Ako sa stravovať pri zlých pečeňových testoch?
zavisi od toho, aky je presne problem,a le ak chces klasicku pecenovu dietu, najdes v google, napr tu, https://mudr-liptakova.sk/blog/pecenova-dieta
mozes is vytvorit aj odlahcenu verziu, ak ot nei ej nic vazne.
ja mam 100rokov zvysene AST a hocu mi pisu hepatopathia, ale ja to za ochorenie pecene nepovazujem. len enjaka odchylka v rodine - mame to viaceri
ja nemam vysoke, kedysi som mala vyssie, ale teraz sa mi to drzi na nizsich hodnotach,a j ked rozymslam, ze pred mesiacom mi to tiez trosku vyskocilo vyssie.
@majamat no nebola som dávno na krv, naposledy som alt mala okolo 2,8 a ast 3,2 neviem úplne presne a tiež ako aj ty píšeš mám to tak cez 20 rokov, iba keď som bola tehotná som to mala ok, keď nezabudnem si ráno upijem pestrecový olej, gastrológ mi predpísal ursosan a lagosu, bola som potom na ober hodnoty rovnaké, tiež si už myslím, že ja to tak asi mám mať...
@micusa2222 ja som mala pred rokom zle pecenove...pila som bylinkové čaje, dietovala celý rok...mala som veľké problémy s trávením....nejem tucne, mliečne, kávu, alkohol, vymažane, sladké, nejem chleba ani múku, nepijem bublinkové, .... Jem dusené, varené mäso, polievky, smoothie....veľa cerstvej zeleniny a ovocia .... Neviem či to bolo pečenou, ale bola som unavená veľmi, priberala som zo všetkého.
@ana82 no to si mala dost, ja mavam ASt maximalne 1,3 ci tak nejak. dokocna mi to na par roko kleslo pod 1.
no mne tieto vyssie hodnoty 1x zaznamenali pred 20-tkou. predtym boli ok - mala som to uz kontrolovalne.
za to oja dcera mala uz ako malinka hodnotu mierne nad normu, resp jej sa t hybe tak hranicne. niekedy v nrome, neiekdy nad.
moja mama mala viacere peceneove testy zvysene, tism aj AST, aj ALT, alebo GMT.
uz neviem presne, no napsoledy mala len AST. vzdy si robila prcu, ze otec pije a ja mam zle pecenove testy 😀
a fakt, otec bol alkoholik, pil, ale ako banik maval pravidlene preventivku a vysledky ok. ked zostal doma, koli rakovine, zacal brat rozne leiky, chemo, oziare a pod, tak mu vsetky pecenovky vyskocili. no dovtedy nic.
a kompet vsetci vyssi cholesterol.
@aurinia ďakujem ti pekne za dobré rady...
@janickacrazy ĎAKUJEM !
@micusa2222 po roku som bola na kontrolných odberoch, mám to v poriadku, v zlcniku som mala piesok/blato, aj ten sa mi stratil. Necítim sa unavená, pričom nepijem kávu ani energy drinky.

@micusa2222 Treba piť horké čaje, zihlavovy, pupavovy aj rôzne namiesane bylinkové určené na pečeň kúpiš v lekárni. Strava zdravá, veľa zeleniny, nepiť alkohol, ale to určite vieš.