Prečo je dýchanie nosom dôležité?
Už dlhé roky dýcham ústami. Ale som pozerala Inkognito a bola tam inštruktorka dýchania a vravela, že nie je správne dýchať ústami. Mne sa nosom dýcha dosť ťažko citím na tele taký tlak. Prosim ako sa viem naučiť dýchať nosom?
@terezkaarthuramax ono ked dychas nosom, tak tie chlpky, ktore v nom mas "filtruju" vdychovany vzduch a zabranuju bakteriam vstupu do tela. Ustami sa lahsie dostavaju dnu. Ak si dobre pamatam zo skolskych cias..
ja pridam ze nos zabezpecuje tzv laminarne prudenie ked sa pluca ovela krajsie naplnia ako cez usta ktore sposobuju turbulentne prudenie. Predstav si ze naplnas hrncek vodou - kedy naplnis viac? ked ho postavis pod krasny rovny aj ked mensi prud vody alebo ked ho postavis pod vodopad ked z neho hned polka vysplechne?
@terezkaarthuramax ja si zas nedokážem predstaviť dýchať ústami...neviem to vydržať ani 2 dni keď mám nádchu.. a hneď ma bolí hrdlo, nedokážem si to predstavit v zime alebo na túre...okrem toho, dýchanie ústami extrémne irituje okolie. Ja nezvládam takých ľudí, pre mňa je to horšie ako mlaskanie...
Ked dychas ustami fajne sa kazia zuby hlavne pocas nici kedy nase usta produkuju najnekvalitnejsie sliny. Suche zuby = demineralizovane zuby, tym padom omnoho rychlejsie sa mnozia v ustach zle bakterie, tvori sa viac povlaku, kazy, ustupuju dasna.
Prečítaj si knihu Dych 🙂 taká žltá
Mega zaujimava kniha - dych, precitaj si/vypocuj si. Vysvetluje tam, preco dychat nosom, aj co sposobuje dychanie ustami
Okrem toho všetkého sa ti aj sánka posúva a deformuje to tvar.. ústa nie su na dýchanie
Okrem hore spomenutého napr. aj obrovská záťaž na TM kĺb pri neustále otvorených ústach, demineralizácia kosti sánky, zubov. Zlý vplyv na postavenie zubov a rast a rozvoj sánky u deti………..
Okrem vnutornych pochodov co pisali baby vyssie to aj deformuje tvar a sanku… ak niekto dych ustami je to hned vidiet
ja pridam ze nos zabezpecuje tzv laminarne prudenie ked sa pluca ovela krajsie naplnia ako cez usta ktore sposobuju turbulentne prudenie. Predstav si ze naplnas hrncek vodou - kedy naplnis viac? ked ho postavis pod krasny rovny aj ked mensi prud vody alebo ked ho postavis pod vodopad ked z neho hned polka vysplechne?
@babushkaem
@veltraud
@buberova
@petracandle
@basulaak
@bystrozraky
@akje
@martinmmartin dakujem za odpovede. Ale admini mi prepisali nazov. Ja som sa pytala ako sa to naučiť a ze ak sa mi nosom dycha tazko ci to nemoze byt aj nejaky zdravotny problém.
@babushkaem
@veltraud
@buberova
@petracandle
@basulaak
@bystrozraky
@akje
@martinmmartin dakujem za odpovede. Ale admini mi prepisali nazov. Ja som sa pytala ako sa to naučiť a ze ak sa mi nosom dycha tazko ci to nemoze byt aj nejaky zdravotny problém.
@terezkaarthuramax môže to byť zdravotný problém - napríklad môžeš mať alergie na roztoče, to máš celoročne napuchnutu sliznicu a tak sa ti nosom ťažko dýcha.. alebo môžeš mať zúženu prepážku v nose - niektorí ľudia to majú od narodenia..
Inak všetky dôvody boli spomenuté, ale nevšimla som si ešte jeden.. vraj dýchanie ústami môže dokonca zmeniť výraz tváre.. ťažšie viečka, unavený výraz, dokonca mierny predkus.. moje deti dve z troch častejšie dýchajú ustami, môže za to alergie a astma.. užívajú spreje, lieky ale nie vždy to zaberá dostatočne.. môj muž je tiež silný alergik a navyse má krivý nos, lebo mu ho zlomili keď bol chlapec a preto ma krivú prepážku, dýcha sa mu ťažšie.. na operáciu sa ale ísť boji..
@babushkaem
@veltraud
@buberova
@petracandle
@basulaak
@bystrozraky
@akje
@terezkaarthuramax Asi si sa stratila v mojom popise 🙂 taze...najprv musis znizit tvoju citlivost na CO2 aby si na tele necitila ten tlak - metody buteyko alebo pranajama...pozri si ich na youtube....absolutne jednoduche cviky. Ale samozrejme, ze mozno mas nieco z priechodnostou nosa....ale tak ci tak ak si dlho dychla ustami je tvoje telo moc citlive na CO2 teraz...takze to musis napravit ako prve
Pozri tu knihu, je ozaj super. Budes sa potom.viac ppdvedome sustredit na dychanie nosom
@babushkaem
@veltraud
@buberova
@petracandle
@basulaak
@bystrozraky
@akje
@terezkaarthuramax ja mam problem s prepazkou a tazko sa mi dycha iba nosom. Mam pocit, ze sa neviem poriadne nadychnut. Ale skusam aj napriek tomu dychat nosom. Ked to zacne byt neprijemne, pouzijem usta..

Nosom treba dýchať z mnohých dôvodov… práve na to ho máme. Zvlhčuje vzduch, ktorý vdychujeme, ohrieva ho… a to všetko je dôležité pre zdravie pľúc. Ďalší veľmi dôležitý faktor – a pravdepodobne aj ten, kvôli ktorému cítiš tlak – je, že nos zabezpečuje správnu hladinu CO₂ v krvi, ktorá je nevyhnutná na to, aby sa kyslík dostal k bunkám.
Ak budeš dýchať príliš rýchlo ústami, odvetráš si CO₂, čo spôsobí závraty. V krvi bude síce dostatok kyslíka, ale keďže CO₂ pomáha uvoľniť kyslík z červených krviniek, jeho nedostatok zabráni efektívnemu prenosu kyslíka do buniek— a práve preto sa ti môže točiť hlava.
Ďalšia dôležitá vec je, že naše telo má detektor iba na CO₂, nie na kyslík. Častým dýchaním ústami si tento detektor spravila mimoriadne citlivým, čo spôsobuje, že dýchaš o niečo rýchlejšie. To následne aktivuje sympatický nervový systém, čo môže viesť k zvýšenej úzkosti a nervozite v porovnaní s tým, keby si dýchala pomaly nosom.
Detektor CO₂ sa však dá obnoviť pomocou dychových cvičení. Najznámejšie a veľmi jednoduché sú Buteyko techniky, alebo si môžeš vyhľadať pránájámu na YouTube.