icon

Deti a energetické nápoje

biomamina78
15. feb 2023

Ahojte dievčatá. Mala by som na vás otázočku. Moj synátor sa namotal na energetické nápoje. Prišiel s tým zo školy od spolužiakov. Myslíte že je to vporiadku? No mne sa to moc nezdá. Ako to je u maloletých s energeťákmi? Máte nejaké skúsenosti? Som zašla za učiteľkou, čo myslíte, že povedala. No samozrejme, klasická hláška. "To nie je moj problém." Ja som kukala ako puk. No takže tak. Poprosím o nejaké rady ako deti odnaučiť. Veď to poznalte baby. Niečo zakážeme a oni just to robia. Jaj tieto naše deťurence.

alenah31
15. feb 2023

@h2 my sme mali kvôli tomu rodičko. Že to nie je vhodné vieme všetci - zakázať to nezakážu. Že si to kupujú prevažne decká si myslím vedia tiež - áno ide hlavne o zisk - a preto s tým nepohneme.

tosomja
15. feb 2023

@alenah31 akože aj cigarety a alkohol tam môžu predávať? No v našom bufete teda energetický nápoj nekúpiš. Jedine tak kyslé hadíky a pečivo, pomôcky do školy základné. Automat s nápojmi nemajú, a určite by som bola proti tomu, aby to tam bolo, alebo potom len pod dohľadom dospelej osoby, pretože deti sú manipulovatelne, stačí, že mu nejaký starší povie, aby kúpil, on kúpi, poznám prípady. Takže to nesúhlasím, že v škole je to normálne a dieťa má počúvať rodiča, v škole je za neho zodpovedný učiteľ. Čo donesie z domu, neovplyvní. Ale ani na obede im nedajú kávu, len preto, že majú v ponuke pre dospelého.

blondiee83
15. feb 2023

@zuzinka888 suhlasim s tebou. Podla mna si dala skvely priklad - ta cola v plechovke raz za cas nie je natolko skodliva ako energetak a mozno staci na to, aby dieta "nevyclenili" z kolektivu...Samozrejme fakt, ze decka su schopne vyclenit z kolektivu toho, kto nepije energetak, je sialeny a strasny. kam to spejeme?
@h2 tiez mam ten nazor. neverim, ze by denno -denne ucitelia frcali na energetakoch, tak sprosti byt nemozu.

alenah31
15. feb 2023

@h2 A? Ale viem k čomu sa mi decko v škole môže dostať - ja do školy chodím, všimla som si automat na chodbe a prezrela sortiment. My sme to na rodičkui neriešili preto, že sa mi decko priznalo - ale preto, že to tam vôbec je. Mne to dcéra nepije, nemám dôvod to riešiť, ale skrátka mi ten automat v škole vadí a nielen pre energeťáky - je tam aj cola, pepsi a iné sračky nevhodné pre malé decká..

alenah31
15. feb 2023

@tosomja ale čo sa to mňa navážaš. Cigarety a alkohol sú ZAKÁZANÉ do 18 rokov, pochop konečne, že energeťák nie. Porovnávaj porovnateľne prosím ťa!! Myslíš, že by školy mali v ponuke niečo také keby nesmeli?? Vážne??

tosomja
15. feb 2023

@alenah31 nenavazam sa, napísala som len svoj názor.

alenah31
15. feb 2023

@tosomja ja mám taký istý ako ty - ale ako čo s tým?? Škola má z toho peniaze - to je hlavný dôvod prečo to tam majú. Majú aj automat na bagety - tiež dobrá sprostosť - ja mám hlavne s týmto problém, dcéra nejde na obed, ale kúpi si bagetu...a skoro každý deň. Už som vreckové obmedzila na minimum - lenže my nemáme školu v dedine, dochádza to mesta, nejaké € pri sebe mať musí keby niečo ....a ona je tak šikovná vždy niečo ušetriť🙄 roztrhnúť od jedu ma ide.

babulkomale
15. feb 2023

@biomamina78 nas syn ma davno vysvetlene co je to za bordel, ze to skodi na srdce, ze v nasej krajine je na prvej priecke umrtnost na kardiovaskularne ochorenia, my to nepijeme a nekupujeme takze jedine takto. Aby to mal ako zvnutornene presvedcenie, ze on sam to nechce, rovnako ako fajcenie, alkohol, drogy.
Ked vidim osmakov rano ist do skoly s energetakom v ruke, az mi je zle.

blondiee83
15. feb 2023

Na druhej strane - vsetky pisete, ze co s tym ma ucitelka? Vazne? ucitel by predsa mal byt ista autorita pre to dieta, mal by istym sposobom formovat nase deti, pozitivne na ne vplyvat a usmernovat ich. aj to je podla mna uloha ucitela, nielen povinne oducit 5hodin. Su s nasimi detmi niekedy viac casu ako my rodicia, deti sa im zveruju s roznymi vecami, tajomstvami - mozno by nebolo zle vyuzit tuto priazen, ktoru maju.
ja si pamatam, kolko sme si my zobrali z nazorov nasich ucitelov a vidim aj na synovi, ze ak pani ucitelka nieco povie, tak to plati a oni to respektuju. Preto si myslim, ze dobry ucitel nemoze mat problem prehovorit so svojimi ziakmi aj na tuto temu. Rovnako ako na temu sikana, vysmievanie, nasilie, domace nasilie, trebars aj v ramci zdravej vyzivy - nasi maju v skole rozne temy na ktore sa bavia a ucitelia im vysvetluju.
To fakt ucitelku obtazuje spravit 3 minutovy monolog pre deti? Mimochodom, presne na prirodovede v 4roc. v tomto obdobi preberaju obehovu sustavu - kludne by to mohla zaradit v ramci vyucovania ako skodlive pre srdce.

alenah31
15. feb 2023

@blondiee83 tak u nás v škole bolo rodičko aj s deťmi hromadne v telocvični práve pre toto, nejde len o energeťáky, je tam aj cola, pepsi, dokonca som si všimla aj tonic - oni to ani tak nekupujú v škole - donesú si to z vonku. Blízko je Tesco aj Billa a samoobslužné pokladne, nikto im v tom nezabráni, tašky vraj prezerať nesmú.

keiko33
15. feb 2023

Teta má bufet na strednej škole a vyslovene zákaz energeťaky predávať. A k tomu , že to nieje jej problém, tak by som bola zvedavá, ako by učiteľka reagovala, keby jej dieťa v triede skolabovalo z energeťaku. Jasné, že sa to ustrážiť nedá, no 9 ročné deti si ešte nevedia uvedomiť následky, čo to môže spôsobiť. Toto by sa malo riešiť aj s riaditeľom a učiteľmi. Toto nemá čo robiť na základnej škole, lebo toto je aj následok, že dieťa má mať rozum. No nemá. Lepšia je prevencia, ako potom ľutovať. Keby to bolo pod hrozbou dvojky z chovania, možno by si to tie deti lepšie uvedomili. Ale radšej byť ľahostajní a potom bedákame, že aká nám tu rastie generácia.

tosomja
15. feb 2023

@alenah31 ale bageta ju nezabije, energetický môže. Keby moje dieťa kleplo v škole od energetaku, a viem, že si ho kúpilo z automatu v škole, asi ho tam roztrepem, a aj toho učiteľa, čo mal dozor na chodbe. Na obed och vedia zjapať že nepojedli, ale toto nezakazu. To by videli 😁

gabika128
15. feb 2023

@blondiee83 ja si predstavujem modernú školu ako takú, kde keď je nejaký problém tak sa to preberie s rodičmi,učiteľmi a na rôznych hodinách to tí učitelia tiež vedia prebrať. Napríklad v tomto by bol super teplocvikár, na telesnej môže dať 5 minútovu prednášku pri rozcvičke o škodlivosti takýchto nápojov na telo a srdce..... Ale moje predstavy sú asi mimo realitu 😂

simonettasimonova
15. feb 2023

@biomamina78 nie je to v poriadku ale zakázať sa mu to nedá škodí to aj dospelým a deťom duplom

dagmarovita
15. feb 2023

Energetické napoje sú pre mládež škodlivé. Rastie im mozog, to nevravim ja, ale lekari. Mali by dat zakaz to detom predavat, ako cigarety a alkohol.

katkaseiner
15. feb 2023

Necitam vsetky komentare... ale musim vyslovit svoj nazor...
Mam 10rocnu a 7rocneho.
Temu energetaky sme uz preberali a budeme urcite znova. NIE NIE a NIE. Som absolutny odporca a nielen co sa tyka deti, ale aj dospelych...
Fakt by som to dieta zobrala k nejakemu lekarovi (autorite) ktory by porozpraval ako sa chova srdce po energetaku... a hlavne srdce dietata... ake nasledky to moze mat atd. Neviem kde by som takeho odbornika hladala ale dala by som si zalezat...
A druha vec... bojovala by som za to aby taky automat v skole nebol. Skola na to urcite ma vplyv cize ak aj by ostal automat, energetaky by ponukat nemal...

ariannazara
15. feb 2023

Zatrhla by som to cim skor! Take male deti mozu normálne dostat infarkt! Nieje to sranda..

alenah31
15. feb 2023

@tosomja princíp je rovnaký - nesúhlasím s tým, pre školu je to ale biznis. By si neverila koľkí rodičia sa rozčuľovali prečo riešime kraviny - máme si poučiť doma vlastné decka a nezvolávať mimoriadne stretnutia v škole. Auromaty s jednom ani nápojmi skrátka na ZŠ nemajú čo robiť.

blondiee83
15. feb 2023

@alenah31 jasne, ja netvrdim, ze fin.gramotnost nie je dolezita. Urcite je. Len pisem, ze v tomto pripade by som nedala ani cent (nie az do 18ky samozrejme, skus tie moje komentare brat trochu s nadhladom, nie od slova do slova). Dalsia vec je, ze mas mozno pravdu v tom, ze toto nie je najstastnejsie riesenie problemu, len okamzite a treba popracovat najma na tom, aby si to dieta realne uvedomilo nebezpecenstvo. A v tom by mohol pomoct aj ucitel, ako pisem vyssie.

simonettasimonova
15. feb 2023

@ariannazara a ako zatrhnut nepustat dieťa von? To sa nedá

h2
15. feb 2023

@alenah31 Píšeš autorke, že má mať autoritu, zakázať synovi energeťáky a on ju má poslúchnuť a na druhej strane píšeš, že tvoja dcéra si takmer denne namiesto obeda kupuje bagety a nevieš s tým nič urobiť?

ariannazara
15. feb 2023

@simonettasimonova treba dietatu vysvetlit, ukazat na nete clanky prečo sa to neodporuca. A fakt vela rozprávať

alenah31
15. feb 2023

@blondiee83 veď to píšem - ak to míňa na niečo čo vyslovene zakážem - nedostane nič - dostane desiatu a fľašu s vodou - vybavené, v škole vydrží. Učiteľ vysvetľoval, majú na chodbe dozor - ale ten dozor je nedostatočný - 2 na jedno poschodie - to nestačí.

kvetinka75
15. feb 2023

@h2 druhému sa vždy lepšie radí ako sebe. Ja si neviem pomôcť, ale viem presne čo má robiť druhý. Tak to beží

simonettasimonova
15. feb 2023

@ariannazara jedine sa s nim rozprávať a dohovarat ale vonku bude za blbca tak si dá aby bol in

h2
15. feb 2023

@blondiee83 Ja som to nemyslela tak, že učiteľka sa k tomu nemá nijako vyjadrovať. Ale že ona nemôže kontrolovať, ktoré dieťa to má v škole, ani im to zakazovať. Jej prednášky na túto tému nemusia padnúť na úrodnú pôdu, nie každé dieťa má učiteľa za vzor a nechá sa ním ovplyvniť.

janetinka27
15. feb 2023

@blondiee83 ahoj, urcite nie vsetci ucitelia, ale mnohi ucitelia s detmi o tom naozaj hovoria. lenze deti nepocuvaju. proste je to v mode. pisala som aj vyssie, ze ich upozornuju aj predavacky v obchode stale dookola. a viem, ze aj ucitelia im to vysvetluju.lenze sa vzdy najdu deti, co to kupia a machruju v skole. a nemusi byt ani automat, kupia to v potravinach.
mam medzi najblizsimi ucitelov (su to nielen zeny, ale aj muz) a teda naozaj sa snazia, podla mna davaju detom zo seba viac ako kedysi ucitelky, s ktorymi som sa ja v skole stretavala. maju ovela osobnejsi vztah, deti s nimi ovela viac diskutuju, ale sucasne ich deti aj viac prekrikuju, nerespektuju, vyjednavaju s ucitelmi atd.
myslim, ze su ucitelia, ktori maju naozaj zaujem deti usmernovat, ale problemom su rodicia, ktori robia na skolach poriadky s ucitelmi, znizuju ich autoritu, kricia po nich pred detmi. dokonca aj matky-ucitelky pridu robit poriadky na skolu, kde chodi ich dieta a ziadaju od ucitelov to, co ony samy na svojej skole detom nedavaju, proste sa mi az rozum zastavuje, ked pocuvam tie pripady zo skoly, denno-denne konflikty s rodicmi. takze ani tie deti si uz neberu k srdcu rady ucitelov, robia si po svojom, svet gombicka.
ale je pravda, ze su aj ucitelia, ktori nie su vobec dobrym prikladom pre deti a ani ich neusmernuju, pracuju do vysky platu a este sa pred ziakmi prezentuju pomylenymi nazormi.

jamimo
15. feb 2023

@biomamina78 energetické nápoje majú negatívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie, spánkový režim, psychickú a emočnú stabilitu. Neviem ako doma komunikujete rôzne iné témy ( cigarety, alkohol, drogy, šikana, empatia...) veľmi dôležitý je však vzťah a dôvera, ktorú s dieťaťom máte. Treba podať informáciu, následky opýtať sa dieťaťa ako to vníma a prečo)napr. pocit súdržnosti v partii, pocit dospeláka, frajeriny... Využiť názorné príklady, napr. porovnať reklamu na extrémne športy (ten nápoj je s tým spojený) s realitou, vysvetliť čo stojí za marketingom, prečo to tak je, kto sú tí športovci, že výsledky skokov a extrémnych výkonov sú roky driny bez pudu sebazáchovy. Bolo by ok poukázať na mladých, kt. tieto drinky konzumujú kvôli vyššiemu výkonu v športe, a potom kolabujú na ihriskách... Je fajn tému uchopiť tak, aby dieťa samé pochopilo, že to nieje správne.

alenah31
15. feb 2023

@h2 @kvetinka75 ak bože - tiež píšem, že som vreckové obmedzila - keď si našetrí - kúpi si ju, nie je milionár. kupovala to kým som na to neprišla - teraz kúpi keď sa jej dá. Bageta je nezdravá - nesúhlasím s tým, aby to denne jedla. energeťák je nebezpečný - mal by byť do 18 rokov zakázaný. Mimochodom vás trápi len energeťák - my sme riešili aj iné nápoje v tom automate - 4 coly počas vyučovania tiež nie sú pre sedemročného bohviečo. Ja neradím iným - ale rodič má byť pre decko priorita. Ak dieťa skôr poslúchne ak mu niečo prikáže cudzí a nie rodič - niekde je chyba.

blondiee83
15. feb 2023

@h2 ano chapem... samozrejme nikdy ucitel nevie ovplyvnit kazdeho ziaka a urcite to u mnohych pojde jednym uchom dnu, druhym von. Ale preco to neskusit? Ak tot uz levpl za to 🙂

blondiee83
15. feb 2023

@janetinka27 ano suhlasim - mam svokru ucitelku (teraz uz na dochodku), takze napocuvala som sa sialenosti od rodicov ci deti az az
Ale myslim, ze na tom 1.stupni je to este celkom obstojne, tam sa tie deticky este daju ako tak formovat - istym sposobom. nehovorim, ze kazde, ale urcite viac ako na druhom.