Všetci hovoria, že materská je zázrak. Prečo mi o tej druhej strane nikto nepovedal?
Prosím vás, kto vymyslel, že materská je najkrajšie obdobie, nech si to príde na týždeň skúsiť ku mne domov. Lebo ja som práve na materskej a mám pocit, že som úplne mimo. Všetci mi hovoria, užívaj si to, je to len raz, ale ja fungujem na troch hodinách spánku, dieťa mi celý deň plakalo a ja mám nervy už len z toho, že niekto na mňa prehovorí. Teraz konečne spí a ja som tak strašne unavená, že si nedokážem ani zdriemnuť, len ležím a civím do steny, hlava ide na plné obrátky, tak som sa radšej prišla sem trochu vykričať.
Dnes ráno som sa rozplakala len preto, že som nevedela nájsť čisté bodyčko. Dieťa plakalo, ja som mala mastné vlasy, neumytú tvár a pocit, že to vôbec nezvládam. A potom mi mama do telefónu povie, že toto sú najkrajšie chvíle môjho života. Normálne som mala chuť jej povedať, nech si to vyskúša ona. Ja svoje dieťa milujem, ale momentálne mám pocit, že som len dojka, prebaľovačka a niekto, kto nestíha ani základné veci. O sebe ani nehovorím, mám pocit, že som úplne zmizla.
Najviac ma na tom štve, že sa o tom nehovorí narovinu. Všade len usmiate fotky a reči o zázraku materstva, ale málokto povie, že je to aj psychicky ťažké, že bez spánku človeku prepína a že sa cíti precitlivený na všetko. Ja sa teraz necítim, že prežívam niečo najkrajšie, skôr mám pocit, že len nejako prežívam deň za dňom. Fakt by ma zaujímalo, či to má niekto teraz rovnako, alebo som ja jediná, čo to takto nezvláda.
@anonym_autor neboj sa to das. kazda sme to mali takto a ja som robila popri obidvoch detoch, cize si predstav este zvladnut do toho prácu a studovala som na VS popri materskej. takze chce si to len zvyknut a nastavit sa
@anonym_autor moje deti také neboli ,ale vnučka áno,kupili taku tu sedačku a už bolo dobre, nakoniec sa zistilo,ze plakavala kôli refluxu.V sedavej polohe jej to nesposobovalo reflux.Velmi to pomohlo.Odvtedy bola kľudné dietatko.A ešte stranu postieľky ,kde mala hlavu vyvýšili,aby nebola v rovnej polohe.Skuste
Pri takýchto vyplakávačkách mi nejdú do hlavy dve veci:
1. ako naše staré, prastaré mamy a ženy ďalej do minulosti vychovali, nezriedka, aj 10-12 detí.. nemali autá, supermarkety, práčky, sušičky, umývačky, umelé mlieko, pampersky.. neustále boli tehotné alebo v šestonedelí, atď.. tie museli byť "zrútené" v jednom kuse.. alebo aj nie. A to mohli zabudnúť na nejakú pomoc manžela. Lebo kedysi chlapi neprebaľovali a nekúpali deti..
2. keď je na tej materskej tak zle tak prečo ženy ťahajú aj dve-tri za sebou? Známa sa mi tak po prvom pôrode sťažovala, že sa z decka ide zblázniť, že má toho plné zuby.. a, ahaho, už je 10 rokov doma, má 4 deti presne v rozmedzí troch rokov. Asi si porátala, že chodiť do práce je náročnejšie.. :D :D
3. a na záver, aby ste tu niektoré nepovedali, že len hejtujem. Moja rada - nekompromisne dieťaťu nastaviť spánkový a denný režim založený na pravidelnosti. Skončiť dojčenie a dať dieťaťu umelé mlieko - bude spokojné, najedené a bude spať ako dudok. A viac zapriahnuť chlapa. Je to rovnako jeho dieťa ako tvoje.
@extempore máš pravdu, mrchy lenivé, ani robiť, ani materská...len vyplakavat na nete
Ono sa to dobre a ľahko hovorí staršej generácií, ktorá nas škola do jaslí ked sme mali rok alebo k bankám ktore sa o nas starali. Alebo dali doeat do trávy a riešili si svoje záhrady atď.
Šuplíku cumle do úst, ak sme neudržali pomaly preložili páskou aby sme čušali, kojenie žiadne...takže šup fľaša a išlo sa.
Ďalej jednoducho zariadené bývanie kde ani pomaly nebolo čo upratovať, jedine utrieť prchavé a povysavať. Píšem o generácií mojej mamy, ma 76 rokov.
Celé to obdobie záleží žiaľ od dieťaťa. Ak má.niekto také ako opisuješ ty, ozaj sa nedá hovoriť o užívaní. Ja som mala deti kľudné, ale musela som ist po ich 6.mes. do práce, čo bola pre mne veľmi dobrá psychohygiena a veľmi som si potom náš spoločný čas užívala. Ale mala som 2 malé zlaté bábätká. Ale ak by som mala byť s nimi non stop, minimálne 3 roky, rak by som asi skončila vyhorená- ani nie z detí, ako z toho večne opakujuceho sa stereotypu. A nie, moje deti neboli v žiadnom sociálnom zariadení, ked som bola v práci, staral sa o ne ich otec. A takto by som to dopriala každému...pekne na striedačku ;)
Načo Ti potom bolo dieťa? Ak ho mám, tak nemôžem myslieť na seba a svoje pohodlie, odpočinok. Keď nebola RD, tak sme 20 týždňové dieťa (MD - 26 týždňov, z toho pred pôrodom 6 týždňov) dávali do jaslí. Aspoň 2 x týždenne som sa ani nestihla prezliecť do pyžama, len ráno sa osprchovala a šla do jaslí, potom do práce bez akéhokoľvek spánku. 48 - hod. bdenie bolo samozrejmosťou. Každá matka to brala ako niečo normálne. A to aj byt bol sterilne vyprataný, plienky vyvarené a vyžehlené, automatické práčky neexistovali, pralo sa vo výrivkách a 3 x vypláchlo v rukách vo vani,... Všetko sa robilo s vedomím, že je to pre dieťa a navždy to tak nebude.
@evkatk Ty si úplne dokonalá. Teba by mali vypreparovať a vystaviť vo výkladnej skrini ako múzejný výstavný kus!
@anonym_autor Hej. To je o detoch, niektore deti su proste "fajn". Ja nechapem, ako tu niekto moze pisat, ako si na materskej dokoncil VS a podbne veci. Fuj, najhorsie obdobie, tiez som iba prezivala. Jasne ze aj krasne chvile boli a vela, velmi vela, ale nedokazala som z nich nacerpat tolko, aby som snad chcela mat tretie dieta. To bola taka zataz. Kazdemu som hovorila, ze radsej 100x v praci, ako jedna materska. A obcas som teda mala aj narocne prace. Bude to pomaly lepsie, snaz sa prezit a zapamatat si co najviac pekneho.
Necítim sa dokonalá, ale nikdy by ma nenapadlo brať svoje dieťa ako nejakú záťaž. To, čím sme si prešli kedysi, mala by každá mater a možno by si vážila dobu, v ktorej teraz žije a nepovažovala dieťa ako nejakú záťaž, ktorá ju obmedzuje napr. v spánku. Čo som popísala, naozaj tým prešla každá žena a k tomu ešte roznášanie detí ráno do rôznych predškolských zariadení po celom meste, lebo jasle a škôlky boli preplnené a z rodiny sa ušlo v jednom zariadení miesto iba pre jedno dieťa. A roznášalo sa s MHD, auto mal málo kto, väčšinou starší ľudia za celoživotné úspory.
@anonym_autor ja si prvé mesiace so synom ani nepamätám poriadne 😁 bol to záhul na psychiku, nevedela som čo očakávať po prepustení z nemocnice. Bol tam hlavne tlak na dojčenie, ktoré sa po cisaraku nie a nie rozhýbať. Odsávanie každé 3 h, stimulácia. Pocity zlyhania, že mám sakra málo mlieka. Pamätám si mikrospánky s malým na rukách keď som ho prikladala na dojčenie, zdali sa ako hodina spánku 😂 Pocity, že som na to sama a maximálne vyčerpaná + spánková deprivácia. ,,Múdre a nevyžiadané rady "okolia bez reálnej pomoci.Postupne si našťastie aj partner uvedomil, že haló, sme dvaja na toto všetko a dosť to pomohlo. Zvykla som si na nový režim a teraz ma to opäť čaká, no už s jedným dieťaťom doma.Viem cca čo očakávať....asi 😁Určite to bude na začiatku ťažké, ale viem, že postupne si vytvoríme nový režim a pôjde sa ďalej. Držím palce, časom to bude lepšie a lepšie uvidíš😊

@anonym_autor ja sa ti nečudujem pre mňa to najkrajšie obdobie nebolo …pre mňa je najkrajšie obdobie od vtedy čo je dieťa samostatne …
Nedokážem dýchať keď je niekto na mňa odkázaný … a áno svoje deti milujem a dala by som za ne život ..
mám dve ale ďalšie ani keby mi k nemu dali príspevok 5000 eur
Pre mňa to bolo najhoršie obdobie života…byt neustále pripravená a plná sily starať sa…ja som to ledva prežívala…