Ako sa zbaviť závislosti na nosových sprejoch?
ahojte už dlhodobo používám nosový sprej presnejšie olynth
beriem ich už od 12r a mám 21 (viem je to hrozné )
už to dlhodobo aj riesim bola som u ORL ktorý mi predpísal kvapky
ktoré by tomu mali pomôcť no nič skúšala som rôzne veci aby som prestala aj som skušala naparovanie …potom výplachy roztokmi čo mi poradili v lekárni skúšala som znižovať kvapky na slabšie a skúšala som aj iba vtrek do jednej dierky a nič som zúfalá všade kde idem musím mat pri sebe kvapky inak mám paniku veľmi sa bojím upchatého nosa mám stoho panický strach záchvat všetko možné neviem čo a ako dalej postupovať ja len či to niekto zažil už alebo pripadne má blizkeho známeho čo je na to aspoň kus podobne chcela by som podstúpiť operáciu ale po operácii máš v nose tamponádu nevieš nosom dýchať niekoľko dní mám stoho strach a uzkosti neviem vám to opísať lebo pre človeka ktorý niečo také nemá to je ľahké si povedať že ty si sprostá však to je nič
máte nejaké rady ako čo robiť pripadne nejakú operku bez toho aby som mala nos v háji upchatý na dva týžnd poprípade ako ste to riešili vy nos ki začiná maličko písakať a to uz fakt nezvládam som na dne
A ako by ti s tým mala pomôcť ORL? Ty nemáš "fyzicky" problem, ale psychicky...
Psychiater určite, ORL s tým nič nemá, máš to v hlave tu už len odborná pomoc ostáva, a čím skôr lebo to je extrém 9 rokov brat nonstop kvapky
Ak máš pocit upchatého nosa, skús vymeniť nosné kvapky za lístky z nádchovníka. Skôr mám však pocit, že tvoj problém je psychický. V takom prípade sa treba poradiť s psychológom.
@foxy123 choď do lekárne a kúp si Pinosol. Je to borovicovy olej do nosa na uvoľnenie nosa.
Začni tým, že Olynth nahradiš ním. Aspoň polovicu času kedy si striekaš. Potom vždy. A ten vysadiš tak za dva týždne postupne. Po jednej dávke zmenšovať.
Olynth vyhod a kúp si morskú vodu . Tu si môžeš streknúť kedy chceš a aj ti uvoľní nos . Po pár dní h by to malo byt lepšie ak nie pórom uz naozaj iba odborník.
Ja som sa odnaucila od spreja do nosa postupne cez 1 nosnu dierku, aby som aspon 1 mohla dychat a pomohlo mi to. Ked si potrebujem dat niekedy v noci sprej do nosa, lebo nemozem dobre dychat, tak volim detsku verziu s menej ucinnej latky. Skus prejst na detske verzie, potom na niečo prirodnejsie a postupne vysadzuj. Netreba sa vzdavat, ale skusat opakovane.
Ak chceš skončiť so závislosťou, budeš musieť 2-3 týždne vydržať, kým si tvoj nos zvykne, že nemá sprej. Lebo teraz ti sliznice odpuchajú na povel vďaka spreju, potom budú musieť na to prísť samé a to chvíľu trvá. 🙂 ja chápem, že máš z toho ataky ale treba si nastaviť v hlave to “okey, teraz nebudem pár dní dýchať nosom, je to v poriadku, zvládnem to”, lebo ak ty hneď chytíš paniku a hysak, čo si sama vytvoríš v hlave, tak nie, nepomôžu ti ani všetci psychiatri a psychológovia sveta.
A mas aj upchaty nos, ak si sprej nedas? Alebo mas len paniiku?
Hlásim sa, 7 rokov závislosti (Otrivin)...a mne práveže ORL pomohla...dala mi sprej a tabletky, ktoré som musela mesiac užívať...a vyhodila som všetky Ortiviny, ktoré som doma mala (áno, kupovala som aj 4-5 kusov naraz, v lekárni mi ich už skoro odmietali predávať, vždy mali pripomienky)....no ale vďaka bohu za to, že som sa odhodlala s tým skoncovať...
Tiež som to mala. No iba to prekonať, nič iné neexistuje.
Prvé dni je to peklo ale prejde to. V noci si daj pod hlavu vyššie, daj si zvlhcovac a rátaj s tým, že sa prebudis vystrašená v noci že nemôžeš dýchať. Ale to je len pocit, kým sa nadýchnes ústami. Veľa zdaru 👍🏻
Tiež sa pridávam k tým, čo tuto závislosť prekonali. Prvé dni sú fakt peklo ale stačí to vydržať a bude dobre 🙏
@foxy123 skús obmedziť sacharidy cukor, med, múku, hlave kysnuté pečivo, chlieb... upchávajú nos ak máš premnožené kvasinky v ústach, dýchacích cestách, žalúdku... nasaď probiotika a vyskúšaj na 2-3 týždne Keto diétu. Ráno si preplachuj trávenie teplou vodu s citrónom. Na kvasinky, pliesne... je dobrý Extract z grapefruitových jadier.
A mas aj upchaty nos, ak si sprej nedas? Alebo mas len paniiku?
@mk1111111111 ano zapchá sa mi totálne ani kus vzduchu cez neho neviem dať von ani prijať
@mk1111111111 ano zapchá sa mi totálne ani kus vzduchu cez neho neviem dať von ani prijať
@foxy123 tak len na orl a dat spechodnit, je to zavislost na spreji.
ona nema problem psychicky...toto normalne tie spreje robia, pri dlhsom uzivani...
na odpuchnutie sliznice nosa ked nie si chora, a nemas dovod na to aby bola sliznica opuchnuta-napr. sezonne alergie, ci ine alergie odporucam tento pripravok: aminokyselinu,ale pozor musi byt 1000 mg, iba tento,od biotech, tento ti stiahne sliznicu nosa do cca 15-20 min...su aj ine argininy, ale tie na toto nie su ucinne. a k tomu by som pocas dna pridala vysoku davku vit. C s postup. uvolnovanim- 500-1000 mg denne...
ona nema problem psychicky...toto normalne tie spreje robia, pri dlhsom uzivani...
na odpuchnutie sliznice nosa ked nie si chora, a nemas dovod na to aby bola sliznica opuchnuta-napr. sezonne alergie, ci ine alergie odporucam tento pripravok: aminokyselinu,ale pozor musi byt 1000 mg, iba tento,od biotech, tento ti stiahne sliznicu nosa do cca 15-20 min...su aj ine argininy, ale tie na toto nie su ucinne. a k tomu by som pocas dna pridala vysoku davku vit. C s postup. uvolnovanim- 500-1000 mg denne...
@luxus10 ochh chvala bohu sa niekto našiel kto ma chápe a verí mi že bez nich mam upchatý nos a že si len nedomýšlam lebo s človeka riadne spravia dementa že si domýšlam že mám upchatný nos ked naozaj upchatý bez spreja je neni to len moj výmysel alebo domýšľanie ….
@luxus10 ochh chvala bohu sa niekto našiel kto ma chápe a verí mi že bez nich mam upchatý nos a že si len nedomýšlam lebo s človeka riadne spravia dementa že si domýšlam že mám upchatný nos ked naozaj upchatý bez spreja je neni to len moj výmysel alebo domýšľanie ….
@foxy123 je to prirodzena reakcia na dlhsie uzivanie nosoveho spreja...

@foxy123 psycholog + psychiater. Si zavisla od liekov.