Ktoré sladkosti sa deťom radšej vyhnúť?
Baby, co je podla vás najhoršia sladkosť, ktorú by ste deťom nedali?
Ja keď vidím na väčšine zloženie a obsah cukru (lentilky z lidla a 75g cukru na 100g),mini dzusiky kde v jednej krabičke je skoro 5lyziciek cukru.
Mam sa cítiť zle ze tie dzusiky vylievam aby to nepili moje deti, ked to dostanú a a fakt zle sladkosti vyhadzujem?
No ja ti tak poviem, že som rada, že nevidím, čo si dcéra kupuje za vreckové... 😁. A moc mi to nepomohlo, že som bola bio eko matka, teraz si to slečna celkom slušne vynahrádza (samozrejme, to len taký môj hrubý odhad podľa nájdených papierikov po bundách a mikinách). No ništ, snáď jedného dňa tiež bude z nej dobrá bio eko matka 🤭.
Sú aj deti ktorým tie dzusiky zachraňujú život....napríklad diabetikom, keď potrebuješ rýchlo dvihnúť glykemiu napije sa džúsu....u nás idú džúsy na dračku keďže glykemia kolíše hore dole, a najlepšie sú také s vyššími sacharidmi...
@aurelia2000 preboha a čo to ma s tým spoločne 🤦♀️
@mikadooo ved to je to najhoršie, že nikdy nevieš ako to vypáli, proste toľko hrozieb na tie deti ide zo všetkých strán. Ale tak pokiaľ nemá nejakú obezitu tak sladkosti kupovať je to dobre čo sa jej mohlo stať, lepšie ako iné, alkohol, cigarety pripadne iné veci.
Vsetko s mierou.
Aj to,co sa tvari zdravo,je niekedy 100x horsiie,ako lentilka ci dzusiky...
Take banany,kupovana zelenina a ovocie...
Zlata,stredna cesta je velmi potrebna vo vsetkom...
Odporúčam knihu "Pravda o cukru" (zatiaľ český preklad) ... Úplne nový pohľad na vec.. Stačí málo a cukor v krvi si viete pozitívne upraviť.. Nikdy nie je neskoro... Mne tá kniha veľmi pomáha.. Aj odborníci hovoria, že deťom sladkosti veľmi málo, ak vôbec, lepšie po hlavnom (slanom) jedle ako ráno.. nehovoriac o éčkach a pod. Kvalitnejšie sladkosti možno dať ďalej, pri nekvalitných by som výčitky svedomia ani pri vyhodení nemala.. Čo je viac (v tomto prípade) ako zdravie
@izabel33 vieš ja nie som na takéto niečo , ja si myslím že ak prijmeš cukor v akejkoľvek forme a to či už sú to cukry jednoduché alebo zložené , prvá a základná podmienka je ich správne spáliť , jednoducho minúť. My generácia 40-50+ sme cukry prijímali v detstve , aj jednoduché ale behali sme celé dni po vonku , športovali . Pohyb bol to čo prednostne likvidoval glukózu v krvi , znižoval jej stav na normálnu mieru . Dnes deti majú prístup k sladkostiam ale vysedávajú za počítačom , málo športujú , málo behajú po vonku , sedia za PC a zas sa ládujú kravinami ale hlavne pijú tie sladké žbrndy.Ak sú deti malé dá sa to ustriehnuť, ale ustriehni puberťáka, tomu to je jedno .
Podľa môjho názoru ni eje cesta vyhlásiť že sladkosti sú zlo a každá jedna , ale hľadať tú správnu mieru , zlatú cestu . Lebo keď to dieťa bude väčšie nebude sa vás pýtať či môže alebo nie , jednoducho si tú sladkosť alebo hranolky ,alebo hamburger kúpi . A môžete byť eko, raw, bio, vegan a neviem čo ešte .Ja idem skôr cestou , že kúpim kvalitnejšie čokolády, nekupujem poľské keksy, coly a ani iné sladké nápoje , ale výrazne ich neobmedzujem a ani im nezakazujem . Zuby si pravidelne čiastia , majú ich dobré a celkovo ich žiadostivosť po sladkých veciach je podpiremerná . Ja som ako dieťa prístup k sladkostiam mala veľmi obmedzený a nebolo to dobré .
@subartic áno presne, úplne súhlasím s tým pohybom.. Aj to je vlastne jeden z trikov tej knihy, ktorú odporúčam.. Ona je pre mňa super v tom, že práve nezavrhuje sladkosti.. Len všetko vysvetľuje, čo to robí s telom. A dáva návod, ako aj sladkosti jesť, aby ich telo dokázalo spáliť,aby nám nespôsobovali glykemické špičky, ktoré sú nebezpečné nie len pre diabetikov.... Ale zas keď vidím, že to mojej dcérke viditeľne škodí, že sa mi mení pred očami správaním(keď niečo sladké zje), že si ešte nevie sama odoprieť, tak obmedzujem (nie celkom zakazujem). Aj správne poradie jedla , má svoj veľký význam.. Mamy mali pravdu, keď hovorili, že sladké až po obede.. 🙂
Mne osobne vadí, že tie deti dostávajú Mikuláša z každej strany. Doma, jedna babka, druhá babka, krstná, krásny, škola, v meste, .... tak veľmi som tohto roku prosila, aby nikto nič nedával, a aj tak dcéra dostala 7 Mikulášov.
Keby dieťa dostalo 2, polovica ovocie, tak tých pár cokoladiek by sme už ako tragédiu nebrali. Tiež nechápem prečo niekto dáva džús do balíčka...
Asi by som sa tiež mala cítiť blbo, pretože ja by som s jednym- dvoma dzusikmi určite neutekala k tescu aby som to mohla dat bezdomovcom.
Uplne najhorsie sadkosti zo zdravotneho hladiska su vsetky tie napolitanky s kremom, prip hocico s kremom, co ma vela stuzenych tukov. To nejem ani ja, nieto to este detom davat.
@evaachesa haha toto mi pripomenulo, keď sme boli s dcérou vonku a cez trávnik bol taky mini mostík, ja som na ňom cupela a sledovala dcéru ako "zachranuje" slimáky z chodníka a dáva ich pod ten mostík a nejaký chlapík vybehol z bytovky v papuciach a župane a chcel ma zachraňovať 🤣 On z balkona dcéru nevidel a ja som asi vyzerala ze tam bud grcam alebo chcem ten meter skočiť 🤭
@luk25 nehnevajte sa, máte pravdu, neviem si predstaviť, aké to musí byť ťažké... Chcela som len dať do povedomia tú knihu(Pravda o cukru) .. Vychádza z úplne najnovších výskumov týkajúcich sa glykémie v krvi. Je napísaná jednou francúzskou chemičkou, odskúšaná na tisíckach ľudí, ktorí sa zúčastnili toho výskumu, plus na ďalších tisíckach, ktorí to na základe tejto knihy a iných zdrojov skúsili.. A videli obrovský rozdiel v zdraví a kvalite života... Ja osobne som za pár mesiacov schudla 8kg,zlepšila sa mi pleť, spravidelnila sa mi menštruácia, necítim také neodolateľné chute na sladké.. Cítim sa slobodnejsia od závislosti na cukre.. Pritom som ale veľké zmeny nerobila.. Nemám cukrovku, zatiaľ.. Mala som tehotenskú a Dr povedala, že je to len otázkou času.. Ale aj vďaka tejto knihe viem, že sa jej môžem vyhnúť.. V tej knihe je opísaný aj prípad dievčaťa s cukrovkou 1.typu a to ako sa mu zlepšil stav.. Ak niečo tým, čo píšem, chcem, tak len podeliť sa s tým, čo mne pomohlo..
@izabel33 ďakujem za typ na knihu, idem skúsiť tiež prečítať. Tiež som mala v tehotenstve sukorvku, teda nábeh na ňu, sledovali ma a tiež mi doktor vravel ze si mam dávať pozor a viac sa o sebe starat
Teším sa, nech aj vám pomôže 👍🙂

Každá jedna sladkosť je zlá