icon

Potraviny bohaté na vápnik a magnézium

5. mar 2025

Ahojte
Potrebujem poradiť potraviny bohaté na vápnika a magnézium ale s nízkym obsahom sodíka..

avatar
denisa_deniska
5. mar 2025

Fazuľa, brokolica, šošovica, kapusta, orechy, sušené slivky

autor
5. mar 2025

@denisa_deniska a orechy ktoré.. a ešte aby nebolo veľa draslíka

avatar
janababana
5. mar 2025

Odpoved od AI:

Ak hľadáte potraviny bohaté na vápnik a magnézium, ale s nízkym obsahom sodíka, zamerajte sa najmä na prirodzené, nespracované potraviny. Tu je niekoľko vhodných možností:

Bohaté na vápnik a magnézium, s nízkym sodíkom:

Rastlinné zdroje
• Listová zelenina – špenát, kel, mangold, rukola
• Orechy a semená – mandle, sezamové semienka, chia semienka, ľanové semienka
• Strukoviny – cícer, biela fazuľa, šošovica
• Ovocie – figy, sušené marhule, avokádo, banány
• Celé obilniny – quinoa, pohánka, amarant, ovos

Živočíšne zdroje
• Mliečne výrobky – jogurt, kefír, tvrdé syry (pozor na sodík v spracovaných syroch)
• Ryby – sardinky (s kosťami), losos
• Vajíčka – hlavne žĺtok

Ak sa snažíte minimalizovať sodík, vyhýbajte sa spracovaným potravinám, údeninám a soleným orechom. Dôležité je aj sledovať minerálne vody, pretože niektoré obsahujú vyššie množstvo sodíka.

avatar
janababana
5. mar 2025

Upravene o nizsi draslik:

Ak hľadáte potraviny bohaté na vápnik a magnézium, no s nízkym obsahom sodíka a draslíka, výber je o niečo obmedzenejší, pretože mnohé potraviny s vysokým obsahom vápnika a magnézia majú tiež relatívne vysoký obsah draslíka. Tu sú však niektoré vhodné možnosti:

Potraviny bohaté na vápnik a magnézium s nízkym obsahom sodíka a draslíka

Mliečne výrobky (nízkodraslíkové)
• Maslo (obsahuje vápnik, ale má menej draslíka)
• Smotana (nižší obsah draslíka oproti mlieku)
• Tvaroh (vyberajte nízkodraslíkové varianty)

Zelenina s nízkym draslíkom
• Kapusta
• Karfiol
• Uhorka (bez šupky)
• Cibuľa

Živočíšne zdroje
• Vaječný bielok (neobsahuje draslík, ale ani veľa vápnika a magnézia)
• Niektoré ryby (napr. treska – obsahuje magnézium, ale menej draslíka než mastné ryby)

Ostatné
• Biela ryža (má nízky obsah draslíka, ale len malé množstvo vápnika a magnézia)
• Kukuričná krupica (polenta)
• Rafinované obilniny (biely chlieb, biele cestoviny – nie sú najzdravšie, ale majú menej draslíka)

Ak musíte výrazne obmedziť draslík, vyhýbajte sa väčšine orechov, strukovín, celozrnných obilnín, tmavej listovej zelenine a väčšine ovocia.

avatar
lenka_da
5. mar 2025

Listová zelenina má ale tiež veľa kyseliny štaveľovej, tá bráni vstrebávaniu vápnika, ale varením sa minimalizuje.

avatar
lenka_da
5. mar 2025

a mliečne výrobky nemôžeš?
a pre akú vekovú skupinu potrebuješ doplniť vápnik?
je tam už aj nejaké ochorenie z nedostatku Ca?

avatar
queendixie
5. mar 2025

preco malo draslika? ved to je nevyhnutny mineral pre ludske zdravie

autor
5. mar 2025

@lenka_da môžem aj mliečne.. pre mňa mam 39 r..

autor
5. mar 2025

@queendixie menej draslíka..

avatar
lenka_da
5. mar 2025

tak pokiaľ môžeš mliečne výrobky, tak mlieko má ideálny pomer obsah Ca/vstrebávanie