icon

Odpovede na dilemu barefoot topánok

12. júl 2025

Mam dilemu. Vzdy som bola v tom ze barefoot boty su to naj pre chodidlo, kupujem detom drahe topanky a teraz na mna vyskocil clanok jednej ceskej fyzio ze je to blbost. Ze na zapade nikto take boty nenosi lebo maju aj mnoho nevyhod len tu maju obrovsky marketing.
Stretli ste sa s takymito nazormi od kompetentnych? A co si o tychto topankach myslite vy? Dakujem

Strana
z2
weleda123
18. júl 2025

Áno, fyzioterapeut, špička vo svojom odbore, ktorý spolupracuje s vrcholovými športovcami mi povedal, že bf obuv by úplne zakázal, keby bolo na ňom. Že pravidelne sa stretáva s prípadmi detí, kedy tie končia s ortézami, kvôli prepadnutým článkom a podobne. Tiež mi povedal, že ak veľmi, veľmi chcem, tak bf obuv len do lesa alebo podobne. Jednoznačne nie na chodníky, cesty a jednoducho rovné povrchy, tam treba podľa neho normálnu podrážku a pevný členok.
Ja som s dcérou začala na bf obuvy. Šuchtala mi na jednu nohu a chodila často po špičkách. Práve preto som to začala riešiť. Odkedy sme prešli na klasické topánky (nosí normálne Geoxy, Pumy, vnútri Rak papuče), tak s tým šuchtanim prestala a ani po špičkách už nechodí.

snowflakenel
18. júl 2025

Super su v prednej casti, kedze sa prsty nestlacaju. No mna a deti v nich bolia chodidla , cez paty az po lytka. (A to mame vychyrenu znacku....)
Ja osobne ich uz ani nesmiem nosit, koli platničke.
Kamoske tiez ortoped vyslovene neodporucil, lebo syn ma ploche nohy od malicka. ( keby nemal, bolo by nosenie barefoot v pohode). Cize barefoot ploche nohy nesposobi, no ich nosenie pri tomto probleme nie je vhodne.

Strana
z2