icon

Je očkovanie prínosom alebo rizikom?

9000
22. okt 2025

Štát nalieva miliardy do zdravotníctva, aby sa ľudia dožili čo najdlhšie a mali sa čím zdravšie.
Štát stavá cesty a podporuje stavby bytov, domov, nemocníc, športových objektov, a celkovo hospodárstvo, aby sme sa mali finančne lepšie. Dvíhajú minimálku…
Štát chce vzdelávať ľudí, aby ostali pracovať na slovensku.
Štát zabezpečuje bezpečie pomocou polície a armády, aby sme sa tu mali bezpečne.
…….
Štát robí (skoro) všetko pre to, aby sme sa mali lepšie, žili dlhšie, a pracovali (ale samozrejme občas si politici ulievajú svoje kšefty bokom)

Keď chce niekto z diktatúrskej izolovanej severnej kórey utiecť, radšej ho zastrelia, ako by mal uniknúť.

Všetky štáty chcú, aby ich ľudia neutekali z ich územia.

Niektorí to robia z presvedčenia, a diktátori pre to, že chcú moc a silu, ktorú im zabezpečuje ľudský kapitál.

Všetky štáty chcú pracujúcu ľudskú silu pre seba, čím viac ľudí, tým silnejší štát.

Všetky štáty, vrátane normálnych, diktátorov aj tyranov chcú očkovať svojich ľudí, aby štatisticky žili dlhšie a lepšie pre ich záujmy.
————————————————
Čiže je očkovanie štatisticky lepšie alebo horšie? Chcú štáty naschvál škodiť vlastným občanom? Aj EU, aj USA, Rusko, Čína, Severokórejská diktatúra očkujú.

Tak dať sa zaočkovať či nedať? Neviem sa úplne na 100% rozhodnúť.

Strana
z2
anonym_b21ad2
22. okt 2025

@9000
V 2018 sestra data v Samoe zle inekcie a 2 babatka zomreli, antivakseri sa isli zblaznit a rozbehli zurivu kampan, no co podarila sa 53 babatiek zomrela na osypky, takze nedaj sa a ver online sarlatanom.
https://www1.racgp.org.au/newsgp/clinical/anti-...

amdornik
22. okt 2025
@pralinka25

@amdornik nemali by sme zabudnut na oblubenu Radicovu. ta bola prva priekopnicka v tom ze za vsetko "mohla"

@pralinka25 ja som si nemohla spomenúť na jej priezvisko, priznávam. tak som tam dala čaputovú 😅😅

pralinka25
22. okt 2025
@amdornik

@pralinka25 ja som si nemohla spomenúť na jej priezvisko, priznávam. tak som tam dala čaputovú 😅😅

@amdornik a vsak ale aj ta si to schytavala takto. 😀

anonym_296d27
22. okt 2025
@hiro

@anonym_296d27 Áno, ale to nebolo z dôvodu očkovania ale tým že asi sestrička nemala čisté ruky a zaniesla mu tam nemocničnú baktériu do vpichu. Tá baktéria sa vo vakcíne nemá ako vygenerovať len preto že je stará.

@hiro určite to bolo tak....p.s. myslíš že by niekto niekedy priznal ak by to bolo inak? Ak by dieťa skrátka po očkovaní zomrelo.lebo to nezvládlo?

refly
22. okt 2025
@anonym_296d27

@hiro určite to bolo tak....p.s. myslíš že by niekto niekedy priznal ak by to bolo inak? Ak by dieťa skrátka po očkovaní zomrelo.lebo to nezvládlo?

@anonym_296d27 Keby aj, tak aký je verdikt? Prečo ignoruješ reálne čísla? Už som to na tomto fóre spomenula asi 100x, ale opakovanie je matka múdrosti... pred vznikom modernej medicíny sa 60% detí nedožilo puberty. To je 60% všetkých detí vs to jedno na ktoré sa furt fixuješ.

Všetko sa môže zvrtnúť. Človek môže zareagovať aj na vakcínu zle. Len tam je šanca 0,0niečo%. Lenže, keď sa vakcinuje milión ľudí a dvaja majú reakciu, tak tvrdohlavý dobytok ako ty sa bude fixovať na tých dvoch a totálne odignoruje tie tisíce, ktoré by ináč pošli na stredoveké choroby. Preto sa o tom moc nehovorí. 1) čísla sú mizivé. 2) telce nevedia prijať informáciu racionálne. A radšej sa vystavia chorobe, ktorá je extrémne nákazlivá a má 30% úmrtnosť, než by riskovali ten zlomok percenta, že sa im voľačo stane z očkovania. Ale rozumiem že matematika je veľmi ťažká.

pralinka25
22. okt 2025

Už len kúsok a sme späť v stredoveku. Hor sa upalovat bosorky.

anonym_296d27
22. okt 2025
@refly

@anonym_296d27 Keby aj, tak aký je verdikt? Prečo ignoruješ reálne čísla? Už som to na tomto fóre spomenula asi 100x, ale opakovanie je matka múdrosti... pred vznikom modernej medicíny sa 60% detí nedožilo puberty. To je 60% všetkých detí vs to jedno na ktoré sa furt fixuješ.

Všetko sa môže zvrtnúť. Človek môže zareagovať aj na vakcínu zle. Len tam je šanca 0,0niečo%. Lenže, keď sa vakcinuje milión ľudí a dvaja majú reakciu, tak tvrdohlavý dobytok ako ty sa bude fixovať na tých dvoch a totálne odignoruje tie tisíce, ktoré by ináč pošli na stredoveké choroby. Preto sa o tom moc nehovorí. 1) čísla sú mizivé. 2) telce nevedia prijať informáciu racionálne. A radšej sa vystavia chorobe, ktorá je extrémne nákazlivá a má 30% úmrtnosť, než by riskovali ten zlomok percenta, že sa im voľačo stane z očkovania. Ale rozumiem že matematika je veľmi ťažká.

@refly ignorujem pretože som pracovala vo farmabiznise. Tak preto "čísla" ignorujem.

refly
22. okt 2025
@anonym_296d27

@refly ignorujem pretože som pracovala vo farmabiznise. Tak preto "čísla" ignorujem.

@anonym_296d27 Si sa tam zatúlala, keď si taký odporca medicíny? Asi nie si veľmi hrdá za svoj názor, keď píšeš pod anonymom.
Tak, "farmabiznis" máš už naštudovaný, tak ešte históriu, lebo očividne ti tie čísla nedopínajú.

anonym_296d27
22. okt 2025
@refly

@anonym_296d27 Si sa tam zatúlala, keď si taký odporca medicíny? Asi nie si veľmi hrdá za svoj názor, keď píšeš pod anonymom.
Tak, "farmabiznis" máš už naštudovaný, tak ešte históriu, lebo očividne ti tie čísla nedopínajú.

@refly nezatulala som sa tam študovala som to a sama som očkovana, mojim deťom to ale neurobím. A snáď si nemyslíš že k tejto téme v súčasnej spolocenskej situácii budem písať pod mojím menom. Šak sa len pozri ako ty sama agresívne reagujes len preto že mám iný názor.

refly
22. okt 2025
@anonym_296d27

@refly nezatulala som sa tam študovala som to a sama som očkovana, mojim deťom to ale neurobím. A snáď si nemyslíš že k tejto téme v súčasnej spolocenskej situácii budem písať pod mojím menom. Šak sa len pozri ako ty sama agresívne reagujes len preto že mám iný názor.

@anonym_296d27 Jaaaaj, zbožňujem keď sa takéto témy snažíte zviesť ako jednoducho "iný názor". Iný názor je keď niekto preferuje psov a druhý mačky. Keď niekto má rád ananás na pizze a niekto nie.
V téme "je dobré predchádzať smrteľným chorobám alebo nie?" to už nie je iba iný názor.

Trocha od veci, ale prišlo mi to ako zaujímavý sociálny experiment... nedávno tu bola téma či prikrývať bábätká alebo nie. Výsledky sú jasné: do dvoch rokov nie, lebo riziko udusenia. A tak malé deti majú rýchlejší metabolizmus, generujú viac tepla a prehriatie zvyšuje riziko SIDS. A dieťa nie je dosť silné sa odkopať ak je prehriate alebo sa dusí.
Bolo vysvetlené prečo, boli vysvetlené následky. A napriek tomu bola polovica komentárov mix "no, my máme iný názor / v každej rodine to je ináč / maminka vie najlepšie".
Je iný názor a potom je objektívne zlý názor.

Tvoja kredibilita išla dolu vodou keď jediná "štatistika", ktorú si poskytla bol článok o jednom, singulárnom prípade a ešte aj tam si opomenula fakt že sa jednalo o ľudskú chybu a nie priamo vakcínu. Šíriť takéto kecy aktívne škodí, lebo mamky si to prečítajú, ľaknú sa, očkovanosť klesá, miera chorôb sa zvyšuje. Keď sa tak vášnivo bavíme o mŕtvich novorodencoch, prečo tiež nespomenieš tie deti, čo umreli na čierny kašeľ, a ten incident nedávno keď sa matka nenechala v tehotenstve preočkovať, dieťa sa narodilo bez protilátok a čuduj sa svete.... chytilo nejaký bordel (možno aj ten č. kašeľ, pamätám si to len matne) a umrelo. A vieš prečo? Pretože si tie ženy prečítali takýto "iný názor" a rozhodli sa na základe toho.
Ak sa miera úmrtí po očkovaní vyrovná úmrtiam na infekčné choroby v minulosti, tak potom to budem rešpektovať ako iný názor. A keďže polovica detstvo neprežila a choroby boli najčastejší dôvod podla WHO/UNICEF... no, vakcíny majú čo doháňať.

anonym_296d27
23. okt 2025
@refly

@anonym_296d27 Jaaaaj, zbožňujem keď sa takéto témy snažíte zviesť ako jednoducho "iný názor". Iný názor je keď niekto preferuje psov a druhý mačky. Keď niekto má rád ananás na pizze a niekto nie.
V téme "je dobré predchádzať smrteľným chorobám alebo nie?" to už nie je iba iný názor.

Trocha od veci, ale prišlo mi to ako zaujímavý sociálny experiment... nedávno tu bola téma či prikrývať bábätká alebo nie. Výsledky sú jasné: do dvoch rokov nie, lebo riziko udusenia. A tak malé deti majú rýchlejší metabolizmus, generujú viac tepla a prehriatie zvyšuje riziko SIDS. A dieťa nie je dosť silné sa odkopať ak je prehriate alebo sa dusí.
Bolo vysvetlené prečo, boli vysvetlené následky. A napriek tomu bola polovica komentárov mix "no, my máme iný názor / v každej rodine to je ináč / maminka vie najlepšie".
Je iný názor a potom je objektívne zlý názor.

Tvoja kredibilita išla dolu vodou keď jediná "štatistika", ktorú si poskytla bol článok o jednom, singulárnom prípade a ešte aj tam si opomenula fakt že sa jednalo o ľudskú chybu a nie priamo vakcínu. Šíriť takéto kecy aktívne škodí, lebo mamky si to prečítajú, ľaknú sa, očkovanosť klesá, miera chorôb sa zvyšuje. Keď sa tak vášnivo bavíme o mŕtvich novorodencoch, prečo tiež nespomenieš tie deti, čo umreli na čierny kašeľ, a ten incident nedávno keď sa matka nenechala v tehotenstve preočkovať, dieťa sa narodilo bez protilátok a čuduj sa svete.... chytilo nejaký bordel (možno aj ten č. kašeľ, pamätám si to len matne) a umrelo. A vieš prečo? Pretože si tie ženy prečítali takýto "iný názor" a rozhodli sa na základe toho.
Ak sa miera úmrtí po očkovaní vyrovná úmrtiam na infekčné choroby v minulosti, tak potom to budem rešpektovať ako iný názor. A keďže polovica detstvo neprežila a choroby boli najčastejší dôvod podla WHO/UNICEF... no, vakcíny majú čo doháňať.

@refly ty si úplný fanatik škoda slov na teba a si agresívna keď ma niekto iný názor čiže za mňa chod sa liečiť

amdornik
23. okt 2025
@anonym_296d27

@refly ty si úplný fanatik škoda slov na teba a si agresívna keď ma niekto iný názor čiže za mňa chod sa liečiť

@anonym_296d27 ako človek čítajúci túto diskusiu musím poznamenať, že nebadám najmenšie prvky agresivity od používateľa
@refly
naopak, ty,
@anonym_296d27 keď nemáš argumenty, tak sa oháňaš výmyslami a odporúčaniami, ktorými posielaš rozumne argumentujúcich na liečenie. zváž ho hlavne ty, prosím.

pralinka25
23. okt 2025
@anonym_296d27

@anonym_296d27 nie vzdy ide o nazor. niekedy ide aj o dokazane fakty. nazor vsetko nevyriesi. nie ludia naozaj nemusia mat nazor na vsetko. a najmenej na to, comu nerozumeju alebo len okrajovo.
nazor je dnes najprecenovanejsim slovom. pretoze nazor na vakcinaciu vyjadri aj pani co skoncila 2 rocnikom strednej skoly , pan co 3 x opakoval 6 rocnik ZS a nema ani vyucny list ale aj pan co ma za sebou, skoly atestacie a dlhorocnu prax v obore, zopar uznanych vyskumov.
nazor ako taky je bullshit. nazory nas este nikdy nikam neposunuli.

refly
23. okt 2025
@anonym_296d27

@anonym_296d27 antivaxer odporúča liečbu? :D Neni možné.

Veď použi vlastnú radu a rešpektuj keď má niekto iný názor. Nemusíš hneď urážať za -iný názor- 😉

9000
autor
23. okt 2025

Pôvodne som chcel nazvať topik ako “očkovanie ako jednoduchý IQ test”.

Nemáme tu 30+% úmrtnosť, tak podme čítať konšpiračné články od nudy 🙂

Po prečítaní komentov sa ani nejdem snažiť o argumentovanie. Dokým sa ľudia nezačnú DNA modifikovať aby sa rodili s vyšším IQ, tak dovtedy sa tu budeme tackať a veriť konšpiráciám. Priemerné IQ 100 je celkovo dosť málo na tento vysoko komplexný svet a vesmír.

pralinka25
23. okt 2025

mno... nie je tu emotikon smajla so zdvihnutym obocim ale tak si ho tu teda predstav.

anonym_296d27
23. okt 2025

Pre všetky premudrele fanaticky a vyznavacky vakcín - šak si ich dajte koľko chcete mne je to jedno ale prečo vás to tak strašne irituje keď sa nájde niekto kto to odmieta? Kto nemá váš názor ten nie je človek? Takto to funguje? Môžete sa hanbiť

anonym_e0fd3f
23. okt 2025
@anonym_296d27

Pre všetky premudrele fanaticky a vyznavacky vakcín - šak si ich dajte koľko chcete mne je to jedno ale prečo vás to tak strašne irituje keď sa nájde niekto kto to odmieta? Kto nemá váš názor ten nie je človek? Takto to funguje? Môžete sa hanbiť

@anonym_296d27 niektoré vakcíny fungujú aby sa už nerozširovala nákaza, keď je zaočkovaných 95% ľudí
sebecké konanie že kašlem na ostatných, môže spôsobiť že nákazu budeš rozširovať medzi ľudmi a niektorí nemôžu byť očkovaný so zdravotných dôvodov tak na to doplatia kvôli šíriteľom nákazy

cyneric
23. okt 2025
@anonym_296d27

@anonym_296d27 Nás neobťažuje že ľudia sa neočkujú, problém nastane v moment kedy neočkované dieťa prenesie chorobu na niekoho kto očkovaný byť nemôže, nefunguje mu imunita a tak ďalej a tak ďalej. Tu nejde iba o to že "veď tá choroba je tak raritná že sa nenakazí", ale o tom že ohrozuje aj svoje okolie ktoré nemá takúto luxusnú možnosť si zvoliť "veď ja sa nebudem dávať očkovať pretože neexistuje mechanizmus ktorý by ma k tomu mohol donútiť".

hiro
23. okt 2025
@anonym_296d27

@anonym_296d27 To nie je iný názor ale sebecké škodenie druhým 😉

Strana
z2