Koľko stoja kvalitné potraviny mesačne v Bratislave?
Ahojte ženy (väčšina😁),
dospela som do štádia, kedy mi začína záležať na kvalite potravín. Viete mi, prosím, povedať, koľko Vás tak vyjde mesačne nákup v potravinách typu Yeme, Gazdovský trh, pripadne nákupy priamo z fariem/trhov? Kupovala by som tam všetko, od nikoho z rodiny alebo susedov nič domáce nemám. Žijem sama v BA a určite mnohé z Vás majú viacero stravníkov, ale nejaký približný priemer napríklad na osobu, ak máte, bola by som povďačná, aby som vedela, čo približne očakávať.🙂 S vyššími cenami rátam, ale nikdy som v takom obchode nebola, tak nemám vôbec žiadnu predstavu. Na nete som pozerala ceny Yeme, u iných som tak dopodrobna nenašla, ale iné sú aj skúsenosti. Ďakujem vopred za pripadne postrehy.
@labkosuch vacsina na mileticke predava zeleninu a ovocie z tych istych skladov ako napr. tesco. Tam treba pozerat “domaci” pestovatel a hned budes vidiet ze jeho ovocie vyzera inak 😊.
@oli18 Jj, vyzera ze asi to bude problem. Kukni si napr. toto https://www.ferex.sk/magazin/ako-pestovat-parad... a inak moja svokra ked ku nam pride, vzdy dava prec spodne listy aby neplesneli a neuberali rastline zbytocne, a taktiez to asi vies, ze treba odstikavat tie stredne vyrastajuce vyhonky. Ked im nebudes davat az tak vela vody, budu aj chutnejsie. A tie nie prilis nahusto, nech dychaju. Teda aspon tak to robim ja. Sadim ku nim bazalku. Tak drzim palce, nech sa tento rok podaria 👍
@oli18 toto je lepsi clanok https://zahradkar.pluska.sk/uzitkova-zahrada/po...
Nebudem Vas tu jednotlivo oznacovat, ale este raz vsetkym velmi pekne dakujem za cenne rady. Ani som necakala, ze sa tu strhne takato super debata! 🙂 👏
@taka_ta kvalitne potraviny vieš kupit aj inde ako v yeme, tam je veľa produktov premiovych a teda zbytočne drahych. Napr trvanlive potraviny sú veľmi dobre DM Bio, ovocie a zeleninu, aj bio, nájdeš dobrú aj v lidli. Na edelia sa dá objednať kuracie topfarm aj bio hovädzie a majú aj menší sortiment bio ovocia a zeleniny.
@taka_ta ja kuracie nejem, nerobilo mi vôbec dobre to z obchodu, priateľov brat byva v dome a chová sliepky, od neho mame aj vajíčka a aj kuracinu. To je úplne o niecom inom, ale ja moc mäso celkovo nejedavam, keď už tak kvalitný hovädzí steak.
@oli18 moja starká nestrieka absolútne nič a ani ľudia, ktorých poznám... Ja som tiež jednu sezónu pestovala zeleninu a mala som všetko mega na vyvýšených záhonoch a nestriekala som nič. Ani si neviem predstaviť čím a kde by kúpila nejaký postrek
@oli18 súhlasím s tebou, že aj tí chovatelia kŕmia nekvalitným krmivom, zmeskami atď..paradajky pestujeme roky ešte nikdy som nestriekala, minulý rok som skúsila prvý x zemiaky a tiež nie.
@labkosuch oleje pozri na stránke e-shopu slnečnica predvčerom som bola v ich kamennom obchode a krásny výber mali
@taka_ta ja nakupujem v yeme potraviny, kt inde nemaju, zbytocne budem platit viac za rovnaky jogurt, kt maju aj inde 🤷🏼♀️ co sa tyka peciva, tak podla mna sa pohorsili, to kupujem v kruhu, midnight bakery alebo ollis. Daju sa aj v beznych obchodoch najst kvalitnejsie potraviny aj v biokvalite. Mam rada aj veci z dmky alebo nakupujem v steine v bezobalove. Plus teda uz tu zeny dali vela super tipov na roznycb malych a farmarskych predajcov, urcite sa aj ja inspirujem ❤️
@taka_ta Zdravsie a kvalitne sa stravovat sa da aj bez nejakych extremnych vydavkov navyse. Dolezite je rozlozit si tie jednotlive zlozky na tanieri. Stvrt taniera sacharidy(priloha -ryza, zemiaky, bulgur, kuskus ...), stvrt taniera bielkoviny a zvysna polovica by mala byt zelenina ci ovocie. A samozrejme vzdy je lepsie nieco domace vypestovane ci vykrmene vychovane, no pokial tuto moznost nemas, mozno prave tam priplatis viac v obchodoch.

@oli18 niekde robis velku chybu, ked musis domacu urodu zeleniny striekat chemiou, aby si ju mala kvalitnu. ja si pestujem v malom a v zivote som nic nestriekala. a mam krasne jahody, rajciny, cukety, mrkvu aj petrzlen. mame velku zahradu, ovocne kriky, stromceky a muz nic nestrieka. jedine co postrekoval bolo akesi slachtene bezkostkove hrozno, ale bolo s nim vela roboty, tak to vysekal a uz ho nemame. mame tmavy a svetly vinic a tiez bez postreku. a urodu ovocia mame slusnu- zavislu od mrazov. svokrovci sadia vo velkom, lebo zemiakmi a zeleninou krmia aj hydinu a tiez v zivote nic nestriekali. svokra ma zeleninu taku, ze by mohla ist aj na vystavu a ta zelenina chemiu nevidela ani z rychlika. uprimne, nepoznam cloveka, ktory by si vlastnu urodu striekal bordelom.