icon

Zvládate starostlivosť o deti aj bez pomoci babky?

10. dec 2024

Kazdy druhy prispevok - ved pockaj, este sa ti bude babka hodit na strazenie deti.
Su tu aj take, ktore to zvladaju bez babky a da sa to? Uprimne si neviem predstavit, preco odkladat deti niekde prec. Ale mozno nemam len info.

elzena2
Autor odpoveď zmazal
anett9
12. dec 2024

Zvládli sme a som za to vďačná 🙏jedna babka 200km a druhá nemala záujem.Vsade sme chodili s deťmi, úrady, nákupy.. všetko.Ked prišiel moment, že boli jeden v škole a druhý v škôlke až mi bolo divné, že je doma prázdno a to ticho 😄Dnes jeden bude mať 20 , druhý 17 r..Ale som veľmi vďačná, že sme v čase keď boli malí nemuseli riešiť žiadne náhle komplikácie, úrazy,pobyt v nemocnici atď.

jana_eyre_2
12. dec 2024

@yoxinka a práve takéto udalosti vždy ukážu ako sa vedia deti postarať ak im je to umožnené a môžu byť na seba hrdé..

mne nie raz pomohli práve deti keď sa to inak nedalo.. a som na ne hrdá že sa vieme spoľahnúť sami na seba navzájom, mám dojem že sme vďaka tomu dosť sudrzni a to považujem za najväčšiu pridanu hodnotu v rodine..

yoxinka
12. dec 2024

@jana_eyre_2
Bolo to veľmi zaujímavé. Lebo baby naše baby sa vadia a robia si prieky, no vtedy boli ako med a fakt s bratom spolupracovali a robili všetko ako im povedal. Ja som dva dni nevedela, že mám deti a to boli vkuse doma. Hrali sa a presne, spolupracovali. Sami si robili jesť, upratali si, hrali sa (ako bunkre a chaos všade 🤪), pozreli si telku a tak. Ale úplne boli v kľude, akoby cítili, že je to proste celé na nich.

x_mery_x
12. dec 2024

Jasne, len raz za pol roka ich dame postrazit, aby sme si mohli vklude nakupit :D

nika_16
12. dec 2024

"Odkladanie detí" je jedna z mnohých tém materstva, ktoré každá žena vníma inak a najlepšie je, že "niektoré" idú tie druhé za ich pravdu ukameňovať 🙂 Čím dlhšie som matkou, tým viac kašlem na to, čo na to druhí, ako to robia oni, keď sa riadim svojím sedliackým rozumom a srdcom, som spokojnejšia, potom sú spokojnejšie aj deti a druhí "musia" pochopiť, že ja to jednoducho riešim takto. Alebo nepochopia a stratím ich, čo už 🙂
Moji rodia nás neodkladali, teda nedávali nás k starým rodičom pre nič za nič, teda takmer nonstop. Nehovorím, že sme so starými rodičmi neboli, ale páčilo sa mi, že rodičia mali na nás čas práve vtedy, keď sme ich potrebovali. Bolo to úžasné! Toto sa snažím dopriať aj mojim deťom. Nie je to ľahké, ale už vidím prvé ovocie 🙂

tilly
12. dec 2024

Môj obdiv všetkým, čo to zvládajú bez babičiek.
Mne by to bolo ľúto. Nie kvôli odkladaniu, to by som zvládala, ale ten vplyv starých rodičov na deti a opačne je na nezaplatenie. Ja mám veľké deti a sami od seba chodia pozrieť babku a dedka. Vždy sa k nim aj sami pýtali. A starí rodičia sú radi keď prídu. Už sú vo veku, keď aj pomôžu v záhrade apod. Je to vzájomný vzťah, žiadne odkladanie alebo využívanie. Ja som tiez chodila k babkam aj v dospelosti, bola to pre nas so sesternicami a bratrancami vzdy skvelá príležitosť byt spolu. Odkedy nemáme starých rodičov, stretávame sa aj my menej. Ani dedičstvo nám našťastie nepokazilo vzťahy.
Sme asi šťastná rodina, že nám to takto vyšlo. Nesmierne si to cením.

lubomira11
12. dec 2024

Náš syn, nemá už žiadne babky, len jedného deda a prababku, ktorý žijú a určite by som už im syna nedala strážiť, keďže sú už starci a chcú mať svoj kľud. Čiže musíme fungovať bez nich či chceme alebo nie. Ak chceš a máš príležitosť dať starým rodičom postrážiť dieťa, tak dáš. Ak nechceš nedáš. Ale myslím si, že to veľa ľudí využíva.

vikpen
12. dec 2024

Babky máme ďaleko, ale tá detská radosť keď k nám babka príde alebo my k nej.. a tá láska, ktorú jej babka dáva, je nenahraditeľná. Ja si na lásku mojej babky spomínam každý deň, milovala ma najviac na svete a to mi dalo do života veľmi veľa.

sidicek
12. dec 2024

Máš to v hlave veľmi zvláštne nastavené.Ake odkladanie?Ved deti potrebujú aj iných ludi vo svojom živote ako rodičov. Pokiaľ nie sú nebezpeční alebo nejako patologické osobnosti , prečo chceš starých rodičov odstrihnut?

modraplaneta10
12. dec 2024

@ibrunova pekne si to napisala 🥰
Pre mna a manzela je šťastím, ked mozeme byt s vnúčatami
Kym vladzeme postrazime, ale hlavne im venujeme cas
A to sme spolu velmi casto
Ja mam vtedy uz vsetko urobene a zijem len pre nich
Hrame sa, kreslime, modelujeme bláznime sa, chodime von, aj postielky maju u nas 😊😊
Su to nase poklady a dufam, ze aj my pre nich

modraplaneta10
12. dec 2024

@vikpen ❤️

modraplaneta10
12. dec 2024

@tilly ❤️

louise
12. dec 2024

@tilly Mať "dobrých" starých rodičov, je na nezaplatenie. Bohužiaľ, nie každý má také šťastie a ja nikoho neodsudzujem, lebo kto nezažil, nepochopí. Nám dlho trvalo nastaviť aké také fungovanie a je to ďaleko od toho, čo sme si obaja s manželom mysleli, kým sme deti nemali. Bohužiaľ.

tilly
12. dec 2024

@louise áno. Presne, mať super rodinu je na nezaplatenie a nie je to samozrejmosť. Preto si tú svoju cením.

lucylaw
12. dec 2024

Autorka ty máš deti? Alebo len teoretizuješ? Áno, dá sa to zvládnuť aj bez babiek,ak človek musí,čo iné mu potom ostáva,všakže? Ale keď si nevieš predstaviť "odkladať deti niekde preč",tak ty už neplánuješ byť s mužom po narodení detí nikdy sama? Ísť s ním niekam sama na večeru,do kina,na romantický víkend a podobne? A kam tie deti v týchto prípadoch dáš? Ten,kto nemá babky/iných príbuzných/kamarátky,tak to musí riešiť opatrovateľkou,ale to je tiež podľa tvojej logiky "odkladanie dieťaťa niekde preč"..Kľudne buď so svojimi deťmi 24/7,veď ti nikto nebráni,ale ono to človeku dobre padne mať niekedy čas buď sám pre seba alebo s partnerom vo dvojici,plus nie je nad to,keď má dieťa dobrý vzťah so starými rodičmi..

mofa
12. dec 2024

@suzitoka kde pracujete? Ked deti ochoreju a potrebujes ostat doma tak ako to riesite? Mate nejaku opatrovatelku alebo ako?

teranus
12. dec 2024

my nemame nikoho, teda presnejsie - nikto sa ani nezaujima - a sme tu a zvladame to po vsetkych strankach len sami dvaja. a to ma suseda rozosmiala nedavno, ze ona pada na hubu - a deti ma nonstop u babky, je s nimi len par hodin vecer. to je presne ten typ, co by sa bez babiek isla asi obesit.

fantaghiro21
12. dec 2024

@teranus ono je to pravda aj nemusí....
Síce som ťa, ktorá sa stará o 3 deti celý život sama,muž mi začal pomáhať až pri 3tom aktívne...

Len ja sa snažím vždy ľudí nekritizovat.
Ja som mala všetky deti náročné.
Syn ma akurát 14mesiacov a jeho spánkové návyky od bábätka sú také,že spí 15-20 minút a hore 2 hod, človek uspáva ďalšie hodiny a tak ďalej ....
Kolegyňa skoro odpadla,keď to videla na vlastné oči...
Jej dcéra pospala súvislého spánku 4hod!
Môjho syna nazvala "minutkarom"
To je kopec oddychového casu, ktoré je možné využiť aj efektívne na prácu či externú školu,keď dieťa pospi niekolho hodín a nie je to možno ani jediný denný spánok...
Ja takú možnosť nemám a padám na hubu pri všetkých deťoch statočne...
Ak má suseda náročné dieťa,síce má služby babkovske ,nečudujem sa že je unavená....
Nevieš ,kde je pravda

7lenka11
12. dec 2024

Naše babky sú 100-200km od nás. Popravde nemám rada reči typu, zvládli ini sami, zvládnete aj vy. Ja osobne mam ešte 2-3x dotyzdna na 3 hodiny platenú vypomoc do domácnosti. A nehanbím sa za to. Sú to najlepšie investované peniažky. Mam čas na deti, stíham domácnosť a hlavne nie som kôpka nervov. Mam dve deti s ročným rozdielom a naozaj nepotrebujem byť po 3 rokoch na materskej vyhorená, vyčerpaná, frustrovaná a vrieskajúca mama. Vždy oceníme pomoc babiek. Hlavne aj kvôli deťom. Staršia sa zakazdym prepne do módu nadšenia, keď prídu babky. Vidím, že sa úprimne z toho teší a užíva si ich prítomnosť. Prečo by som teda mala babky vyčleňovať z nášho života? Takže akákoľvek pomoc je u nás vítaná. Osobne si myslim, že aj mamičky, ktoré sa hrdia tým, ako všetko super samé zvládli, by v skutočnosti ocenili pomoc.. Ale to je len môj subjektívny názor.

cumcel
12. dec 2024

Nám nepomáhajú babky s deťmi určite túžim po super dedkovi a milujucej a rozmaznavajucej babke. Nemáme ich už no verím, že čoskoro príde vnucatko a my budeme naj babka a dedko 😘. Už dnes sa vyhráža dcére 🫶, že 1 víkend v mesiaci keď bude už možné(dojčenie...) bude pravidelne u nás. Nech si ho užijeme a mladý nech si užijú a oddýchnu.
Zvykne si na na s a v prípade stráženia to už bude samozrejmost

teranus
12. dec 2024

@fantaghiro21 suseda má 8 a 16 rocnych chlapcov, ktori sa chodia domov len vyspat. nekritizujem ani jej to nezavidim, len ma pobavilo, ze ona je znicena z cca 3 hodin co ma deti doma. My mame tiez narocnu dceru a nepadame na hubu.

seli4
12. dec 2024

Naše obidve babky sú od nás 200 km 🥹😄 prvé mesiace mi to až tak nevadilo, máme jedno dieťa a nemala som potrebu ho niekam odkladať ale bez manželovej pomoci by som to nedala aj keď nie vždy sa mu dalo pomôcť takže aj toho bolo málo..no čím je dieťa väčšie tým viac pomoci by sa zišlo, no zvládame to aj bez 🩷 ale keď prídeme my na návštevu alebo babky k nám tak malý sa nevie dotešiť je to dobré aj pre nás aj pre neho ☺️ teda moja odpoveď je že dá sa to zvládnuť, no keď je možnosť a hlavne keď to chcú obe strany tak je lepšie keď je v kontakte dieťa s babkou a dedkom 🙂

zuzulik27
12. dec 2024

S 1 dieťaťom...jasné, že nepotrebujete starých rodičov. Ja mám detí 5. Čiže to, že sú moji rodičia ochotní a schopní pomôcť a radi trávia s vnúčatami čas...je NEOCENITEĽNÉ 😘😘

katymt
12. dec 2024

Moj muz je uz bez rodicov,moji sice su na dochodku,ale nemaju chut pomahat. Mam 2 a 6rocne deti a bola by som velmi vdacna za hocijaku pomoc. Najhorsie ked ochoriem,deti chore a vtedy to s muzom platame z posledneho😔
Paradoxne ja som vsetky prazdniny travila u babky a ked som bola chora,tak za mnou cestovala hodinu,aby pomohla❤️

katymt
12. dec 2024

@modraplaneta10 to mate velmi krasny vztah. Ja som taky mala so starkou a vsetko si pamatam a rada spominam. Bohuzial moja mama moc nema zaujem o svoje 2 vnucky. Je na dochodku,nikdy k nam nepride...a ked prideme my,radsej pozera detektivky v Tv...starsia tam uz ani nechce chodit,citi ten nezaujem😔

modraplaneta10
13. dec 2024

@katymt ano, mame
Aj so starsimi vnucatkami
Dala by som zivot za nich 🥰🥰🥰🥰🥰

winni
13. dec 2024

Dala by so mnoho za to, aby tu moja mama bola, nie len kvôli dievčatám, lebo rozprávanie s babkou je iné ako s mamou .. ale mne veľmi chýba! Chýba mi s ňou klábosenie pri káve, pokiaľ sa u nej v izbe deti hrali.. chýba mi jej objatie, zamávanie na rozlúčku.. dievčatá mali len jedinú babku, dedkovia a druhá babka boli v nebíčku.. a už dva roky nám aj ona robí strážneho anjela 😢

katarinaantalikova
15. dec 2024

naše deti milujú babku, bez nej by sme asi ani nepreźili

11iva11
20. dec 2024

Skoro 6-ročné dvojičky, chlapec a dievča. Žiadna iná pomoc, len ja mama a ich otec.