icon

Z dlhej samoty do vzťahu

janulka159357
2. apr 2023

Zo samoty do vzťahu...ako ste si zvykli?
Ja 33r. Dieťa 10r. Bývame 4 roky sami.
Prišla láska, vzťah..cca 3 mesiace. On 36r, dieťa 13r.
Neviem si zvyknúť zrazu, že keď nie som v praci, mam byt 2nasobna mama, žena... Naháňačky. Poraďte ako si zvyknúť a nemať pocit tlakov, veľa povinnosti a malo času zrazu na seba aj všetko... 😟

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
tulik123
2. apr 2023

@zuzana9415 prepac ale toto je velmi zastaraly nazor. Jasne ze to tak moze u vas fungovat a je to ok ak ty si s tym ok ale nie je to nieco co mozes zovseobecnene povedat. Dnes to uz takto vobec nefunguje. Muzi sa do velkej miery podielaju na chode domacnosti tak ako zeny chodia do prace alebo si aj ine veci porobia. A aj muzi varia a dokonca vela muzov to bavi 🙂 a zena by sa pre rodinu urcite nemala obetovat. Je rovnocenny partner vo vztahu tak ako sj muz, nie jeho sluzka.

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
dzejn80
2. apr 2023

@zuzana9415 ved ked ti to vyhovuje, ja ti to neberiem. U nas chodia muzi aj zeny rovnako do roboty a rovnako sa podielaju aj na starostlivosti o domacnost a rodinu.

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
mimka1402
2. apr 2023

@zuzana9415 Proste dúfam, že si prišla z 15st.😀
Ja som dieťa vychovavane v rodine kde otec aj mama robili všetko na striedačku, majú super vzťah. Otec varí, mamina tiež a obaja perfektne. Podelene majú prirodzene. Naši sú ročník 60. Či každý deň treba rubať drevo a kosiť trávnik či skladať poličky? Či ako si to predstavuješ. 😀
A podelene? Normálne. Mama radšej umyje podlahu, otec povysava, mama robí skvelé koláče a perkelt. Otec zas skvelý segedin a knedľu. A takto môžme ísť dokolečka. Keď trebalo maľovať, mohli sme, nemuseli sme, ale mamina bola po blízku a vedela aj zastúpiť či navrtat poličku. Partneri sú tím takže robili veľa vecí spolu. 🙂 Prať? Ten kto mal ako smenu. Po nás do škôlky? Ocino poobede, mamina ráno. Ak mamina ochorela či bola v nemocnici,nevideli sme doma žiadny rozdiel. Bolo upratane, navarene, vyžehlene, proste všetko... Ja si neviem predstaviť byť s chlapom, ktorý sa nevie o seba postarať a aj jedlo by som mu musela nabrať pod nos.

lulamx
2. apr 2023

@zuzana9415 nebyvaju vsetci v domoch. nie kazdy ma stale pokazene auto. takze si to napriklad podelia tak, ze muz povysava, dieta umyje dlazku, zena navari, dieta nalozi umyvacku. muz vylozi. dieta da prat. muz vyvesi pradlo. zena zvesi, posklada a kazdy si ulozi svoje do skrine. nezehlia. radsej idu von. ale samozrejme, mozu byt rozne kombinacie. hlavne tak, aby nikto nemal pocit, ze sa musel obetovat. napriklad neznasam prace v zahrade, s hlinou a rastlinami vseobecne. ale ked treba, pokojne popilim. to mi ide a bavi ma to.

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
jamimo
2. apr 2023

@zuzana9415 môj chlap uvarí, upečie, zaobstarái od mäsa z dvora po pracie prášky, spolu umývame okná, prezliekame periny, pílime drevo, sadíme v skalke na chatke, sme team...napr. mojej kamošky manžel aj žehlí....a nie niesom lenivá a neschopná,on nieje pod papučou, proste v byte bývame 2 tak sa aj podieľame spoločne. Ja by som napríklad nemohla žiť s chlapom kt. príde z práce a smer gauč. To isté by mohla urobiť aj žena, nemusí prísť domov do druhej smeny 😉

jamimo
2. apr 2023

@mimka1402 presne ako u nás 😉 super tímová práca

niekto2hy
2. apr 2023

@zuzana9415 Ked som nechcel byt hladny,tak som sa naucil varit,nie je to nic zlozite.
Je pravda ze pri sporaku sa mi dlho stat nechce.

mimka1402
2. apr 2023

@zuzana9415 Možno záleží aka generácia, ja aktuálne myslím mužov, ktorí majú okolo 30 a zväčša väčšina dokáže v kľude uvariť si, ale boli na internáte či žili sami. Mne príde asexualne ak chlap variť nevie. Teda je pravda, že tento fakt je pre mňa ako uvažujem celkom zásadný. Teda je rozdiel ak by nechcel sa to nikdy naučiť a iné ak by rátal, že to bude iba moja práca.
Máme v rodine aj také prípady, baviť variť nemusí ani ženu. To je pud sebazáchovy. A osobne mi príde neskutočne sexy ak vidím, že chlap nechce slúžku ale rovnocennú partnerku a práce doma neberie ako vypomoc, ale ako samozrejmosť. 🙂 Neviem, ja nerozumiem ženám, ktoré svojich synov toto neučili, hlavne preto aby aj oni neboli odkázaní na niekoho iného, ale vedeli si vybrať partnerku aj podľa iných parametrov. 🙂

niekto2hy
2. apr 2023

@janulka159357 Z mojho pohladu ide o zneuzivanie tvojej dobroty.

romi9
3. apr 2023

@zuzana9415 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 tak vy to mate doma velmi divne. Moj muz vari, upratuje, perie, stara sa o dieta, ako kazdy normalny chlap.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
arianna25
3. apr 2023

S partnerom by si sa nemala báť hovoriť otvorene o problémoch a pocitoch. To je potom nejaký vydierac keď sa uráža. A sebec. Jemu je dobre lebo ma servis ale na teba nepozerá. To nedopadne dobre. Nemyslím si že to dáš do poriadku. Skôr ti asi buchnú nervy ale to nevadí. Uľaví sa ti. K tomu to speje.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
katarinka89
3. apr 2023

@janulka159357 zrejme mu vyhovuje servis okolo jeho syna.....kto ho meria, pichá a stará sa mu o jedlo a glykemie?

katarinka89
3. apr 2023

@zuzana9415 súhlasím vo veľa veciach s tvojim nazorom- doplnila by som možno jednu vec- keď sa tu všetky vyjadrujú, že máš zastaralé názory, tak chcela by som vidieť situáciu, kde by sa muži odvolavali na delbu práce zene- murarcina, opravy v domácnosti...oranie....jasne ze práca by sa mala deliť medzi 2mi partnermi fifty- fifty, ale nie v tom slová zmysle, že to čo robí žena musí robiť aj muž. Dnešná doba je pre mňa primitivna- kopa lenivych ženských, nevedia varit, o deti sa starat ,ktoré si dokážu sadnúť na rit a muž im okolo nej skace- z donútenia,. Keď to mam zhrnúť, aj muž aj žena sa majú podieľať na chode domácnosti, ale rovnomerne- finančné, fyzicky. Keď potrebuješ pomoc muža v domácnosti, nejaký zaskok mal by pomôcť s rôznymi prácami a tak isto aj ty jemu. Ale ocakavat- že pracujúci chlap príde z prace a namiesto murovanie mi ide umyť riad alebo umyť podlahu......no sorry to nieje ,,chlap,, to je slúžka s gulami.a teraz sa môžte všetky do mňa pustit- p.s. v dnešnej dobe sú všelijaké výdobytky modernej technologie- vysávač sám vysáva, práčka sama perie aj suši.....ešte keby pre tie lenivé vymyslely stroj na ostatné ženské,,povinnosti , to by bolo pre väčšinu super.

juliana30
3. apr 2023

@janulka159357 mám to tak isto,som sama vyše 5 rokov,deti majú 9r.a vôbec nemam chuť sa púšťať do vzťahu, zvykla som si na kľud,poriadok,slobodu,mám kamarátky tiež rozvedené,tak sa často aj s detmi stretávame.Varenie je u nás iba cez vikendy.Zvykla som si ,že keď aj deti zaspia večer,dám si vaňu,nalakujem nechty,prečítam si knihu alebo si pozriem film.Skúsila som 1x vzťah a hneď som to po 2 mesiacoch spolubývania vzdala!Ja nie som superhrdinka,čo sa obetuje pre domácnosť a na mna uz zase nezostane čas.V manželstve som nemala čas (keď sa narodili deti), ani vypiť teplu kávu a o vani som mohla snívať.Žiaľ naučila som sa žiť sama s deťmi a je mi veľmi za ťažko ísť do vzťahu.Mozno tak o 7-9 rokov .Takze ja ta úplne chapem.Jednoducho si si zvykla byt sama sebe pánom a nikomu sa nemusíš prispôsobovať.Nie zase všetci muži sú nápomocný,zálezí to vsetko aj od zamestnania.Takze ja volím slobodu s deťmi ,ako otroctvo vo vzťahu.Samozrejme sa nebránim vzťahu,ale to by musel byť naozaj muž,čo by za to stál.A tích je už málo.

mimka1402
3. apr 2023

@katarinka89 Pomoc v domácnosti...Lebo on lieta a nechodí po podlahe a ani doma neje takže to je len pomoc ak urobí niečo. 😂 Vtipná. Ja už si začínam fakt myslieť, že ženy s týmto názorom proste iba bezducho závidia iným a radšej budú urážať sebestačných mužov. Lebo ženy nechodia do práce, že? Tie môžu po práci sa vrhnúť na veci okolo domácnosti. Prečo by mala byť lenivosť to, keď človek odmieta byť otrokom života a robiť to, čo nemusí? Neviem prečo je divne očakávať. Ženy robia pomerne rovnako ťažké práce a malo by byť samozrejmosťou, že to ide ľavou zadnou a nemusia byť doma diskusie o tom, kto čo spraví.😀 Je mi smiešne z toho čo si napísala.😀

u2jana
3. apr 2023

@katarinka89 ja teda neviem, ci teda autorkin priatel ide murovat, orat alebo rubat drevo 🤦🏻‍♀️
Ak byvaju na byte, tak tej typicky “muzskej” prace tam vela nie je.
A prave preto by sa mal normalne zapajat do chodu domacnosti, nechapem, preco by muz nemohol normalne uvarit, upratat, zvlast ked, ked autorka tiez pracuje.

katarinka89
3. apr 2023

@janulka159357 autorka- tvoj priateľ nieje tvoj muž a dieťa nieje tvoje- v zvládol ku všetkým okolnostiam aj dĺžke akú sa poznáte....jeden meter delenia práce nieje aplikovatelny na každú domácnosť a tie vášne co sa tu rozprúdila okolo rovnocennosti delenia prác medzi mužom a ženou sa v tvojom prípade ani nesmie použiť...prečo? Lebo; dieťa s cukrovkou je zodpovednosť. A tu preberá rodič.ty ním niesi- si len partner, ktorý je do tejto starostlivosti ,,vhodný,, zrejme to nebolo tvoje dobrovoľne rozhodnutie. Čiže tu ma zaráža, ako môže niekto hodiť tak vážnu dg na ,,cudzieho,, človeka ktorý sa za 3 mesiace nedokáže naučiť o cukrovke dokopy nic- trvá to dlho. Pre mňa by to bol dôvod rozchodu- keď sa nestavia zodpovedne voči svojmu synovi, tak potom sa nebude ani voči tebe, tvojmu dieťaťu ani vášmu spoločnému životu.

katarinka89
3. apr 2023

@mimka1402 a co také prosím ta je ťažké na domácich prácach? 🤣 doba je toľko popredu s ulahcovanim prác a vy sa tu len stazujete-

katarinka89
3. apr 2023

@u2jana kúp si vysávač co sám vysáva aj lesti podlahu, pracku so sušičkou, a ostatné veci máš v obchode. Kde je problém? Kedysi ženy v potoku pralinky, drhli prádlo, varili, zametali, umyvali, a bolo dobre, ziadne stazovanie nebolo a život bol pekný. Teraz máš donášku, prístroje na uľahčenie všetkých prác, v obchode potraviny a polotovary od výmyslu sveta a nieste spokojne.....

mimka1402
3. apr 2023

@katarinka89 Nič moja, ale ja nepotrebujem zhadzovať také ktoré robia zo seba slúžku a nevážia si samu seba.😀 narozdiel od teba. Vieš o tom to je tá sloboda, že aby boli obaja partneri spokojní s tým ako to funguje. 😀 Ale považovať sebestačných mužov za zenstilych je už na výsmech.😀
Môže byť jedno čo bolo v minulosti. Sme práve teraz tu a riešime situácie, kedy obaja partneri ťažko pracujú a obaja majú rovnaké povinnosti.

katarinka89
3. apr 2023

@mimka1402 a nie nezavidim- prácu si delíme rozumne, ja niesom nejaká,,princezná,, aby som si dokazovali AKO MA CHLAP MILUJE- domácimi prácami. Pomôže mi keď potrebujem. A ja jemu tiež. A keby bol naučený na takéto prace ako sa tu ziadaju-ani by som o neho nezavadila.

katarinka89
3. apr 2023

@mimka1402 pozor- nepisem o situácii keď je muž donútený si uvariť, upratať ' - lebo žije sám.....hovorím o situácii keď je vo vzťahu a je to od muža očakávané.citaj prosím s porozumením.a mrzí ma, že táto tému sa zvrtla na ženskú jesitnost.....autorka nemá tento problem- treba si príspevky viackrát prečítať keď im nerozumieš na 1-krat

mimka1402
3. apr 2023

@katarinka89 Nerozumieš tomu ty, nie ja. Ty si tu šla do urážania iných ako prvá.😀 prečo by on mal byť on princ a očakávať ze všetko sa vyrieši samé?.🙂
Očakávania sú úplne v poriadku aby druhy človek vedel a nebral veci ak samozrejmosť. Tak ako niektorý muž si myslí, že žena musí vedieť variť tak mám rovnaké požiadavky aj ja na neho.. 😉
Ale domáce práce nemajú byť o pomoci... Ale o tom, že tak vzájomne druhého rešpektujem, že sa nad tým ani nezamýšľam a spravím to bez toho aby ma o to niekto prosil. To je cele. Ale súhlasím, bude lepšie ak už nebudeš na mňa reagovať. 🙂 Nemá to zmysel.