icon

Koľko stoja kvalitné potraviny mesačne v Bratislave?

taka_ta
12. feb 2024

Ahojte ženy (väčšina😁),
dospela som do štádia, kedy mi začína záležať na kvalite potravín. Viete mi, prosím, povedať, koľko Vás tak vyjde mesačne nákup v potravinách typu Yeme, Gazdovský trh, pripadne nákupy priamo z fariem/trhov? Kupovala by som tam všetko, od nikoho z rodiny alebo susedov nič domáce nemám. Žijem sama v BA a určite mnohé z Vás majú viacero stravníkov, ale nejaký približný priemer napríklad na osobu, ak máte, bola by som povďačná, aby som vedela, čo približne očakávať.🙂 S vyššími cenami rátam, ale nikdy som v takom obchode nebola, tak nemám vôbec žiadnu predstavu. Na nete som pozerala ceny Yeme, u iných som tak dopodrobna nenašla, ale iné sú aj skúsenosti. Ďakujem vopred za pripadne postrehy.

Strana
z2
matkahelka
12. feb 2024

@oli18 niekde robis velku chybu, ked musis domacu urodu zeleniny striekat chemiou, aby si ju mala kvalitnu. ja si pestujem v malom a v zivote som nic nestriekala. a mam krasne jahody, rajciny, cukety, mrkvu aj petrzlen. mame velku zahradu, ovocne kriky, stromceky a muz nic nestrieka. jedine co postrekoval bolo akesi slachtene bezkostkove hrozno, ale bolo s nim vela roboty, tak to vysekal a uz ho nemame. mame tmavy a svetly vinic a tiez bez postreku. a urodu ovocia mame slusnu- zavislu od mrazov. svokrovci sadia vo velkom, lebo zemiakmi a zeleninou krmia aj hydinu a tiez v zivote nic nestriekali. svokra ma zeleninu taku, ze by mohla ist aj na vystavu a ta zelenina chemiu nevidela ani z rychlika. uprimne, nepoznam cloveka, ktory by si vlastnu urodu striekal bordelom.

liv1
12. feb 2024

@labkosuch vacsina na mileticke predava zeleninu a ovocie z tych istych skladov ako napr. tesco. Tam treba pozerat “domaci” pestovatel a hned budes vidiet ze jeho ovocie vyzera inak 😊.
@oli18 Jj, vyzera ze asi to bude problem. Kukni si napr. toto https://www.ferex.sk/magazin/ako-pestovat-parad... a inak moja svokra ked ku nam pride, vzdy dava prec spodne listy aby neplesneli a neuberali rastline zbytocne, a taktiez to asi vies, ze treba odstikavat tie stredne vyrastajuce vyhonky. Ked im nebudes davat az tak vela vody, budu aj chutnejsie. A tie nie prilis nahusto, nech dychaju. Teda aspon tak to robim ja. Sadim ku nim bazalku. Tak drzim palce, nech sa tento rok podaria 👍

taka_ta
autor
13. feb 2024

Nebudem Vas tu jednotlivo oznacovat, ale este raz vsetkym velmi pekne dakujem za cenne rady. Ani som necakala, ze sa tu strhne takato super debata! 🙂 👏

sheila121
Odpoveď bola odstránená
taka_ta
autor
13. feb 2024

@sheila121 ano, postupne si to uvedomujem, predtym mi na tom az tak nezalezalo. preto som si aj tu pytala rady 🙂

stannkal
13. feb 2024

@taka_ta kvalitne potraviny vieš kupit aj inde ako v yeme, tam je veľa produktov premiovych a teda zbytočne drahych. Napr trvanlive potraviny sú veľmi dobre DM Bio, ovocie a zeleninu, aj bio, nájdeš dobrú aj v lidli. Na edelia sa dá objednať kuracie topfarm aj bio hovädzie a majú aj menší sortiment bio ovocia a zeleniny.

labkosuch
13. feb 2024

@liv1 aj som si myslela ze to tak bude, manzel mi vsak hovori ze su tam aj pravy pestovatelia len treba lepsie pozriet

gabika0825
13. feb 2024

@taka_ta ja kuracie nejem, nerobilo mi vôbec dobre to z obchodu, priateľov brat byva v dome a chová sliepky, od neho mame aj vajíčka a aj kuracinu. To je úplne o niecom inom, ale ja moc mäso celkovo nejedavam, keď už tak kvalitný hovädzí steak.

oli18
14. feb 2024

@liv1 dakujem za link, precitala som, niektore veci tak nerobime. Striekaju aj susedia, aj znami, z dazda chyta rajciny pliesen, tazko tomu zabranit. Aj v clanku su pomenovane choroby, ktore ich napadaju.

juliet86
14. feb 2024

@taka_ta ppzri si vegget mikrofarm su vo vajnoroch pripadne rolove polis byt tebou riesim cez farmy sj ovocie aj zeleninu aj maso mliecne veci mapr druzstvo ci stary ptec.to das

dominikamacakova
14. feb 2024

@oli18 moja starká nestrieka absolútne nič a ani ľudia, ktorých poznám... Ja som tiež jednu sezónu pestovala zeleninu a mala som všetko mega na vyvýšených záhonoch a nestriekala som nič. Ani si neviem predstaviť čím a kde by kúpila nejaký postrek

taka_ta
autor
14. feb 2024

@juliet86 ďakujem, pozriem sa aj na to🙂

luccija
14. feb 2024

@oli18 súhlasím s tebou, že aj tí chovatelia kŕmia nekvalitným krmivom, zmeskami atď..paradajky pestujeme roky ešte nikdy som nestriekala, minulý rok som skúsila prvý x zemiaky a tiež nie.
@labkosuch oleje pozri na stránke e-shopu slnečnica predvčerom som bola v ich kamennom obchode a krásny výber mali

milanemila
14. feb 2024

@taka_ta ja nakupujem v yeme potraviny, kt inde nemaju, zbytocne budem platit viac za rovnaky jogurt, kt maju aj inde 🤷🏼‍♀️ co sa tyka peciva, tak podla mna sa pohorsili, to kupujem v kruhu, midnight bakery alebo ollis. Daju sa aj v beznych obchodoch najst kvalitnejsie potraviny aj v biokvalite. Mam rada aj veci z dmky alebo nakupujem v steine v bezobalove. Plus teda uz tu zeny dali vela super tipov na roznycb malych a farmarskych predajcov, urcite sa aj ja inspirujem ❤️

kolieskova232
14. feb 2024

@taka_ta Zdravsie a kvalitne sa stravovat sa da aj bez nejakych extremnych vydavkov navyse. Dolezite je rozlozit si tie jednotlive zlozky na tanieri. Stvrt taniera sacharidy(priloha -ryza, zemiaky, bulgur, kuskus ...), stvrt taniera bielkoviny a zvysna polovica by mala byt zelenina ci ovocie. A samozrejme vzdy je lepsie nieco domace vypestovane ci vykrmene vychovane, no pokial tuto moznost nemas, mozno prave tam priplatis viac v obchodoch.

Strana
z2