icon

Je liečba úzkostnej depresie s viacerými liekmi bezpečná?

zuzulienka861989
21. aug 2025

Zdravím vás,
potrebujem poradiť. Pred rokom mi bola diagnostikovana uzkostno depresivna porucha, odvtedy mi už asi 4 krát mení doktorka lieky. Tentokrát som dostala na ráno a obed lyxit 12,5
a na večer mirzaten 30,a ešte atarax, ten len keby náhodou na mňa prídu najhoršie stavy.
Chcem sa spýtať, nie je to priveľa liekov? Nebudem z toho oťapena? Vyliečim sa niekedy z tejto poruchy?

anonym_f0ab27
21. aug 2025

pokiaľ ti lieky predpisuje lekár a lieky berieš podĺa predpisu nič by sa ti nemalo stať.

pribinak
21. aug 2025

Uvedomuješ si to, alebo možno aj nie…..ale lieky ti predpísala odborníčka, lekarka. Keď ti tu ja ako účtovnícka cukrarka nechtarka či fotografka napíšeme že nie, tak nás názor bude pre teba relevantnejsi?

Zamyslii sa. Veľa zdravia

zuzulienka861989
autor
21. aug 2025
@pribinak

Uvedomuješ si to, alebo možno aj nie…..ale lieky ti predpísala odborníčka, lekarka. Keď ti tu ja ako účtovnícka cukrarka nechtarka či fotografka napíšeme že nie, tak nás názor bude pre teba relevantnejsi?

@pribinak ďakujem za odpoveď

zuzulienka861989
autor
21. aug 2025
@pribinak

@pribinak ďakujem za odpoveď

unicornlady
21. aug 2025

Pustili ste sa tu do autorky, ako keby doktori boli neomylní.
A keďže ani ja nie som doktor, odpovedať ti neviem.
Len sa chcem spýtať, či aj na terapie chodíš, či sa ti stav zlepšuje... aké pociťuješ príznaky?
A kedy ti to začalo? Nemohla to spustiť napr. choroba? Lebo aj vtedy kvôli zápalu sa zhoršuje nálada, človek sa izoluje atd...

anonym_581590
21. aug 2025

Ani jeden z týchto liekov ťa z choroby nevylieči, len potlačí trochu úzkosti. Lyxit je jedno z najslabších AD s účinnou látkou tianeptín, samotné ti iba na úzkosti nezaberie. Lekárka to podporila AD na večer, Mirzaten má opodstatnenie, dáva sa aj ako možnosť Trittico. Bežne ľudia užívajú dvoje AD. Čo sa týka ataraxu je to maximálne neškodný liek, nenávykový, neurazí, ani nenadchne. Ak nemáš skúsenosti s benzákmi, zvykne zabrať na úzkosti. Ale ak sa chceš vyliečiť, AD to nebude, iba zmenou svojho nastavenia, stravy, pohybu, myslenia, relaxácie, práce, ľudí okolo seba apd.

kacena4
21. aug 2025

v prvom rade treba verit lekarom, mozes s nimi otvorene komunikovat o svojich problemoch o svojom strachu z kombinacii liekov a pod. toto je socialna siet takzo dostanes odbornu odpoved. a co sa tyka vyliecenie, nie s pomocou liekov sa nevyliecis tie ti len potlacaju symptómy. ak sa chces vyliecit chod aj k psychologovi a pracuj na sebe aby a ti stav zlepsil a postupne si mohla vysadzat lieky drzim palceky

demografka
21. aug 2025

lekarka s tebou na kontrolach prebera stav a posobenie liekov a podla toho ich upravuje, meni, doplna... u mojej dcery nastavovanie trvalo 3 mesiace kym lieky sadli, potrebujes ich na fungovanie, ale k liecbe je dolezita terapia a riesenie problemu, potom ked na tom zapracujes uz lieky potrebne nebudu, ale priprav sa na to, ze je to na dlhsiu dobu, ale zvladnes to... ak mas otazky k liekom pytaj sa lekarky, na to ju mas

maybe888
21. aug 2025

Oveľa nebezpečnejšie je neliečiť, ako liečiť kombináciou liekov. Veď mnohé lieky majú synergický účinok a znásobuje sa ich efekt pri súbežnom používaní / aj praobyčajný paracetamol a ibuprofen napriklad v kombinácii/. Na začiatku aj mesiace sa liečba titruje, aby sa zistilo, aké lieky a v akom dávkovaní sú najefektívnejšie, to je bežná prax. Všetko dobré želám!

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
zuzulienka861989
autor
21. aug 2025
@unicornlady

Pustili ste sa tu do autorky, ako keby doktori boli neomylní.
A keďže ani ja nie som doktor, odpovedať ti neviem.
Len sa chcem spýtať, či aj na terapie chodíš, či sa ti stav zlepšuje... aké pociťuješ príznaky?
A kedy ti to začalo? Nemohla to spustiť napr. choroba? Lebo aj vtedy kvôli zápalu sa zhoršuje nálada, človek sa izoluje atd...

@unicornlady Ďakujem za odpoveď. Začalo mi to pred rokom, k psychiatricke chodím už ten spomínaný rok, skoro každý druhý mesiac mi zmeni lieky. Chvíľu mi je dobre, potom sa to vráti, asi preto mi ich mení. Chodím aj k psychologičke ale tam menej, neviem prečo, asi má toho veľa, dokopy som tam za rok bola asi 4 krát.

knmmch
21. aug 2025

@zuzulienka861989 prečo Ti 4x menili lieky? Ti nezabrali? čo sa týka vyliečenia tak to je veľmi individuálne, depresia sa úplne vyliečiť nedá, dá sa zaliečiť, teda že nebudeš mať príznaky a budeš fungovať bez liekov.. ..ale depresia sa môže kedykoľvek vrátiť preto je vhodné uvažovať radšej fungovať s udržiavacou dávkou liekov..

zuzulienka861989
autor
21. aug 2025
@knmmch

@zuzulienka861989 prečo Ti 4x menili lieky? Ti nezabrali? čo sa týka vyliečenia tak to je veľmi individuálne, depresia sa úplne vyliečiť nedá, dá sa zaliečiť, teda že nebudeš mať príznaky a budeš fungovať bez liekov.. ..ale depresia sa môže kedykoľvek vrátiť preto je vhodné uvažovať radšej fungovať s udržiavacou dávkou liekov..

@knmmch menili mi 4 krát lieky, lebo pri každých liekoch mi je zo začiatku dobre, ale potom to začne zase,myslím tie fyzické príznaky depresie

maialeo
21. aug 2025

@zuzulienka861989 mám skor obavu o pecen a hormonalny system.

knmmch
21. aug 2025
@zuzulienka861989

@knmmch menili mi 4 krát lieky, lebo pri každých liekoch mi je zo začiatku dobre, ale potom to začne zase,myslím tie fyzické príznaky depresie

@zuzulienka861989 a pracuješ na sebe aj v rámci psychoterapie?

zuzulienka861989
autor
22. aug 2025
@knmmch

@zuzulienka861989 a pracuješ na sebe aj v rámci psychoterapie?

@knmmc u psychologičky som bola dokopy 4 krát, zatiaľ ma to nenaučila. Našla som si nahrávku na programovanie mysli, to mi pomáhalo. Čítala som si aj knihy o pozitívnom myslení, vtedy mi bolo dobre,ale keď sa mi to zase vrátilo, už nerobím nič. Bojím sa, hlavne keď som sama doma, radšej spím.

knmmch
24. aug 2025
@zuzulienka861989

@knmmc u psychologičky som bola dokopy 4 krát, zatiaľ ma to nenaučila. Našla som si nahrávku na programovanie mysli, to mi pomáhalo. Čítala som si aj knihy o pozitívnom myslení, vtedy mi bolo dobre,ale keď sa mi to zase vrátilo, už nerobím nič. Bojím sa, hlavne keď som sama doma, radšej spím.

@zuzulienka861989 hm.. ..bez zmeny myslenia je to veľmi ťažké.. ..pri depresii zvykne pomáhať športovanie alebo iné koníčky, socializácia je tiež fajn, prípadne aj zdravý jedálniček môže pomôcť..