Je jedenie surového mäsa a vajec bezpečné?
Videli ste už niekto niečo takéto??? Mne sa sníva snáď
@thirstymonk akoze riadne prehanas a zjavne o tom nemas ani paru. Tatarak milujem a robim si ho pravidelne minimalme kazdy druhy mesiac, roky rokuce, medzitym jem aj sushi a v zivote mi z toho nic nebolo. A poznam vela ludi, co to miluju a jedia pravidelne. Zaujimalo by ma, na zaklade akych dat robit taketo vyhlasenia...
Taky tataracik mňam aj každý týždeň by som jedla
@nelca84 Na základe faktov... vajcia sú domovom pre salmonelu. Surové mäso zas pre pasomnice, listeriu, bakteriu brušneho týfu a pod... Ja by som v živote surové vajco nežral. Potom sa niekde prevalí, že v takom a takom reťazci je salmonela a všetci stresujú. Len ja sa vyškieram, lebo viem, že keď si vajco uvarím na tvrdo, tak v ňom môže byť aj malý hitler a varom ho zničím, takže sa mi nič nestane 🙂
Jasne, štatisticky sa to nestáva, resp. stáva veľmi málo. Poliaci napr. z týchto dôvodov celé vajca dezinfikujú pomocou UV.
Jesť surové mäso a vajcia pre zdravie nemá absolútne žiaden prínos. Respektíve - nie je to v ničom lepšie ako varené. Varom sa nič neničí, len bielkovinové reťazce sa rozplietajú, takže sú ľahšie straviteľné.
Že ty miluješ tatarak a nikdy ti z neho nič nebolo, to je fakt super a prajem ti, aby ti nikdy z neho nič nebolo, ale to ešte neznamená, že je to úplne neškodné. Vajcový liker - to iste. Ľudia si dokonca ešte naivne myslia, že keď do toho dajú deci rumu, tak alkohol vydezinfikuje prípadnú salmonelu vo vajci, no musím sa tomu smiať. Salmonela je baktéria, ktorá je prispôsobená na to, aby prežila pH 0,5 v žaludočnej kyseline, takže nejaká 4% koncentrácia alkoholu jej nemôže ubližiť.
Ja som salmonelu mal, keď som mal 14. Ty si mala? Vieš, čo to je?
@thirstymonk no vidis, ja jem surove vajcia, ryby aj tatarak a salmonelu som nemala. Zato ty sa stravujes len bezpecne a salmonelu si mal 🙈 tym je povedane asi vsetko.
PS: vies co ja povazujem za nebezpecne a vobec to nejem? Kuracie maso. A mozno preto som nemala ani salmonelozu 😁
@thirstymonk vies o tom, ze bakterie salmonely nie su vo vajci ale na skrupinke? Pri dodrziavani normalnej hygieny pri produkcii vajec (aj priprave stravy) a dorziavani chladiaceho retazca je miziva pravdepodobnost, ze zo suroveho vajca salmonelozu dostanes. Vyssie riziko je pri kuracom mase, ale to sa bezne surove nekonzumuje. Vyssie riziko nakazenia salmonelozou je z konzumacie tepelne neupravenych kacacich vajec v porovnani so slepacimi.
@zuzinka888 A čo? Ľudia bežne jedia tatarák. A ako deti sme bežne jedli vyšľahané bielka či žĺtka s cukrom.
Co je na tom ved ľudia jedia tatarak bežné jebto delikatesa a hovädziemu sa nebránim samozrejme preventívne by sa mal človek raz za čas odcervit...a salmonelu dostaneš a z ovocia ...ale chápem ze nieje to pre každého ale kazdy niečo neznasame ja napríklad majonézu a jebtobv podstate podobne ...🙈🙈🙈
@viestta Presne tak som sa nakazil aj ja... Viem o tom, že salmonela je na škrupinke. A raz som povyberal vajka z obchodu do chladničky a neumyl som si ruky... No a tak som sa nakazil. Mal som 13, alebo 14 vtedy.
Našťastie som si hneď keď sa začalo prejavovať "pomohol" - bylinkami. A tak som len 4 razy bol na trone a jeden deň som mal 38°C horučku, ale väčšinou tieto prípady končia na hadičkach, kde to z nich prska každým otvorom na všetky strany.
@nelca84 Akože kľudne, veď mne je to šuma fuk, pre mňa za mňa, žerte aj zdochliny, fakt mi je to jedno. Len vravím, že surové mäso a vajka nie sú pre zdravie o nič lepšie ako tepelne upravené, navyše je tam to riziko nejakej choroby, čo pri varenej strave nie je.
@thirstymonk vajcia z obchodu s najvacsou pravdepodobnostou neboli pricinou, pretoze chovy su kontrolovane. A nie, vacsina pripadov nekonci na hadickach. Ty si mal obycajnu crevnu virozu, ked ta to za 24 hodin preslo.
@thirstymonk Ako si prišiel na to, že to, čo si mal, bola salmonelóza? Mal si to potvrdené od lekára? Lebo teda o takom ľahkom priebehu, že 4x sa vys..., jeden deň teplota a je po chorobe, som ešte nepočula.
@thirstymonk vsak nikto netvrdi, ze surove je prospesnejsie nez varene. Ale je to jednoducho uzasne chutne, tak to ludia jedia. Ty snad jes iba zdraviu prospesne jedlo, nic si nedas, co ti len tak pride na chut? Neverim. A zas az take nebezpecne to asi nebude, nepoznam nikoho, kto mal problemy z tataraku ci zo sushi. Inak ovela prichadzas 😋😋😋
@viestta Nemal som črevnu virozu, mal som serioznu salmonelozu, ktoru moja mama riešila aj s hygienikom, či nemusim byť zatvoreny na izolačke v nemocnici. Našťastie som nemusel a tak som si doma mohol kódiť :D
@h2 Ano, strčili mi špilku do riti, poslali na rozbor. Za 4-5 alebo koľko dni (viem, že tam bol medzi tym víkend) mi volala mama, že mi prišli výsledky a že mám salmonelu a že ona musí ísť na RUVZ (či kde) za hygienikom, že si ju predvolal. A že ja mám ísť okamžite domov zo školy.
@nelca84 No, tak ja som mal asi taký pocit, že ten IG príspevok, o ktorom je vlastne celé toto vlákno, to tvrdí. Že výhody surovej stravy pred tepelne upravenou. A nie, nie sú žiadne 🙂
Ja práveže žerem jak sviňa, zachviľu mam sto kila :D Ale surove mäso ani vajka ma fakt nelakaju :D Dokonca ani sušenu klobasu nemám rád, čo sa všetci za tým idú pozabíjať, len pekne uvarenú, šťavnatú. Jediné, čo vlastne jem surové z mäsa, tak je slanina, ale aj tá je udená a pekne nasolená, odležaná. Robím si udeniny sám a sám si ich aj udim. Moj oco je vyučený mäsiar, takže tak.
Sushi napríklad chutí mojmu synovi (6 rokov), nemám s tým problém. Manželka si tiež dá sushi.
@thirstymonk Čiže suši je v pohode, ale mäso a žĺtky nie, lebo to prvé vám chutí a to druhé nechutí? Tak povedz rovno, že to nemáš rád (nemáte radi v rodine) a nemusíš písať, že nikto príčetný by to nejedol. Tvoju manželku a syna asi za nepríčetných nepovažuješ, či? Ja, čo som písala, že tatarák aj polosurové steaky jem, zase nejem suši. Ale nie preto, že by mali vadili surové ryby, to vôbec. Ale nechutí mi tá kyslá ryža.
@thirstymonk budem sa opakovat: A nebolo by od veci nestarat sa do toho co jedia ostani? Vsak kazdy nech je co mu chuti a na co ma moznosti.
@viestta Cele toto vlakno je predsa o "staraní sa do toho, čo jedia ostatní" 🙂 Takže osobne nevidím problém. Alebo potom nech admin zruší celé vlákno a nech sa každý stará sám o seba, uznávam. Ale keď už je tu táto diskusia, tak hádam sa môžem zapojiť, či?
@thirstymonk hlavne ty sa staras, kazdeho kto to ma inac ako ty nepovazujes za pricetneho...
@h2 Ani suši nie je v pohode, nie som z toho nadšený. Faktom zostáva, že zatiaľ im z toho nikdy nič nebolo. To uznávam. Suši neviem ako to je presne, raz som kdesi započul, že v ňom môžu byť dajake červy, či čo...
S tým "príčetný" som to prehnal, každopádne tá tetuš na videu asi nemá tatarák, ani suši, ale normálne surové mleté mäso, z ktorého by som ja urobil napr. fašírky. Ale faktom zostáva, že "príčetný" bolo prehnané vyjadrenie, tak beriem späť a celému koňikovi sa z hlbky duše ospravedlňujem. Čáu.
@thirstymonk OK, beriem.
Jasné, že im z toho nič nebolo, lebo suši je úplne bezpečné jedlo. Rovnako, ako tatarák. 😉

@h2 OK, s tým súhlasím aj ja. To by malo byť bezpečné v takom malom množstve