icon

Ako prekonať strach z kúpy použitých vecí?

28. okt 2024

Dobrý deň,som v tejto oblasti v norme?Mám totiž pochybnosti.Rada by som ušetrila peniaze a životné prostredie,no nedokážem si kúpiť niečo,čo predtým niekto používal,koho nepoznám.Akoby som sa bála niečoho ...tá neistota,kto to je,aký človek,akú energiuä atď.Bojím sa.Potrebujem odborníka?

Strana
z2
vanilkovazmrzka
28. okt 2024

Ano

minenkak
28. okt 2024

Však kupuj nové,ale aj to nové predsa prejde toľkými rukami iných ľudí so svojími energiami

sisska96
28. okt 2024

Ani ja nekupujem použité veci. Normalne ma to hnusí

minenkak
28. okt 2024

@sisska96 myslíš oblečenie, prečo sa ti to hnusi

martinkatinka
28. okt 2024

Tak potom ani chlapa, ktoreho nebudes prva, si neber 😆😉

tehulka2011
28. okt 2024

dufam, ze ani do restauracii nechodis a ked uz, tak s vlastnym priborom

dannieja
28. okt 2024

Tak zober si, že napríklad pri oblečení je oveľa lepšie nosiť už používané a niekoľko krát opraté veci (samozrejme, nehovorím, že to máš kupovať od nejakých ,,asociálov," ani, že máš kupovať používanú spodnú bielizeň a podobné extrémy) ako nové, ktoré z roka na rok smrdia viac a nie je to náhoda. Odporúčam knihu Zabijaci v móde, možno ti to pomôže pochopiť, že tým novým oblečením si škodíš oveľa viac ako používaným.

anjelicek26
28. okt 2024

Tak to nie je neriesitelny problem, zivotne prostredie chranis aj tak - ze veci, ktore nosis - nosis dlho, vytvoris si kapsulovy satnik a po donoseni darujes este dalej... ty si ich dalej kupuj nove, nevidim dovod sa kvoli takejto "blbine" trepat k psychologovi dva-tri krat mesacne a snazit sa to "vyriesit" ako keby ti to nejako obmedzovalo kvalitu zivota alebo co...

lucia13022023
28. okt 2024

Neviem no, ja si tiež neobleciem na seba niečo zo sekacu alebo proste po niekom. Ani sebe, a dieťaťu už vôbec nie. Ale nemyslím si o sebe, že som vadna a potrebujem psychológa 🤣 zas netreba preháňať. Niektorí ľudia dajú tie isté topánky po šiestich deťoch aj tomu siedmemu, a niektorí sú ako ja, že kúpia nové 🤷🏻‍♀️

viestta
28. okt 2024

Energia, ktoru zanechali v tych veciach vsetci, ktori sa jej dotkli vo vyrobe, predavacky, kupujuci, ktori ju vzali do ruky a nekupili ti nevadi? Sveter nie je rozok, ten sa da vyprat, na rozdiel od ocapaneho rozka. Nehovoriac o tom kolkymi rukami presiel ten rozok kym ho ty zjes... A mozno si aj niekde na podlahe chvilu polezal...

pinkgirl
28. okt 2024

Veď aj kúpou kvalitných nadčasových vecí sa vieš správať šetrne k prostrediu. Je úplne v poriadku ak sa necítiš komfortne na kúpu nosného oblečenia.
Ale napríklad športové potreby sa dajú výhodne zaobstarať z druhej ruky.

autor
28. okt 2024

Ďakujem za názory.Píšem to normálne seriózne,že mám takýto blok,alebo ako to nazvať...

eikenella
28. okt 2024

ani ja si neoblečie nič, čo nosil už niekto iný.

lindous
28. okt 2024

Obmedzuje ťa to nejak v tvojom živote? Ak nie, tak nevidím dôvod to riešiť… tiež nenakupujem z druhej ruky a žijem 😅 principiálne by som s tým nemala problém, ale asi na to jednoducho nie som zvyknutá… tvoj dôvod je pre mňa cudzí a mať z toho vyslovene strach je asi trochu zvláštne, ale pomerne ľahko riešiteľné tým, že si tie veci kupovať nebudeš… ak ťa takýto strach sprevádza aj v inych veciach a zhoršuje kvalitu tvojho života, to už by som s odborníkom riešila 😊

teki1
28. okt 2024

A si predstav,že napríklad každá kvapka vody,ktorú vypiješ,už niekto,niečo pred tebou použilo.😱
Na Zemi je rovnaký objem vody,ktorý koluje neustále.Miliony rokov.Tiež taká nadčasová vecička.🙂

minenkak
Autor odpoveď zmazal
moonlight1210
28. okt 2024

Ak myslis oblecenie, i to v obchode mohli pred tebou vyskusat desiatky ludi. Dokonca ludia s koznymi chorobami, ani to neprejde ziadnou dezinfekciou (ani pranim). A predsa si to tam kazdy v kabinke na seba z vesiaka navlecie uplne bezstarostne.

Rovnako oblecenie z eshopov. Je jedno, ze ti to pride pekne poskladane a zabalene domov. Aj tak to uz mohlo prejst rukami desiatok zakazniciek, co to skusili a vratili.

V sekacoch to iste. Akurat je to uz poopierane, zrazenie a zmena tvaru, ci pustanie farby hrozi minimalne. Co vidis, to kupis a take to na 99% ostane. Co je vyhoda.

Ak mas obavy z pouziteho, tak uz len si sit vlastne. Tam to bude urcite len tvoje a latku ako taku nikto nerozbaluje a neskusa na hole telo.

autor
28. okt 2024

@moonlight1210 Rozumiem.Tak to úplne nemyslím.Že sú veci vyskúšané,vrátené a pod.,to mi nevadí.Len oblečenie kupované z druhej ruky,ktoré patrilo už niekomu,kto ho týždne,mesiace,roky mal doma,nosil

marianarem
28. okt 2024

Ja som to tiez kedysi tak mala, ale casom som zistila, ze ta energia sa akoby velmi rychlo nahradi za moju. Nikdy sa mi nestalo, ze by mi nejaka takato vec dlhsie zostala cudzia, ze by z nej dlhodobo nieco zvlastne vyzarovalo alebo nieco na ten sposob. Dokonca mame dom, v ktorom niekolko rokov byval svokor alkoholik, diali sa tam vselijake veci. Po jeho smrti som si hovorila, ze ten dom budeme musiet dat asi vysvatit, lebo som sa tam citila divne. Postupne ale ako sme tam zacali viac chodit, tak ten pocit zacal miznut a zacalo to tam byt viac nase.
No a dom, v ktorom byvame teraz, tak ten kedysi patril cloveku, o ktorom som v starych zaznamoch z matrik nasla poznamku, ze to bol zly clovek a jeho smrt bola bozia prozretelnost. Ale nas dom je pekny, prijemny a utulny, aj dieta sa tu citi dobre, aj macka.
Vsak skus to proste s jednou vecou a uvidis, ako sa budes s tym citit. Neboj sa, nejaka cudzia kliatba na teba nepadne.

hradnapani
28. okt 2024

ja len taku poznamku - ked davam oblecenie bud do tych kosov v nakupakoch alebo humana a spol. alebo davam najma do darovacich skupin tak na 99 percent su to veci, ktore som v zivote nemala na sebe. A viem, ze takto to ma vela ludi. Proste sme kupili nieco, co sme potom uz neobliekli. KEd obcas vbehnem do sekacu, tiez je tam zjavne vela nenosenych veci - to vidis podla stitkov, ktore su v bezchybnom stave a podobne. Ale samozrejme, aj tam su zjavne nosene a tie mam aj ja problem si kupit.

miska1997
28. okt 2024

Taktiež nekupujem veci po druhých 😎 dokonca ani dotyk cudzích ľudí neznesiem, alebo čokoľvek chytiť po druhom...

btus
29. okt 2024

fu, dievčatá, tak to by ste potom nemohli tancovať v nejakom súbore, pracovať v divadle, lebo kostými a kroje sa veľakrát dedia 🙂.

lienka9
29. okt 2024

Vacsina ludi z nasej rodiny to ma podobne,nekupuju veci zo sekaca,oblecenie,toplnky,nabytok..tiez im to je proti srsti..mne to napriklad nevadi,oni skor mna posielaju k psychologovi (vtip). ale ako pisu baby vyssie,mozes kupit a nosit dlhsie,nekupuj si kazdy sezonu nove,vytaz maximum z veci.stare nevyhadzuj,ale predaj,podaruj..aj to su kroky k udrzatelnosti.

mimikarol
29. okt 2024

Ja si tiež nekupujem použité veci. Radšej si kúpim nové a nech si myslí kto chce čo chce. Po sestrinej dcére som mala veľa veci pre moju malú, to mi nevadí keď toho človeka poznám. Ale po cudzom proste nechcem ani zadarmo. Radšej si kúpim

autor
29. okt 2024

Ďakujem všetkým,tak to nejdem riešiť.🙂

jaroe
29. okt 2024

ja myslim, ze nie si jedina s takymto problemom. Resp. to ani nepovazujem za problem. Setrit prirodu a penazenku mozes aj minimalistickym pristupom.

margotka17
29. okt 2024

Mne vôbec nevadí, že zimnú bundu by už niekto nosil. Hneď ako donesiem domov to operiem. Pridám do práčky antibakteriálny sprej. Spodné prádlo a ponožky by som nekúpila, ani posteľnú bielizeň.

anouschka5
29. okt 2024

Nikdy si nekúpim použitú vec - radšej drahšie a menej

inulienka29
29. okt 2024

Nie je to zase určite ziadna psychická porucha…
Ja občas kúpim niečo na bazariku. Ale tiež mám radsej nové veci. A už toľkokrát som kúpila na bazare a pokazilo sa to skoro alebo malo skrytú vadu… takze ak na to mas že kúpiť nové tak kup 🙂

monika8899
30. okt 2024

@autorka Ahoj ja ti rozumiem, tiež som mala obavy keď som kupovala použitú vec.Mám od malička citlivú pokožku.Ak sa mi niečo páči, kúpim si to aj v second hande,Ale snažím sa vyberať veci skoro nenosené, alebo úplne nové.Nekupujem si toho toľko ako keď som mala 20....Tiež objednávam online, už dlhé roky z jedného bazáru.Rada a veľa čítam, chodím do knižnice, ale ak tam niektoré knihy nenájdem, kúpim aj čítanú.Ale tiež nemám problém si kúpiť aj novú.....
Snažím sa byť ekologická,veci ktoré už doma nenosíme, nepotrebujeme posielam cez eko-výzvu...pripíšu mi za ne kredity,použijem ich na nákup...A toto robím už roky.
A nemyslím, že potrebuješ odborníka,máš len strach 🙂

Strana
z2