icon

Vyrovnávanie sa s emocionálnou traumou po ťažkom pôrode

18. júl 2025

Ahojte toto bude dlhšie, moje výkyvy nálad. momentálne som takmer 7 týždňov po pôrode a mám pocit že som úplne prepnuta 😭 myslela som že mne sa niečo také nemôže stať ale asi sa to proste stalo. Pôrod mi vyvolávali a bol teda dosť ťažký, rodila som 18 hodín a keďže mi stále pichali oxytocín nech to ide rýchlejšie tak som medzi kontrakciami nemala vôbec čas na oddychnutie. Proste to bol ako horor len som sa modlila nech to konečne skončí alebo nech mi konečne spravia cisársky. Moje bábätko malo strašne slabé ozvy a musela som stále len ležať a sestrička do mňa stale hukala že si dusím dieťa (nedalo sa mi normálne dýchať cez tie kontrakcie) také silné bolesti som mala síce len 3 hodiny ale predtým som mala tiež kontrakcie dosť silné lenže aspoň medzi nimi som mala čas na oddychnutie, bol to proste masaker. A to teda povedal aj môj chlap ktorý je zvyknutý na všeličo. Keď už malo prísť ku koncu a mala som tlačiť, tak som vôbec nemala pocit tlačenia nechápala som že už mám rodiť keď nemám také bolesti aké mám mať a tak to aj dopadlo no. Dr má rozťahoval a bábo ťahal nasilu a PA sa mi z celej sily zavesila na brucho len aby ho vybrali. Lenže pre mňa začal ten masaker až po tomto. Malý sa konečne narodil videla som tu jeho vlasatu hlavičku a ja celá unavená ale natešena som si vytiahla košeľu dohora. Myslela som že mi ho dajú ale hneď mi ho zobrali preč, a to myslím tak že ho brali preč z pôrodnej izby. Iba som smutné pozerala ako mi moje malé bábätko berú a ja som sa tak tešila na to ako si ho ešte také krvavé, "nepekné" môžem pomojkat. Ani mi ho neukázali, ja som nevidela vôbec ako vyzerá. Úplne ma to dostalo a od tej doby som bola ako vymenená. Keď mi ho doniesli ukázať a ja som na neho pozrela ako na niekoho cudzieho vedela som že to je zle. Chcela som aby si ho zobrali späť povedala som že neviem sa poriadne postaviť. Tak mi ho na noc zobrali preč. Plakala som, veľmi som plakala, celé noci. Keď mi ho vždy doniesli tak som ho vždy fotila a stále som dúfala že tá láska príde ale ona nikde...bolo to strašné. Asi po 10 dňoch doma som to začala brať inak a zistila som že láska prichádza. Že už sa o neho nestaram nasilu. Ale preto že ho milujem a naozaj to myslím vážne. Myslela som si že už to bude super. A že na všetko čo sa stalo zabudnem, ale nezabudla som. Každý večer pozeram fotky z pôrodnice a plačem lebo by som to chcela zažiť. Chcela by som ho tam vtedy ľúbiť. Prečo sa nám to stalo ja to nechápem 😭 stále sa len sama seba pýtam prečo mi ho pre boha zobrali prečo mi ho aspoň neukázali. Tešila som sa po tak ťažkom pôrode na ten prvý kontakt koža na kožu.
Už nikdy to nechcem zažiť. Vždy som chcela dve detičky ale ja to už zažiť nechcem. Prečo v 21. storočí sa niečo také deje. Vedľa mňa bol ešte aj pult kde s bábätkami robia. Prečo ho mne zobrali. Veď plakal. Dýchal. Moja psychika na Tom není vôbec dobre.
A nik o Tom nevie ani môj muž. Ale ja nechcem aby to vedeli.
Stále sa len modlím nech sa mi to dá všetko do poriadku. Nech si konečne môžem užívať materstvo naplno.

Ďakujem každému kto to dočítal až sem. Potrebovala som sa len vyrozprávať. Ďakujem Vám. 🙏

Strana
z4
rfrd12
18. júl 2025

Tak asi mali na to dôvod. Ty máš asi veľa filmov napozeraných. Nerieš, váž si, že máš zdravé dieťa.

domak2
18. júl 2025

Ono je dosť možné, že aj keby ti ho priložili tak by si mala rovnaké pocity, len si teraz zameraná na to, že to je príčinou. Muselo to byť hrozné, neviem prečo v tejto dobe takto trápia ženy. Daj si čas, mojkaj sa s nim teraz keď môžeš. Ono sa všetko okolo pôrodu dosť romantizuje, veľa žien nemá hneď to puto ani keď majú pôrod pohodovy, vytvorí sa postupne. Ale ak cítiš že sa to horší a nezvládas to určite o tom povedz svojim blízkym a lekárovi.

colsami
18. júl 2025

Ahoj,
Prepac ze Ta nebudem lutovat, ale myslim, ze sa potrebujes dat dokopy a praveze sa v tom prestat utapat a "vrtat" a stale to dookola riesit. Mrzi ma Tvoja skusenost, ale pocuvaj: si ziva, mas doma zive, zdrave, krasne dieta. A to nie je samozrejmost!!!
Ak Ti dieta odniesli, zjavne bol dovod. To ze "ved plakal a dychal" je velmi slabe posudenie jeho stavu.
Prestan pozerat fotky z porodnice ked Ti to prinasa taketo myslienky. Naco je to dobre? Nepozeraj to. Zi pritomny okamih so svojim dietatkom s uzivaj si materstvo. Netoc sa v kruhu svojich "preco" a co bolo. Niekedy sa deju zle veci ale treba ist dalej a neriesit ich dalsich 20 rokov a neudrziavat samu seba v bludnom kruhu.
Drzim Ti palce a uzivaj si babatko.

rybkoava
Autor odpoveď zmazal
anonym_6938dd
18. júl 2025

Ahoj hlavu hore, hormóny robia svoje. Ja mám za sebou 2 sekcie. Prvé dieťa som videla až ráno, nakoľko som rodila v noci urgentnou sekciou v hodine dvanástej a druhé 5 hodín po sekcií. Ani jedno mi nepriložili. Mám 2 zdravé deti a to je to najdôležitejšie. Zbožňujem obe rovnako. Obe deti som sa bála kúpať, aj držať vyzlečené. Aj celkovo s nimi manipulovať. No pri druhom mi pomohla laktačná. Kázala mi malú vyzliecť do plienky a položiť ju na seba. V tej chvíli som ostala v šoku. Rovno som jej povedala, že sa bojím, že jej ublížim. No urobila som to. A povedala mi, aby som to robila doma aj viac krát za deň. Vyskúšaj to, bola to chvíľka len pre nás. Na staršiu som sa zase vydržala nekonečne dlho pozerať. Užívaj si drobčeka a fotky si pozeraj s tým, že na nich vidíš, ako vyrástol 😊a nie, že si ho hneď nevidela. Deti rastú rýchlo, aby si potom neľutovala, že si ten čas premrhala riešením 1 veci.

anonym_9c6419
18. júl 2025

Ja ti poradím jedinú vec a to z uhla pohľadu ženy, ktorá si prešla rovnakými pocitmi po pôrode. Vyhľadaj pomoc psychológa, sama sa s tým netráp, bez pomoci sa toho nezbavíš, len sa budeš v tom viac a viac topiť. Mne síce šupli malého hneď na brucho, no ani som si ho nestihla obzrieť, museli ho vziať. Niekedy lekári proste nemajú na výber, ver mi že veľmi dobre vedia čo robia. Ja som mala tieto pocity kvôli tomu, že som spoliehala na sestričku že mi poradí ako prvýkrát prisať, no tá má hneď odbila že ja nikdy dojčiť nebudem, priniesla fľašu, vzala mi dieťa a nakrmila ho z fľaše a potom spravil MM bordel tak odišla. No ale dojčiť som síce začala, no bol to strašný boj, celých 6 týždňov to bolo strašné. Až po roku som vyhľadala psych pomoc a to mi pomohlo nakoniec. Teraz som opäť tehotná a strašne sa teším a viem, že toto už nedopustim a že to zvládnem a tak isto že nenechám ovplyvniť vecami, ktoré nepôjdu podľa mojich predstáv 😉 držím ti palce, čo najskôr to povedz aspoň blízkym, budeš mať tú dôležitú podporu od nich 😉

dianka3
18. júl 2025

@anonym_autor mať tak tvoje problémy.... Vzchop sa preboha prídu horšie veci ak ta taka prkotina rozloží tak to pôjde s tebou dole vodou.mas v hlave teraz guláš. Tak sa vzchop a nerieš hovädiny. Dieťa berú ako písali baby vyššie majú nato dôvod a ten ťažký pôrod nie len pre teba ale aj pre dieťa a sama píšeš ze dieťa malo slabé odozvy a pridusene sa tak ho urgentne brali aby zkontrolovali životné funkcie aj apgar dieťaťa preboha ! Ale ty ideš svoje... buď rada ze je živé a zdrave

anonym_9c6419
18. júl 2025
@dianka3

@anonym_autor mať tak tvoje problémy.... Vzchop sa preboha prídu horšie veci ak ta taka prkotina rozloží tak to pôjde s tebou dole vodou.mas v hlave teraz guláš. Tak sa vzchop a nerieš hovädiny. Dieťa berú ako písali baby vyššie majú nato dôvod a ten ťažký pôrod nie len pre teba ale aj pre dieťa a sama píšeš ze dieťa malo slabé odozvy a pridusene sa tak ho urgentne brali aby zkontrolovali životné funkcie aj apgar dieťaťa preboha ! Ale ty ideš svoje... buď rada ze je živé a zdrave

@dianka3 pozri sa na to aj z druhej strany - každý má inú psychiku, čiže je možné že niektoré veci berie citlivejšie, dokonca až pre niekoho prehnane 🤷🏼‍♀️ každá sme iná a slová typu vzchop sa preboha vtedy naozaj nepomôžu 🤷🏼‍♀️
A čo píšeš že ťažký pôrod nie len pre mamu ale aj pre to dieťa, na to asi väčšina z nás nejak zabúda, že aj dieťa si pri Tom prejde brutálnym stresom veru 🤔

anonym_2fe336
18. júl 2025

Ahoj, mala by si to riešiť s lekárom. Podľa mňa je to popôrodná depresia a keď to nebudeš riešiť, môže sa to zhoršiť.

anonym_6d3a4d
18. júl 2025
@anonym_2fe336

Ahoj, mala by si to riešiť s lekárom. Podľa mňa je to popôrodná depresia a keď to nebudeš riešiť, môže sa to zhoršiť.

Ahoj , asi by si to mala riešiť z psychologom.. ja som neriešila a potom sa toho toľko začalo kopiť až som myslela ze sa zblaznim ..

refly
Autor odpoveď zmazal
anonym_d7c271
19. júl 2025

4 krát pôrod v tej istej nemocnici - normálnym spôsobom - všetko ok a ten kontaktný spôsob - koža na kožu som zažila len jeden jediný krát pri treťom pôrode. pri ostatných pôrodoch malinké vždy brali preč. a to boli detičky vždy v poriadku.
asi záleží ako sa vyspí lekár, aký deň majú sestričky.

anonym_159f92
19. júl 2025

Netráp sa že prečo si ho nemohla milovať už v nemocnici.... realita je taká, že to puto si fakt treba vytvoriť a veľa ľudom trvá týždne až mesiace, kým to dieťa začnú reálne ľúbiť. To, že vyprdneš dieťa, kukneš sa na neho a okamžite budeš v siedmom nebi je vážne veľmi zromantizovaná predstava a málokomu sa to tak deje. Len ono to je také tabu, málo žien sa prizná že sa pozreli na svoje dieťa a tam bolo niečo cudzie.... pri tom je to pravda. Vidíš ho prvý krát, nepoznáš ho. Jasne že je to "cudzí človek". Nosila si ho 9 mesiacov, áno, ale nepoznáš ho.
Tiež si veľa žien zamieňa lásku k dieťaťu s láskou k idei k materstvu. Tešia sa ako budú konečne mamou a že už konečne majú v ruke to vysnené bábo. Ale to stále nie je láska k tomu konkrétnemu dieťaťu. To príde, ale postupne. To, že si ho začala mať reálne rada do 10 dní je náhodou celkom úspech. A je veľká škoda že ľudia nie sú v tomto trocha úprimnejší, lebo potom matky ako ty majú prehnané očakávania a zbytočne sa trápite, keď realita nie je taká, ako z filmu. Len kto sa prizná že má mesačné bábo a má ho zatiaľ viac menej na háku a stará sa z neho z povinnosti?

1) to čo cítiš je úplne normálne a nemusíš sa trápiť že to trvalo len 10 dní. Veľa žien hovorí že si dieťa zamilovali až keď začalo na nich cielene reagovať - usmievať sa a pozerať do očí. Skrátka keď ten vzťah už nebol tak jednostranný a dieťa začalo dávať niečo naspäť.
2) ak je to niečo, čo ťa fakt trápi a nevieš to spracovať, tak sa treba o tom porozprávať s profesionálom.

vkatush
19. júl 2025

Tiež trošku reality check ti dám.

1. Ak ho brali mimo (napriek tomu, že na základné merania majú pultík hneď vedľa), tak bol na to dôvod. Ktorý možno nepovedali, aby ťa nevystresovali (to, že dýcha a plače je len vo filmoch ako znak, že je dieťa v poriadku, musia toho skontrolovať oveľa viac). Zistili, že je v pohode a tak ho doniesli. Dôležité je, že je zdravý.

2. Instantná láska, o ktorej sa všade píše, hovorí, nie je samozrejmosť u každej. Mnoho žien ju nezažije, k bábu najprv neprechováva žiadne emócie a len sa o neho stará automaticky ako robot (nakŕmiť, prebaliť, uspať). U niektorých sa začne vytvárať po pár dňoch, týždňoch. No sú aj také, ktorým to trvá mesiace. Treba vyhľadať odbornú pomoc, ak cítiš, že ťa to ničí a ničí ti to toto obdobie. Našťastie to už nie je tak tabu téma, nie je to žiadna hanba, nemusíš mať preto výčitky. Treba sa o tom rozprávať, aj s partnerom. Aby vedel, v akom si rozpoložení a snažil sa ti čo najviac pomôcť.

3. Nepozeraj na tie fotky, keď ti prinášajú len negatívne emócie. Sústreď sa na bábo vedľa teba, ktoré sa mení každým dňom a ty s ním. Aj váš vzťah. Užívaj si prítomnosť a neupínaj sa na minulosť. Lebo potom budeš pozerať na tie z tohto obdobia a ľutovať, že si si to neužila, lebo si bola zafixovaná na niečo iné. A naozaj, kým sú také maličké, každým dňom sa menia viac a viac a tebe to prebehne pomedzi prsty.

4. Bonding skin to skin je fajn, ale zase sa preceňuje v tom, že ženám podsúva nejakú ideu toho, že im zaručí/stanoví ich vzťah s dieťaťom. Akoby ich vzťah nemohol byť dostatočný bez bondingu. Ty si ten vzťah buduješ celý jeho život a nie prvé dve hodiny po pôrode.

Takže: žiť prítomnosťou, užívať si bábo, porozprávať sa s partnerom, vyhľadať odbornú pomoc, ak si myslíš, že to nezvládaš.
Šťastná mama = šťastné dieťa.
Držím palce ❤️

autor
19. júl 2025

tak ďakujem Vám všetkým za odpovede, bábo mi zobrali ale mohli mi ho aspoň ukázať. A mohli mi povedať čo s ním je prečo mi ho berú preč. Lenže v Tom období brali každej čo rodila, bábo hneď preč. Tak tomu neverím že každé jedno nebolo v poriadku. Aj žena čo bola somnou na izbe tak keď ju po pôrode doniesli tak veľmi plakala že jej bábätko zobrali a neukázali jej ho. A to mala rýchli a normálny pôrod. Podľa mna to bolo podľa nálady lekárov 🙃A mne malého nedoniesli ukázať hneď potom, ako ho skontrolovali. Zobrali mi ho úplne preč. Pofotili mi ho mobilom ale mne ho ukázali až o 7 hodín povedali mi že je v poriadku a že ho kúpali tak sa sušil🙃.

bubuzu
19. júl 2025
@anonym_autor

tak ďakujem Vám všetkým za odpovede, bábo mi zobrali ale mohli mi ho aspoň ukázať. A mohli mi povedať čo s ním je prečo mi ho berú preč. Lenže v Tom období brali každej čo rodila, bábo hneď preč. Tak tomu neverím že každé jedno nebolo v poriadku. Aj žena čo bola somnou na izbe tak keď ju po pôrode doniesli tak veľmi plakala že jej bábätko zobrali a neukázali jej ho. A to mala rýchli a normálny pôrod. Podľa mna to bolo podľa nálady lekárov 🙃A mne malého nedoniesli ukázať hneď potom, ako ho skontrolovali. Zobrali mi ho úplne preč. Pofotili mi ho mobilom ale mne ho ukázali až o 7 hodín povedali mi že je v poriadku a že ho kúpali tak sa sušil🙃.

@anonym_autor počuj, na tvojom mieste by som si vyžiadala správu o pôrode z nemocnice.nebiem presne ako to chodí, ale niekde som zachytila, že v nemocnici ostáva podrobnejšie správa z pôrodu,ako tá, ktorú dostáva domov. Možno tam nájdeš odpoveď, prečo si ho tak dlho nemala pri sebe. A ja ti rozumiem, je úplne mimo, že to ho vzali a nedoniesli tak dlho a nekomunikovali s tebou o tom. To kde sme? Je dokázané, že tie prvé hodiny sú dôležité pri vytváraní puta s dieťaťom, nie je to len tak. Musela si sa cítiť strašne opustená a tvoje dieťa možno tiež. S tým už nič neurobíš teraz. Už musíš byť len silná a čo najviac si to a dieťaťom snažiť vynahradiť. Neboj, vsetko bude v poriadku, máte na všetko kopec času. A čo môžeš urobiť je, že sa mentálne nastaviš na to, že existujú skvelé nemocnice, kde by sa nič podobné nestalo a pri ďalšom dieťati si vyberieš takú. Lebo už si zas o niečo skúsenejšia.

michaelam2
19. júl 2025

@anonym_autor tvoj partner bol pri porode? To sa ani on hned nepytal kde je dieta a ze ho chce vidiet? 7 hodin nic? Mne tiez dieta vzali lebo nedychala a museli jej robit vysetrenia ale muz sa od nej nepohol.

majus2323
19. júl 2025

@anonym_autor neviem či to "odlúčenie" môže za tento stav Popravde autorka....kľudne by si takéto pocity mohla mať aj keby si s ním hneď. Ťažký pôrod bol aj pre dieťa, mala som tiež ťažší pôrod skrz váhu a teda bola som rada že ho idú skontrolovať lebo máme na seba celý život a jeho zdravie je prvoradé ako to čo ja chcem a to nepíšem v zlom. Si dobrá mamina už len to že toto riešiš o Tom vypovedá. S tvojimi pocitmi ale pekne popracuje dobrý psychológ. Neboj sa zabudneš na to zle a bábätko si časom začneš užívať. Ale nepodceň toho psychológa, práve kvôli bábätku a aj sebe. Prvé mesiace sú náročné, som tiež pár mesiacov po. Držím palce nech bude všetko tak ako má byť

autor
19. júl 2025
@michaelam2

@anonym_autor tvoj partner bol pri porode? To sa ani on hned nepytal kde je dieta a ze ho chce vidiet? 7 hodin nic? Mne tiez dieta vzali lebo nedychala a museli jej robit vysetrenia ale muz sa od nej nepohol.

@michaelam2 no jeho poslali preč keď som šla tlačiť a on bábo videl mal ho aj na rukách aj fotky mi poposielal rovno za dverami izby sa fotili ale mne ho nedoniesli 😕

autor
19. júl 2025

A ešte som chcela... Ja na lekárov, sestričky a všetkých čo tam boli, nevravím nič zlé. Ja viem že si robia svoju prácu a som rada že sme s malým na Tom dobre. Oni sa o nás pekne starali, boli milý až na pár výnimiek. Teda vravela som iba o mojich pocitoch, nie že by som mala zlých lekárov Alebo čo 🤷‍♀️😕

anonym_1c724f
19. júl 2025

Kontaktuj psychológa. A popros o nahliadnutie do zdravotnej karty dieťaťa. Že ti dieťa doniesli po 7 hodinách malo dôvod, slabšie dýchanie, sledovanie srdiečka, glykémiu, neudržal teplotu, hocičo. Nešlo o to, ako sa doktor a sestričky vyspali. To čo opisuješ, že si necítila tlaky na tlačenie, asi išlo o abnormálnu rotáciu, stáva sa to často. Zažila som to aj ja. Vtedy mi tiež lekár pomáhal a prstami rozťahoval krčok, aby dieťa ľahšie vyšlo. Ale ja som bola inak naladená, bola som rada, že ho neťahali zvonom, aj sa mi PA "zavesila" na brucho. Znovu, som rada, že mi pomohla. To vytlačenie stálo o moc viac síl, než som zažila pri ostatných pôrodoch.
Máš pocit ublíženia a to, že by si k dieťaťu hneď zahorela láskou. U mňa tiež neorišla tá láska instantne. Áno, ochraniteľský inštinkt áno, ale láska nie. Cit lásky sa rozvíja. Prvého syna som rodila pred rokmi a vtedy sa ešte žiadny bonding nerobil, nebolo to správne, ale ani sa nestala tragédia, že mi ho doniesli za 10 minút v perinke. Teraz sa to strašne všetko romantizuje a keď príde napr.k abnormálnej rotácii dieťaťa, tak hneď je žena sklamaná, že nemala z pôrodu zážitok.

jaskolka
19. júl 2025

Úprimne poviem,že teraz sa to strašne preháňa s tým "prvým kontaktom",to fakt so niekto myslí,že keď nedajú mu hneď krvavé dieťa na hruď ,tak koniec,už sa nevytvorí puto? Veď je to nezmysel,či ho dajú hneď,alebo o 15 minút,kým ho skontrolujú (najmä po ťažkom pôrode)je úplne a úplne iedno. A reálne málokedy to je tak,že okamžite ženu zaplaví láska a dúhové jednorožce po pôrode,lebo to nie je film,kde žena zatlačí a bum, ružové bábätko je vonku. Tam je telo unavené, mozog sa hlavne sústredí na to,aby podalo telo výkon vytlačiť dieťa a ten pocit "sladkej záplavy lásky"je často až nadneseny
A potom si ženy sklamané, nešťastné,lebo"nezažili "niečo,čo je vlastne často ani nemožné hneď zažiť

dorizzz
19. júl 2025

Tiež si myslím že to máš zidealizované, zromantizované, ja som tiež 10 dní iba pozerala na dieťa že čo to je, čo s tým mám robiť, necítila som nič, iba som sa o ňu starala, lebo som musela. Až po 10 dňoch prišla záplava zodpovednosti, myšlienka “keby sa jej niečo stalo, neprežila by som to” a tak postupne sa vyvíjalo to puto. Ty si sa v tom zasekla, očakávala si niečo a teraz si sklamaná. Fotky z pôrodnice si nepozeraj, ak cítis že je to na zbláznenie tak psychológ… držím palce

autor
19. júl 2025
@jaskolka

Úprimne poviem,že teraz sa to strašne preháňa s tým "prvým kontaktom",to fakt so niekto myslí,že keď nedajú mu hneď krvavé dieťa na hruď ,tak koniec,už sa nevytvorí puto? Veď je to nezmysel,či ho dajú hneď,alebo o 15 minút,kým ho skontrolujú (najmä po ťažkom pôrode)je úplne a úplne iedno. A reálne málokedy to je tak,že okamžite ženu zaplaví láska a dúhové jednorožce po pôrode,lebo to nie je film,kde žena zatlačí a bum, ružové bábätko je vonku. Tam je telo unavené, mozog sa hlavne sústredí na to,aby podalo telo výkon vytlačiť dieťa a ten pocit "sladkej záplavy lásky"je často až nadneseny
A potom si ženy sklamané, nešťastné,lebo"nezažili "niečo,čo je vlastne často ani nemožné hneď zažiť

@jaskolka mne dieťa neukázali o 15 minút ale o 7 hodín. A to je trochu rozdiel.

sss777
19. júl 2025
@dianka3

@dianka3
Autorka sa má vzchopiť a neriešiť hovadiny? Veď predsa ako matka mala právo na neustále informovanie o zdravotnom stave dieťaťa.
Kontrola životných funkcií trvá asi 40 sekúnd a Apgar sa dá skontrolovať aj na tele matky. Keďže autorka doteraz nevie, prečo jej dieťa ukázali až po 7 hodinách, asi to neprebiehalo úplne optimálne, lebo jej nebolo dostatočne vysvetlené, čo sa s dieťaťom dialo.
Vždy je čas na objasnenie situácie rodičovi, len tu to niekto odignoroval.

andreatytler
19. júl 2025
@anonym_autor

A ešte som chcela... Ja na lekárov, sestričky a všetkých čo tam boli, nevravím nič zlé. Ja viem že si robia svoju prácu a som rada že sme s malým na Tom dobre. Oni sa o nás pekne starali, boli milý až na pár výnimiek. Teda vravela som iba o mojich pocitoch, nie že by som mala zlých lekárov Alebo čo 🤷‍♀️😕

@anonym_autor Hrozne! Uplne ta ignorovali. Otrasny pristup a nulova komunikacia. To co je za blbost ze ho kupali a tak sa susil. To ti povedali ako seriozny dovod?
Akoby si tam bola len na to aby si trpela bolestami a citila masaker a ked uz bol cas si vydychnut a potesit sa, tak s tebou vobec nepocitali. Akoby si uz ani nebola potrebna. Ze si dosla len na porod a ked uz je po nom, tak dovi-dopo.
Urcite chod za psychologom. Trpela si sama pri tom porode a trpis zase sama teraz. Podla mna mas nejaky blok z toho stresu a nedovolis si sa tesit z dietata.
Drz sa.❤

lucia13022023
19. júl 2025

Ja z časti viem ako sa cítiš. Ak to nevieš spracovať, pomôže ti psychológ.
Ja som svoje dieťa odmietala (zakazovala som si ho ľúbiť) pol roka. Nam sa začal horor 10 dní po tom ako sa narodil, zomieral, a mne preplo. Hovorila som si, že aj tak zomrie, načo si mam k nemu vytvárať vzťah. No proste jedna katastrofa, popoordna depresia ako vyšitá 😅 a len plakala, že ako som tak mohla rozmýšľať atď, že tie fotky na nich ani nie som ja, že ako som tak malé bábätko ktoré ma potrebovalo odmietala... Ale riešila som to, chodila na terapie, pomohli mi to spracovať a teraz o tom viem písať, viem prečo som sa tak cítila, mam to spracované a je mi lepšie. Odporúčam aj tebe vyhľadať psychológa.

mdse
19. júl 2025
@anonym_autor

@jaskolka mne dieťa neukázali o 15 minút ale o 7 hodín. A to je trochu rozdiel.

@anonym_autor a ty s manželom ste sa nepýtali skôr, kde je bábo? Treba sa pýtať, žiadať vysvetlenie k výkonom atď. Ty si bola po pôrode, ale manžel mohol. Neuspokojila by som sa celé hodiny byť bez dieťaťa. Moje bolo na kontrole glykémii, doniesli mi ho asi po 5-6 hodinách, ja som ale vedela, že ho budú kontrolovať. Potom už bol stále pri mne.

mimikarol
19. júl 2025

Mne robili akútny cisársky, bez môjho vedomia mi pichli dáky ukludňovák. Dieťa mi ukázali na druhý deň popoludní, cisár som mala v noci. Jediné čo som s nej videla bola hlava a čierne vlasy.
Dôležité je, že všetko dobre dopadlo. Ostatné treba hodiť za hlavu. Ale tak u teba ešte pracujú hormóny

anonym_c20759
19. júl 2025
@bubuzu

@anonym_autor počuj, na tvojom mieste by som si vyžiadala správu o pôrode z nemocnice.nebiem presne ako to chodí, ale niekde som zachytila, že v nemocnici ostáva podrobnejšie správa z pôrodu,ako tá, ktorú dostáva domov. Možno tam nájdeš odpoveď, prečo si ho tak dlho nemala pri sebe. A ja ti rozumiem, je úplne mimo, že to ho vzali a nedoniesli tak dlho a nekomunikovali s tebou o tom. To kde sme? Je dokázané, že tie prvé hodiny sú dôležité pri vytváraní puta s dieťaťom, nie je to len tak. Musela si sa cítiť strašne opustená a tvoje dieťa možno tiež. S tým už nič neurobíš teraz. Už musíš byť len silná a čo najviac si to a dieťaťom snažiť vynahradiť. Neboj, vsetko bude v poriadku, máte na všetko kopec času. A čo môžeš urobiť je, že sa mentálne nastaviš na to, že existujú skvelé nemocnice, kde by sa nič podobné nestalo a pri ďalšom dieťati si vyberieš takú. Lebo už si zas o niečo skúsenejšia.

@bubuzu “niekde som zachytila”….absolútny blud. Prepúšťacia sprava sa tlači v dvoch rovnakých kópiách - jedna založená do papierovej dokumentácie ostáva v zariadení a jedna ide matke. Netrep tu dve na tri, keď o tom nič nevieš.

Strana
z4