Osobná skúsenosť s psychológmi. Sú to zbytočné peniaze alebo pomoc?
Zdravím, cez rok a pól navštevujem psychiatra. Ten mi stanovil isté poruchy. Teraz má podozrenie na ďalšiu poruchu. Ten však potrebuje, aby som navštívila psychológa kvôli potvrdeniu, že to skutočne mám. Na tom lekárskom postupe nič hrozné nie je, lenže ja psychológov skutočne nemám rada. Či už z vlastnej skúsenosti, tak aj zo skúsenosti iných ľudí. Na všetko je ich odpoveď “ z toho sa dostaneš” alebo “ v tvojom veku je to normálne “ . Pritom sa nedívajú na to, že mi skutočne niečo je a potrebujem vedieť čo mi je. Majú to v paži. Ide im len o to ako dostať z ľudí peniaze. Bývajú zbytočne hrubí a nevážia si pacientov. Nechcem ich očierňovať ani nič zlé, len mi vadí ich prístup k ich práci. Poznám ľudí, ktorí museli chodiť k rôznym psychológom, aby vôbec zistili čo im je alebo aby im konečne potvrdili, že majú psychycký problém, ktorý im psychiater stanovil alebo mal na neho podozrenie. Viem, že všetko potrebuje čas a sú to tiež len ľudia. Len keď už psychiater niečo napíše do lekárskej správy, tak by sa mali venovať tomu a nie to zhadzovať alebo sa snažiť presvedčiť pacienta o tom, že mu vlastne nič nie je. Preto je naozaj ťažké nájsť psychológa, ktorý vie čo robí a venuje čas tomu, čo pacient požaduje a prečo tam prišiel. Aký máte názor na psychológov vy? Nechcem čítat odpovede typu.. mala by si si vážiť to čo robia a podobne. Chcem len vedieť vaše skúsenosti s nimi. Ďakujem
@nutella2
neviem o akú poruchu presne ide. Pozri nejaké sk/cz porasty s psychologickou k téme a skus konkrétneho psychologa kontaktovať. Su aj psychológovia online, ktorí majú v popise, čomu konkretne sa venujú. Mne sa toto v jednej konkrétnej veci osvedčilo.
Ako bolo od psychologycky v jednom podkaste spomenuté- darmo pôjdeš k psychologycke riesit panička poruchu, ked ona je zameraná na alkoholizmus, adhs a tu panička ma načítaná ako jednu z kapitol učiva.
Zhruba napísané, ale trefne. Nie je to bráne ako urážka bože chran! No každý má nejakú svoju špecializáciu a vtedy to ma kepsi efekt ako všeobecne vedomosti.
Ja mám veľmi pozitívne skúsenosti s dvoma psychologičkami, obe som si vybrala cielene podľa toho na čo sa zameriavajú a aj nejakej tej sympatie podľa ich profilu na platforme, cez ktorú som mala sedenia... jedna mi sadla o niečo viac ako druhá, ale obe boli veľmi fajn a podobné skúsenosti počúvam aj od ľudí v okolí... poznám prípady, kedy si človek so psychológom na prvú nesadol, musel skúsiť viacerých, kým sa niekam posunul, ale osobne nepoznám nikoho (z ľudí, ktorí o tom otvorene rozprávajú samozrejme), že by sa stretli s tým, že bol psychológ vyslovene hrubý, či že by bagetelizoval problémy a odbil klienta...
ja napr. také skúsenosti s psychológmi nemám. ale je pravda že nechodím k súkromníkom ktorí nemajú zmluvy s poisťovňami ...
@nutella2 zrejme ta psychiater poslal na diagnostiku ku klinickemu psychologovi, ktory ti bude robit testy, aby sa diagnoza potvrdila/vyvratila. klinicky psycholog ma atestaciu a prax na to, aby bol kompetentny ta posudit, nie je to ziaden absolvent skoly ani nic podobne... ja som psychologicka a budem ti trochu oponovat. neviem kto vsetci ti hovoria "z toho sa dostanes", ja som taku vetu nepoužila nikdy (rátam svojich 1000+klientov) ani si neviem predstavit, ktory z mojich kolegov by si trufal nejakemu klientovi alebo pacientovi predpovedat ako s vesteckou gulou, ze sa z niecoho dostane. ale poznám veľa takých, ktorí pacientov povzbudzujú, aby to zvládli a dostali sa z problémov. ked povies, že ti vadí "ich pristup k praci, ze maju pacientov v paži", to vravíš na základe akej vzorky? to akoby si sa spýtala, aký majú ľudia názor na predavačky alebo policajtov. sú aj takí, aj takí, nehádžme všetkých do jedného vreca.
@nutella2 psychológa dobrého som našiel na prvý krát. A áno jasne ze majú psychológovia také odpovede keď v dnešnej dobe každý tvrdí že ma poruchu a chodia k nim už s diagnózou a pýtajú len potvrdenie ze ju naozaj majú.
Psychológovia aj psychiatri by mali byť tvrdší pri hodnotení diagnóz, nieje štatistický možné aby každý druhý bol adhd, add, každý mal poruchu učenia atď. Dnes sa dávajú diagnózy pomaly za účasť na sedení u psychológa.

Odkial si?