icon

Výčitky a nedostatok empatie po strate tehotenstva

16. mar 2025

Ahojte. Uz mam jedno dietatko z ivf. Bol to dlhy a tazky boj. Hlavne z tej psychickej stranky. Nechceli sme uz druhe dietatko, ale...

Pred rokom cca som spontanne a neplanovane otehotnela. V desiatom tyzdni mi oznamil lekar, ze uz srdiecko nebije. Mala som domaci porod... Do wc...
Vcera bolo presne rok. Nejak ma to dalo dole vcera.. Dnes... Som nejaka nesvoja.

Trochu som sa chcela vyrozpravat mame cez messenger a ona na mna.. Ze, uz by bolo nacase s tym prestat a nechat konecne ist tuto temu do p...e? Uz mas jedno dieta tak co chces este? Ine nemaju ani jedno tak co vyplakavas?

Len tak som sa chcela opat zo seba dat von. Nerada sa o tom rozpravam, teda vacsinou nikdy, ale teraz som to potrebovala.... No, citim sa este horsie, ze som nevdacna. Pritom ale som!

biba_18
16. mar 2025

no fiiiha ... to mi je ľúto ☹

biba_18
16. mar 2025

mňa by mamina reakcia nahnevala - a neviem ako by som reagovala - čo viem tak určite by som jej dala vedieť že sa ma jej reakcia dotkla - či už s hnevom alebo bez, povedala by som jej to ... a asi by som aj čakala ospravedlnenie ..

oceanahory
16. mar 2025

Ludia su rozni, nehovoriac o tom, ze starsia generacia (60+) to berie zial tak troska viacej "sportovo" (samozrejme cest vynimkam, tam zapada aj moja svokra!). Ja som potratila v 17tt, skoro som vykrvacala...moja mama mi asi uz po tyzdni zacala rozpravat o tom, ze vsak "nevadi" coskoro sa pustime do dalsieho 🙄, v podstate som sa o tom s nou nikdy normalne nevedela porozpravat. Ja som sa ledva odhodlala na dalsie tehotenstvo po viac ako roku a to som pocuvala od nej kadeco nevhodne, co sa tohto tyka...
Ludi nezmenis, ale mozes zmenit svoje zmyslanie a brat taketo veci s nadhladom. Prajem vela sil!

autor
16. mar 2025

@oceanahory To mi je velmi luto :(

ukgirls
16. mar 2025

mozno to znie horsie ako to v skutocnosti povedala ci myslela ... ty ju poznas ty vies aka je .. a aka si ty a ci s tym "neotravujes" stale... alebo hold nechce aby si sa k tomu vracala a pohla sa uz dalej ... nie kazdy vie byt butlava vrba a to ze je to mama neznamena ze nou bude.. mas manzela vyrozpravaj sa jemu ,,, a mozno mala mama daco v ten den alebo sama potichu trpi a hold vybuchla ... nikdy nevies ci aj ju daco netrapi ale nedava to najavo ... toto jemedzi vami dvoma .. poznate sa najlepsie snad

reanda
16. mar 2025

a to si si az teraz vsimla, ze tvoja mama nie je empaticka? ved si mohla predpokladat, ako to dopadne, ze u nej moc emocnu podporu nenajdes, tak naco to zbytocne skusas? ak ti to podala doslovne tak, ako si tu napisala, tak to ani nie je, ze malo empaticka, to je skor bezcitna, tak by som sa jej oblukom s cimkolvek citovym vyhybala radsej.. nemas nikoho ineho, komu by si sa vyrozpravala?

gribka1
16. mar 2025

A ináč je mama milá, empatická, či len v tejto situácii? Ja si síce neviem predstaviť, aby som tak na dcéru reagovala, len či za tým nie je niečo iné.

mirage
16. mar 2025

iiha, ale mam sa musi takto primitivne spravat aj inokedy.. moja mama v zivote taketo nieco nevyslovila.

kvietok1233
16. mar 2025

@reanda túžila po pochopení matky, polutovat, utešiť. A jej matka za zachovala ako hovädo posledné. Poučila sa ,už to s ňou riešiť nebude. Aj ja mám problémový vzťah s matkou, a aj tak podvedome aj vedome túžim niekedy po jej pochopení a láske. To mame v sebe asi všetci.

hederamonstera
16. mar 2025

Ta generacia nie je velmi empaticka, ani k nim nikto nebol ;) mne pri potrate tatko povedal, ze bohvie co som vystrajala na lyzovacke lebo nikdy nic take sa v rodine nestalo. Dost ma to ranilo a teda ja uz sa s rodicmi nebavim o pocitoch, respektive nikdy sa u nas emocie velmi nevyjadrovali ale teda toto bola taka rana, ze som sa proste pred nimi rozplakala, ked som sa to dozvedela.
Co s tym chces aj tak robit? Nic s tym nespravis, len ty si musis najst inu blizku osobu

mamutka
16. mar 2025

Naozaj sa tvoja mama vyjadrila že ta téma ma ísť už do p..e? Ak sa žena v rokoch takto vyjadruje, to je trochu silná káva. To si mohla vedieť, že jej darmo nieco povieš, ved to je obyčajný hulvát.
Zároveň nevieme ako často ty tu tému pred ňou vytahujes, či si to často spomínala, alebo práveže vôbec a ona vždy bola a ostala vulgárny hulvát.

reanda
16. mar 2025

@kvietok1233 a si si ista, ze sa poucila? v jej veku to isto nebude prva skusenost s neempatickou reakciou matky a napriek tomu do toho isla - vyliat si u nej srdce.. takze sa asi doteraz nepoucila.. a pokial sa nepouci ani teraz, tak to bude zazivat znova a znova.. to, ze ona trpi, jej matku nezmeni.. ona musi zmenit pristup a ocakavania.. alebo teda moze trpiet dalej a stazovat sa na to, aka je matka hrozna, to je vec vyberu

reanda
16. mar 2025

plus tu ide este o dalsiu vec - konecne si dovolit, ze to, ako veci citim ja, je moja pravda a je to tak v poriadku a nikto zvonka to nemoze posudzovat.. som vdacna tak, ako som vdacna a ked si niekto mysli, ze som vdacna malo, tak je to jeho pohlad, ale ja sa za to NEBUDEM SPOCHYBNOVAT

rorino
17. mar 2025

Tak ma asi tvoja mama takú povahu,s tým nič neurobíš,poplac si,posmut,ale nie dlho,lebo aj to škodí.Vrla šťastia a naplno si užívaj dieťatko,ktoré máš.

bbalin
5. máj 2025

Možno len mama nechce, aby si sa trápila ak náhodou vyťahuješ často túto tému, a nechcela tvoju ľútosť nejako prehlbovať, len skrátka chce aby si šla ďalej a podala to týmto spôsobom... Je šťastie, že už jedno dieťatko máte a ber to z tej stránky, že je oveľa lepšie keď bábo odíde tak v skorom týždni ako keby sa to nedajbože stane neskôr... Vraví sa, že príroda vie, čo robí a veľakrát sa potratia hlavne neživotaschopné plody... Mamina je asi inak nastavená, každý sme iný, na niekom potrat nezanechá žiadne stopy, na niekom hej...