icon

Sladkosti u detičiek do 6 rokov

14. feb 2023

Ahojte, zaujimalo by ma ako riesite prijem sladkosti u deti povedzme 2-6r. Dovolite im kolko chcu, kedy chcu? Alebo maju striktny rezim kedy a kolko mozu? Idete detom prikladom a nedate si ani vy?

Mam 4r a skoro 2r deti. Starsi je neskutocne na sladke. Nazvala by som to az zavislostou. Ma kopu alergii a kopu obmedzeni, ale sladke chce na kila aj za cenu bolesti brucha a "srdiecka". Mali sme pravidlo, ze ak zje obed, moze si trosku dat. Nanestastie zacal zneuzivat cas kedy som zaneprazdnena a obsluzi sa sam. Napriklad ked uspavam mladsie, on ma pockat pri pustenej rozpravke kym pridem. Nie, odide do kuchyne a naberie si kopec sladkosti(dobre, pre niekoho to nie je kopa, ale u nas sa to povazuje za privela -4keksiky, 4kocky horkej cokolady, lizatko). Presla som na rezim, ze ked idem uspavat, zamykam kuchynu aby to nezneuzil. No snazi sa nachadzat aj dalsi cas pocas dna na toto nezelane vybrakovavanie. Tresty su absolutne neucinne a dohovor taktiez. To je ako keby som sa s alkoholikom bavila, ze si nenaleje dalsi poharik🤦 Naozaj je jedina cesta nemat doma vobec nic? Problem zacal po nastupe do skolky(chodi len na 4hodiny, resp.nechodi, lebo je furt chory).

Strana
z2
appletree
14. feb 2023

Moja starsia by jedla hrozne mnozstva keby som ju nechala. Nastav pravidla napriklad my mame takto: jedna sladkost za den (do toho sa rata aj kolac alebo cokoladovy jogurt) prve tri dni plakala ked nebolo viac teraz si zvykla a sme v pohode. Ty si zodpovedna za jej zdravie a zubky preto treba tuto zodpovednost prebrat. Sladkosti zamkni ak ich musis mat doma. Mysli na to ze je to pre nu dobre. Ponukaj aj rozne ovocie co ma rada ak ma chut. Drzim palce.

zmrzlinka2021
14. feb 2023

Sladkosti kupované sú polotovary a v podstate kopec cukru a tukov. Jedna mini čokoláda za mesiac nevadí, inak zbytočne človek ničí zdravie deti

kaca222
14. feb 2023

Ja keď som bola malá, vedela som, že max 1 sladkosť za deň. A to poobede. Sladkosti boli vo vysokej skrini, kde som sa sama nedostala. Tým by som začala, vyložiť niekde vyššie, schovať úplne a najlepšie doma nič také nemať 🙂 napríklad my s mužom teraz doma sladkosti vôbec nedávame, keď si niečo chceme dať, tak si kúpime a hneď zjeme.

veronika_sk000
14. feb 2023

nemozes to uskladnit niekde, kde nedociahne a nema sa tam ako dostat? primarne by som ale asi aj tak riesila to, ze ma stvorrocne dieta nerespektuje a robi si co chce

autor
14. feb 2023

@appletree praveze moze hrozne minimum ovocia lebo ma histaminku. A to co moze je uz objedeny a jest nechce😒 takmer zo vsetkeho ho boli brucho. Asi mu to kvasi a z toho ma viac plynov. Takze jedine chut na sladke zahana tymi lizatkami a cokoladou. A teda podotykam ze to je horka minimalne 70%, ina u nas nie je. Mliecne tiez nemoze, takze jogurty 0 a uz mu nechutia ani tie kokosove, ovsene a pod.
Sladkosti mame asi hlavne koli manzelovi. On sa odmieta vzdat a odmieta ist aj prikladom. Takze on si da keksiky po obede alebo cokoladu a malemu potom nema co povedat...uz roky vravim, ze sa ma schovat s tym...

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
diewcatqoo
14. feb 2023

Syn ma 6 rokov. Sladkosti ma dovolene, ale nie tolko, kolko by chcel. Nastastie, nie je az tak moc na sladke, nema rad ani cokoladu a keksiky, ale je skor na lizanky a bonbonky. A zatial je v stave, ze dodrziava pravidla, resp. necha sa lahko ovplyvnit. Napr. na gumovych medvedikoch jojo je napisane, ze odporucana denna davka je 5 kusov. Tak ma vyratane, ze si moze dat denne len 5 kusov. Viac si neda ani za svet. Ak ho niekto nuka, ze ved jeden navyse mozes, tak sa rozplace 🙂
U nas to vyzera tak, ze mame plnu jednu skrinku sladkosti, kde su vacsinou nejake keksiky, tak tej sa ani nedotkne, to vyzieram ja. A potom mame v kuchyni na stole misku s bonbonkami, tak tam si obcas nieco vezme, ale vzdy sa opyta a ak poviem nie, tak zatial respektuje.
Ale ak je dieta total na sladke (ja som bola taka), tak bud sladkosti dobre skryt, aby k nim nemalo dieta pristup, alebo ich vobec nemat doma.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
14. feb 2023

@veronika_sk000 nie nemam. Mame to v najvyssej skrini pod dvoma detskymi poistkami. Aby dociahol na jednu z nich, musi si dat uciacu vezu az na najvyssi stupienok alebo sa vysplhat na linku. Tam odomkne jednu poistku, potom zlezie nizsie a odomkne druhu. Nasledne opat prisunie bud vezu alebo inak postavenu stolicku, na ktorej su ulozene veci na vyvysenie a vylezie🤦

h2
14. feb 2023

Nemaj doma nič, alebo to maj schované.
My máme sladkosti voľne dostupné, ale môj syn je, čo sa sladkostí týka, veľmi netypické dieťa. 😃

beata_k
14. feb 2023

A preco to nemas vylozene tak aby nedotiahol?

angel993
14. feb 2023

Ja som kvôli deťom prestala jesť a teda aj kupovať sladkosti. Cítim sa oveľa lepšie hlavne fyzicky. Namiesto toho radšej doma robím zdravé sladkosti.

autor
14. feb 2023

@beata_k vid prispevok vyssie. Muz uz chce davat petlicu na skrinu🤣 ale co to pomoze ked si muz bude veselo pred nim pchat brucho sladkostami?😒

tanyag
14. feb 2023

U nás by mohla byť aj celá skriňa sladkostí, mona dcéra ju ani neotvorí, aj keď jej niekto donesie čokoládu, alebo inú sladkosť, ona to vezme, poďakuje, dá na stôl, alebo komodu, vytešuje sa, že dostala darček, týždeň na to pozerá a potom to ide do koša...keďže ani ja sladké nejem 😆 ja by som na tvojom mieste doma sladké nemala a ak manžel má chuť, nech si kúpi a nech si to zje cestou z obchodu 😁

autor
14. feb 2023

@angel993 to je super. Ja by som tiez spravila toto najradsej. Ale muz sa neda a keksicky mat musi🤦 a ja zas obcas na doplnenie energie obcas nenapadne sa snazim nieco cez den zozrat ale o sekundu uz dieta pri mne "otvor usta, co tam mas..." A ked nic tak nucha a hned citi co to....

bucko555
14. feb 2023

6,5 ročná dcéra má od malička dovolené sladkosti nijak ju neobmedzujem a ona ich ani moc nepoje

jesenzima
14. feb 2023

Mám 5 a 2 ročné deti, sladkosti im dovolím, v rozumnej miere ...

zmrzlinka2021
14. feb 2023

@autorka
Tvoj syn ma histaminovu a ty mu dovolis sladkosti????

No to sa ti raz podakuje, este viac mu rozdrbes zdravie.

Sladkosti su o chemii, cukre, tukov a este viac zhorsuju travenie cloveka. Chod sa pozriet na gastra na Slovensku? Pomaly kazdy druhy clovek riesi zavazne gastro problemy a jeden z atributov tychto problemov je aj nekvalitne a zle stravovanie.

@elizabet173
Zial, to su tie "vzory" v rodine. Pekne to bolo vidiet v extremnych premenach. Molnar prisiel do rodiny a tam vsetci pchali do seba junk food, polotovary....

veselo_neveselo
14. feb 2023

Autorka, u vás je problém manzel. Ja by som teda dôrazne povedala ze sladkosti doma nebudu. Ved ako sa ma ten malý citit, keď oco si dá a on nemoze? Rodicia majú ísť detom príkladom, takže keď potrebujete obmedziť, tak všetci.
Druhá vec je, ze dieta ta nerespektuje, ked povies ze ma cakat. A ze sa snazi si zobrat sam. To tiez zatrhni. Verklikom opakovat, zobrat, nedat. Aj za cenu revu.
Ale zacala by som od manzela, ten by mal mat viac rozumu ako drobec. Tam tiez verklikom opakovat, zobrat, nedat, aj za cenu revu 🙂

autor
14. feb 2023

@zmrzlinka2021 no to sa povie a horsie spravi. Dojde do skolky a tam furt dake dieta narodeniny, meniny a co sa vtedy rozdava??? Dojde svokra 2x do tyzdna a poda dietatu 10lizatiek. Posledne doniesla take o priemere 20cm. Skoro ma vykotilo. Po precitani zlozenia som to schovala a decko mi hodinu revalo ze chce darcek od babky.
A hlavne citaj. U nas su sladkosti = horka cokolada 70 - 90%, keksiky typu karamelovych ku kave a lizatka roxy(jedine z ktorych ho brucho neboli).

beata_k
14. feb 2023

Tak inu skrinu. A muz by sa mohol uvedomit, ze ublizuje svojmu dietatu. Tu sa nejedna o kg alebo zuby. Tvoje dieta ma zdravotny problem. To ten keksik nemoze zjest v inej izbe?

vreckovka2
14. feb 2023

roky nekupujeme sladkosti a máme po probléme. Už aj rodina sa naučila a donesie oriešky, ovocie, horké kvalitné čokolády. Drobcovi zatiaľ pečiem bez pridaného cukru, sladím ovocím. Viem sa však uplne žiť do tvojho syna. Rovnako mi zakazovali, schovávali, našla som, kradla som. Doteraz nedokážem jesť pred rodinou s pokojným svedomím v podstate nič. U rodičov mám pocit, že musím kradnúť jedlo. Dlho som taký pocit mala aj pred manželom.

tanyag
14. feb 2023

@autor

Keďže moja dcéra sladkosti nepapá, možno raz za pol roka niečo malé...rodine, známym...som povedala, že keď prídu, nech sladkosti nenosia, lebo skončia v koši...treba rodine vysvetliť nech nenosia sladké...a ak donesú, pred nimi to hodiť do koša 😁

autor
14. feb 2023

@veselo_neveselo suhlasim. Len este som nemala odvahu tak radikalne na muza. Uz sa z jeho pohladu moc obmedzuje. Nemoze jest slaninu, klobasy, jaternice, tatarku, majonezu ku kazdemu jedlu(inak to chcu aj deti a ak nedostanu tak proste nejedia...), kecup(ten si obcas da aj tak ale maly reve lebo to bolo jeho najoblubenejsie kym mu dosli na hit) atd.

autor
14. feb 2023

@vreckovka2 to je hrozne. Presne pre toto sa snazim aspon co to mu dovolit a nezakazovat uplne vsetko ako tu pise vela zien

zuzkaa1991
14. feb 2023

Ja to viem podľa seba nam alergie na zeleninu ovocie tak by som si dala jablko ze az...takze tympadom ovocie nemôžem nemam ako do seba dostat cukor telonsi vyžaduje sladkost....nejake lizatko coko mini 3cukriky nevidim vela na den moja nie je na sladke našťastie kolace jogurty neje vôbec na skrinku našťastie nevybrakuje ju a vzdy sa pyta ci moze.....takze ako vysse pisu najst kompromis alebo nechat v skrinke maličkosti aby sa naučil kompromisu ak ide do skrinky tak najprv opýtať sa potom ak ide pred jedlom(pred obedom) tak povedat ok môžeš si nachystať na stol a ked spapas obed mozes si dat.....takto fungujeme dlho už onando 3r nejedla sladkosti az okolo4r zacala čoskoro bude mat 5r a rešpektuje hlavne vecer neje sladkosti

zmrzlinka2021
14. feb 2023

@autorka
Vyhodim lizatka von oknom, ak svokra ich donesie napriek tvojmu nesuhlasu. Ucitelke jasne povedat, ziadne sladkosti.
Z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze u nas v rodine to bolo podobne a v dospelosti sa mi zrutilo cele travenie, nehovoriac o obezite, ktorou som trpela a dnes snou trpi polovica populacie. Urcite je tam viacero faktorov, ale skladba stravy je dost primarnym faktorom v mnohych ochoreniach.

Kopec slovakov dnes riesi uz v mladom veku obezitu, cukrovku, vysoky tlak, milion intoleracii, zdravotnych problemov, depresii... aj strava k tomuto zial prispieva, najma ak ide o dlhodoby stav.

Ty si rodic, ty mas zodpovednost za zivot dietata, za jeho zdravie a tvoj syncek je zial zavisly na cukre. A ked bude dospely, je tam silne riziko emocneho jedenia - cize dostane nervy, pride zla nalada, vytiahne sladkosit, junk food...

Ciel nema byt zakazovat ale radikalne obmedzit, napr. dostanes 1 kinderko za cely tyzden a dost.
Tiez nie je hroza ist do mekaca, ale uplne staci ist tam max raz za 2 mesiace....

autor
14. feb 2023

@zmrzlinka2021 s vacsinou suhlasim. U nas ale obezita nehrozi. Ja mam 42kg a pribrat nemozem ani gram, muz je tiez tenky...
No vidim, ze nevies celkom ake to je pri alergiach. Ucitelka neda v skolke nic bez suhlasu. Ale ked po maleho pridem on uz s placom a slzami ide za mnou, ze dostal od spoluziaka a ci to moze zjest. Poviem ti 80% ide do kosa. Ale dam mu aspon nahradu co mu neublizi a nie je z toho taky smutny. Psychika takto vycleneneho dietata podla mna hrozne trpi🤔

yoxinka
14. feb 2023

Tak muž nech si schová niekde v skrini sladkosti. Ja keď som chudla, povedala som mužovi, že viem, že si v metre kúpil celý kartón horialiek, ale nechcem to vidieť ani vedieť, kde to je schované. Chlap to mal niekde zašité a tam si chodil mlsať, neviem kedy, neviem kde. Rozhodne by som to nedržala v kuchyni pri tom, čo stvára tvoj syn. Ja deťom dovolím sladké, keď sú najedené normálnej stravy a nikdy nie večer. Ale kontrolujem to, nemôžu hocikedy, hocičo, hocikoľko. Na oslavách a takých akciách moc neriešim, to je sporadické a tam idú bez obmedzení.

vreckovka2
14. feb 2023

ak chcete, aby bol syn zdravý, tak hold musíte sa z časti obetovať aj vy. teda manžel. Môj manžel tiež zbožňuje zákusky, koláče. Dohodli sme sa, že ich už na návštevách jedávať skrátka nebude. Keďže syn už vníma. Inak ako ísť synovi príkladom to nedáme. Chce jesť to, čo aj my. A buď chcete ísť príkladom, alebo nie. Vy dvaja sa musíte k jedlu postaviť pozitívne a pozitívne vnímať tie potraviny, ktoré môže.

Strana
z2