icon

Vyhorenie po prvej materskej: Ako sa nakopnúť?

16. jan 2025

Baby zažili ste niečo také? Prvá dcera prišla po 15 rokoch rozbehnutej kariéry, boli sme zabezpečení, na dieťa sme sa mimoriadne tešili. Celý prvý rok a pol som 90% času s dieťaťom strávila sama. Venovala som sa jej dosýta, nemala som v meste, kde sme vtedy žili, žiadne kamošky mamičky. A tak som mala kopec času na spoločný program s dcérou (plávanie, dielničky, herničky, 2-3x denne vychádzky, spoločne hry, učenie). Materskú som si užila dosýta. Po roku a pol sa nám zadarila druha dcera. Chvalabohu vsetko išlo u nás bez problémov a prvá dcera si hneď obľúbila babatko, nemusela som riešiť žiadnu žiarlivosť. No lenze ako druha dcera rastie, uvedomujem si, že som po prvom dieťati vyhorena. Už nemám také nadšenie pre všetky tie detské veci, detské pesničky mi idú na nervy a vidím aj na sebe, že som nervóznejšia. Nemám chuť stále sedieť v kútiku, podávať hračky a komentovať. Jasné, že sa jej venujem. Ale často som unavená a nemám už toľko energie stále spievať, tancovať, tvoriť, vymýšľať.. Je mi to ľúto kvôli druhej dcére, že jej nedávam toľko, čo prvej. Neviem, ako sa znova nakopnúť…

nyusika
16. jan 2025

pokial mas dobrehommuza, dohodnut sa s nim, ze dvakrat tyzdenne budes mat nejaky cas iba pre seba.

urcite neporovnavaj to, co si dala prvej a co druhej - deti od teba necakaju stopercentny vykon.

veklipo
16. jan 2025

Druhe dieta ma nieco, co prve nema - starsieho surodenca. To je najvacsi dar do zivota. Uvidis o 2 roky, budu partacky a nebude ta tolko potrebovat.

really8
16. jan 2025

Vobec nie si vyhorena aj ked viem ze je moderne a cool tak oznacit. Proste ti to lezie na nervy. Aj ja som doma uz vyse dva roky zadarilo sa druhe rychlo a tiez ma nebavi zas dookola trepat nieco furt a ukazovat a komentovat a hrbit sa na koberci atd. Proste normalna vec.

sashka22
16. jan 2025

Tiež si myslím, že je to prirodzené. Ja mam už tretie a to teda len tak žije vedľa nás ale čo nemá odo mňa, to ku vynahradzaju súrodenci.

nyusika
16. jan 2025

@really8 excelentne zhrnute 😀 😀 😀

blaazi
16. jan 2025

@sashka22 zije vedla nas... tak 🙂) to zacina byt aj u nas a vidim, ze sa deti tym vela ucia...pozoruju a opakuju.

hederamonstera
16. jan 2025

Ja hovorim ze kebyze mam tretie dieta, vychova ho od narodenia ulica😂 nechapem ako to robia pri 3+ detoch. pri prvom je vsetko po prve, aj pre teba nove a zaujimave, pri druhom sa ti to uz znova proste nechce, teda aspon mne. Ale druhy ma surodenca, pride mi sikovnejsi lebo od neho vsetko odkukava (je medzi nimi 15m).

katulienkax
16. jan 2025

Pri druhej som už nemusela toľko vymýšľať aktivity, proste boli spolu, často si robili zle a tak moje aktivity boli robiť medzi nimi policajta. 😂

katica06
16. jan 2025

Mám deti s 1,5r rozdielom. Nezažila som nič ako vyhorenie. Šla som do práce práce a muž na RD.
U vás by to nebolo možné?

denkabemommy
16. jan 2025

Ja asi nepoznám mamu, ktorá s nadšením skákala okolo dieťaťa ako pri prvom -rovnako to mám, pri druhom sa mi nechcelo nič, občas ani knihy pozerať a komentovať. všetky deti po prvom sú o takéto veci jednoducho ukrátené, im to však nevadí, lebo nevedia, že si pred rokom, dvoma chodila na 20 krúžkov týždenne so starším súrodencom 😅

nikushka8
24. jan 2025

U mna to bolo rovnake. Ked sa po 2 rokoch narodila mladsia,uz v porodnici mi bolo do revu,ze zase vsetko odznova. No nie je o nic menej milovana. Detské pesničky a ihriska som neznasala uz pri prvej 😁Ale baby hore maju pravdu, na co som ja nemala kapacitu, lebo fakt sa mi uz nechcelo, vynahradzala sestra alebo ocino a tak je to doteraz.