Odpovede na dilemu barefoot topánok
Mam dilemu. Vzdy som bola v tom ze barefoot boty su to naj pre chodidlo, kupujem detom drahe topanky a teraz na mna vyskocil clanok jednej ceskej fyzio ze je to blbost. Ze na zapade nikto take boty nenosi lebo maju aj mnoho nevyhod len tu maju obrovsky marketing.
Stretli ste sa s takymito nazormi od kompetentnych? A co si o tychto topankach myslite vy? Dakujem
ono je to vzdy 50:50 zalezi od toho ci si zdrava alebo nie, dcera ma od malicky vpadnute clenky a barefood vzdy vysmatle za par dni takze ich ani dr neodporuca pre nu, musi nosit spevnenu obuv mne zasa spevnena vadi nosi barefoodky
Uprimne- mam styri deti posledne s 10 rocnym rozdielom. Prve tri som vobec neriesila( nebol Ig- google). Topanky pred 18 rokmi mozno ani neboli- alebo predajne. Deti maju nohy ok- a to nosili topanky jeden po druhom ci darovane. Najmladsi to je ina kategoria- vsetko nove, znackove drahe barefooty a hadaj- skoro ma drblo ked mi na preventivke na tri toky povedali ze ma ploche nohy. Tak asi tak. Ake pricina moze byt samozrejme ina.
Áno, ja som sa s takýmto názorom tiež stretla. Syn ako bábätko cvičil vojtovku, bol pod kontrolou neurológa a fyzioterapeutov. Keď začal chodiť a ja som sa ich pýtala na to, akú obuv mu dať, striktne mi zakázali batefootové topánky. Ich názor bol, že im len plnia ambulancie s problémami u detí, ktoré by pri nosení klasickej obuvi, ideálne so spevnenou pätou, nevznikli.
Za mňa treba používať zdravý sedliacky rozum. Môj drobec má v topánkach/papučkách dosť miesta pre všetky prsty, spevnenú alebo čiastočne spevnenú pätu, podrážka je ohybná, avšak nie je úplne tenká, sandálky s neotvorenou špičkou. Raz som mala ja sandálky s tenučkou podrážkou (nie barefoot), no boleli ma z nich chodidlá. Ja som vyrastala na tom, čo ponúkal socík, neskôr na "anatomických" šľapkách doma a žiaden problém. Klenba krásna, problémy žiadne.
@anonym_autor Moja osobná skúsenosť je taká, že keď som pred 9timi rokmi riešila prvú obuv pre dcéru, preluskala som toho veľa, veľa info. Ja som odvtedy tiež prešla na barefoot, resp. alternativy a ja osobne by som už nemenila, znacne mi to zmiernilo niekoľkoročné zdravotné problémy s chrbticou a aj migrény.
A čo sa týka topánok so zužujúcou sa špicou, ktoré som dovtedy nosila od detstva, nemám síce halux na palci, ale mám deformity malíčkov, vzhľadom na nedostatočnú šírku.
Toto je len moja skúsenosť, úplne rešpektujem, že niekto iný môže mať diametrálne odlišnú.
Baby syn ma valgozne clenky. Este nema tri roky, bola som aj u fyzio aj u podologa, vsetci ma odbili ze je este malicky. Nikto to nechce riesit. Kupila som ortopedicke puzzle, vonku vela beha naboso ale asi sa to nelepsi. Topanky ma vzdy nove, vacsinou protetika. Nikdy doma nenosil papuce, nebol v choditku, nespickuje. Pediatricka povedala ze ma nosit clenkove boty, podolog ze nie, nozku ma posilovat. Ja uz fakt neviem co mu kupovat
@anonym_autor Moja osobná skúsenosť je taká, že keď som pred 9timi rokmi riešila prvú obuv pre dcéru, preluskala som toho veľa, veľa info. Ja som odvtedy tiež prešla na barefoot, resp. alternativy a ja osobne by som už nemenila, znacne mi to zmiernilo niekoľkoročné zdravotné problémy s chrbticou a aj migrény.
A čo sa týka topánok so zužujúcou sa špicou, ktoré som dovtedy nosila od detstva, nemám síce halux na palci, ale mám deformity malíčkov, vzhľadom na nedostatočnú šírku.
Toto je len moja skúsenosť, úplne rešpektujem, že niekto iný môže mať diametrálne odlišnú.
@caramellka jej, z jednej témy som prešla na druhú, a zase sme sa stretli 😄😄
@caramellka čítam ze máš problémy s chrbticou aj migrény. No ja to isté. Som aj po operácii chrbtice, ale aj tak mam stále chronické bolesti. A migrény tiež. Beriem nato aj lieky. Ale tie boty co spomínaš ma zaujali. Fakt pomôžu na tieto problémy? Ešte som barefoot nikdy nemala.
Nič nie je bez chyby a vhodné pre všetkých a za každých okolností. Ja sa prikláňam k tomu, že široká naozaj široká špička, spevnená päta, ohybná podrážka a barefoot je podľa mňa vhodný na nerovne povrchy. Absolútne nie na tie naše betónové a asfaltové rovné tvrdé chodníky.
Do lesa, na trávu, na kamienky super.
V minulosti keď ľudia chodili bosí veru po rovných tvrdých plochách nemali kde. Domov chodili akurát spať a v kostole tak hodinu poslali. Inak behali po lúkach, lesoch, po poli.
Normálne vyskúšaj na sebe a uvidíš, v čom sa ti lepšie chodí. Ja by som už do klasických nešla. Minimálne široká špička je základ.
Normálne vyskúšaj na sebe a uvidíš, v čom sa ti lepšie chodí. Ja by som už do klasických nešla. Minimálne široká špička je základ.
@anonym_a2f7f6 ja to nechcem pre seba ale pre male deti. Ja som spoko aj v spicatych lodickach😁
@anonym_autor Áno, čítala som aj ja o tom dosť, vraj je to totálna blbosť, a hlavne pri deťoch, ktoré ešte rastu, vyvíjajú sa vyslovene škodlivé
Baby syn ma valgozne clenky. Este nema tri roky, bola som aj u fyzio aj u podologa, vsetci ma odbili ze je este malicky. Nikto to nechce riesit. Kupila som ortopedicke puzzle, vonku vela beha naboso ale asi sa to nelepsi. Topanky ma vzdy nove, vacsinou protetika. Nikdy doma nenosil papuce, nebol v choditku, nespickuje. Pediatricka povedala ze ma nosit clenkove boty, podolog ze nie, nozku ma posilovat. Ja uz fakt neviem co mu kupovat
@anonym_autor Ak má valgozne členky, zostala by som pri spevnenej päte, ale šírke topánok podľa šírky jeho nôžky v každom prípade.
Skús aj tu na MK sa spýtať v skupine Bosé nôžky - zdravé obuvanie našich detí, prip. na FB je veľa skupín, napr. Bosé nôžky bez prekážky. Je tam aj fyzio Eddie Prošková.
@caramellka čítam ze máš problémy s chrbticou aj migrény. No ja to isté. Som aj po operácii chrbtice, ale aj tak mam stále chronické bolesti. A migrény tiež. Beriem nato aj lieky. Ale tie boty co spomínaš ma zaujali. Fakt pomôžu na tieto problémy? Ešte som barefoot nikdy nemala.
@bielasovicka Ja to nepaušalizujem, ale mne sa fakt výrazne uľavilo. Neabsolvovala som však operáciu, no mala som niekoľko rokov bolesti chrbtice a aj migrény. Ak je človek roky rokúce zvyknutý (tak ako ja) na bežnú obuv, musí sa naučiť v BF aj trošku inak našľapovať (všetko vygoogliš). Ja aj doma chodím len bosá, lebo mi to tak vyhovuje.
Pokiaľ sa rozhodneš vyskúšať BF, asi by som na zaciatok šla do alternatívy, kde máš síce dostatočný priestor pre prsty, ale podrážka nemá dajme tomu 2-3 mm.
Základ je zmerať si nohu, dĺžku a šírku a podľa toho vyberať. K dĺžke pridať nadmernok aspoň 0.5 cm, nech má chodidlo priestor "pracovať" počas chôdze.
@bielasovicka Ja to nepaušalizujem, ale mne sa fakt výrazne uľavilo. Neabsolvovala som však operáciu, no mala som niekoľko rokov bolesti chrbtice a aj migrény. Ak je človek roky rokúce zvyknutý (tak ako ja) na bežnú obuv, musí sa naučiť v BF aj trošku inak našľapovať (všetko vygoogliš). Ja aj doma chodím len bosá, lebo mi to tak vyhovuje.
Pokiaľ sa rozhodneš vyskúšať BF, asi by som na zaciatok šla do alternatívy, kde máš síce dostatočný priestor pre prsty, ale podrážka nemá dajme tomu 2-3 mm.
Základ je zmerať si nohu, dĺžku a šírku a podľa toho vyberať. K dĺžke pridať nadmernok aspoň 0.5 cm, nech má chodidlo priestor "pracovať" počas chôdze.
@caramellka ďakujem za vysvetlenie. Rada by som ich vyskúšala, lebo fakt trpím už 15 rokov a skúšam všetko čo sa da, už neviem čo mám vymyslieť 😄
@anonym_autor za mňa je BF super. Neviem, si predstaviť, ako môže byť pre nohu lepšie, keď sú prsty stlačené k sebe a päta je vyvýšená. Je to neprirodzené a nijak odborník ma nepresvedčí o tom, že mám nosiť topánku ktorá ma tlačí a ktorá mi zmení držanie tela oproti jeho prirodzenému postaveniu. Mám pociť, že všetci títo kritici BF obuvi z radov odborníkov sa zameriavajú len na jedno kritérium, a to hrúbka podrážky.
Synovec nosil od detstva len barefooty... Ma napriek tomu ploche nohy... A teraz v 9r. nosi sandale z protetiky... Moje dcery nosia od detstva protetiku, superfity, dd step,klasicke papucky od manika ci rak... Napriek tomu tiez maju ploche nohy a trocha vbocene clenky... Cize ani tak ani tak... Ani jedno ani druhe nie je zarukou zdravych noh... U nas bude problem skor v oslabenom bruchu, core... Maju asi diastazu a na tom ked popracujeme, tak sa mozno aj nozky zlepsia...
@anonym_autor Expertka na chodidlá: Keď matkám ukážeme, že problémy ich detí spôsobili barefootové topánky, rozplačú sa - Denník N
@anonym_autor za mňa sú super topánky, ktoré majú pevný zad (že noha proste nelieta kade tade) a širší pred (nech nestráca prsty úplne k sebe), plus nech sú mäkké a neodieraju.
Aká kategória to je, netuším. Možno nejaký mix. 🙂
@caramellka ďakujem za vysvetlenie. Rada by som ich vyskúšala, lebo fakt trpím už 15 rokov a skúšam všetko čo sa da, už neviem čo mám vymyslieť 😄
@bielasovicka Ak máš v okolí predajňu s BF obuvou, zbehni tam, poskúšaš si, čo Ti bude najviac vyhovovať a určite tam aj poradia.
@bielasovicka Ak máš v okolí predajňu s BF obuvou, zbehni tam, poskúšaš si, čo Ti bude najviac vyhovovať a určite tam aj poradia.
@caramellka hej, presne to mam v plane 😄
Nebol to článok od fyzioterapeutku ale od ortopedicky.. a veľa fyzioterapeutov sa práve k tomu vyjadrovali článku že oni majú opačnú skúsenosť a sú za barefoot obuv, pokiaľ máš zdravé nohy a chodidlá a chces aby také ostali. Len treba mať správne topánky
@13uzivatelka11 no dnes neviem, kto ma zdrave nohy, kazde druhe dieta ma vpadnute clenky. Capcu. A v tych barefoot niektorych to vyzera otrasne a problem sa len zhorsuje touto ubuvou. A to BF nosime, ale striedame to. Starsi uz vobec BF nechcu, nosia Reebok sirsie tenisky.
Od kazdej fyzio sme poculi, ze najlepsie su topanky s pevnou patou, co dobre sedia na pate (nase deti aj ja mame uzku patu) a vpredu su ako BF, siroke podla tvaru chodidla, prstov, ohybne. A toto najst je umenie. Uz som sa smiala, ze si musim zalozit znacku na takyto hybrid.
Synovec nosil od detstva len barefooty... Ma napriek tomu ploche nohy... A teraz v 9r. nosi sandale z protetiky... Moje dcery nosia od detstva protetiku, superfity, dd step,klasicke papucky od manika ci rak... Napriek tomu tiez maju ploche nohy a trocha vbocene clenky... Cize ani tak ani tak... Ani jedno ani druhe nie je zarukou zdravych noh... U nas bude problem skor v oslabenom bruchu, core... Maju asi diastazu a na tom ked popracujeme, tak sa mozno aj nozky zlepsia...
@ikonica uplny suhlas
@anonym_autor Ak má valgozne členky, zostala by som pri spevnenej päte, ale šírke topánok podľa šírky jeho nôžky v každom prípade.
Skús aj tu na MK sa spýtať v skupine Bosé nôžky - zdravé obuvanie našich detí, prip. na FB je veľa skupín, napr. Bosé nôžky bez prekážky. Je tam aj fyzio Eddie Prošková.
@caramellka to sa ale strasne tazko hladaju take topanky. Dcerke napriklad vyhovuju BF Koel, lebo maju uzku patu a siroky predok a este respektuju ten bananikovy tvar, ale pevna pata tam veru nie je. Keby bola, brala by som vsetkymi desiatimi kazdu velkost.
Ja som to tiež videla a vravím, si ze teraz už matky naozaj nevedia co, jedny radia to, ďalší to a nás môže aj poraziť. Ja sa snažím malému kupovať aby nemali úplne hrubú podrážku a aby boli hlavne široké, hlavne keď v nich je v škole celý čas a na leto som teraz chcela barefoot.
Ináč raz som čítala, ze aj ponožky vedia nohu celkom stiahnuť, ze aj na tie si treba dávať bacha 🤷
Je hrozne ťažké byť mamou v tomto nekonečnom kolotoči informácií, ktoré len pribúdajú 💙
@anonym_autor barefoot nie si vhodne pre deti,malej zacali padat clenky a nohy do x,ortopedicka sa vyjadrila,ze z barefoot a ako nosi pevne topanky,vyrazne sa to zlepsilo..
ja ich nosim niekolko rokov,a tiez si myslim,ze na bezne nosenie nie su pre nikoho
zakladom bosej chodze je povrch na bosu chodu a kedze nezijeme v lesoch,na lazoch,ale v mestach a deidinach s asfaltom a dlazbami,tieto topanky su na skodu..vlastna skusenost,po dlhej chodzi ma bolia kolena a paty a na dovolenkach kde vela chodime ich vobec nemozem..lenze mam uz problem,kedze mam siroku nohu,barefoot mi to este viac rozsirilo,len tak do hociktorych sa mi uz noha nezmesti...
Nebol to článok od fyzioterapeutku ale od ortopedicky.. a veľa fyzioterapeutov sa práve k tomu vyjadrovali článku že oni majú opačnú skúsenosť a sú za barefoot obuv, pokiaľ máš zdravé nohy a chodidlá a chces aby také ostali. Len treba mať správne topánky
@13uzivatelka11 jj, a hlavne ta dotycna pani prevadzkuje eshop s ortopedickou obuvou
Moja 4 ročná tiež ma vpadnute členky. Boli sme aj pri fyzio. Povedala, že základom je cvičiť na spevnenie brušných svalov, pretože všetko sa odvíja od stredu tela. Ukázala nám par cvikov a ze veľmi dobre je preliezanie na preliezkach. Na obuv sa vyjadrila, viac menej je to jedno aka obuv, základom je pevná päta aby noha nelietala, žiadne šľapky ani sandále. Ja som kúpila D.D. step ale dosť ich vyčaptala tak skúsim asi Protetiku