Je McKenzie cvičenie vhodné pre prasknutú platničku?
Mám prasknutu platnicku a neurologicka povedala aby som si to nedávala naprávať.Na rehabilitáci my predpísala cviky McKenzie a trakciu.Chcela by som vedieť či to nie je náprava je lebo som jej hovorila že náprava nie odmietam. Ďakujem
Ano v ziadnom prípade žiadne masáže, ani nápravanie v tomto má úplnú pravdu, môžu ti to totálne zhoršiť takéto veci ak nechceš skončiť na vozicku, prasknutá platnička to znamená aj vyteceny obsah že? S tým sa nedá nič robit tu pomôže jedine operácia alebo cvičiť sm systém
Prasknuta a posunuta /v tvojom nazve "vyskocena"/ platnicka su dve rozdielne veci a hlavne je to velmi velky rozdiel v diagnoze. Ako osoba, ktora ma extruziu L5/S1, co je "vytecena" platnicka, kde mi bolest vystrelovala do lavej nohy /mam to uz starsieho data, cize bolesti nie su akutne/. Tu pomoze len cvicenie, ziadne zazracne "posuvanie" roznymi chiropraktikmi alebo sarlatanmi. Nehovoriac o masazi, toto sa nesmie v akutnej faze masirovat ani s tym ziadno manipulovat. Ja som mala tiez predpisane trakcie pri extruzii, absolvovala som a nic. Neviem aku mas na mysli inu manipulaciu, tam neexistuje ze niekto Ti tam rukou bude nieco posuvat, platnicky nie su kostrc.
Je potrebne si najst cvicenie a cvicit neustale, dlhodobo. Cvicila som 7 rokov denne SM system, sama aj v skupine s fyzioterapeutom a za mna to je najviac precenovane cvicenie vobec. Jednak je narocne na prevedenie, nenaucis sa to sama doma a moje vysledky neboli ziadne. Zazrak sa nekonal. Ale ja som na SM system leniva, lebo som nebola ochotna cvicit 2-3 hodiny denne. Ano, poznam ludi, co tymto cvicenim posunuli platnicku "naspat" aj dost vela mm, ale cvicili niekolko hodin denne, kazdy druhy den 1 hodina manualnych technik. Okrem toho nie je vhodne pre kazdeho.
Prasknuta a posunuta /v tvojom nazve "vyskocena"/ platnicka su dve rozdielne veci a hlavne je to velmi velky rozdiel v diagnoze. Ako osoba, ktora ma extruziu L5/S1, co je "vytecena" platnicka, kde mi bolest vystrelovala do lavej nohy /mam to uz starsieho data, cize bolesti nie su akutne/. Tu pomoze len cvicenie, ziadne zazracne "posuvanie" roznymi chiropraktikmi alebo sarlatanmi. Nehovoriac o masazi, toto sa nesmie v akutnej faze masirovat ani s tym ziadno manipulovat. Ja som mala tiez predpisane trakcie pri extruzii, absolvovala som a nic. Neviem aku mas na mysli inu manipulaciu, tam neexistuje ze niekto Ti tam rukou bude nieco posuvat, platnicky nie su kostrc.
Je potrebne si najst cvicenie a cvicit neustale, dlhodobo. Cvicila som 7 rokov denne SM system, sama aj v skupine s fyzioterapeutom a za mna to je najviac precenovane cvicenie vobec. Jednak je narocne na prevedenie, nenaucis sa to sama doma a moje vysledky neboli ziadne. Zazrak sa nekonal. Ale ja som na SM system leniva, lebo som nebola ochotna cvicit 2-3 hodiny denne. Ano, poznam ludi, co tymto cvicenim posunuli platnicku "naspat" aj dost vela mm, ale cvicili niekolko hodin denne, kazdy druhy den 1 hodina manualnych technik. Okrem toho nie je vhodne pre kazdeho.
@muchotrafka298 môžem sa ťa spýtať čo si teda ci cvičila, plávala si aj, prípadne korčule a podobne športy?
@muchotrafka298 môžem sa ťa spýtať čo si teda ci cvičila, plávala si aj, prípadne korčule a podobne športy?
@zuzubb007 pisem vyssie, cvicila som 7 rokov SM system, k tomu som mala aj cvicenie vo vode, kam dochadzam uz dlhe roky. Momentalne chodim cvicit s fyzioterapeutom na skupinove cvicenia pre posilnenie chrbta.
Pri mojej diagnoze nie su vhodne ziadne narocne silove ani ine sporty, kde hrozi pad, takze nekorculujem, nelyzujem (to som nerobila ani pred tym). Ano plavanie je vhodne,ale iba v pripade, ze vies spravne plavat. Co vie malokto.
Ale poznam ludi, co davaju skialpy a triatlony a maju vazne poskodene platnicky.
tak je rozdiel prasknuta a vyskocena - vyskocenu cvikmi napravis spat ale prasknutu, ktora uz aj vytiekla s tym nic nespravis ak ti bude tlacit na koren miechy tak tam len operacia pomoze od bolesti aby sa stav nezhorsoval
McKenzieho cviky su priamo na platnicky a podla mna lahsie naucitelne ako SM system. Vhodny pohyb je pri tejto diagnoze potrebny.
@muchotrafka2
@muchotrafka298 áno viem že to rôzne diagnózy a mám prasknutu platničky a tlačí či to na chrbticu . Napísala som to sem lebo som nevedela do akej skupiny to mám napísať .Ďakujem za odpovede
@muchotrafka2
@muchotrafka298 áno viem že to rôzne diagnózy a mám prasknutu platničky a tlačí či to na chrbticu . Napísala som to sem lebo som nevedela do akej skupiny to mám napísať .Ďakujem za odpovede
@lienocka47 tebe pomoze len jedna vec a to neustale cvicenie do konca zivota. Na toto sa treba mentalne nastavit, ze to bude beh na dlhu trat a nemozes polavit. Samouzrejme, v akutnej faze cvicit nemozes, lebo jednoducho Ta ta bolest nepusti. Ale potom si budes musiet najst sposob, ako cvicit, ci to bude McKenzie alebo nieco ine a udziavat ten chrbat ako tak v dobrom stave.
Obnovujem tému. Tí čo cvičíte podľa fyzioterapeutky. Aké máte cviky? Viete mi ich popísať? Je to na sposob meckenzie cvikov?
Ja mam prasknutu a vytecenu platnocku tiez. Bolesti boli vyse roka a pol. Neprajem nikomu,,mam trochi strpniti nohu od lytka k malicku. Pomol len klidovy rezim.a.veeeeelmi si davat pozor co ako,dviham, ako sa.hybem,,ako nasadam.a vysadam,z aita.
Napravanoe, masirovanie ani teple kupele, ci bazeny absolute nie. ( prepacte preklepy, pisem v rychlosti).
Ja mam prasknutu a vytecenu platnocku tiez. Bolesti boli vyse roka a pol. Neprajem nikomu,,mam trochi strpniti nohu od lytka k malicku. Pomol len klidovy rezim.a.veeeeelmi si davat pozor co ako,dviham, ako sa.hybem,,ako nasadam.a vysadam,z aita.
Napravanoe, masirovanie ani teple kupele, ci bazeny absolute nie. ( prepacte preklepy, pisem v rychlosti).
@snowflakenel ja som po operácii necelý rok, po 4 mesiacoch navrat do prace,ale posledné týždne sa mi zhoršil stav, napriek cvičeniu podľa cvikov fyzioterapeuta a prechadzok, striedania poloh. Problemy so sedením mam stale ale uz mi to zas taha do boku a nohy. Tak som zufala. Neviem co som mala urobit inak 🫤 pred operaciou neunoany stav,bolesti 24/7, vlny trpnutia,bez moznosti vystriet sa posledne dva mesiace pred operaciou
Mala som mikrooperaciu
@snowflakenel si stale na PN ci ako to riešiš?
@snowflakenel si stale na PN ci ako to riešiš?
@gilmorka neriesim to nijak. Bolesti uz nemam, len niekedy, ked porobim v zahrade alebo dviham malu, tak citim krize. Ale.asi kazdy. Noha ma iz neboli, no akurat magnezium beriem 2x denne, striedam revitanerv strong a milgammu. Inak ziadne lieky. Som sledovana na neurologii, lebo ten kusok vyteceny mam kisol od miechy s utlakom. Doktorka.vravela, ze pokym som v takomto stave, tak operacia je to posledne riesenie. Dokpnca som vlani porodila. A este mi kazala hlavne nepribrat. V tehotenstve som mala +18kg, teraz mam povodni vahu.
Ale naozaj si misim davat pozor pri dvihani malej a lj ked daco robim, tak sa snazim nepredklanat a zbytocne nepresilovat chrbat.
@gilmorka neriesim to nijak. Bolesti uz nemam, len niekedy, ked porobim v zahrade alebo dviham malu, tak citim krize. Ale.asi kazdy. Noha ma iz neboli, no akurat magnezium beriem 2x denne, striedam revitanerv strong a milgammu. Inak ziadne lieky. Som sledovana na neurologii, lebo ten kusok vyteceny mam kisol od miechy s utlakom. Doktorka.vravela, ze pokym som v takomto stave, tak operacia je to posledne riesenie. Dokpnca som vlani porodila. A este mi kazala hlavne nepribrat. V tehotenstve som mala +18kg, teraz mam povodni vahu.
Ale naozaj si misim davat pozor pri dvihani malej a lj ked daco robim, tak sa snazim nepredklanat a zbytocne nepresilovat chrbat.
@snowflakenel jaj lebo si pisala ze bolesti vyše roka a pol. Lebo ja som pred operáciou mala take bolesti že som.nevedela spat a lezat, v noci som pochodovala po chodbe aby to trochu polavilo. Noha mi trpla,take vlny cez celu koncatinu a posledne tri mesiace pred operáciou som sa uz vobec nevedela vystriet ani s tabletkami,ani na chvilu. Presla som tak 300 metrov a uz sa tie bolesti nedali, chrbat ma neniesol. To bol proste stav ze som bola doma na PN a ledva som navarila. Dokiaľ som sa s tabletkami a chodzou vedela aspoň po čase vystrieť, chodila som do prace
Potom sa už absolutne nedalo ked som bola ohnuta trvalo.
Cely to trvalo 1,5 roka od zaciatku az pooperaciu
@snowflakenel jaj lebo si pisala ze bolesti vyše roka a pol. Lebo ja som pred operáciou mala take bolesti že som.nevedela spat a lezat, v noci som pochodovala po chodbe aby to trochu polavilo. Noha mi trpla,take vlny cez celu koncatinu a posledne tri mesiace pred operáciou som sa uz vobec nevedela vystriet ani s tabletkami,ani na chvilu. Presla som tak 300 metrov a uz sa tie bolesti nedali, chrbat ma neniesol. To bol proste stav ze som bola doma na PN a ledva som navarila. Dokiaľ som sa s tabletkami a chodzou vedela aspoň po čase vystrieť, chodila som do prace
Potom sa už absolutne nedalo ked som bola ohnuta trvalo.
Cely to trvalo 1,5 roka od zaciatku az pooperaciu
@gilmorka ja som mala taky stav tiez cca rok a pol. Stalo sa mi to, ked mala starsia dcerka 10 mesiacov. Bolo to velmi tazke, starat sa o nu. No nastastie som mala pomoc, cize ked sa dalo , tak som lezala. Nohu som tahala.za sebou asi ten rok a pol. A tie bolesti a stavy, ktore poposujes, boli naozaj strasne. Ale veeeelmi pomaly to postupne prechazdalo. Chvilu som chodila.aj k fyzioterapeutovi. No ten sa so mnou tiez nechcel robit rozne cviky, bal sa.
@gilmorka ja som mala taky stav tiez cca rok a pol. Stalo sa mi to, ked mala starsia dcerka 10 mesiacov. Bolo to velmi tazke, starat sa o nu. No nastastie som mala pomoc, cize ked sa dalo , tak som lezala. Nohu som tahala.za sebou asi ten rok a pol. A tie bolesti a stavy, ktore poposujes, boli naozaj strasne. Ale veeeelmi pomaly to postupne prechazdalo. Chvilu som chodila.aj k fyzioterapeutovi. No ten sa so mnou tiez nechcel robit rozne cviky, bal sa.
@snowflakenel a podla mri si na tom ako? Protruzia alebo extruzia? Ja som uz mala extruziu 12mm
Mala si stastie ze sa ti to zrejme zas same vstrebalo ako tak naspäť.
@snowflakenel a podla mri si na tom ako? Protruzia alebo extruzia? Ja som uz mala extruziu 12mm
Mala si stastie ze sa ti to zrejme zas same vstrebalo ako tak naspäť.
@gilmorka extruzia,
Zo zaciatku som si myslela, ze ma len seklo, no bolest neustavala, sla som k lekarovi, dal mo injekcie almiral. Bohizial stav sa nezlepsoval, sla.som na pohotpvost do nemocnice, dali infizky. Pol roka mi trvalo, kym som nasla neurologa, ktory ma vzal, potom som cakala na ct, mr.......tym cakanim sa to dokaslalo, lebo vsak fungovat som ako tak musela.....
@gilmorka extruzia,
Zo zaciatku som si myslela, ze ma len seklo, no bolest neustavala, sla som k lekarovi, dal mo injekcie almiral. Bohizial stav sa nezlepsoval, sla.som na pohotpvost do nemocnice, dali infizky. Pol roka mi trvalo, kym som nasla neurologa, ktory ma vzal, potom som cakala na ct, mr.......tym cakanim sa to dokaslalo, lebo vsak fungovat som ako tak musela.....
@snowflakenel ved to,tie cakacky. 9.6. mam termin na kontrolu na neurochirurgii, dufam,ze dostanem ziadanku na nove mri, aby som vedela ako to tam vyzera,ci si zas vysla von platnicka alebp sa zhorsil ta nad nou kde mam tiez extruzih ale v mensom rozsahu, alebo je to znizenymi medzistavcovymi priestormi,co mi chirurg povedal, že po operacii sa znizili a preto som sa mi objavili mierne problemy do oboch noh,ale to len miernym znizenim citlivosti na vonkajsej strane aj toho zdraveho chodidla a sem tam sa objavovali pri chodzi akoby docasne bolesti, co po chvily zas odzneli. Take veci s ktorymi sa dalo v pohode fungovat. Len sedenie mi od zaciatku po operacii robilo problem,aj po 4 mesiacoch po nastupe do prace som stale vela nemohla sediet, hned som citila tlak v operovanej bedrovej oblasti, tak som to vela striedala so statim, pochodenim si, pred pracou,cez obed, aj v praci ak sa dalo. Fungovala som tak az doteraz,sedenie sa o nieco zlepsilo. A potom posledne tyzdne rapidne zhorsenie 😔 v robote sa neviem ani sústrediť kedze mi je na figu, cely den stojim a pracujem tak,ale kedze je to kancelarska praca, je to nepohodlne a unavujuce a bolesti a tlaky v chrbtici a zhorsili, mam aj pri tomto sposobe prace a mam ich uz vlastne od kedy vstanem z postele resp.odledy sa zobudim. Skusim si este vziat aspon tyzden dovolenku a daj si taky kludovy rezim,vela.prechadzol a lezanie plus tabletky co su aj protizapalove.

@lienocka47 co tam chces napravit pri prasknutej a vyskocenej platnicke, ako tam tie cviky mozu pomoct, ale keby citis zhorsenie a brnenie v nohach, tak len neurologia. Neviem ci poslali na MRI, tam vidiet to poskodenie do detailu. Ale tie cviky odporucaju aj tymto tazsim pripadom a moze to ulavit. Uvidis sama. O nejake velke napravanie tam ale nejde. Ta platnicka je v haji, iba cvicenim moze mat taku poziciu, ze nebude tlacit na nervy a miechu.