Nadmerné používanie mobilov a jeho vplyv na rodinu
Ahojte, vsimla som si u nás v domácnosti taký nesvar a to, že moji najblizsi sú za mna až závislí na mobile / tablete. Od kedy som doma s deťmi, tak mobil mám na parapete, vypnute zvonenie a hovory mám spárované s hodinkami, aby som videla ak mi vola kurier a pod. Dcérka (2,5 roka) ked sme boli samé doma, absolútne ju mobil / tablet nezaujímal. No teraz je s nami doma aj manžel (na materskej), mame aj 2,5 mesačne babo a všímam si, že on má mobil vkuse v ruke. Rano vstane, prvé čo - chytí mobil. Pri raňajkách - mobil, pri obede - mobil, stráži 2,5 mesacneho, tak nie aby sa s ním “rozpraval” ale mobil v ruke. Mali sme dohodu, že telefóny do spálne nenosime, porušil aj to a svieti tam aj do 2 rana a potom je nervózny že je nevyspatý (ale to už som mu aj vravela, nech láskavo neberie telefón do spálne a nám tam svieti, tak sa schoval pod paplon a kukal mobil tam.. má 38 rokov!), na záchod ani nevravím, bezne je tam 35-40 minút, bez mobilu tak 5 😀 Pozrela som mu len tak zo záujmu na štatistiku, priemerne je na mobile 4,5 hodiny denne! Samozrejme, keď ho vidí dcéra, tak nič iné nerobí len pyta mobil alebo tablet :/ Teraz prišli rodičia moji, bývajú v zahraničí, tak chodia k nám na pár dni, dedo to ani nekomentujem, on ako rano vstane, kým nezaspi je na tablete pokial ho niekto nevytiahne do obchodu akože musí šoférovať 😀. Pozrela som si jeho štatistiku, neuveriteľných 10-11 hodín denne priemer! A za mna najsmutnejšie bolo, že dcérka vola babku každý deň s ňou spat (cez deň aj večer, stále že “ona chce babinku”).. nevidí ju často, babka s ňou spala včera cez deň aj večer jej čítala rozprávku a dnes mi vraví, že večer ju nejde uspať lebo jej ide Dunaj či co c telke (pričom dcéra zaspáva okolo 20:30 a viem jej to pustit zo záznamu) a cez obed sa zlostila, že musí “ležať s malou a nemá pri sebe ani tablet”.. tak som jej povedala, že nech sa ide hrať na tablet, že ja malú uspim, tak jej asi došlo.. no ale potom som prišla aj s 2,5 mesačným do obývačky a maly vedľa nej a ona na FB a normálne som
pozerala ako scrollovala a nič, jeden post neprecitala, jedno video nepozrela len asi 20 minút iba s tým prstom po obrazovke :/ Máte to aj doma takto vy? Ja sa nechcem do nikoho starať, ani “zakazovať” dospelým byt na mobile a určovať ako tráviť čas ale ostalo mi z toho smutno :/ Muž keď chodil do prace, tak ako on chce s nami tráviť čas.. babka tiež stále vola ako jej vnúčence chýbajú a potom iba mobil a tablet… chorá doba toto niekedy..
My fungujeme ako tvoj manžel, to číslo je teda menšie, na wc bez mobilu nejdem (čo by som tam bez mobilu robila? 🤣). Pravidlo do spálne mobil nesmie, by mi prekážalo. Nikdy však nie sme na telefóne na úkor dieťaťa.
Ja som to teraz pozerala, mám tam 2h 20 min. Z toho som hodinu len niečo počúvala pri varení. Ale aj tak mi príde, že som na mobile často.
Mňa by zaujímalo,kde nájdem ten priemer? Lebo tiež veľa scrolujeme, je to zabijac času.... Sama si si vravím že musím prestat
@zuzana9393 na iphone v nastaveniach máš “čas pred obrazovkou”.. ale na androidoch neviem 🤷🏽♀️
My fungujeme ako tvoj manžel, to číslo je teda menšie, na wc bez mobilu nejdem (čo by som tam bez mobilu robila? 🤣). Pravidlo do spálne mobil nesmie, by mi prekážalo. Nikdy však nie sme na telefóne na úkor dieťaťa.
@kaca222 to na úkor deti mi vadí najviac.. rovnako pri jedle, veď sa môže venovať nám… a tu spálňu sme si dohodli dávno, aby sme po večeroch nepozerali v posteli ešte zbytočne do mobilu.. teraz mi to vadí lebo decká spia s nami a on tam do 2hej svieti a rusi to jednoducho… 🤷🏽♀️
Vsak samozrejme ze je to novodoba zavislost, a u mnohych je to presne takto.
Ze dokonca aj starsi ludia namotani na mobily a tablety, potom sa tam zamotavaju do blbosti kvoli algoritmom soc. sieti, ktore maju za ulohu co najdlhsie udrzat ich pozornost
Vsak samozrejme ze je to novodoba zavislost, a u mnohych je to presne takto.
Ze dokonca aj starsi ludia namotani na mobily a tablety, potom sa tam zamotavaju do blbosti kvoli algoritmom soc. sieti, ktore maju za ulohu co najdlhsie udrzat ich pozornost
@romino starých ľudí ešte možno nejako pochopím, nasi sú na dôchodku a asi nemajú čo cez deň, ale napríklad môj muž sa tešil na materskú ako čo všetko bude robiť a len sa sťažuje že nemá čas si zacvičiť, že 2 deti sú masaker a ako nič nestiha atd a potom keď si to tak uvedomíš, tak je cca 1 cely deň na mobile z týždňa… 🤷🏽♀️
Mňa by zaujímalo,kde nájdem ten priemer? Lebo tiež veľa scrolujeme, je to zabijac času.... Sama si si vravím že musím prestat
@zuzana9393 ja to mám v nastaveniach -,digitálna rovnovaha a rodičovská kontrola, tam si viem pozrieť, koľko času som bola na nete a je to tam uvedené aj na jednotlivé aplikácie
@kaca222 to na úkor deti mi vadí najviac.. rovnako pri jedle, veď sa môže venovať nám… a tu spálňu sme si dohodli dávno, aby sme po večeroch nepozerali v posteli ešte zbytočne do mobilu.. teraz mi to vadí lebo decká spia s nami a on tam do 2hej svieti a rusi to jednoducho… 🤷🏽♀️
@liliblacky
Mobil pri jedle zrus uplne, ale chce to taktiku, a teda sa o niecom zaujimavom bavit namiesto toho. Pises, ze by sa mohol namiesto mobile venovat vam. Ako? Vie muz, co od neho chces? Mas temy, ktore by si s nim chcela preberat? Ved zacni, a snad ked budete konverzovat, tak snad nebude jednou rukou skrolovat.
Bez mobilu v spalni to tiez skus pripomenut, hlavne pre deti to svetlo nie je ok. Skuste sa pobavit o tom, ako to vplyva na deti, ako dcera pyta mobil, ako to posobi na kreativitu, na hry, ked to deti vidia - mate na skodlivost mobilov vobec rovnaky nazor?
Ak nie, treba na tom zapracovat, lebo inak bohuzial.
@romino starých ľudí ešte možno nejako pochopím, nasi sú na dôchodku a asi nemajú čo cez deň, ale napríklad môj muž sa tešil na materskú ako čo všetko bude robiť a len sa sťažuje že nemá čas si zacvičiť, že 2 deti sú masaker a ako nič nestiha atd a potom keď si to tak uvedomíš, tak je cca 1 cely deň na mobile z týždňa… 🤷🏽♀️
@liliblacky ja som tiez dost na mobile. Tiez som mohol byt menej ked boli deti mensie, ten ich vek tak rychlo ubehne.
Ale zase ja som sa nezvykol stazovat na to, ze nemam cas na cvicenie.
Manzel teda javi vacsie znaky zavislosti.
Ved mu co najkludnejsie povedz pri najblizsom "nemam cas na cvicenie" tie jednoduche cisla ktore mas, o tom kolko travi s mobilom, a teda ze dakych trebars 3 hod v sumare do tyzdna na cvicenie ....
Hadam tolko pochopi. To musi byt uplne prvy krok aby pochopil.
Uz uplna absurdnost cumiet do polnoci, po polnoci ...a byt aj nevyspaty atd.
Kludne pokojne na neho apeluj, ze aj pre jeho dobro, tie hodiny tam predsa asi netravi s dacim uzitocnym ci dolezitym
Normálne som si to pozrela zo zvedavosti a mám tam 2 hod 35 minút. Na to, že som hore od 5:00 celkom v pohode 😁
Ono je to u mna tak-nebavi ma hrat sa s detmi dookolo a tak hladam rychle potesenie v skrolovani. Je to zavislost, nevieme sa uz nudit podla mna. Horsie je, ked deti citia, ze tam je viac pozornosti na mobile ako na nich. Ja sa snazim si to strazit, mam nastavene dve hodiny denne na roznych apkach, ale stane sa ze to presvihnem. Napriklad teraz mam priemer 3 hodiny🫣lebo smw boli u babky a chodili kocikovat😆
Ja si vravím, že nebudem pozerať na nete kraviny. Mám dve malé deti, tak sa snažím pozerať kadejaké pokusy ktoré s nimi môžem robiť,alebo recepty, ale predné ako vyššie píšu, asi sa nevieme nudiť...
No podľa.mna zaviesť pravidlá v rámci rodiny o používaní mobilu je fajn, veľmi to pomôže do budúcnosti pre deti. Za stolom mobil u nás nefunguje , a ani v spálni. Ale my sme zatiaľ nastavili wifi na 22:00 hodinu že sa vypne a nemáme internetu v mobile,tak to tak neláka kukať do toho už po tomto čas ale ísť normálne spať. Treba mužovi buď nejaký podcast alebo knihu dať a nech číta to miesto mobilu na wc aby vedel o digitálnych technológiách a deťoch (napr od slávou lubiikovej,alebo spojení navždy a pod ).
A tiež sa to.snazim.limitovat,mám nastavené rôzne casovace a pod,lebo.je to závislosť a vidím to tiež na rodinných príslušníkoch,koľko veľa trávia času za tým (štatistiky neviem,lebo by nedovolili,oni mobil nepustia z ruky vôbec ).ale som z toho smutná ,že ako to celé je a ako sa deti tešia na nich a ako to dakedy celé dopadne ,že scroluju a kukaju hovadiny,alebo točia deti a pozerajú potom to video. Ale je to riadne smutná doba a veľmi ma to mrzí celé ,hlavne kvôli deťom no
Ale.muzovi by som to zakázala normálne 😂😂 môj muž to chytí až keď spia deti ,to.iste aj Pc
@liliblacky tvojich rodicov by som neriesila, ale tvojho muza ano, treba to obmedzit a tiez by ma zaujimalo co tam tolko pozera?
@liliblacky
Mobil pri jedle zrus uplne, ale chce to taktiku, a teda sa o niecom zaujimavom bavit namiesto toho. Pises, ze by sa mohol namiesto mobile venovat vam. Ako? Vie muz, co od neho chces? Mas temy, ktore by si s nim chcela preberat? Ved zacni, a snad ked budete konverzovat, tak snad nebude jednou rukou skrolovat.
Bez mobilu v spalni to tiez skus pripomenut, hlavne pre deti to svetlo nie je ok. Skuste sa pobavit o tom, ako to vplyva na deti, ako dcera pyta mobil, ako to posobi na kreativitu, na hry, ked to deti vidia - mate na skodlivost mobilov vobec rovnaky nazor?
Ak nie, treba na tom zapracovat, lebo inak bohuzial.
@veselo_neveselo bohužiaľ sme v štádiu, že ja rozpravam a on scrolluje.. už som mu X krát vravela, že keď s ním niečo riešim, tak nech aspoň na mna pozera a on od mobilu, že veď on má pocuva a zopakuje posledné slovo.. počuť asi počuje ale podľa mna sa nezamýšľa čo hovorím lebo sa to proste nedá dokopy byt sústredený aj tam aj tam… 🤷🏽♀️ to má mrzí o to viac, že som mala pocit, že to mame rovnako.. tiež sme mali doma nastavené, že sa o 23tej vypli vykrývače čo zosilňovače či čo to je na wifi, no minule pozerám že všetky veselo svietia a on, že to zmenil… potom porušil sám od seba to pravidlo o spálni atd atd.. a aj mu to vravím, že zbytočne potom na malú hučí že chce len mobil keď to vidí u neho.. ale proste hluchý 🤷🏽♀️
@liliblacky ja som tiez dost na mobile. Tiez som mohol byt menej ked boli deti mensie, ten ich vek tak rychlo ubehne.
Ale zase ja som sa nezvykol stazovat na to, ze nemam cas na cvicenie.
Manzel teda javi vacsie znaky zavislosti.
Ved mu co najkludnejsie povedz pri najblizsom "nemam cas na cvicenie" tie jednoduche cisla ktore mas, o tom kolko travi s mobilom, a teda ze dakych trebars 3 hod v sumare do tyzdna na cvicenie ....
Hadam tolko pochopi. To musi byt uplne prvy krok aby pochopil.
Uz uplna absurdnost cumiet do polnoci, po polnoci ...a byt aj nevyspaty atd.
Kludne pokojne na neho apeluj, ze aj pre jeho dobro, tie hodiny tam predsa asi netravi s dacim uzitocnym ci dolezitym
@romino veď práve že blbosti na sociálnych sieťach… a dnes som mu len tak štatisticky vravela, že ak človek trávi priemerne 4 hodiny, že je to ako keby celé 2 dni (mínus spánok) bol na mobile, že čo všetko sa dá stihnut za ten čas atd (tak všeobecne som vravela, lebo už som videla ten “bojový pohľad” 😂)… a že by som aj sama radšej čas trávila inak atd a on: ok, vyskúšaj 🤷🏽♀️😂
No podľa.mna zaviesť pravidlá v rámci rodiny o používaní mobilu je fajn, veľmi to pomôže do budúcnosti pre deti. Za stolom mobil u nás nefunguje , a ani v spálni. Ale my sme zatiaľ nastavili wifi na 22:00 hodinu že sa vypne a nemáme internetu v mobile,tak to tak neláka kukať do toho už po tomto čas ale ísť normálne spať. Treba mužovi buď nejaký podcast alebo knihu dať a nech číta to miesto mobilu na wc aby vedel o digitálnych technológiách a deťoch (napr od slávou lubiikovej,alebo spojení navždy a pod ).
A tiež sa to.snazim.limitovat,mám nastavené rôzne casovace a pod,lebo.je to závislosť a vidím to tiež na rodinných príslušníkoch,koľko veľa trávia času za tým (štatistiky neviem,lebo by nedovolili,oni mobil nepustia z ruky vôbec ).ale som z toho smutná ,že ako to celé je a ako sa deti tešia na nich a ako to dakedy celé dopadne ,že scroluju a kukaju hovadiny,alebo točia deti a pozerajú potom to video. Ale je to riadne smutná doba a veľmi ma to mrzí celé ,hlavne kvôli deťom no
@hortenziaj my sme mali tiež nastavený časovač. Nie na wifi celkovú ale na nejaké zosilovace a keďže bývame v dome tak potom tá wifi išla strašne slabo, takze ako keby ani nešla… Ale muž to sám zmenil a ide teraz nonstop… :/ No, presne.. tak sa “hra” s dcérou, že ju fotí alebo natáča a potom jej ukazuje… a ona už sama za mnou chodí, že chce vidieť to a to video.. Alebo ešte ju supne pre TV..:/ to má mrzí tiež, lebo nevymysla aktivity ako ju zabavit ale ako sa jej zbaviť. Minule zase vytiahol mobil za stolom, škaredo som pozrela, tak sa nazlostil a išiel “akože na wc” 😂 a dcéra začala hneď žobroniť mobil, keď videla, že nepohne so mnou, tak zobronila o rozprávku.. a mne tak napadlo, že som zobrala figúrky a začala som sa hrať na rozprávku škaredé káčatko (akože chodila kacka a pýtala sa každého zvieratka či nie je jeho mama 😂).. tak ju to zaujalo, že sa potom sama ešte asi 20 minút hrala.. spokojná aj na telku zabudla.. a vravela som to mužovi, že aha, stačí len kúsok kreativity a to dieťa spolupracuje… no ale moc nepomohlo..
@liliblacky tvojich rodicov by som neriesila, ale tvojho muza ano, treba to obmedzit a tiez by ma zaujimalo co tam tolko pozera?
@domkakvet blbosti.. lebo pri štatistike máš aj stránky a má tam sociálne siete, mojevideo, chatGPT .. nič podstatne… a neviem ako na neho.. proste ostal doma a využíva čas mobilom.. ja beriem, že tá materská je zahul ale neviem či mobil to vyrieši 🤷🏽♀️
Dnes sú už všetci závislí na mobiloch tabletoch a kto tvrdí, že nie, klame akurát sam seba. Priznajme si to, aj my co sme tu na MK, furt tu musíme odpísať a reagovať. Furt furt.
Treba si to uvedomiť najprv a vypnúť sa od všetko, ísť von, doma sa baviť s deťmi, ale závislosť je tazka vec a priznať si to ešte horšie.
Kdekoľvek idem von, všade sj na zastávke všetci dobu do mobilu.
@domkakvet blbosti.. lebo pri štatistike máš aj stránky a má tam sociálne siete, mojevideo, chatGPT .. nič podstatne… a neviem ako na neho.. proste ostal doma a využíva čas mobilom.. ja beriem, že tá materská je zahul ale neviem či mobil to vyrieši 🤷🏽♀️
@liliblacky no ale co vsetko opisujes je dost zle ...som prekvaieny ze pridavas k tomu vyrehotane smajliky
@liliblacky no ale co vsetko opisujes je dost zle ...som prekvaieny ze pridavas k tomu vyrehotane smajliky
@romino to už je asi taký smiech cez slzy… neviem čo s tým mám robiť, rozprávala som sa s ním ale proste je dospely, nemôžem mu zobrať mobil či vymedziť čas.. najviac má asi mrzí, že si svojvoľne porušil dohody čo sme mali… a že to nevidí a ovplyvňuje zbytočne aj deti, pričom sme sa bavili aj zhodli, že pre deti chceme čo najviac “klasické detstvo” a nie pred tv či s mobilom v ruke… ale nepohnem s ním ak sám nechce a v podstate, vedela som, že dobre to nie je ale až keď ste mi tu písali, že máte priemer 2,5 hodiny a pod tak mi to otvorilo ešte viac oči… lebo jasne, aj treba pozrieť čo nové, veď aj ten FB pozrieť, isto človek aj niečo objedná / kúpi atd, takze ten čas naskace ale toto je brutal keď si to zratas… včera som mu vravela, že idem si skúsiť dať “detox” od mobilu ale že ten ušetrený čas neobetujem upratovaniu a podobne ale cisto sebe alebo deťom .. len škoda, že on to nevidí a kuka jedno insta video za druhým..
@liliblacky ano je to neprijemne hovorit a zakazovat dospelemu cloveku, ale bud to zmeni, alebo prestal mat zaujem.
@liliblacky autorka, to je dopamínová závislosť . Prečítaj si knihu (alebo ešte lepšie prinúť ich ju prečítať) Digitálna demencia.
@liliblacky ano je to neprijemne hovorit a zakazovat dospelemu cloveku, ale bud to zmeni, alebo prestal mat zaujem.
@domkakvet ja sa bojím, že je to tá druha možnosť. Kedysi to bolo aspoň tak, že keď sme mali program mimo dom, tak o mobile ani nevedel.. teraz ešte pozera sem tam aj keď šoféruje! (samozrejme za to hneď hucim na neho).. najhoršie je, že keď ho upozornim tak 1. buď to robí pre nás (niečo kupuje alebo pozera vývoj kryptomien) alebo 2. mám ho 1x dnes v ruke… takze vždy len výhovorky.. včera som mu pozrela priemer za minuly týždeň a je to ešte horšie 5,5 hodiny… dokopy strávil na mobile 36 hodín za minuly týždeň! Určitý čas (cca 6 hodín) bola kamera v detskej izbe, takze čistý čas 30 hodín a z toho bolo 17 hodín bitcoin appka a sociálne siete nejakych 9 hodín.. to máš cca 1,5 hodiny denne na sociálnej sieti :/
@liliblacky autorka, to je dopamínová závislosť . Prečítaj si knihu (alebo ešte lepšie prinúť ich ju prečítať) Digitálna demencia.
@macinko321 ďakujem, pozriem to.. šanca, že to prečíta on je 0,01%.. ja si sama uvedomujem, najmä ak vidím dcéru ako ju to dokáže rozladiť keď jej vypnem rozprávku.. a je to úplne pravda a ešte s príchodom chatGPT už ľudia nebudú vedieť ani čo si rano obliecť, kým im to appka nepovie :/ najšťastnejší budú ti, čo žijú kdesi na lazoch
@domkakvet ja sa bojím, že je to tá druha možnosť. Kedysi to bolo aspoň tak, že keď sme mali program mimo dom, tak o mobile ani nevedel.. teraz ešte pozera sem tam aj keď šoféruje! (samozrejme za to hneď hucim na neho).. najhoršie je, že keď ho upozornim tak 1. buď to robí pre nás (niečo kupuje alebo pozera vývoj kryptomien) alebo 2. mám ho 1x dnes v ruke… takze vždy len výhovorky.. včera som mu pozrela priemer za minuly týždeň a je to ešte horšie 5,5 hodiny… dokopy strávil na mobile 36 hodín za minuly týždeň! Určitý čas (cca 6 hodín) bola kamera v detskej izbe, takze čistý čas 30 hodín a z toho bolo 17 hodín bitcoin appka a sociálne siete nejakych 9 hodín.. to máš cca 1,5 hodiny denne na sociálnej sieti :/
@liliblacky bacha, tie priemery dosť skresľujú. Ja som si to kedysi rada pozerala, ale tým, že to počíta aj počúvanie podcastov, hudbu, zapnuté appky na ktorých reálne nič nerobím, tak to stratilo výpovednú hodnotu
@liliblacky bacha, tie priemery dosť skresľujú. Ja som si to kedysi rada pozerala, ale tým, že to počíta aj počúvanie podcastov, hudbu, zapnuté appky na ktorých reálne nič nerobím, tak to stratilo výpovednú hodnotu
@kaca222 ahaaa, no na si vždy rozklinem tie aplikácie, ktorá koľko pouzivana bola.. lebo hej, celkový čas Ti vezme asi všetko kedy mobil svieti.. ale zas ak máš pri FB 40 minút tak si myslím, že to bude reálny čas 🤷🏽♀️
@liliblacky co tak moze pozerat v aplikacii na kryptomeny ? :P Ak priebezne nakupuje a PREDAVA kryptomeny so ziskom ... t.j. trejduje .. tak pozor na dane. Prave od tohto roka by to mal mat financny urad lahsie, tie krypto spolocnosti su povinne zasielat historiu zakaznikov.
Lebo ak do toho pozera hodiny ... asi nie len pre informaciu, aka je aktualna cena.