icon

Má sa vyplachovať zubná pasta vodou?

13. jún 2024
vanilkovazmrzka
13. jún 2024

Ano

mimi3008
14. jún 2024

Cim inym?

refly
14. jún 2024

Popravde... zubná pasta by sa nemala vyplachovať vôbec, kvôli vstrebavaní fluoridu. Iba vypľuť pastu a piť / vyplachovať najskôr po 20 minútach.
Asi nikto na svete to tak nerobí, ale fakt je taký, že to predchádza kazom a zubári to odporúčajú. Čím dlhšie ostane fluorid na zuboch, tým väčší benefit.

miadi
14. jún 2024

@refly Ja to tak robim 😄😅Neviem preco cely zivot sa mi nechce tu vodu plut Ja len vyplujem po umyti sliny a zubnu pastu a nepijem potom koli tomu aby mi voda nechutila pastou a nechavam to same vyprchat . A obcas dumam ze to robim zle ze si davam moc Fluoridu do tela. Toto pocujem prvy x ze to je dobre 😃

andreatytler
14. jún 2024

@refly Cooo? Toto by ani vo sne nenapadlo. Ja si este zuby posucham umytou kefkou na konci aby som uplne vsetky stopy pasty dostala z ust von.

really8
14. jún 2024

@mimi3008 vodkou😏

13uzivatelka11
14. jún 2024

@refly no mne na dentálnej hygiene hovorila, že si mám poriadne vyplachovat ústa keď si zuby umývam, ze si zle vyplachujem.

dominikamacakova
14. jún 2024

Prestala som si vyplachovať presne kvôli tomu čo hovorí @refly

guudy
14. jún 2024

Zeny, vzhladom na velmi nizku koncentraciu fluoru v zubnej paste nevyplachujete uplne zbytocne. Plus nemate dokonale vycisteny povrch zubov a pory nie su otvorene a ciste.
Akurat mi to hovorila dentalna hygienicka naposledy. Fluoriduje zuby az po pieskovani, kedy je fluor schopny dostat sa do zubu. Plus neporovnatelna koncentracia fluoru u hygienicky.
Cize nevyplachovat si doma zuby je blbost.

tiezjedna
14. jún 2024

@guudy presne tak... mám rovnakú info nielen od dentálnej, ale aj od našich zubárov👍

fido69
14. jún 2024

Po umytí zubov si je treba vypláchnuť ústa. Fluorid sodný je pre naše telo vo veľmi malej dávke dobrý pre zuby, ale inak je to jed. Zubná pasta sa musí vypľúvať. 😉

viestta
14. jún 2024

@refly ja to tak robim

refly
14. jún 2024

@guudy Neviem čo na to povedať, keď všetky zdroje online hovoria ináč. Tiež asi záleží že či to zabraňuje vstrebávaniu úplne, alebo to iba obmedzuje. Lebo ak sa tam aspoň troška dostane, tak za mňa je lepšie fluoridovať zuby trošičku 2x denne ako vôbec. Tak či tak si myslím že to neuškodí, tak prečo nie?

@fido69 Áno ale nie. Aby ti to uškodilo, tak by si musel zjesť na posedenie niekoľko túb pasty. A táto diskusia nie je to vypľúvaní pasty (čo každý robí) alebo o následnom vyplachovaní vodou.

Ale super vedieť že teda ľudia o tom vedia a aj to praktizujú :D Ani som nedúfala že sa nájdu také exempláre :D

guudy
14. jún 2024

@refly uprimne, radsej fluoridovat 2x do roka na dent. hygiene a poriadne, ako kazdy den s neistym vysledkom🤷🏼‍♀️. Ja teda chodim na hygienu 3x rocne, fluoriduje mi zakazdym.

stanulienkat
14. jún 2024

@refly kazdy zubar nam hovori, ze zuby treba vyplachovat, lebo pasta obsahuje skodliviny pre telo. Nevyplachovat hystericky, staci 2-3 krat. Zub to vraj aj tak nevie vstrebat. Ani by mi nenapadlo tuto chemikaliu drzat v ustach.

rozculena
14. jún 2024

kedysi som vyplachovala,teraz už nie.

refly
14. jún 2024

@guudy Veď to je fajn, dentálka a umývanie si zubov sa nevylučuje navzájom... Keď ľudia chcú, tak môžu robiť obidve. Alebo ani jedno.

@stanulienkat "Chemikáliu" :D Takže čochrať si zuby "chemikáliou" 2x denne každý deň je úplne v poriadku, ale nechať to tam o pár minút dlhšie tak to je už "škodlivé". Selektívna logika.

stanulienkat
15. jún 2024

@refly je rozdiel hned vyplachnut a odstranit a je roziel prehltnut pastu. Tam nie je nic selektivne. Mne to pride logicke. Hlavne, ked mi to tvrdia aj lekari.

refly
15. jún 2024

@stanulienkat Nikto tu nič nehovorí o prehĺtaní pasty. Téma je že či je to dobré po vypľutí pasty zmývať reziduálny fluorid zo zubov, nie že či mám jesť pastu.

stanulienkat
15. jún 2024

@refly ved ale logicky male mnozstvo sa ti dostane do traviaceho traktu. Ci chces, alebo nie. Ale nech si kazdy robi ako chce...

fido69
15. jún 2024

@stanulienkat @refly Smrteľná dávka fluoridu sodného pre človeka je 5-10g. V nižších dávkach dráždi žalúdok a spôsobuje žalúdočné vredy. 😉

stanulienkat
15. jún 2024

@fido69 ja viem, ze clovek nezomrie.😂 Ale zober si, ake kvanta bordelu clovek denne zje. Potom sa ludia cuduju, preco je tolko rakoviny, mozgovych prihod, vtedova inych fajnovosti.
Zober si denny jedalnicek priemerneho slovaka-vyprazanany rezen, mastne hranolky, slane cipsy cigaretka, kola, mastny sladky kolac a splachne to pivom, alebo energetakom. Najlepsie porcia pre dvoch... Pride domov-tam aroma lampa s karcinogenom, v aute detto, oblecenie plne avivaze, napatle na seba dalsie kila kozmetiky...bla bla... Vo vode mame mikroplasty, vzduch...
Takuto naloz maju ludia denne takze za mna hej-pozeram na kazdu dalsiu vec ako nadbytocnu.

fido69
15. jún 2024

@stanulienkat Vnímam to úplne rovnako. 😉

refly
15. jún 2024

@fido69 Ok... a vodu piješ? Lebo tam je tiež...
Toho fluoridu je v paste cca 0,001g na gram pasty, takže moc neviem načo riešiš toxické dávky fluoridu.... kamarát jedol toľko mrkvy, že ostal oranžový a mal nejaké problémy, lebo vysoké dávky beta-karoténu farbia kožu a zabraňujú vstrebávaniu vit. A. Dávka robí jed a prakticky všetko bude v absurdných množstvách škodlivé/smrteľné. Čas od času niekto otrčí kopytá na to, že vyslope príliš veľa vody za moc krátky čas. 6L za 3 hodiny dokáže zabiť dospelého človeka.