Je bezpečné podávať deťom opečenú šunku?
Možno zvláštna otázka. Malému 6 ročnému niekedy k chlebíku opečiem šunku aj červenú salámku. Chutí mu to. Je to hrozný jedák tak som rada, že aspoň niečo zje. Môj milý mužíček ma v práci kolegyňu, ktorá je "najmúdrejšia" a muž keď jej vravel, že robíme synovi sem tam opečenu šunku spustila, že ako to robíme, že r to nemôžme, lebo zo šunky - pečenej sa uvoľnuje botulotoxin a my tak otravime svoje dieťa. Sa muž so mnou začal vadiť, aby som malému už nikdy nepiekla šunku. Je to podľa vás normálne a pravda?
Určite na tom nie je nič zdravé.
Najmudrejsej kolegyni vysvetli, ze botulotoxin produkuje bakteria Clostridium botulinum a ta v sunke predavanej v obchode s takmer 100% pravdepodobnostou nebude, moze sa vyskytnut v klobasach, ktore su plnene do prirodnych criev, ak sa dobre nevycistia, pretoze bezne zije v crevach dobytka. Ale, ak by aj, botulotoxin je tepelne labilny, takze opecenim by si ho len zlikvidovala.
Tzv. googliaca odborníčka na všetko. Nie, neotrávite tým dieťa, práveže čím väčšia teplota, tým lepšie, logicky 🙂
Keď neje každý večer šunku a salámku tak to nerieš.Ked sa mužovi nepáči nech mu navarí zdravsie
Udeniny zdrave nie su ale ak su zmierou preco nie, tiez syn jedava take...rady od manzelovych kolegym som pocuvala dlho...ach boze 😱
Joj toto mam tak rada. Nie som za plávanie dietata kadecim ale aj ja obcas peivriem oci a zhresim 🫣. Kolegyňu muzovu pozdravuj a jemu poklep na čelo a nech začne používať svoj rozum!
My sme ako deti jedavali prosím vyprazanu šunku v trojobale a bezne ju oprazim aj ja dnes (bez 3ojobalu). Sme živé zdrave. Šunku osmažíme na oleji so zeleninou a spravím omeletu alebo proste zmiešame s cestovinami, k tomu omacka. A kludne obcas aj tu salámu 😛
Teraz sa podrz - nasi maju 5 a 1,5 roka! Cista tragédia ! Sú to občasné rychle jedla a inak normalne varíme 🙂 Bud v klude, inak muzikovi oznam, že bude synovi denne varit a chystať jedlo na celý deň on!
Ti uvidíš potom ako rýchlo podle kolegyňu s jej múdrosti do niekde 😁 Naš maly ma napriklad banánové obdobie teraz. Zje aj 2-3 naraz. Zje aj iné jedla a co. Su v pohode zdravi, obcas to "hrozne nezdrave" jedlo neuškodí. Problemy sa potom riesia s dr (deti nejedaci) a nie s premudrelou kolegyňou 😉
A načo manžel veša na nos kolegyni vaše stravovanie? A ešte teba zdrbe za niečo, čo bežne jeme väčšina z nás dajme tomu
Žiadne šunky nejeme a dieťaťu vôbec nedávam. Prečítaj, čo obsahujú. Ani párky, klobásy, údeniny... To, že to muž rieši s koleg.a nie s tebou je druhá vec. Porozmýšľaj prečo
Žiadne šunky nejeme a dieťaťu vôbec nedávam. Prečítaj, čo obsahujú. Ani párky, klobásy, údeniny... To, že to muž rieši s koleg.a nie s tebou je druhá vec. Porozmýšľaj prečo
@tibor79 super👏tak vy určite budete žiť do 120 rokov 🤣
Hm, musela som🤭
Každý nech si je čo chce, zosmiešňovať tých, čo si dajú trocha záležať na tom, čo jedia je trápne.
@tibor79 super👏tak vy určite budete žiť do 120 rokov 🤣
@bielasovicka nebudeme. Ale z toho bordelu je mi zle.... Ani na chuť mi to nepríde. Netreba sa vysmievať ak niekto nezapadá do "väčšiny". Ďakujem.
A my sme dakedy vami jroatí jedli zemiaky z pahreby ako úhoľ čierne,žužlali sme spečenú slaninu skoro čiernu,tajtiech chlieb a div sa svete,nikdy som nemala s ničím problém,ani bratia (klop, klop, klop). Niektorí to už vážne preháňate a tou bio extra zdravou stravou Tiež som musela ...🤭 🤣
A my sme dakedy vami jroatí jedli zemiaky z pahreby ako úhoľ čierne,žužlali sme spečenú slaninu skoro čiernu,tajtiech chlieb a div sa svete,nikdy som nemala s ničím problém,ani bratia (klop, klop, klop). Niektorí to už vážne preháňate a tou bio extra zdravou stravou Tiež som musela ...🤭 🤣
@zuzanita1609 Dakedy inej kvality boli potraviny. A deti spálili pohybom. Ale opýtala by som sa takto, prečo snáď každý po 50 papká tabletočky?
Nepamätám si presne, skus googlit, ale do šunky sa dáva E250 (tuším) a ten sa nemá zohrievat, niečo to vylučuje, čo škodí. Je to stará informácia, vysvetľoval to jeden ing. tovaroznalec. Vyskúšaj chatgpt alebo Google
Ideálne, uvar domácu šunku a tú mu opeč 🤷♀️
@zuzanita1609 Dakedy inej kvality boli potraviny. A deti spálili pohybom. Ale opýtala by som sa takto, prečo snáď každý po 50 papká tabletočky?
@gribka1 Stres, okolností, práca,tlak zo všetkých strán? Podľa mňa viac ovplyvní telo pychika a stres ako dva párky v rožku 😏.
Tvoj muž má pravdu v tomto. Je otázne odkiaľ vietor veje. To je asi to, čo ťa trápi viac ako opražená šunka
@tibor79 a vieš ze sa dajú kúpiť aj také úplne bez chémie, alebo urobiť doma z doma vychovaneho masa?
@gribka1 Stres, okolností, práca,tlak zo všetkých strán? Podľa mňa viac ovplyvní telo pychika a stres ako dva párky v rožku 😏.
@zuzanita1609 Lenže myslím, že na Slovensku je strašne nízky vek dožitia v zdraví a podiel stravovania má na tom tiež svoj podiel plus tie menované veci.
@zuzanita1609 Lenže myslím, že na Slovensku je strašne nízky vek dožitia v zdraví a podiel stravovania má na tom tiež svoj podiel plus tie menované veci.
@gribka1 to je pravda,veď ja sa nehadam. Len niekedy sa mi už zdá,že ľudia sú až veľmi rozmaznaní a ešte budú jesť aj také,čo by nikdy nepovedali,nezjedli. Ani to bio,nie je nakoniec veľmi bio 😏.
Ani moje domáce vajíčka nie sú bio,pretože celá pôda,voda je už znečistená. Čiže tak.
Netreba z toho robiť drámu
@gribka1 to je pravda,veď ja sa nehadam. Len niekedy sa mi už zdá,že ľudia sú až veľmi rozmaznaní a ešte budú jesť aj také,čo by nikdy nepovedali,nezjedli. Ani to bio,nie je nakoniec veľmi bio 😏.
@zuzanita1609 Ale veď tu ani nebola reč o bio, len o tej šunke či salámke, možno bola z fajnoveho kvalitného mäska. Potom ok.
Ani moje domáce vajíčka nie sú bio,pretože celá pôda,voda je už znečistená. Čiže tak.
@zuzanita1609 Bio nie sú, ale už to, že sú domáce, sú viac ako bio. 👍
Botulotoxin bud uz mas v salame aj za studena, alebo tam nebude vobec. Navyse sa u nas vyskytuje vysoko raritne, co mam od lekarky z toxikologie
Kolegyna si to mozno pomylila s cestovinami a ryzou, kde sa niekedy vyskytuje bacillus cereus. Ten zahriatim uvolnuje spory a tie produkuju toxin, ktory sa po dlhom lezani pri izbovej teplote moze nebezpecne nahromadit. To je jedine, co ma napada, co vzdialene suvisi s kolegyninymi recami.
Akurát včera sme mali na večeru hemendex . 🤣 ale keď sa tak zamyslim, možno tak trikrát do roka je . A zatiaľ sme z toho neumreli . 🙂
Ja by som sa viac bála všetkých tých umelin a soli než tohto.
Je to hlúposť, kolegyni odkaz nech nestrasi s hlupostami. Predpokladám, že to neje dennodenne, kľudne mu raz za čas môžeš dať - mimochodom šunka i saláma sa bežne dávajú na pizzu, to by boli všetci mŕtvi, keby tam bol botulotoxín 🙄

Nie botulotoxin. Ale akrylamid pri praženi nad 120°.