icon

Cítim sa ako alkoholička: Ako riešiť pitie?

2. sep 2024

Ahojte, mám trošku strach, akou cestou sa uberáme. Kvôli alkoholu. Doma sme s tým nikdy problém nemali, áno ocino chodil na pivko ale žeby sa mamina doma len tak sama alebo s ocinom naliala vino to nie.
No pred 13 rokmi keď som začala s mojim manželom, u nich pitie bolo bežné. Jeho mamina si často dala dva pohare vinka, keď sa oslavovalo alebo sme išli na návštevu vždy sa pilo. Od vtedy mi to pripadalo také normálne. Teraz mam už aj ja dieťa a svoju domácnosť, manžel je super, všetko funguje.
Len každý víkend sa u nás pije. Niekdy 2 fľaše vína. Manžel občas vie dať aj par plechoviek piva. Vravím mu, že sa mi to nepáči, žeby sme to nemuseli, alebk aby sme to obmedzili no on vždy ved je to len taky relax po pracovnom týždni. Samozrejme vypijeme to keď malý už spí a ráno normálne fungujeme. No aj tak sa mi to prestáva páčiť lebo si všímam, že večer niekedy rozmýšľam, čo si nalejem 😔 mám z toho strach, neviem si proste pomôcť, v pondelok si poviem, že si dám dáky čas bez alkoholu ale v piatok si už nalievame. Muž len prekrúca očami, že ak ja nechcem tak si nemám dať. Proste ja sa aj skúšam zaťať ale on si pri mne najjednoduchšie tak si nalejdm aj ja. Nevravím, že sa ozierame, to nie, ale tak triezvy niesme. Neviem sa z toho vykrútiť. Prosím neocudzujte ma.

Strana
z2
cacianka
2. sep 2024

@p.j.jacky poznám partiu liečených alkoholikov, poznám ich debaty a tiež debaty a vysvetlenia odborníkov na túto tému. Autorka sa teší a chystá sa čo bude piť každý týždeň, tak je to závislosť

larinka552
2. sep 2024

Zase netreba to prehanat a malovat certa na stenu👹 Parkrat do mesiaca si to vino s muzom mozte dopriat. Ale nerobit z toho zvyk, skor iba vynimku. Musite zvladnut vydrzat iste obdobie bez alkholu. Ist do toho vedome. Povedat si dnes sa nebude pit, alebo tento tyzden az do buduceho piatku budeme bez alkoholu. Podla toho uvidite, ci to mate pod kontrolou. Ak nie, tak to vidim ako silny nabeh na alkoholizmus. Bohuzial na Slovensku stale velmi casty jav 🙁

hopsas
2. sep 2024

Ja som raz kdesi čítala že akonáhle začínaš riešiť či si alkoholik alebo nie si, tak už si .... Lebo ak nie si, toto naozaj neriešis, ale ak ti to už začína vŕtať v hlave, nie je to v poriadku, chápeš. Prestaň s tým. Nalej si najviac raz do mesiaca dva poháre vína a vybavené. Viac nie.

tiezjedna
2. sep 2024

@mimikarol v tom prípade my už sme s mužom ťažkí alkoholici minimálne 15 rokov😂 ( (takmer každý večer pohár vína) a nutno dodať, že 15 rokov na tej istej úrovni (proste pohár vína k večeri a dosť) 😎 ak je toto alkoholizmus, tak bodaj by ho všetci alkoholici mali rovnako pod kontrolou ako my😉
@autorka je strašne veľký rozdiel medzi "pohárom vína", ktorý si dáš fakt na chuť k dobrému jedlu a fľašou vína + pár plechoviek piva, ktoré si dáš lebo naháňaš pocit uvoľnenia, ktorý alkohol prináša... Tam je tenká hranica a žiadna slabá povaha ju neukočíruje. Ak má manžel potrebu prikrmovať sa "pár plechovkami" piva, víno k tomu, tak to už by bol pre mňa dosť silný signál, že kontrolu stráca.

adabise683
3. sep 2024

@lenka098123 @mamamasama veru aj ja by som si dala poradit ohladne takeho vina ... dakujeme vopred za tip

sisaka
3. sep 2024

@gribka1 k čomu je dobré dať si pohar vina, či iného alkoholu? No napríklad ja si dám k jedlu, alebo niekedy len tak večer, lebo mi víno chuti. Nepotrebujem sa ani uvoľňovať, ani navádzať nejaké stavy, ani sa ožierať. Jednoducho si ten pohar dám koli chuti.

Ešte že alkoholizmus nedefinujú ženy z MK, inak by som už bola podľa niektorých asi čistý alkoholik.
Šoférovanie nie je problém, pohar vina ma tak malo alkoholu, že môžem po ňom okamžite šoférovať a ešte budem dosť pod limitom. ( našťastie žijem v krajine, kde sa ráta s tým, že človek si dá k jedlu pohar vina, či piva, takže mame povolené 0.08%)

Autor - vyzerá, že problem máte, lebo si musíte každý týždeň naliať a nedokážeš odolať, keď ten druhy pije. Treba si dať pauzu.

gribka1
3. sep 2024

@sisaka Veď to je odpoveď pre autorku, ak má pochybnosti, nech radšej nepije. Ty si s tým hlavu nelámeš, takže je to v pohode.

gondyo
4. sep 2024

@tiezjedna len nie všetci máme ten alkoholický kopec rovnako vysoký...a o to tam ide

tiezjedna
4. sep 2024

@gondyo to nepopieram, to máš samozrejme pravdu. Dôležité je vedieť, že najlepšie je zostať v rovine...

cukroska
16. sep 2024

Nik ťa zato neodsúdi to sa neboj. Pije celé Slovensko 🙈 Zato nie si ešte závislá a hneď alkoholička. Ale závislosť to je ako fajčenie,sladkosti ci závislosť na jedle. Ja som si povedala,že od nového roku nepijem a nepijem len nealko. Ale mne to vôbec nechýba. Ale zato mám iné neresti.

Strana
z2