icon

Opalovanie pri chemoterapii

slavo2121
4. jún 2025

Ak ma niekto rakovinu a berie chemo ,aky opalovaci krem pouzit resp.ako sa chranit pred slnkom,ked chce stravit chvile pri vode hlavne teraz v lete?

nin12345
4. jún 2025

@slavo2121 no neriskovala by som nejaké neželané reakcie pokožky a brala by som aj slnečník. Každopádne do vody čo najvyšší faktor alebo možno uv tričko

tiezjedna
4. jún 2025

je vôbec chemo zlúčiteľná s trávením času na slnku?

katarinkalilly
4. jún 2025

@slavo2121 počas chema sa telo nemá vystavovať slnečnému žiareniu. Stačí sa opýtať na onkologii

balerina2025
4. jún 2025

@slavo2121 pocas chemo pobyt na slnku no, povedzme si, asi tazko. preco sa neopyta lekara?

alenka58
5. jún 2025

Dr. Dolinský, onkológ: Najhoršie čo môže človek spraviť, je cielene sa opaľovať. Dôležité je chrániť sa pred slnkom a to nehovorí o onkologickom pacientovi ale všeobecne. Takže onkopacient by sa nemal vystavovať slnku a nehovoriac o pacientovi v liečbe. Ale aj tak si každý spraví po svojom.

melanta
5. jún 2025

Počas liečby mi ani nenapadlo ísť k vode na slnko. Po chemo, alebo teda po úplnom ukončení liečby, kedy mi bolo povedané, že som vyliečená, sme boli pri mori veľa. Ale bola som iba pod slnečníkom a do vody som išla s klobúkom na hlave a s uv tričkom s dlhým rukávom. Prechádzky na slnku nehrozili prvý rok po liečbe. Snažila som sa nezaťažovať telo, ktoré si počas rakoviny a liečby dosť vytrpí. Bez ohľadu na to, moje odporúčanie - uvedené rieš s onkológom dotyčnej osoby, nie s laikmi na internete.

trisha_r
5. jún 2025

@slavo2121 bože ženy, tak život nekončí chemoterapiou a človek si chce užiť ten čas a nie sedieť doma. Čo ak už Dana osoba nemá veľa času? Teraz ten čas strávi medzi 4 stenami? Veď tam nenapísal, že sa ide slniť, ale že ide k vode asi si užiť čas a chce sa spýtať na ochranu 🤦 všetci tu riešia dilemy o ktoré sa autor neprosil. Jasné, SPF, a v tieni čo najviac času, veľký slnečník je ideálny, prípadne aj oblečenie na to vhodné. 😊 Príjemnú dovolenku. Človek si musí sprijemniť aj ťažké časy.

guudy
5. jún 2025

Ono zalezi od konkretnej chemo. Pri niektorych je vyslovene pobyt na slnku kontraindikacia, pri niektorych je to v pohode. Ak to clovek prezenie, tak ma max vyrazku, ktora o par dni zmizne.
Ak to teda onkolog schvali, treba ist na dovolenku. Napr pobyt pri mori, pricom sa clovek zdrziava v tieni, moze byt velmi prospesny, najma po psychickej stranke.

Takze, treba sa pytat onkologa…

guudy
5. jún 2025
@trisha_r

@slavo2121 bože ženy, tak život nekončí chemoterapiou a človek si chce užiť ten čas a nie sedieť doma. Čo ak už Dana osoba nemá veľa času? Teraz ten čas strávi medzi 4 stenami? Veď tam nenapísal, že sa ide slniť, ale že ide k vode asi si užiť čas a chce sa spýtať na ochranu 🤦 všetci tu riešia dilemy o ktoré sa autor neprosil. Jasné, SPF, a v tieni čo najviac času, veľký slnečník je ideálny, prípadne aj oblečenie na to vhodné. 😊 Príjemnú dovolenku. Človek si musí sprijemniť aj ťažké časy.

@trisha_r presne tak😊

melanta
5. jún 2025
@trisha_r

@trisha_r nikto tu nepíše, že život končí chemoterapiou. Ani že človek podstupujúci chemo má sedieť doma. Tiež ak mi nebolo zle, sme chodili von, veľa a často. Ale nie do tepla. Asi si nikdy chemo nezažila a nevie, aká nálož je to pre organizmus. Aj teplo v tieni ten organizmus zaťaží. Prajem ti, aby si to nikdy nemusela zažiť. A odporúčam neradiť, ak nie si onkológ.

guudy
Autor odpoveď zmazal
melanta
5. jún 2025
@guudy
Odpoveď bola zmazaná

@guudy veď ja nepíšem, že človek nemá ísť k moru. Napísala som svoju skúsenosť a odporučila som poradiť sa s onkológom. To, čo napísala trisha je tuposť, rady niekoho, kto nemá šajnu. Ako laik má napísať "poraď sa s onkológom". A nie choď a uži si to. Možno je dotyčný v liečbe, kde ho takýto pobyt zabije.

guudy
5. jún 2025
@melanta

@guudy veď ja nepíšem, že človek nemá ísť k moru. Napísala som svoju skúsenosť a odporučila som poradiť sa s onkológom. To, čo napísala trisha je tuposť, rady niekoho, kto nemá šajnu. Ako laik má napísať "poraď sa s onkológom". A nie choď a uži si to. Možno je dotyčný v liečbe, kde ho takýto pobyt zabije.

@melanta
Ja jej prispevok chapem ako povzbudenie pre ludi, ktori sa neodvazia ani len pomysliet na dovolenku pocas liecby. Zo zakladatelovho prispevku nevyplyva, ci to uz konzultovali s onkologom. Pokojne to tak moze byt a riesi len tecchnicku stranku - ako sa ochranit pred slnkom 🙂

slavo2121
autor
5. jún 2025
@guudy

@melanta
Ja jej prispevok chapem ako povzbudenie pre ludi, ktori sa neodvazia ani len pomysliet na dovolenku pocas liecby. Zo zakladatelovho prispevku nevyplyva, ci to uz konzultovali s onkologom. Pokojne to tak moze byt a riesi len tecchnicku stranku - ako sa ochranit pred slnkom 🙂

@guudy nekonzultovali sme to s onkologom,otec berie chemo ale nechodi na ozarovanie,k moru sme nechceli ist ,iba na rybacky na rybniky,lebo to je jeho velka vasen.Viem ,ze asi najlepsie je sa to rovno opytat onkologa,ale chcel som aj nejake info od ludi s podobnym osudom ako to riesia oni.😏

guudy
6. jún 2025
@slavo2121

@guudy nekonzultovali sme to s onkologom,otec berie chemo ale nechodi na ozarovanie,k moru sme nechceli ist ,iba na rybacky na rybniky,lebo to je jeho velka vasen.Viem ,ze asi najlepsie je sa to rovno opytat onkologa,ale chcel som aj nejake info od ludi s podobnym osudom ako to riesia oni.😏

@slavo2121 no lenze odpoved ti da len onkolog…takze pri najblizsej kontrole sa treba pytat.