Aké máte fóbie?
k tejto téme ma inšpirovala mamička chlapca, ktorý má koumpounofóbiu - fóbiu z gombíkov - resp. diskusia k jej príspevku ...
aké máte vy fóbie? a viete ako sa odborne volajú?
@biba_18 Ja mam strach zo soferovania - amaxofobia. Vodicsky sice mam, ked treba tak sa prekonam, ale ten strach je u mna brutalny, takze radsej nesoferujem, aby som nikoho neohrozila 😮💨.
a existuje aj ergofóbia - strach z práce ... to mám možno tiež 😂😂
alebo aj fronemofóbia – strach z myslenia ... "prepáčte, ja mám fronemofóbiu" - nemôžem myslieť 😂
@biba_18 Ja mam strach zo soferovania - amaxofobia. Vodicsky sice mam, ked treba tak sa prekonam, ale ten strach je u mna brutalny, takze radsej nesoferujem, aby som nikoho neohrozila 😮💨.
@oceanahory ja nemôžem šoférovať - kebyže môžem, asi to tiež mám ... mne v strese total vypína mozog ...
ja mám akrofóbiu 🙂 strach z výšok
Mam klaustrofobiu - strach z uzavretych priestorov a emetofobiu - strach z vracania.
ked tak rozmyslam asi ziadnu. Mam pred niektorymi vecami respekt, niektore veci su mi neprijemne (nedotkla by som sa hada) ale stavy, ze by som z niecoho ostala vyslovene ochromena alebo upadala do paniky nemam z nicoho. Aspon doteraz som na nic take neprisla.
arachnofóbia, brrrr 🙈
Tokofóbia, strach z pôrodu a tehotenstva, ale vyslovene až panický 🙈
Neviem ako sa to volá, no mne sa neskutočne hnusi keď vidím vlasy na umývadle...a keď sú dokonca moje a mám ich chytiť tak koniec 😂😂😂 týka sa to samozrejme aj čistenia kefy ak sú na nej mokré vlasy 🤦🏼♀️ zaujímavé, že suché vlasy mi problém nerobia 🤷🏼♀️
A ešte je tu jedna vec... Pavúky...ale iba veľké alebo s dlhými nohami 😂
Tokofóbia, strach z pôrodu a tehotenstva, ale vyslovene až panický 🙈
@domini404 Fuu to mam asi aj ja 😬, po predchadzajucich skusenostiach mam doteraz obcas nocne mory, ze som znova tehotna 🫣.
Zatiaľ žiadnu ale žijem nudný život. Lietadlom som ešte nešla, ani potápanie a podobné extrémy, tak možno tam by sa prejavila.
Bojim sa dazdoviek a cervov.
Bojím sa hmyzu fuj 😡čo bojím, neznášam hmyz
@biba_18
akrofóbia = strach z výšky (aj keď nie nie je až také zlé ako kedysi počas detstva)
glossofóbia = strach z prezentovania pred publikom (môj najhorší strach, ktorý mi pôsobí panicke ataky a odpadavanie)
fonofóbia = úzkostná porucha, ktorá sa prejavuje strachom z konkrétneho objektu (v mojom prípade je tým objektom krik)
Strach z potápania - plávanie mi ale nevadí
klaustrofóbia
ja sa aj výťahom vyhýbam
aj keď som niekde, musí tam byť ideálne možnosť otvoriť si okno a aj by som bola prvá, čo ho otvorí
raz sa mi stalo, že sa mi nedali dvere odomknúť, ja som si musela dokorán otvoriť okno, nech sa mi ľahšie dýcha
@biba_18 Ja aj moja sestra aj jej dcera mame tripofobiu, ktora je definovana ako odpor k nepravidelnym vzorom alebo zhlukom malych dier a hrbolov. Kto si chce overit, ci to nahodou nema, nech pozrie napr. obrazok tu
https://imgur.com/gallery/mmmm-trypophobia-NIalHrr
@pribinak ja až fyzicky nemám rada sharky - a zombíkov ... 😲
@biba_18 zombíkov neznášam aj ja.. nedokážem na nich pozerať v tv, mám až husiu kožu..
Ale nemyslím, že to došlo až do fóbie..
Ani toto nie je úplne, ze fóbia, ale nebudem späť v izbe, kde je otvorená skriňa a celkovo sa mi zle spí, keď som doma sama, lebo mám iracionálny strach, že sa ku mne niekto vláme... 🤪
@biba_18 zombíkov neznášam aj ja.. nedokážem na nich pozerať v tv, mám až husiu kožu..
Ale nemyslím, že to došlo až do fóbie..
Ani toto nie je úplne, ze fóbia, ale nebudem späť v izbe, kde je otvorená skriňa a celkovo sa mi zle spí, keď som doma sama, lebo mám iracionálny strach, že sa ku mne niekto vláme... 🤪
@beronsche keď spím niekde na dovolenke - vyberám si posteľ kde ma najmenej ukradnú 😂 asi to nie je fóbia, skôr nejaká úchylka teda ...
@domini404 Fuu to mam asi aj ja 😬, po predchadzajucich skusenostiach mam doteraz obcas nocne mory, ze som znova tehotna 🫣.
@oceanahory ja som tehotná nebola, ale hocikto sa baví o tehotenstve/pôrode, dostávam panický atak. Proste úplne ma vypína.
@beronsche keď spím niekde na dovolenke - vyberám si posteľ kde ma najmenej ukradnú 😂 asi to nie je fóbia, skôr nejaká úchylka teda ...
@biba_18 Odkedy ma na mori unášal spätný prúd, mám thalassofobiu.
Ale celkom úspešne sa snažím s ňou bojovať, keďže 2-3x ročne chodíme na dovolenky. Mám väčšiu istotu, keď idem plávať s nafukovačkou.
Neviem ci fobiu ale prichadzaju na mna hrozne stavy.... vyska/alebo hlbka (napr lanovka).
Voda-bazen este ako tak. Ale do mora resp nejake jazero nehrozi.
Do nedavna som nevliezla ani do vytahu napr.
Alebo dav ludi-ja nie som stvorena na akcie 🙈
Klaustrofobia - výťah mi napr nevadí, ale keď je v ňom veľa ľudí už cítim tlaky na hrudi. Keď sme boli v poľsku v soľnej bani, išli sme du takým polorozpadnutym výťahom co vyzeralo ako klietka, boli sme tam asi 20tti, človek na človeku a ja som reálne odpadla. Nevedela som dýchať.
A fóbia z hadov. Neviem ako sa to vola, nejdem si to googlit lebo na mňa vyskočia fotky hadov a príde mi extrémne zle. Pre to v živote nenavstivim Austráliu, aj keď by som veľmi chcela 🤣 ale keď mi starký opisoval aké hady a koľko ich tam bolo, plakala som 🤣
Strach z výšok, alebo skôr pádu - rebríky sú moja nočná mora, na jednej túre ma museli viesť dolu z kopca lebo som dostala taký závrat, že som prestala vidieť. A asi mám aj nejakú sociálnu fóbiu, neznášam keď ma cudzí človek chytí za rameno, za ruku, na jarmokoch a podobných akciách kde je veľká masa ľudí chytám záchvat, vtedy musím odísť čo najskôr mimo lebo mi je na odpadnutie.
@biba_18 Ja aj moja sestra aj jej dcera mame tripofobiu, ktora je definovana ako odpor k nepravidelnym vzorom alebo zhlukom malych dier a hrbolov. Kto si chce overit, ci to nahodou nema, nech pozrie napr. obrazok tu
https://imgur.com/gallery/mmmm-trypophobia-NIalHrr
@marianarem mám tripofobiu celý život, ale až ako dospelá som sa pred pár rokmi dozvedela, že to má svoj názov a zaraďuje sa to medzi fóbie.
@biba_18 nočné motýle. Neviem či sa to nejako volá. Mám z nich hrôzu odkedy sa mi ako malej jeden zamotal do vlasov a trepotal sa mi pri uchu. Ja som si ho z vlasov po kúskoch vyťahovala, krídla, nohy 🤮 Som presvedčená že útočia priamo na tvár.
nerada lietam, ale fobia to asi nie je, lebo sa prekonam a idem, ani uzavrete priestory velmi nemusim

tak ja sa priznám - mám alektorofóbiu 🙂 len o tom píšem a ma striasa 😂