Ktoré sladkosti sa deťom radšej vyhnúť?
Baby, co je podla vás najhoršia sladkosť, ktorú by ste deťom nedali?
Ja keď vidím na väčšine zloženie a obsah cukru (lentilky z lidla a 75g cukru na 100g),mini dzusiky kde v jednej krabičke je skoro 5lyziciek cukru.
Mam sa cítiť zle ze tie dzusiky vylievam aby to nepili moje deti, ked to dostanú a a fakt zle sladkosti vyhadzujem?
@mandzula prečo?
@mandzula len žiaľ tie informácie sa nedostali k babka h dnešných deti, a aj keď povieš, sú značne imunne voci nim a idu si svoje. Ale kedysi nebolo toľko obezity u detí ako je dnes napr, a to nechápu tiež, deti majú menej pohybu všeobecne a všade pchaju sladké.
Vyhodila by som, tak ako psom do utulku nedam krmivo pre sliepky (granule v retazcoch), tak by som ludom nedala tuto otravu.
A to ze to niekto vyrobil, a co? Dostal zaplatene. A ze minimalne? Co to s tym ma. Aj kokain niekto vyrobil no nebudem ho z ucty k nemu brat
Inak ja mam ťažké srdce na mojich rodičov, ti nám dávali každý den sladké, my sme to po jedli, často piekli, sladké obedy keďže sme nič nechceli jeszt, sladké raňajky ala krupica hojne posypana, aj na tri krat, naša mama nám dávala na Mikuláša aj 5-6balickov,a my sme to zozrali za pár dní, plus rátaj aj školu a babky, babka jedna nám kupovala igelitky sladkosti a my sme to tiež zozrali razom. A ja mam dnes vďaka tomu reálny problém s cukrom, ze je ťažké sa ovládnuť, a aj s cukrom v krvi, s nadváhou.
Mam to rovnako, cely zivot bojujem so zavislostou na jedle a cukre.
@mandzula hej keď sú malé deti dá sa vy hadzovat ale keď už sú väčšie, pýtajú sa kde to je a ja musím vysvetľovať a cítim sa potom ako despota, že nie také nejeme lebo je to bordel a chémia. A pritom im to babka dáva ze iu mate mnamku odomna.
Tie sladkosti, ktoré moje deti nechcú alebo ja im nechcem dať, pekne zabalíme a odovzdáme deťom, ktoré si to nemôžu dovoliť. Robíme to každý rok po Mikulasi a sviatkoch a vždy máme za tašku toho. Nikdy nevyhadzujeme a ani nič nevylievame.
@hederamonstera tiež, u našich tak mama ponúka detom každú chvíľu jedlo, že km treba ze rattu, raňajky pred pol hodinou a ona im ide supat ovocie, a keď sa hnevám, že však to je zdravé a môžu, a reálne tam jedia skoro furt, tak asi ako aj my ako deti. Decko place pre jiqeco a pcha mu sladké, na upokojenie, a ja teraz zažívam to emocionalne jedenie vďaka tomu, a mam s tým problémy.
V zásade dám dieťaťu aj to, v čom je extrémne veľa cukru, ale len v obmedzenej miere a len ako dezert po normálnom jedle. Nejako extrémne sa za tým neženú, asi preto, že nemajú úplný zákaz, takže sladkosť možno každý tretí deň im stačí. Tiež kade-tade podostavajú hlúposti, ktoré sa u nás nestihnú zjesť, ale obmedzili sme to tým, že v škôlke sa rodičia dohodli, že môžu doniesť koláč alebo ovocie na oslavu narodenin, ale žiadne balíčky so sladkosťami a lacnými hračkami. Rodinu sme inštruovali, že ak sladkosti, tak lepšie čokolády, ovocné kože alebo sušené ovocie. To sú aj starí rodičia spokojní, lebo také sušené malíny deti zbožňujú a stojí to fakt vela.
Určite by som. Nevylievala dzusi alebo nevyhadovala sladkosti. Niekto zato dal peniaze a nie preto aby si to vyhodila, sak to nepiju každý deň raz za čas môžu alebo to daruj. Keď som bola mala všetci mi zakazovali sladené vody a sladkosti a hneď ako som mala príležitosť a peniaze tak som si ich kúpila a terza už ani čistú vodu nevi pijem lebo keď som bola mala tak mi ju zakazovali tak potom keď som ju mohla mať tak to bolo niečo uzastne takže som si ju kupovala potom furt.
Ono jedna vec sú preukazatelne škodlivé farbivá, ale aj tam ide o množstvo. Druha vec je cukor. V bio eko jablkovom dzuse je ho viac ako v cole. Telo nevie ci je bio, proste je to jednoduchý cukor. Ved aj biely sa vyrába zo "zdravej" repy/trstiny. Čiže zas ide len o množstvo. To ze sa teraz jedia neuveriteľne množstva sladkostí je fakt a v konečnom dôsledku je jedno ci sú "zdrave" ,proste majú byť len občas. Ja som tak dcere pokazila zuby sušeným ovocím a sladkostami z neho, nejak mi nedošlo ze je to vlastne koncentrovany lepkavy cukor. Synovi dávam ovocie cerstve a radšej cokoladu a zuby ma krásne.
Ano, presne to iste u nas. Zacina to robit aj mojmu starsiemu, ked sa rozculi/rozplace, hned mu nieco ponuka na jedenie aby sa upokojil.
Nie, nemusis sa citit blbo, ze to vyhadzujes. Ludia co su v biede, bezdomovci a pod.co ti tu radia, su ludia, co ocenia plnohodnotne jedla. Takym by taketo sracky uskodili este viac...urcite by som nedarovala nikomu. Jedine keby viem, ze nejaki moji znami/ rodicia take sracky detom davaju, tak by som sa takych opytala, ci to nechcu...
@domak2 ako ani bio sladkosti nedávam, skrz tých zubov, co som čítala ako sa to nalepí na zuby, že horšie ako čokoláda. skôr pozerám množstvo cukru a tuku, druh tuku. Chápeš je zbytočné pchať lentilky alebo cukríky kde je to z väčšej časti cukor ako nejaký iný keksíky alebo brumik kde je ho menej a deti sa uspokoja aj s tým.
Ak si presvedcena, ze je to fakt hnus tak vycitky nemaj a vyhod to. Ludia tak dokazu plytvat jedlom, ale nad sladkostami sa ani nepozastavia.
@mandzula je to presne tak, svokra pcha jedlo ale venovať sa nula bodov, a potom všetkým rozpráva aké má úžasné vnúčatá ze im všetko chuti co pripraví. Môj oco deti, prinesie sladkého kopu, tvári sa ako super dedko a potom sa vyvali pri deťoch na koberec a scrolluje mobil.
Vieš aký je problém vďaka tomuto mat napr len trikrát alebo päťkrát denne stravu ako by mala byť a nezrat furt. V nemocnici kde bol presný rozpis a čas alebo inde som sa cítila stratená bez jedla
Myslim ze ovela vacsi problem su energetaky,ktore si pravidelne kupuju uz deti na 1 st na tajno v potravinach ako sladkosti
Mna ani tak nestvu tie svokry co to detom nakupia ale ti ktori tieto smakulady schvalili na predaj ako potraviny a este extra specialne cielene na deti 🤮
Včera som tak dala nejaké sladkosti aj po záruke ale len cca mesiac pri koše v sáčku a len tak sa za nimi zaprasilo 🙂 takže nevyhadzuj ,urob radosť aspoň niekomu ,kto si ani to kilo cukru nemôže dovoliť ;)
@klementinka58 to nie je obmedzené vekovo až na 18rokov tie energetaky? :o
Nie je obmedzenie nakolko to je nealko napoj

Ano mas sa citit blbo za to, ze to vyhadzujes.
Doma ti tecie voda a ten dzus sa da aj zriedit.