icon

Zvážte viac detí, ak sa neviete postarať

7. apr 2024

Tento príspevok dávam anonymne, lebo nie je na mne o tom hovoriť verejne, nakoľko sa jedná o mužovu rodinu a nie moju. Ale pointa je, že môj manžel je z 5tich detí. Nakoľko ho poznám dlhé roky, viem, ako vyrastal a aj ako to u nich chodilo. Môj muž bol oproti iným deťom vždy nejakým spôsobom zanedbávaný. Zo začiatku emocionálne, časom aj finančne. A dôvod? Jednoduchý. Nebol najobľúbenejšie dieťa svojich rodičov. To, ktoré by bolo na ich obraz alebo obraz, ktorý by si „vysnívali". Môjho muža to dodnes neskutočne trápi a zanechalo to na ňom nepekné rany. Preto píšem tento príspevok. Pretože je to od rodičov detí svinstvo. Ja osobne si myslím, že aj kecy rodičov o tom, že majú všetky svoje deti rovnako radi, sú naozaj len kecy. No ak už som si tie deti predsa len narobil, tak preberiem aspoň tú zodpovednosť a nedám to tým deťom pocítiť. Milí rodičia viac početných rodín, vstúpte si do svedomia. A ak ešte len 20 detí plánujete, lebo je to podľa vás super cool, tak si to radšej ešte tak 10x premyslite. A tiež kecy o tom, že veď súrodenci sa budú mať radi a v živote si pomôžu – to môže, ale absolútne nemusí platiť. Takže vás všetkých prosím, ak na to nemáte, či už finančne alebo na tej mentálnej úrovni, aby ste sa ku všetkým vašim deťom správali rovnako, nenarobte si ich za autobus.

Ďakujem a prajem každému rozumnému človeku a dobrému rodičovi pekný večer ❤️

Strana
z4
portret7
7. apr 2024

To, ze tvoj muz nema pekne spomienky, neznamena, ze vsetkych treba hadzat do jedneho vreca a nemas ziadne moralne pravo ziadat nikoho o nic. Muz nech vyhlada psychologa, moze mu pomoct. Venuj svoju energiu skor tymto smerom. Pekny vecer

kacena4
7. apr 2024

myslim si ze je to zbytocny vykrik do tmy... najma ak je anonimny. ti rodičia ktori su odhodlani mozu mat aj 10 deti a vychovaju ich najlepsie ako budu vediet a daju im prve aj posledne. ti ktorim je to u riti (pardon za vyraz) tak dokazu zhumplovat aj 1 dieta, nepotrebuju si robit dalsich 9...

candii
7. apr 2024

Mám rada svoje deti rovnako a nie su to žiadne kecy.

autor
7. apr 2024

@portret7 napísala som, že ostatným prajem pekný večer, tzn. že nehádžem všetkých do jedného vreca, ja verím, že sa v tom niektorí nájdu a trochu im to prehovorí do duše 🙂

vanilkovazmrzka
7. apr 2024

@portret7 co zle napisala? Pravda sa ti blbo cita? Nechcene a nelubene deti boli su a budu trvalo poznacene a nikdy sa takej traumy uplne nezbavia.

autor
7. apr 2024

@kacena4 Opakujem, viem, že sa v tom niektorí nájdu a je za mňa dôležité o tom hovoriť a upozorňovať na to, možno to niekoho „postrčí" dobrým smerom 😉

autor
7. apr 2024

@candii v tom prípade super! Ja som len rada a tento príspevok nie je určený tebe 🙂

milanemila
7. apr 2024

Ja mam 2 deti a milujem ich rovnako. Moj muz boli tiez 2 deti a svokra uprednostnovala mojho muza, lebo je proste krava 🤷🏼‍♀️ takze niekedy ani nezalezi na pocte deti, ale na rodicoch samotnych.
Za surodenecky vztah su plne zodpovedni rodicia, lebo ak jedno z deti citi roky krivdu, tak toho svojho surodenca proste rado mat nebude, lebo mu to dava za vinu, aj ked je to vina rodicov.
Kopec ludi zivori a nic lepsie ich nenapadne, len si robit dalsie deti, toto nikdy nepochopim. Samozrejme, ze dieta nepotrebuje znackove handry, ale teda aby mohlo chodit aspon na kruzky, venovat sa nejakemu sportu, trosku spoznat svet/vylety a nie iba skola/doma a kukat telku, lebo na nic nie su peniaze.

tramtada31
7. apr 2024

Mam dve deti a Ano, v láske je rozdiel, aj keď im to nedávam pocítiť, má to tak aj manzel. Vzdy sa rodic v niekom dietati viac vidi, alebo mu je milšie, alebo má v niečom nedostatok a preto má pocit, že mu treba dat viac lasky. Má to mnoho mojich kamarátok rovnako, že tá laska je ku kazdemu dietatu inakšia a rovnako je aj laska k rodičom. Aj ja vidim, že jedno dieťa lubi jedného rodica viac, aj keď diplomaticky odpovedá, že má Rado oboch. Aj ja mám radšej otca ako mamu a bolo tomu tak od detstva. A suhlasim, že by si nikto nemal robit veľa deti, keď na to nema(čas, peniaze,…), je to nezodpovedne

candii
7. apr 2024

Ach jaj, milá autorka. Tvoj zámer je síce pekný a trápi tá detstvo tvojho manžela. To je pekné ale rodiny v ktorých sa to deje, si nikdy nepriznajú že sa to u nich deje. Napríklad .. poviem ti priklad z môjho detstva .. moja stará mama vždy uprednostňovala svojho mladšieho syna pred mojím otcom.. bolo zretelene viditeľné, netajila to. Správala sa k nemu ako k cudziemu. Nechalo to následky na nom. Je zatrpknuty a svoju mamu, moju starkú nemá rád .. doteraz moja starká uprednostňuje mladšieho syna. Neurobíš s tým nič. Vždy sa to dialo a v určitých rodinách sa to diať bude. Máš príklad aspoň a k svojim deťom budes fér .. a ja tiež. Zbytok nás nemusí zaujímať.

portret7
7. apr 2024

Preco by malo zalezat niekomu na tvojom nazore a preco prave ty mas prehovarat do duse? Najskor pomoz svojmu muzovi a nasledne, babo, rad😉

autor
7. apr 2024

@milanemila v našom prípade ide dokonca nevraživosť od uprednostňovaných detí, ani nie že od tých ukrivdených... To je ďalší dopad toho, ako rodičia ukazovali „kde je koho miesto"...

autor
7. apr 2024

@tramtada31 ❤️

portret7
7. apr 2024

@vanilkovazmrzka este raz si orecitaj moj prispevok a s porozumenim

melalex
7. apr 2024

My sme boli 4 súrodenci a bolo nám super ako deťom aj keď sme nemali vždy peniaze,ale jesť sme mali vždy čo,mama vedela vyčarovať aj z ničoho niečo málo,nikdy sme nepociťovali rozdiely a vzťahy máme už ako dospelí veľmi dobré.

anjelicek26
7. apr 2024

Len ti chcem napísať jedno,vieš,koľko rodicov zvládne aj jedináčika psychicky a finančné dodeptat,ked nesplní ich očakávania alebo sú proste sami neschopný sa v živote orientovať a dat tomu dieťaťu stabilitu? Zamysli sa nad tým..

autor
7. apr 2024

@candii vieš to, ak to šliapne na odtlak aspoň jednému jedinému rodičovi, čo si to prečíta a trochu sa spamätá, tak mi to za tých pár minút napísania stálo 🙏

autor
7. apr 2024

@portret7 ja mu pomáham 🙂 a skôr by ma zaujímalo, prečo ťa tento môj názor tak rozčertil...

vanilkovazmrzka
7. apr 2024

@portret7 a ty si este raz precitaj s porozumenim to, co napisala ona. Co ta tak popudilo? Ked mas viac deti a vsetky milujes a staras sa rovnym dielom, tak sa ta to jednoducho netyka, rovnako ako sa to netyka ziadnych inych viacdetnych rodin, kde je vsetko v poriadku.

autor
7. apr 2024

@anjelicek26 tak to už je ďalší level – vyšší. A iný príbeh.

autor
7. apr 2024
ckocka
7. apr 2024

Jasné, tí čo sa ich to týka a stihli si to už prečítať odteraz nesexujú - pre istotu.

autor
7. apr 2024

@ckocka ak majú tí, ktorých sa to týka, nejaké IQ, tak sa nad tým, pevne verím, aspoň zamyslia 🙂

reanda
7. apr 2024

pohlad, ze tento zivot je dobry, hodnotny a ma zmysel len vtedy, ked sme ho prezili ako v bavlnke, je dost kratkozraky.. rovnako ako pohlad, ze za to, aki sme v dospelosti, su zodpovedni nasi rodicia.. takze sa skus trochu hlbsie zamysliet najprv sama, kym zacnes niekomu vstupovat do svedomia..

ckocka
7. apr 2024

Nepochybujem.

portret7
7. apr 2024

Nerozcertil, ale moralizovanie na zaklade i ked trpkej skusenosti tvojho muza, nie je na mieste. Vobec nepodcenujem problemy tvojho muza, preto radim psychologa. Ak ma velku trauma z detstva, tak ty mu pravdepodobne nedokazes pomict v takej miere, ako odbornik.

autor
7. apr 2024

@reanda nerada ti beriem ilúzie, ale na to, akí sme v dospelosti, majú rodičia neskutočne obrovský vplyv 🙂

reanda
7. apr 2024

ja iluzie nemam.. skus sa zbavit vlastnych.. a ked uz takto niekoho pranierujes za 'hriechy', medzi taky dost podstatny patri vzbudzovanie pocitov viny

autor
7. apr 2024

@portret7 Ale on psychológa navštevuje. Môj príspevok nespasí ľudstvo, to mi je jasné. Ale stretávam sa s týmto fenoménom čoraz častejšie a častejšie, takže som sa k nemu chcela vyjadriť. Možno je to hrach o stenu. A možno nie.

54tinka54
7. apr 2024

Toto absolútne nesúvisí s počtom detí.. niekto môže mať len dve deti a bude uprednostňovať jedno z nich..
A už som zažila aj rodičov ktorí nedávali dostatok lásky a pozornosti jedináčikovi.
Ide o osobnosť rodičov, nie o počet detí.
A súhlasím že takéto prehlásenie od cudzej anonymnej osoby môže byť každému ukradnuté 😉

Strana
z4