Priberá sa z magnézia?
Ahojte, chcem sa spýtať na skúsenosti. 2 roky beriem magnézium kvôli tetánii ktorá sa mi rozbehla tak zvláštne, v podstate z extrémneho stresu a kolapsu do rôznych príznakov až do tetánie, ktorá ma už dnes nijak neobťažuje, len občas cítim pri strese.
Je pravda že aj viac jem, ale nemám pocit že by to bolo nejako extrémne veľa, iní ľudia zjedia viac, ale o to nejde, neprejedám sa. Každopádne sa aj dosť hýbem, športujem, behám, turistikujem, chodím na prechádzky, skoro každý deň niečo. Avšak za tie 2 roky som pribrala už 8 kg!
Pár dní dozadu som telefonovala s jedným úradníkom lebo sme dotiahli jeden projekt do úspešného konca, riešili sme to rok, a on mi len tak prehodil že som náročný klient lebo som panikár. Tak som mu povedala že som si toho vedomá, pracujem na tom a kedy sa mi to začalo diať. On ma vypočul, povedal mi svoj príbeh, takmer navlas rovnaký (okrem kolapsu sedelo snáď asi úplne všetko), uňho to nazvali vyhorenie a taktiež diagnostikovaná tetánia. Akurát mi povedal že magnézium už dávno neberie lebo za rok pribral 20 kg! Že teda už dal 10kg dole, nič v strave nemenil len to magnezko, že si mám naň dať pozor. Ale on sa teda toľko nehýbe koľko ja, možno práve preto u mňa to bolo "len" 8kg", ale zarazilo ma to lebo doteraz mi nikto nikdy nepovedal že by sa malo z magnézia priberať. Jemu vraj lekár povedal že mu pacienti priberajú po magnezku. Že si mám radšej kombinovať Guajacuran a Persen alebo nejaké byliny, ale magnezko že si on ani nedáva ani dávať nebude a je úplne v pohode.
Ahoj, koľko máš rokov? Nemôže to byť menopauza?
@anonym_autor viem ze z Bcka.. ale z magnezia.. jedine ze si tak v pohodicke, ze viac papkas... k tomu v kombicnacii s Bckom moze byt aj vacsi apetit.
20kg za rok, to je 1,7kg na mesiac. Fakt si neviem predstavit, preco a ako by to sposobilo magnezium. Silno pochybujem.
Ahoj, koľko máš rokov? Nemôže to byť menopauza?
@ika02 40 a nie, nie som v menopauze ešte. Vyšetrená, všetky výsledky mám dobré.
No z magnezia samotného sa určite nepriberá, skôr si zmenila stravovacie návyky a keď priznávaš že ješ viac tak to asi bude tým
ale inak zo stresu sa pribera, zvyseni kortizol, stres, jedenie = pomalsie spaluje, telo uklada zasoby atd. CIze ak si stresmanka, panikarka = tak ti staci jest menej ako inym a priberies.
20kg za rok, to je 1,7kg na mesiac. Fakt si neviem predstavit, preco a ako by to sposobilo magnezium. Silno pochybujem.
@anonym_700a07 Tiež mi to prišlo divné lebo som to ešte od nikoho nepočula. Až od neho a potom som si uvedomila že aj ja som pribrala a to dosť veľa na môj vkus a to sa hýbem, nevysedávam.
nemyslím si, že magnézium môže za to, že si pribrala... hľadaj problém inde.
ale inak zo stresu sa pribera, zvyseni kortizol, stres, jedenie = pomalsie spaluje, telo uklada zasoby atd. CIze ak si stresmanka, panikarka = tak ti staci jest menej ako inym a priberies.
@simca06022011 No aj toto bolo zaujímavé lebo kortizol mám absolútne v norme. Všetko v norme. Len tetánia vybehla.
nemyslím si, že magnézium môže za to, že si pribrala... hľadaj problém inde.
@anickaaa6aaa Jasné, len ma zaujíma či má niekto podobné skúsenosti lebo zbytočne sa budem obmedzovať, ak by to bolo z toho a riešenie je inde. Tak že či má s tým niekto skúsenosti alebo je to blbosť.
No z magnezia samotného sa určite nepriberá, skôr si zmenila stravovacie návyky a keď priznávaš že ješ viac tak to asi bude tým
@anonym_76b198 áno predtým som neraňajkovala, dnes raňajkujem. Nič iné. Možno zas vysadím raňajky...
@anonym_76b198 áno predtým som neraňajkovala, dnes raňajkujem. Nič iné. Možno zas vysadím raňajky...
@anonym_autor je to o celom kalorickom prijme, neviem aké máš návyky či pijes sladké vody, používaš cukor do kávy/čaju, či to nepreháňaš s olejom, je veľa veci v ktorých sú skryté veľké množstva kalórií tak sa skús nato pozrieť
Magnezko zvyknem brat pravidelne pocas sezony, inak mam krce a nepokojny spanok. Ked som 2 mesiace doma, neberiem ho a vzdy priberiem za tie 2 mesiace, lebo prijem rovnaky, ako ked nabeham 35000 krokov.
@simca06022011 No aj toto bolo zaujímavé lebo kortizol mám absolútne v norme. Všetko v norme. Len tetánia vybehla.
@anonym_autor krvne testy su jedna vec, ale kortizol kolise hore dole aj stresove hormony.. proste vela jest, na malo ti travi a to mohol byt problem aj toho pana.. ja ten problem mam, dokonca PCO vraj, inzulinovu rezistenciu a krvne testy mam totalne v poriadku :DD z tych milion odberov som rano mala kortizol vysoky jediny krat aj to som potom isla na nejaky speci odber a ten bol v poriadku..
Toto ti chatgpt napise na to: B) Kortizol v norme, ale chronický stres/nespavosť/životný štýl
Tu býva problém skôr v tom, že:
kortizol je síce „laboratórne normálny“, ale dlhodobo zvýšený v rámci normy alebo je splštený denný rytmus (málo klesá večer), to vie zvyšovať chuť do jedla, zhoršovať inzulínovú citlivosť, zadržiavať vodu a znižovať regeneráciu.
Toto však nie je Cushing – a často sa to nedá potvrdiť jedným číslom z krvi.
Inak zaujimave je to, ze ja som cely zivot od detstva stravovala takmer metodou intermitent fasting, ziadne ranajky... a ako som pridala ranajky a zacala "zdravo" jest, podla okolia teda, lebo to je 3-5x denne sa stopat, to som nikdy predtym nerobila = tak som pribrala.Cize ja si myslim svoje o pravidelnej xkrat denne strave. zaklad je ale mat klud a pohyb a dorziavat kaloricky prijem a ak to chces schudnut tak cez kaloricky deficit. POmaly, vsak zase 8kg nie je taka katastrofa ako 20kg.. ja som zacala kolotoc behani po lekaroch ked som 10kg pribrala za mesiac a to som nic nemenila, vobec sa neprejedala ani nic, dokonca som bola na diete zlcnikovej a okolo babatka lietala :DDD
@anonym_autor je to o celom kalorickom prijme, neviem aké máš návyky či pijes sladké vody, používaš cukor do kávy/čaju, či to nepreháňaš s olejom, je veľa veci v ktorých sú skryté veľké množstva kalórií tak sa skús nato pozrieť
@anonym_76b198 nepijem sladké vody, nepoužívam cukor, neviem čo myslíš tým olejom (dávam si ho len do konopného čaju), kalóriám moc neverím, nikdy som nepotrebovala počítať, čo som zjedla som vybehala. Ďakujem veľmi pekne za záujem ale moja otázka bola len o tom či sa z magnezka priberá alebo nie, to je všetko 🙂
@ika02 40 a nie, nie som v menopauze ešte. Vyšetrená, všetky výsledky mám dobré.
@anonym_autor alebo ti pan nepovedal, ale lieciky este popri mg bral...mozno pribral z tych....
@anonym_autor viem ze z Bcka.. ale z magnezia.. jedine ze si tak v pohodicke, ze viac papkas... k tomu v kombicnacii s Bckom moze byt aj vacsi apetit.
nie, z Mg sa nepribera.
@simca06022011 ani z B-cka sa nepribera. Moze maximalne zvysit chut do jedla.
@anonym_autor krvne testy su jedna vec, ale kortizol kolise hore dole aj stresove hormony.. proste vela jest, na malo ti travi a to mohol byt problem aj toho pana.. ja ten problem mam, dokonca PCO vraj, inzulinovu rezistenciu a krvne testy mam totalne v poriadku :DD z tych milion odberov som rano mala kortizol vysoky jediny krat aj to som potom isla na nejaky speci odber a ten bol v poriadku..
Toto ti chatgpt napise na to: B) Kortizol v norme, ale chronický stres/nespavosť/životný štýl
Tu býva problém skôr v tom, že:
kortizol je síce „laboratórne normálny“, ale dlhodobo zvýšený v rámci normy alebo je splštený denný rytmus (málo klesá večer), to vie zvyšovať chuť do jedla, zhoršovať inzulínovú citlivosť, zadržiavať vodu a znižovať regeneráciu.
Toto však nie je Cushing – a často sa to nedá potvrdiť jedným číslom z krvi.
Inak zaujimave je to, ze ja som cely zivot od detstva stravovala takmer metodou intermitent fasting, ziadne ranajky... a ako som pridala ranajky a zacala "zdravo" jest, podla okolia teda, lebo to je 3-5x denne sa stopat, to som nikdy predtym nerobila = tak som pribrala.Cize ja si myslim svoje o pravidelnej xkrat denne strave. zaklad je ale mat klud a pohyb a dorziavat kaloricky prijem a ak to chces schudnut tak cez kaloricky deficit. POmaly, vsak zase 8kg nie je taka katastrofa ako 20kg.. ja som zacala kolotoc behani po lekaroch ked som 10kg pribrala za mesiac a to som nic nemenila, vobec sa neprejedala ani nic, dokonca som bola na diete zlcnikovej a okolo babatka lietala :DDD
@simca06022011 No mňa pri odbere tak tráááááslo že som myslela že budem mať kortizol v nebi, a nič :D (Syndróm bieleho plášťa). Ale jasné že kolíše, toto boli nejaké špeci testy kvôli snahe o bábo. V strese som, z toho tá tetánia, na tom už pracujem ale nie je jednoduché si pouvedomovať 40 ročné vzorce a ešte ich aj prerobiť :D
Ja som nikdy nepočítala kalórie, raňajky som nejedla lebo tiež neverím tým stravovacím kecom, ale nesnažila som sa jesť blbosti, proste normálne jedlo (vajíčka, varená strava, ovocie, zelenina, mäso, minimum sladkostí a minimum pečiva, mliečne skoro žiadne), proste som jedla ako si telo pýtalo. Po šiestej večer už tiež nejem. Po kolapse som zaradila raňajky lebo som ráno vstala a už mi škvrčalo v bruchu, no tak nebudem sa trápiť, vravím si, športu mám dosť, je pravda že som vtedy mala mesiac pauzu ale postupne som pridávala a už som tam kde som bola, len o 8kg ťažšia.
@anonym_autor alebo ti pan nepovedal, ale lieciky este popri mg bral...mozno pribral z tych....
@anonym_4caef7 No toto je dosť dobrá poznámka, to je pravda, tiež to možno len zhodil na to magnézium aby mal "čisté svedomie"...
@anonym_76b198 nepijem sladké vody, nepoužívam cukor, neviem čo myslíš tým olejom (dávam si ho len do konopného čaju), kalóriám moc neverím, nikdy som nepotrebovala počítať, čo som zjedla som vybehala. Ďakujem veľmi pekne za záujem ale moja otázka bola len o tom či sa z magnezka priberá alebo nie, to je všetko 🙂
@anonym_autor Mg sa má užívať s vitamínom C (magnézium citrát), lebo neutralizuje žalúdočnú kyselinu, potom sa ťažšie vstrebávajú živiny a spomalí sa trávenie, tým sa môže narušiť črevná mikroflóra čo by "mohlo" ovplyvniť váhu....
@anonym_autor Mg sa má užívať s vitamínom C (magnézium citrát), lebo neutralizuje žalúdočnú kyselinu, potom sa ťažšie vstrebávajú živiny a spomalí sa trávenie, tým sa môže narušiť črevná mikroflóra čo by "mohlo" ovplyvniť váhu....
@anonym_aa8ece Ja beriem Magne B6, ale on pribral z Magnesolvu, ani jeden nie je citrát
ahoj, zial ti na otazku odpovedat neviem, ale musim ti napisat, ze si ma tymto riadne potesila 🙂
Ci je to pravda, ci nie, mam vyhovorku pre mamu a ludi, co musia komentovat moj vyzor, lebo do spojitosti s magneziom som to nikdy nedavala 😅
Ja beriem uz roky lieky na stitnu, magnezium asi 3 roky kvoli epilepsii, tiez ten magnesolve bol do poslednej kontroly, pri poslednej mi to zmenili na magnerot.
U mna ten narast je asi pravidelny kazdy rok - v zime hore tak 8 kil, v lete dole max. 4-5 kg, takze ten prirastok tam je vzdy. Tak sa budem vyhovarat na magnezium 🙂
Magnézium za to nemôže, skôr vek a celkový životný štýl.
Však píšeš, že viac ješ. Čiže nehádž to na magnézium.
Však píšeš, že viac ješ. Čiže nehádž to na magnézium.
@anonym_5b767a Tak u teba to bude skôr tá štítna, a v tvojom prípade by som asi riešila skôr rázne požiadať nech prestanú komentovať tvoju postavu. :D
@domka222 veď hej, ale 8kg? To sa mi nezdá proste. Zas až tak sa neprejedám, raňajky, obed (muž väčšinou dojedá), na večeru väčšinou už len nejaké ovocie, po 18-tej nič.
Áno, aj 8kg. Stačí, že aj pohybu je menej a už sa to pomaly ukladá.
Pri tetánii je často zvýšený kortizol. Aj vďaka nemu môžeš priberať, hlavne do brucha.
Pri tetánii je často zvýšený kortizol. Aj vďaka nemu môžeš priberať, hlavne do brucha.
@nikaeli áno na bruchu mi to vidno, nikde inde, presne!
@nikaeli áno na bruchu mi to vidno, nikde inde, presne!
@anonym_autor máš 40 r to je vek kedy sa pomaly spomaľuje metabolizmus.Magnezium za to určite nemôže.Ovocie na večeru nie je vhodné

tak to pocujem prvy raz, ze by sa malo z magnezia priberat. to by vela ludi v mojom okoli bolo doslova obeznych...