieb a blues je na svete. A ver tomu, že veľa žien to tak má. Kľudne si poplač, ponadavaj, príjmi pocity a potom ich pusti preč. Nie si zlá mama, si len čerstvá mama a mení sa celá tvoja osobnosť. A neboj sa, ono bude lepšie - fakt. A poobede choď aspoň na hodinu preč, prejsť sa, k niekomu na kávu. Mne to pomáhalo. Držím palce.

really8
Dnes o 10:24
@anonym_cee952

@anonym_autor Ako si zariadis tak mas. Ale najviac ma teda prekvapilo, ze pises, ze nikto o tom nehovori. Ja mam prave naopak pocit, ze sa o tom hovori absolutne vsade a doslova to funguje ako antikoncepcia, napriklad aj na mna 😀

@anonym_cee952 presne. Vsetky len fnukaju.

tiezjedna
Dnes o 10:24

ja som asi z Marsu, ale toto som nezažívala ani pri jednej zo svojich troch materských dovoleniek, fakt nie... Ja som si ich tak strašne užívala, že keby nie som už výbehový model, tak si strihnem štvrté dieťa hneď😎😂 Ale chápem, že to, čo popisuješ je asi ten častejší jav a držím ti palce, neboj, ono sa to poddá🙏 Bude dobre. Chce to režim (ktorý sa aj tak bude meniť, ale je dôležitý), pridať trošku spánku, delegovať, čo sa delegovať dá a hlavne sa nepos*ať z toho, že nemáš všetko na 100 %😘

extempore
Dnes o 10:25

Pri takýchto vyplakávačkách mi nejdú do hlavy dve veci:
1. ako naše staré, prastaré mamy a ženy ďalej do minulosti vychovali, nezriedka, aj 10-12 detí.. nemali autá, supermarkety, práčky, sušičky, umývačky, umelé mlieko, pampersky.. neustále boli tehotné alebo v šestonedelí, atď.. tie museli byť "zrútené" v jednom kuse.. alebo aj nie. A to mohli zabudnúť na nejakú pomoc manžela. Lebo kedysi chlapi neprebaľovali a nekúpali deti..
2. keď je na tej materskej tak zle tak prečo ženy ťahajú aj dve-tri za sebou? Známa sa mi tak po prvom pôrode sťažovala, že sa z decka ide zblázniť, že má toho plné zuby.. a, ahaho, už je 10 rokov doma, má 4 deti presne v rozmedzí troch rokov. Asi si porátala, že chodiť do práce je náročnejšie.. :D :D
3. a na záver, aby ste tu niektoré nepovedali, že len hejtujem. Moja rada - nekompromisne dieťaťu nastaviť spánkový a denný režim založený na pravidelnosti. Skončiť dojčenie a dať dieťaťu umelé mlieko - bude spokojné, najedené a bude spať ako dudok. A viac zapriahnuť chlapa. Je to rovnako jeho dieťa ako tvoje.

louise
Dnes o 10:27

Každé obdobie je náročné v niečom inom a veľmi závisí od dieťaťa a aj od mamičky - očakávaní a potrieb. Ja mám deti 2 a od začiatku som zapájala aj manžela, ktorý vždy ochotne pomáhal vo všetkom. S oboma som bola doma len rok, tak som sa snažila si to maximálne užiť. Každý bol iný (syn veľký nespavec), ale teraz po rokoch to vnímam ako krásne obdobie (pamätáme skôr to lepšie z minulosti 🙂 ). Potom prišla popri deťoch a domácnosti práca na plný úväzok, neskôr krúžky, škola, puberta. Daj tomu čas, spravte si návyky aké vám vyhovujú, čo počká v domácnosti nechaj tak, zapoj manžela a skús si nájsť chvíľky pre seba. 🙂

tiezjedna
Dnes o 10:28
@extempore

1. ako naše staré, prastaré mamy a ženy ďalej do minulosti vychovali, nezriedka, aj 10-12 detí.. nemali autá, supermarkety, práčky, sušičky, umývačky, umelé mlieko, pampersky.. neustále boli tehotné alebo v šestonedelí, atď.. tie museli byť "zrútené" v jednom kuse.. alebo aj nie. A to mohli zabudnúť na nejakú pomoc manžela. Lebo kedysi chlapi neprebaľovali a nekúpali deti..
2. keď je na tej materskej tak zle tak prečo ženy ťahajú aj dve-tri za sebou? Známa sa mi tak po prvom pôrode sťažovala, že sa z decka ide zblázniť, že má toho plné zuby.. a, ahaho, už je 10 rokov doma, má 4 deti presne v rozmedzí troch rokov. Asi si porátala, že chodiť do práce je náročnejšie.. :D :D
3. a na záver, aby ste tu niektoré nepovedali, že len hejtujem. Moja rada - nekompromisne dieťaťu nastaviť spánkový a denný režim založený na pravidelnosti. Skončiť dojčenie a dať dieťaťu umelé mlieko - bude spokojné, najedené a bude spať ako dudok. A viac zapriahnuť chlapa. Je to rovnako jeho dieťa ako tvoje.

@extempore ty si chlap, keď dokážeš vypotiť toľko blbostí v jednom príspevku? Hlavne tú o umelom mlieku???🙄😖 Už tam chýba len to, že dieťa treba nechať vyplakať, aby zaspalo......🙄🙈

anonym_0d0b98
Dnes o 10:35
@extempore

@extempore napr to. Ze viatej dobe zili v jednom dome dve generacie. Napr aj moja svokra nechala dieta ked malo 10mesiacov ona isla do roboty.
Jej mama mala 52 rokov. Cerstva dochodkyna. Uz sa o dieta postarat vedela. Kdezto dnes stare mamy pracuju este aj v 63. To je rozdiel nie? Ze ani takato "pomoc" nie je.
A este sa chytim toho spanku. Moje deti nikdy nechceli spat. Prvy spal iba v porodnici. Doma max 40min slofik. Nic ine. Mohla som robit cokolvek dr mi povedala-su aj take deti. Nuz. Nebudem pchat do nich lieky aby boli "utlmene" a spave....
netreba porovnavat. Ani dvojcata nie su rovnako. A kro nezazil nepochopi... o tom som sa presvedcila uz davno.

extempore
Dnes o 10:36
@tiezjedna

@extempore ty si chlap, keď dokážeš vypotiť toľko blbostí v jednom príspevku? Hlavne tú o umelom mlieku???🙄😖 Už tam chýba len to, že dieťa treba nechať vyplakať, aby zaspalo......🙄🙈

@tiezjedna nie, nie som chlap. Som mama dvoch detí.. ČO je zlé na umelom mlieku??

krasneleto
Dnes o 10:37

ak si definitivne v koncoch, prestan kojit, zacni spat min jeden spanok s dietatom, zapoj rodinu , popros muza a daj sa trochu do kludu... domacnost nemusi byt tip top...

tiezjedna
Dnes o 10:37
@extempore

@tiezjedna nie, nie som chlap. Som mama dvoch detí.. ČO je zlé na umelom mlieku??

@extempore čo je dobré na UM, pokiaľ má žena možnosť dojčiť??? Nechceš tu šíriť fámy o "slabom" mlieku, že nie...

extempore
Dnes o 10:39
@tiezjedna

@extempore čo je dobré na UM, pokiaľ má žena možnosť dojčiť??? Nechceš tu šíriť fámy o "slabom" mlieku, že nie...

@tiezjedna ???? samozrejme, že je slabé mlieko.. našej susedke revalo bábätko celé noci, nespala kvôli tomu polovica bytovky. Keď som sa bola spýtať, že čo sa deje tak povedala, že sa pokúša dojčiť, ale jej mlieko očividne malému nestačí. Na to sa jej muž zobral, šiel do pohotovostnej lekárne kúpiť Bebu a tej noci sme sa konečne po troch mesiacoch všetci vyspali. A to nie je len jeden príklad. Z materského mlieka sa robí kult a pritom je to len jedlo.

haley7897
Dnes o 10:41
@tiezjedna

@tiezjedna jasné, ze chce 😆

luccija
Dnes o 10:44
@martinmmartin

Jo a este ta caka svata trojica - Vlastna menopauza, Dieta v najhorsej puberte , a rodic v senilite . Vsetko naraz na tvojom krku

@martinmmartin ty si taký vnímavý muž klobúk dole
@anonym_autor a je to niečo strašné neumyta tvár, vlasy?Aj také sú dni matiek asi to robí tá únava, že to vnímaš horšie.Praveze mne sa zdá, že sa dosť píše o psychike a tlaku na ženy matky.Ako mama 18 r "dietata' ti napíšem, že bude to ešte horšie pre mňa bola puberta oveľa väčší šok ako celých prvých 10 r😜
Este budú dni kedy pôjdeš do práce decko bude hľadať veci do školy, budeš sa poobede učiť a možno mu to nepôjde.Pokym si doma je to naozaj ešte fajn

tiezjedna
Dnes o 10:45
@extempore

@tiezjedna ???? samozrejme, že je slabé mlieko.. našej susedke revalo bábätko celé noci, nespala kvôli tomu polovica bytovky. Keď som sa bola spýtať, že čo sa deje tak povedala, že sa pokúša dojčiť, ale jej mlieko očividne malému nestačí. Na to sa jej muž zobral, šiel do pohotovostnej lekárne kúpiť Bebu a tej noci sme sa konečne po troch mesiacoch všetci vyspali. A to nie je len jeden príklad. Z materského mlieka sa robí kult a pritom je to len jedlo.

@extempore nič ako "slabé" materské mlieko neexistuje, ako matka dvoch detí by si to mala vedieť🙄 Mlieka mohla mať susedka málo, ale rozhodne ho nemala slabé... Bože, kedy už tieto kydy prestanú lietať vzduchom.........😖

michaelam2
@extempore

@extempore nie je to len jedlo…je to to najlepsie co dietatu vramci vyzivy mozes dat. Nic lepsie neexistuje. A ziadne slabe mlieko nie je 🙈 to ze dieta plakalo pri dojceni mohlo mat x pricin. Ale radit tu dat UM ak zena moze kojit je uplne ale uplne mimo.

nikha2809
@extempore

@extempore moj syn bol na umelom mlieku od narodenia a predstav si aj tak nespal.Spal 20 minut a 4 hodiny vieskal.Den, noc 24/7 kopec vyšetrení za sebou, my sme mužom na prahu zúfalstva.Zazracne sa to skončilo ked mal cca 4-5 mesiacov, ale do roka sa v noci budil v priemere tak 8x.Taka som rada, ze je toto obdobie uz za mnou a pevne rozhodnutá ze uz by som ďalšie takéto dieta nezvládla

tiezjedna
Dnes o 10:46
@haley7897

@tiezjedna jasné, ze chce 😆

@haley7897 zjavne...

extempore
Dnes o 10:47
@tiezjedna

@extempore nič ako "slabé" materské mlieko neexistuje, ako matka dvoch detí by si to mala vedieť🙄 Mlieka mohla mať susedka málo, ale rozhodne ho nemala slabé... Bože, kedy už tieto kydy prestanú lietať vzduchom.........😖

@tiezjedna no, veru, jedna vec je, že je mlieka málo.. a druhá vec, že môže byť aj slabé (podľa % tuku). Takže žiadne kydy.

extempore
Dnes o 10:47
@michaelam2

@extempore nie je to len jedlo…je to to najlepsie co dietatu vramci vyzivy mozes dat. Nic lepsie neexistuje. A ziadne slabe mlieko nie je 🙈 to ze dieta plakalo pri dojceni mohlo mat x pricin. Ale radit tu dat UM ak zena moze kojit je uplne ale uplne mimo.

@michaelam2 ak sa má z toho tá matka zblázniť tak je asi lepšie dať dietku umelé mlieko..

luccija
Dnes o 10:49
@anonym_0d0b98

@extempore napr to. Ze viatej dobe zili v jednom dome dve generacie. Napr aj moja svokra nechala dieta ked malo 10mesiacov ona isla do roboty.
Jej mama mala 52 rokov. Cerstva dochodkyna. Uz sa o dieta postarat vedela. Kdezto dnes stare mamy pracuju este aj v 63. To je rozdiel nie? Ze ani takato "pomoc" nie je.
A este sa chytim toho spanku. Moje deti nikdy nechceli spat. Prvy spal iba v porodnici. Doma max 40min slofik. Nic ine. Mohla som robit cokolvek dr mi povedala-su aj take deti. Nuz. Nebudem pchat do nich lieky aby boli "utlmene" a spave....
netreba porovnavat. Ani dvojcata nie su rovnako. A kro nezazil nepochopi... o tom som sa presvedcila uz davno.

@anonym_0d0b98 to nie je pravidlo, že žili viacgeneračne.Ziadna z mojich kamarátok sme nebývali so starými rodičmi ani extra nechodili na prázdniny a už vôbec nie, že by nás strážili, lebo rodičia chcú ísť na wellnes.Zije sa inak a niekedy ma prekvapujú požiadavky mamičiek.co je zle, že veľa mužov podniká a chodia domov neskoro voľakedy neboli bežne pracovné doby do 17 nadčasy, doma zapínať Pc a dorobiť pracu

hopatko
Dnes o 10:50
@extempore

@tiezjedna no, veru, jedna vec je, že je mlieka málo.. a druhá vec, že môže byť aj slabé (podľa % tuku). Takže žiadne kydy.

@extempore pomooooc. Fakt, v tejto dobe internetu vyskumu a informacii tvrdit toto chce velku odvahu.

luccija
Dnes o 10:51
@extempore

@michaelam2 ak sa má z toho tá matka zblázniť tak je asi lepšie dať dietku umelé mlieko..

@extempore áno, nie je normálne, keď sa dieťa budi 8x, lebo chce prsník možno iba, keď idú zuby a má bolesti.Vela žien zo seba spraví cumlík.V tom prípade by som určite dávala umelé

tiezjedna
@extempore

@extempore ešte raz - nič ako "slabé" mlieko neexistuje. Ak žena dojčí a dieťa papá, tak jediný problém, ktorý môže nastať je ten, že má toho mlieka proste málo a vtedy je dobre pridať nejaký suplement.

anonym_0d0b98
@luccija

@anonym_0d0b98 to nie je pravidlo, že žili viacgeneračne.Ziadna z mojich kamarátok sme nebývali so starými rodičmi ani extra nechodili na prázdniny a už vôbec nie, že by nás strážili, lebo rodičia chcú ísť na wellnes.Zije sa inak a niekedy ma prekvapujú požiadavky mamičiek.co je zle, že veľa mužov podniká a chodia domov neskoro voľakedy neboli bežne pracovné doby do 17 nadčasy, doma zapínať Pc a dorobiť pracu

@luccija nikde nepisem ze tak mal kazdy. Ani ja nie. Pamatam si tak akurat prazdniny u babky ktora byvala od nas cca 20km.
Ale aj ked mali stari rodicia napr 4 deti co v mojom okoli vzdy jedno z nich ostalo v rodicovskom dome.

haley7897
Dnes o 10:55
@extempore

@extempore materske mlieko nieje iba tuk na zasytenie. Hra dôležitú rolu okrem iného vo vývine, rozvoji imunity a mozgu dieťaťa... mozno keby teba dojcili dlhšie, nebolo by ti treba vysvetľovať význam materského mlieka toľko krát... 🤔🫠