Rozdiely medzi bezlaktózovým a normálnym mliekom
Aky je rozdiel po zdravotnej stránke medzi bezlaktozovym mlieckom a normalnym napriklad 3.5% cerstvym? Ako to bezlaktozove dosiahnu?
A je pravda ze trvanlive mlieko je vyrobene aj z prasku nejakeho za trvanlivost? To ani v chladnickach ndmavaju? Viete o tomto niekto viac ktore je prosim z tyvhto aspon moznosti najzdravsie. ( najzdravsie je kozie a priamo asi z farmy) ale pytam sa obchodovr vylozene mlieka :/
Velmi lekne dakujem za kazdu odpoved. Tu vidim ze su mudre zeny aj viac ako nejaký google. Budem vdacná fakt
V akutocnosti to bezlaktozove mlieko nie je bez laktozy ale pridava sa tam enzym laktaza ktora pomaha stiepit laktozu pre rych jedincov ktorym tento enzym nefunguje v dostatocnej miere
@lapersefona jaaj takze takto dakujem.
V akutocnosti to bezlaktozove mlieko nie je bez laktozy ale pridava sa tam enzym laktaza ktora pomaha stiepit laktozu pre rych jedincov ktorym tento enzym nefunguje v dostatocnej miere
@lapersefona ale zdravsie asi nebude vsak..ako napriklad cerstve. To neviete?
Ak nemas intoleranciu laktozy, to znamena, ze crevo netvori laktazu a laktozu potom nema co stiepit, nema vyznam pit bezlaktozove mlieko
Trvanlive sa vyraba z normalneho mlieka. Pri vyrobe sa homogenizuje, to znamea, ze sa pretlaca pod tlakom cez male trysky aby sa kvapky tuku zmensili a rovnomerne rozptylili (tuk, ktory je lahsi ako mlieko sa potom neusadza na povrchu) a sterilizuje sa kratkodobym zohriatim na vysoku teplotu.
Ziadne prasky ani konzervanty sa nepridavaju, trvanlive mlieko je len vysterilizovane a preto v nom nie su ziadne bakterie a vydrzi dhodobe skladovanie. Ma rovnake zlozenie ako cerstvo podojene, len ma znizeny obsah tuku na 1,5%. Plnotucne ma tuku tolko kolko krava do mlieka da.
Povedacky o vyrobe z prasku, (uz som citala, ze sa vyraba z ropnych produktov) pridavani kadecoho su bludy. Je to len tepelne spracovane kravske mlieko.
Nie určite nie je bezlaktozove zdravšie. Treba kupovať čerstvé, teda chladené 3,5% tuk
A do mlieka sa nesmie nič pridávať!!!!
Nie určite nie je bezlaktozove zdravšie. Treba kupovať čerstvé, teda chladené 3,5% tuk
A do mlieka sa nesmie nič pridávať!!!!
@viestta
@luliu dakujem velmi velmi pekne moc. A este da chcem spytat aj take mi tvrdili ze na pažerák je lepsie lahdie 1.5 % mliecko ako plnotucne 3.5 hlavnr ak mlieko milujeme..za den proste si dame pol litra obcas liter cely..tak ma napadlo ci je dobre dzgat si to 3.5 :/ no detu ho lubia ale zas treba ho. Dávam strasnu otazku ale uz tolko ma to nuti rozmýslat ze som napísala...kludne mozeme aj 3.5 % ?
Ospravedlnujem sa za pismena prehodené, písem koli času rýchlo.
Ak máš problém s pažerákom, tak pi kozie mlieko. Sused mal rakovinu pažeráka a kúpil kvôli tomu kozu - aby mal také.
Ak máš problém s pažerákom, tak pi kozie mlieko. Sused mal rakovinu pažeráka a kúpil kvôli tomu kozu - aby mal také.
@michaela329 nemame problém, len či to 1.5 je fakt lepsie. 🙂 chudák sused, ale dobre spravil. 😔
Ak chceš čo najlepšie mlieko z obchodu tak kupuj 3,5%
3,5% trvanlivé mlieko prechádza jediným procesom a to aby z neho bolo trvanlivé (tak ako to popísala vyššie Viesta)
1,5% trvanlivé mlieko prechádza procesom zníženia tuku, a potom ešte aj procesom aby z neho bolo trvanlivé
Ak máte tak veľkú spotrebu mlieka denne (0,5-1l ) tak sa ti možno oplatí kupovať aj to čerstvé mlieko (tiež ho kúpiš bežné v obchode) také to vo fľašiach (ale teda to vydrží otvorené v chladničke len zopár dní)
3,5% trvanlivé mlieko prechádza jediným procesom a to aby z neho bolo trvanlivé (tak ako to popísala vyššie Viesta)
1,5% trvanlivé mlieko prechádza procesom zníženia tuku, a potom ešte aj procesom aby z neho bolo trvanlivé
Ak máte tak veľkú spotrebu mlieka denne (0,5-1l ) tak sa ti možno oplatí kupovať aj to čerstvé mlieko (tiež ho kúpiš bežné v obchode) také to vo fľašiach (ale teda to vydrží otvorené v chladničke len zopár dní)
@nika_val dakujem vam moc moc 😘😘😘☺️
@lapersefona presne tak, a nie vzdy tato pridana laktaza staci, aj tak si mysim niekedy este dat tabletku s laktazou.
no najlepšie je nepiť ziadne mlieko kedze dospeli jedinci ho nemusia, je to len u cloveka, ze pije mlieko aj to od ineho druhu...
Trvanlive nekupuj nechuti a stale sa pytam co do toho davaju alebo ako ho spracuvaju ze nemusi byt ulozene ani v chladnicke. Najlepsie je take kupovat, kde je najkratsia doba spotreby
@nika_val podla mojich informácií, všetko spracované mlieko podlieha tomu istému procesu, tuk sa odstráni a potom sa pridáva aby spĺňal tie hodnoty, krava predsa vždy nadoji inak, ona nevie, že tam ma mat presne 3,5% tuku.
Trvanlive nekupuj nechuti a stale sa pytam co do toho davaju alebo ako ho spracuvaju ze nemusi byt ulozene ani v chladnicke. Najlepsie je take kupovat, kde je najkratsia doba spotreby
@lapersefona nedávajú do mlieka nič 🙄
@lapersefona aj ja si myslim ja neverim tomu trvanlivemu ..ze je zdravsie ako cerstve logicky :/
Moj ujo tvrdi ze mlieko je zlé a ze sú z neho vyrážky. Ja ho nepočúvam, som skor na dokazy, čo sama zbadam.Vidite každý inak hovorí. Pravda je niekde v strede alr ďakujem všetkým čo ste napísali ostanem asi pri cerdtvon 1.5 a kašlem na ostatné. A asi aj obmedzíme.. dakujem 🙂 aj tak.
Ak má niekto intolerancie/alergie na nejakú zložku mlieka , tak pre neho je naozaj zle. Ak taký problém nemáte, tak je pre vás dobre. A tak je to skoro so všetkým 🙂
Mlieko určite nie je zle a ak nespôsobuje problémy, nie je dôvod na obmedzovanie
@lapersefona nic do neho nedavaju,len ho kratkodobo zohreju na vysoku teplotu, znicia vsetky bakterie, v sterilnom prostredi ho zabalia do sterilnych obalov. Co pridavas do leca ked ho zavaras? Tak isto vydrzi v pohari minimalne rok.
Ano, cerstve je chutnejsie, obsahuje aj telu prospesne laktobacily, ale moze obsahovat aj skodlive bakterie, ale chemicky je trvanlive mlieko to iste ako cerstve mlieko.