Je závislosť na čokoláde skutočná?

27. mar 2024

Co si o tom myslite? Ja som stale na niecom zavisla, ale cokolade neviem odolat. Mam aj zachvatove prejedanie, totalne bezmyslienkovite, a tiez emocionalne, ked som v strese, cokolada je mojou utechou. Ked mam chut na cokoladu, chodim ako besny pes a hoci co mozem zjest, stale to nutkanie nejde z mysle, pokial si ned cokosku. Moj muz vravi, ze je to blbost, a celkovo nechape, ako ludia mozu byt na cokolvek zavisli. On je silna osobnost a povie si, ze nie, tak nie.
Co by mi pomohlo? Uz som z toho chora, niekedy sa citim akoby som mala v celom tele zapal, ked zjem toho "jedu" vela, neviem ako to ani opisat, no neviem sa toho ani zbavit, kedze je to vzdy a vsade dostupne, a to je pre mna obrovske lakadlo.

agentka017
27. mar 2024

V prvom rade si uvedomit čo vyvoláva stres a strániť sa tomu alebo sa s tym naučiť pracovať a odolať . Navsteva terapie by tiez pomohla. a závislosť na čokoláde existuje je to závislosť na cukre...v tvojom prípade by bolo lepsie nemat nič také doma a zacat sa zdravo a vyvážene stravovať aby na čokoládu neostalo miesto ani chuť 🙂

emmusska
27. mar 2024

Je to realne zavislost, moja sestra bola totalne zavisla od cukru, v podstate je to taktiez droga 🙂 Ak si nieco sladke v ten den nedala, tak normalne chytala abstak 😀 Bola nevrla, nervozna, zla na svoje okolie, vtedy som vedela, ze je najlepsie sa s nou nebavit vobec 😀

cimage
27. mar 2024

Mozes si kupit aj zdravu, vysoko % cokoladu. Aspon nebudes mat take vycitky. Da sa byt zavisly na vsetkom, aj cokolade-cukre.

vanilkovazmrzka
27. mar 2024

Zavislost na cukre je skutocna.

mabenn
27. mar 2024

tvoj muz ma v niecom pravdu...ak by si bola na opustenom ostrove/base/hocikde bez pristupu k cokolade, asi by si prezila...je to o tom, co si ty dovolis a aky pevny je tvoj postoj alebo nakolko podliehas vlastnym emociam...cokoladu si dopraj, ked ti vyhovuje, ale s rozumom: po jedle, v malom mnozstve a nic ine sladke a povedzme raz denne...problem?

svokrinjazykmonika
27. mar 2024

Áno, cukor je návykový. Mne stačí že si jeden deň o tretej dám keksík a hneď na druhý deň o tretej na mňa príde chuť na sladké.

komplikovana
27. mar 2024

Cukor je viac navykovy ako droga, s tym rozdielom, ze ta tak rychlo neznici, ale zase sposobuje ine zdravotne problemy. Ty si jedenim cokokady kompeneujes nejake tvoje problemy, ktore by si mala poriesit a s tym by aj chut na coko a zachvatove prejedanie malo prejst. Je to urcite dlhodobejsi proces, avsak riesitelny. Pomozu terapie.

h2
27. mar 2024

Áno, je to skutočná závislosť, ale nedá sa porovnať so závislosťou na drogách, alkohole, či nikotíne. Vraj sa jej dá zbaviť za 2 týždne, po takom čase prestane telo čokoládu (cukor) vyžadovať.

caroline_
27. mar 2024

Cukor je asi tak návykový ako heroín, takže jasne ze za da byt závislí

rozculena
27. mar 2024

@h2 VRAJ je dosť podstatné......

babkaland
28. mar 2024

Tak jak hovorí väčšina. Tam cukor je na vine nie čokoláda samotná. Viem to preto že keď som skúšal čokoládu pre diabetikov s nula cukrom alebo sladené nápoje tie zero a pod. Vôbec mi nechutili. Klasickej coca coly by som vedel vypiť na hektolitre, ale tie verzie so zníženým obsahom cukru je trápenie aj jednu fľašu vypiť. Tak isto mliečnej čokolády, také londorky, merci, to by som vedel zjesť aj za fúrik ale tie veľa % zdravé mi nechutia vôbec. To je všetko dôkaz o tom že cukor vytvára závislosť.

Aj to je pravda že cukor je nebezpečnejší ako iné závislosti lebo ma neoslovila ani cigareta, ani alkohol, ani hrací automat, ani marihuana ale s jedením sladkostí to veľmi preháňam. To jediné mi dokáže urobiť radosť, vypustiť endorfíny šťastia.