Je darovanie krvi bezpečné pre vaše zdravie?
V poslednom case vidim casto vyzvy na darovanie krvi, dokona aj bezne skupiny ako A pozitiv. Este som nebola nikdy darovat krv tak ma zaujima aky to na vas malo vplyv? Pocula som rozne veci. Jedna kolegyna hned po darovani chytila nadchu a pod. Mam relativne dobru imunitu ale zelezo si musim vzdy doplnat po menstruacii a tiez mam nizsi tlak ako priemer takze ma to zaujima ci by ma to prilis nerozhodilo. Ake su vase skusenosti?
...po darovaní sa človek cíti super... práveže odber krvi človeku prospeje... nádchu mohla chytiť aj cestou na tranfuzku, určite ju nedostala kvôli tomu, že darovala krv🙈
Keď budeš mať málo železa krv Ti určite nezoberú
Urcite ano. Nestane sa ti nic, nepocitis to, maximalne sa ti zatoci hlava, ale za par hodin si uz ani nespomenies ze ti vzali trochu krvi a 1-2 dni sa budes trochu setrit v zmysle ze sa nepojdes na 3 hodiny znicit do fitka
Ja darovať nemôžem, ale som jediná v celej našej veľkej rodine. Tak som aspoň chodila vypomáhať na transfúzku.
Inak všetci chodia pravidelne, majú už nazbierané plakety. Aj kamoši chodia. Nikto nemá žiadne "vedľajšie účinky".
Rozhodne choď.
Neváhaj a vyskúšaj
Dcéra 18 a 1/2 má za sebou 2 odbery / zvyčajne má nízky tlak / hemoglobín po MS 109/
Pred prvým odberom pridala do stravy železo + doplnok z lekárne
Odber zvládla bez akýkoľvek problémov.
Tu nájdeš podstatné info
https://www.ntssr.sk/web/o_darovani_krvi
A další benefit, pri pravidelnom darovaní máš každé 4 mesiace zadarmo kompletný obraz krvy (ak by ti dobrý pocit nestačil)😊
@ace123 cez darovanie krvi vies aj zistit komplet zdravotny stav lebo tam robia kompletnu analyzu krvi, takze ak to citis, ze chces pomoct inemu je to urcite super vec ak sa na to zdravotne citis, po odbere zvyknu davat aj vitaminy na doplnenie zeleza
Tak dakujem za rady 🙂 povzbudilo ma to. Urcite pojdem
@olga_hurajova aj na preventivku k vseobecnemu ma narok kazdy rok a nie kazde 2 ako ostatni 🙃
Vždy na začiatku Vám zoberú trochu krvi a posúdia, či máte optimálne hodnoty aby ste darovať mohli. Ja som raz darovala a druhý raz ma už nechceli, lebo keby som darovala, tak by mi hladina železa klesla pod hranicu. Ale mala som ho inak v norme. Doktor to tak vyhodnotil. Spravia Vám komplet krvný obraz. Ale muž bol nedávno, spravili základ, zobrali darcovskú krv a povedali mu, že tú krv aj tak ešte dajú na širší rozbor, a ak nebude vhodná budú mu volať, nech už nechodí 😀 niekomu to zdravotne môže prospieť (poznám chlapov čo sa po darovaní menej potia...) niekomu môže byť zle. Skúste a uvidíte. Niekomu to fakt môže pomôcť. Keby som mohla tak idem.
Určite choď, je to fajn
Ono je to pre viacerých aj návykové, telo si na to zvykne, niekomu to aj pomáha dokonca
Nie nadarmo sa v minulosti pri chorobách zvyklo človeku "pustiť žilu"
Pustiť žilou teda lepšie povedané
Chodim roky, cca 30 odberov a je to pre mna uzasny pocit, ze pomaham ludom. Nikdy som potom neochorela ani nemala nejaky problem. Urcite vyskusaj!
@la_dolce_vita Úplne najlepší 🥰
@olga_hurajova Za ten pocit to stojí a nič sa tomu nevyrovná 🙏💖 Ja som mávala anéniu v mladosti som nemohla, až v dospelosti ma ktomu namotivoval syn.Tak som šla a prešla som a odvtedy pravidelne. Az teraz opäť problémy s krvou, ale už na hematológii som povedala, že chcem pokračovať v tom určite. Upraví sa to liekmi a pôjdem zase.
@ace123
@ace123 Ja som skúsila raz, na kontrolnom odbere mi zistili hraničné hodnoty hemoglobínu/železa ale že ak chcem tak vyskúšame. Samozrejme som chcela pomôcť tak mi zobrali. Bohužial som po pár minútach odpadla našťastie ešte na NTS. Som dosť vysoká a chudá tak mi doktorka povedala že nech si nechám krv pre seba a radšej nech chodia veľký chlapi darovať tak teraz všetkých takých presviedčam aby išli
musiš byť zdrava nebrať nič ani železo a váhu musiš splnať tiež.
Moj manzel chodi darovat pravidelne, nema to ziaden vplyv na jeho zdravie.
Ako drzitelka JP ti radim-chod. Nevyskusas, nevies. Ked zistiis, ze to nie je nic pre teba, nic sa nedeje. Nie je to pre kazdeho. Zeny viac trpia nizkym hgb, kvoli menzesu. Takze sa samozrejme nemozu vycerpavat darovanim, kde musia mat 120hgb,neviem,ci sa hodnota nezmenila. Ja som dala aj plazmu, ale to uz bolo psych. narocnejsie. 💪🍓
Ak mozes ist darovat, urcite chod, po odbere si daj kusok kludu oddychu. Pred odberom ti urobia rozbor a povedia ci si vhodna alebo nie🙂
Ja zial kvoli autoimunitnemu ochoreniu nemozem a to mam krvnu skupinu 0- :/.
Sestra ma rovnaku a ta chodi pravidelne🙂 po odbere nemava ziadne problemy, je zdrava ako buk.
@ahhola ta plazma bola prečo náročnejšia?
Ak darovat mozes, tak daruj. Ja som darovala 21x a pojdem znova. Ak vies ze mas nizke zelezo, tak skus ist nie tesne po menstruacii ale trochu neskor. Vzdy ti urobia vysetrenia a mas za darovanie krvi den volna (neviem ci je to u kazdeho, ale zisti u zamestnavatela...). Ja chodim aj s manzelom uz roky darovat.... ak by som mohla darovat aj ine ako krv, tak hned idem... ale ja mam dost problem s najdenim zily.
To, ci kolegyna dostala po odbere nadchu nie je o darovani krvi... ona uz v sebe ten bacil/virus mala, len sa jej prejavil po darovani.
@summer23456 trvalo to dlho a taky blby pocit, ze mas vela svojej krvi mimo svojho tela a keby napr. klakla elektrina 🤣to bol tak. rok 2005 uz je to urcite inak.
@ahhola aha, takže to sa aj inak robí ten odber...
Mne trvá darovanie krvy 5-7 minút, plazmy 35-40 a krviniek sa občas “trápime” aj 90 min pokiaľ je toho dostatok. Je to však úplne bezbolestné a väčšinou si tam čítam knihu alebo počúvam podcast

ak mozes - daruj. Jednoznacne. Ja som zial uz vyradena, hold, nie kazdy je zdravy aby darovat mohol. ;(