icon

Ako často je bezpečné piť vodu?

17. júl 2024

Mám aplikáciu kde mi ukazuje koľko mám vody vypiť. Mám nastavené tak, že každých 1 hodina a 50 minút mi príde upozornenie na pitie vody. Mám cieľ 2800ml a to stále len večer do 21:00 viem dosiahnuť a skorej sa nedá. Áno pijem vtedy keď ma smädí, ale potom toľko vypijem že až to by som už do 13:00 by som stiahol 1250ml.
Pil by som častejšie a viacej ale čítal som o tom, že keď sa prijme veľa vody naraz môže sa nastať otrava z vody. ÁNO tá otrava z vody sa môže dostať keď vypije človek za hodinu alebo pol hodinu liter vody. Ale keď vypijem za 6 hodín liter vody alebo za 5 hodín liter vody môže sa niečo nastať?

Vy časovo ako pijete? Každé 2 hodiny alebo ako?
Áno má sa piť tak a toľko keď je človek smädný ale nemôže sa to preháňať. Ja pijem každé 1,45 h.

Strana
z3
andreatytler
19. júl 2024

Ale to je vsetko individualne.
Ked som sa vratila uplne dehydrovana z celodennej tury v horucom lete lebo som si zobrala len malu flasu vody, tak som vypila 2 litre za hodinu a bolo mi skvele, lebo telo si tu extra vodu ziadalo.

majamat
19. júl 2024

no v zasade, ako uvadza autor - 1l vody za 5-6hod fakt nie je tolko,aby sa mal obavat.

majamat
19. júl 2024

@andreatytler ved to, ze ak mas deficit, telo to zvladne, lebo poblicky nevypustaju von vsetku vodu. najskro sa podoplna tma, kde chyba.

dokonca som si vsimla, ze ked niekto pije malo ( tyka sa to aj mna ) a tak zacnem tekutiny doplnat, potom sa castokrat stava, ze ani na wc nejdem hned, ale ten zvyseny prijem tekutin sa prejavi na vyssom moceni az po par hodinach. telo si to jednoducho reguluje. no toto je stav deficitu.

majamat
19. júl 2024

rozhpdne su dolezite vsetky okolnosti, nielen mnozstvo, ktore sa vypilo.

sense
19. júl 2024

Keď som v práci tak doobeda cca 2l, poobede tak Liter, keď som doma tak doobeda tak 1,5l poobede tiež... Presne to ale nemeria ale pijem veľa a lete určite aj viac ako 3 l

andreatytler
19. júl 2024

@majamat Ano a ked do toho zaratas vydaj vody potenim v horucom pocasi pri velkej namahe, tak tam kludne mozes ist aj nad ten odporucany limit 1 litra za 1 hodinu. Ale vsade odporucaju zvysit aj prijem elektrolitov (soli) ked sa zvysi prijem vody. Citala som clanok ze maratonsky bezci casto maju tie problemy kedy maju slabu otravu vodu, lebo jej piju privela za kratky cas.

majamat
19. júl 2024

@andreatytler no pre nich prave vymysleli napoje. no asi to nemusi upne stacit. no co je hrosie, tazko povedat, ci tazka dehydratacia, ci nedbytok tekutin.

andreatytler
19. júl 2024

@majamat Tiez si myslim ze v tak extremnej zatazi ako je maraton pocas horuceho dna, je telo tak zatazene bud vykonom, alebo snahou sa schladit ze to nezvlada co clovek od neho chce a vtedy nepomoze pit ani tie specialne napoje. Ale bezny clovek pocas bezneho dna skutocne nemusi mat obavu ze sa otravi vodou ak si tie 2-3 litre viac menej rovnomerne rozlozi do tych 16 hodin co bdie.

majamat
19. júl 2024

@andreatytler no veru by som si ani nevedela predstavit naor 3l vypit pocas bezneho dna za hodinu. to by som mala tak plne brucho z toho, ze hroza.

zuzuliatko18
19. júl 2024

Mnozstvo vody zalezi aj od toho, co cloveku robi. AK niekto v tomto teple fyzicky maka vonku na slnku, potrebuje ine mnozstvo vody ako niekto pracujuci v klimatizovanej kancelarii. Odhliadnuc teda od toho, ze kazdy clovek je iny a ma iny organizmus.
Ja mam dzbanik, ci uz doma alebo v praci, viem cca objem a kolkokrat sj ho naplnim. Clovek ma v zasade pocit smadu, najlepsie je riadit sa tym. AK to niekto nedodrziava, tak na dzbaniku, flasi alebo niecom podobnom vidi, kolko vypil a ci je to unho normal.

Strana
z3