Ako kyslé potraviny ovplyvňujú zubnú sklovinu?
Môže mi nejako ublížiť ak jem viac kyslého? Teda ja som v poslednej dobe začala jesť mandarínky a pomaranče častejšie kvôli tomu že mi chýbali vitamíny a potom som začala piť aj pomarancove šťavy a podobne ale neškodí mi to na sklovinu? Po umytí ani pred umytím zubov si nič nedávam ale tak počas dňa občas si dám džús občas nejaký pomaranč alebo citrónovú šťavu a podobne. Len sa bojím že mi to nejako ponici sklovinu. Môže sa za kyslim potom niečo jesť ? Alebo ako to funguje ja tomu moc nerozumiem len som počula veľa krát že kyslé nejako zmkcuje zubnú sklovinu.
@anonym_autor ano mozu.
Áno kyslé veci narúšajú sklovinu. Najskôr 30 min po jedle si môžeš umyt zuby. Ked vypijem pomarančovú stavu, tak v ústach to neustále pôsobí na zubnú sklovinu. Odporúčam vždy ústa vyplachnut čistou vodou. Tak to robím ja a poradila mi dentálna hygienická.

Ano mozu casom poskodit zubnu sklovinu *ak casto pijes*.Kyselina docasne zmekcuje povrch skloviny, tym je nachylnejsia na poskodenie ale ak budes pit cez slamku bude mensie riziko....