icon

Kedy chodia spávať vaše 9 - 10 ročné deti ?

zuzkalujza
4. dec 2019

Chcem sa spýtať kedy chodia vaše poklady spávať?

Pýtam sa lebo sa "trápime" s dcérkou už nejaký ten mesiac, dva, tri. V podstate od začiatku školy. Ona má 9 rokov, v marci bude mať 10. Je štvrtáčka. Nikdy nebola nejaký veľký spáč. Aj ako bábenko spinkala veľmi veľmi málinko. Teraz má režim cez týždeň, že 20:30 sprcha, pižamko, zúbky. O 21:00 zalahnutá v posteli. Zaspí v podstate hneď, s tým problém nie je. Lenže ona sa ráno budí už pred 05:00, niekedy aj o 04:00 že je vyspaná a jasné, že zobudí aj všetkých doma. Pritom by nám kľudne stačilo stávať okolo 06:00. Cez víkend keď nemá v podstate večierku a odkvacne okolo 22:30, tak ráno spí aspoň do tej 7:00. Rozmýšľam, že by som jej posunula večierku na 21:30 - 22:00, len mi to príde veľmi neskoro už.

Ako to máte u vás?

Strana
z2
tortelinka
4. dec 2019

@zuzkalujza nechápem, to sa jej nedá vysvetliť?veď nie je batoľa

saluda
4. dec 2019

@zuzkalujza môj takmer 10 ročný spí najneskôr 20:30 ak má na druhý deň školu, inak môže ísť spať neskôr. A teda spal by do aleluja, hlavne, keď má vstávať do školy 😀 .
Pripájam sa k názoru, že 9 ročná vás nemá čo budit, je to od nej poriadne sebecke. Moje deti vedia, že kým sú ráno v spálni zatvorené dvere, tak vstup zakázaný. A vedia to už od asi 5-tich rokov. Výnimky samozrejme existujú, ale musia byť opodstatnené.
Asi jej taký krátky spánok stačí, tak by si mohla postupne posúvať vecierku, kým nebude vstávať v rozumnom čase. Ale to by som tiež urobila štýlom, že 8:30 vo svojej izbe, potichu sa hrat, alebo čítať. Aj rodičia potrebujú čas pre seba, sukromie a vy vlastne robíte zo svojej dcéry malo vyspelé stvorenie, ak si myslíte, že to nechápe. Deti by sme mali vychovávať tak, aby brali ohľad aj na iných, nie iba na seba 😉

quaxi
4. dec 2019

nasi maju 8 a 11 a chodia do postele okolo 21:00, ale potom si este citaju a nezaspia nikdy skor ako o 23:00 (neviem presne kedy lebo o 23:00 uz zaspim ja). Vstavaju na budik 7:00 bez problemov, viackrat do tyzdna vstanu sami aj skor. Obaja od narodenia spali velmi malo a ja som potrebovala spat viac takze som ich odmalicka viedla k tomu ze nemaju rusit. Rano si spravia ranajky, desiatu, obriadia macku, vychystaju sa do skoly a idu samostatne, keby sme nevstavali do prace tak kvoli nim by sme vobec nemuseli. Cez vikend sa potichu hraju aby nerusili a my mozeme spat dokedy chceme. Obaja vedeli byt rano samostatni a nerusit skor nez mali 3 roky takze ak dieta v 9 rokoch este rusi, zda sa mi to uz poriadne neskoro. V tomto veku ked ma syn zobudil tak uz mal zakaz mobilu na cely den a viac sa to nestalo.

lujza123
4. dec 2019

10 rokov - piatacka, o 21.30 ide do postele, reálne zaspí okolo tej 22.00 aj neskor, a vstáva ráno o 7.
Ale minulý rok chodila spávať už o 21.00 ale dlho sa tam valala, nevedela zaspať tak som jej večierku posunula o tu pol hodinu...
Cez víkend ide spať kedy chce, väčšinou je to okolo 22.30. Kedy vstáva netuším, ja spím. Ráno nikoho nebudí, snaží sa byť potichu.

carodejkadorot
4. dec 2019

no moje mladšie dieťa považuje od 1 roka spánok za absolútnu stratu času, takže keď ráno vstala skoro a mne sa chcelo ešte strašne spať, cca od dvoch rokov nemala problém mi oznámiť - "maminka, idem si čítať", vzala knihu a kľudne aj hodinu si pri mne pozerala obrázky alebo sa tíško hrala, možno v dvoch rokoch je to skôr ojedinelé, ale úplne nerozumiem, prečo už tak veľké dievčatko nechápe, že Vy chcete/potrebujete ešte spať

modrykoniicek
4. dec 2019

@zuzkalujza Možno sa to v puberte zmení a bude vyspávať do 12stej.

V prvom rade je to už veľké dievča a nemá čo chodiť budiť rodičov do spálne.Mne by to prišlo divné keď som mala 10.
Z tvojho príspevku mi príde, že je to tvoj pokladík a nejak si prehliadla, že ten pokladík má 10 rokov nie 10 mesiacov a preto by už mohla pochopiť, že keď vstane tak si kľudne môže urobiť už raňajky a zapnúť telku, kresliť robiť čo ju baví.

Nie je to malé dieťa.

A čo sa týka spánku.Každý sme nejaký.Niekto ráno skoro vstáva a niekto by prespal aj pol dňa.

u2jana
5. dec 2019

@zuzkalujza ahoj dcera robila to iste, ze sa zobudila pred 5,00 a myslela si, ze je rano, tak vstala. Kupili sme jej budik a vysvetlili, ze pred 5,30 proste nech nevstava. Velmi to pomohlo. Ked sa zobudi skor, zostane lezat a povacsinou este zaspi.
Cas kedy ide spat by som nemenila. Nasi su uz o 20,15 v posteli - 20,30 uz spia.

ava11
5. dec 2019

My mame mensie deti (7 a 5), zaspavaju cca 19:30 a budik maju 6:50 Ak sa zobudia pred budikom, maju dovolene ist len na zachod a naspat do izby. Kedze maju spolocnu izbu, kym surodenec spi, musi byt ticho a tma. Ak su hore obaja, mozu si zasvietit a potichu sa hrat, kym zazvoni budik. Cez vikend si po budiku sami spravia ranajky, pustia telku alebo sa hraju. Nas rodicov umyselne nebudia, to si ani neviem predstavit pri takych velkych detoch, ze by som im behala okolo zadkov od skoreho rana.
Takze v pripade zakladatelky temy by som dieta nadalej posielala spat okolo tej 21, ak vtedy nema problem zaspat, rano nech si vstane, kedy sa jej ziada a prisne naucit, ze sa ma obriadit a zabavit sama, kym rodicia spia.

dizajnerka
5. dec 2019

moj ma 4 a zaspi 23:00 😀 Kedze spi v skolke, vecer mam problem ho skor uspat.

zuzkalujza
autor
5. dec 2019

Ďakujem za všetky komentáre a názory. Chcela som vedieť kedy chodia vaše deti v tomto veku spávať. To je všetko. Aj keď mi jej skoré vstávanie a následné naše budenie "prekáža" mám na to svoje dôvody prečo to neriešim ráznejšie. To ale nebolo predmetom diskusie. Iba ten čas spánku.

mariska1989
5. dec 2019

Ja mám skoro 9 a 6 ročné a o 8 už musia byť v posteli a o 6:30 vstávajú😀

Strana
z2