Ako ste prestali fajčiť?

18. feb 2024

Dobrú večer prajem, som fajčiarka už asi 10 rokov, chcela by som prestať fajčiť.
Len bojím sa že nebudem mať až takú pevnú vôľu ( nakoľko som bola 4 dni pred pol rokom v nemocnici a fajčiť som nechodila, vlastne ani mi to nechýbalo tam vôbec a ešte som hovorila že keď som vydržala 4 dni tak už si nezapalim, lenže som vyšla von a prvé čo bolo som si zapálila)
O rizikách z fajčenia viem, to mi je jasné.
Mňa skôr zaujímajú tie ťažké začiatky keď ste povedali dosť ako ste zvládli si nezapáliť.
Mam to ťažšie lebo manžel je fajčiar aj všetci okolo - okrem mojej maminky ktorá prestala fajčiť zo dňa na deň pred rokom. 🙂
Vraj je aj nejaký sprej do úst v lekárni známa mi povedala že jej pomáhal, mate skusenosti ?

daniela2202
18. feb 2024

Ja som si to naprogramovala v hlave, že proste 5e za krabičku nedám, za mesiac môžem mať nové topánky trebárs.... a keď som stála v obchode pred nimi , vždy som si to hovorila .... dala som to 😁😂😁👍👍👍

cosmic_origin
18. feb 2024

Ja som sa naštvala a všetky nikotínové produkty povyhadzovala. Najhorších je prvých 5 dní, vrchol absťáku je cca okolo 3. dňa, a potom sa ešte 1-2 týždne vyplavujú nejaké látky, ktoré tiež spôsobujú podobné príznaky.
Hlavné je nájsť nejakú podporu v okolí (čo pri fajčiaroch bude ťažšie, ale aspoň keby so presvedčila manžela trochu obmedziť spotrebu.) Počas prvých pár dní je dobré zaoberať sa inými vecami, najlepšie s niekým, kto nefajčí a čo najďalej od nikotinových výrobkov.

chlebnik
19. feb 2024

Nepomôžem ti lepšie ako mojim overeným "zabudnutím".
Doslova si namiesto fajčenia naplánuj aspoň tri rôzne možnosti aktivity a maj suroviny na nejaké osviežujúce jedlo na domácu prípravu.
Keď chceš fajčiť, pi citronádu.
Keď máš nutkanie ktoré neodložiš tak ľahko, sprav si dezert.
Ak si von a chytíš nutkanie, kúp si po ceste kávu a vždy maj pri sebe kávenku.
Bez srandy som takýmto spôsobom života opakovane prestala fajčiť na niekoľko rokov a čím viac som za začala zabávať aktivitami (beh, hranie sa s kocúrom, presadzanie kvetov atd atd) tým menej som si všimla že potrebujem nikotín :D Na nutkanie som si vytvorila reflex aktivity. Nič iné by mi nezabralo, teraz mám doma dve krabičky cigariet a dve e-cigarety vyše dvoch mesiacov a nič z nich neubudlo...sú už len ozdoby. Keď sa niekedy vrátim k fajčeniu tak sa mi odvyká veľmi ľahko. Z jedného dňa s krabičkou na ďalší deň bez jedinej cigy a žiadne iné nutkania.

deniska2706
19. feb 2024

Moja rada je tehotenstvo 😅 zo sekundy na sekundu s pozitívnym testom
Ale myslím na cigu každý deň 🙈 síce ani nie na cigu, ja už som pred asi 3 rokmi prešla na iqos ale to je asi jedno

mimikarol
19. feb 2024

Ja som prestala cca pred 11timi rokmi. Bola som bez roboty a nemohla som si dovoliť peniaze vyhadzovať na cigarety

jesenzima
19. feb 2024

Prestala som fajčiť zo dňa na deň. Spolu s mužom. Naraz. Takže dvojitý absťák, nervy, stres ... Ale navzájom sme sa podržali, začali sme chodiť na túry, úplne sme prestali chodiť na pivo a na kávičky, proste sme zmenili všetko, čo sme dovtedy robili ..nefajčíme už 14 rokov ..

autor
19. feb 2024

@daniela2202 jeej super, to asi si musím nastaviť tiež tak v hlave 😀

@cosmic_origin no však skúsila som aj manžela presvedčiť že by teda mohol prestať aj on, ale má tvrdú palicu 😀 a prestať nechce 🤣 cez deň je v práci takže keď som s deťmi tak si myslím že by som to zvládla horšie je keď je manžel doma že už máme zaužívané že keď príde si dáme kávu na terase a večer keď deti uložíme zaspať tiež... no a tie víkendy samozrejme keď je doma... to bude také asi najťažšie 😀

@chlebnik no takto by som to brala aj ja, že keby si raz za čas zapalim a potom nemám problém vôbec.

@deniska2706 to u mňa 3 dieta nehrozí 🤣

@mimikarol takže aj to bolo na niečo dobré, najhoršie je ze manžel fajčí tiež a na terase mame v krabičke tabak na sulanie ( doma si šúlame )
@jesenzima to je úplne super keď ste išli do toho spolu, tiež by som bola najradšej keby aj manžel prestal, lenže on nechce. On v 18 prestal s alkoholom deň po narodeninách a teraz ma 37 a nedá si ani len 0,001 % alkoholu ani len radšej, ale tak zto asi nebola ani závislosť na alkohole ako keď sme závislí na nikotíne...

Všetky ktoré ste prestali, klobúk dole ❤️