Sladkosti u detičiek do 6 rokov
Ahojte, zaujimalo by ma ako riesite prijem sladkosti u deti povedzme 2-6r. Dovolite im kolko chcu, kedy chcu? Alebo maju striktny rezim kedy a kolko mozu? Idete detom prikladom a nedate si ani vy?
Mam 4r a skoro 2r deti. Starsi je neskutocne na sladke. Nazvala by som to az zavislostou. Ma kopu alergii a kopu obmedzeni, ale sladke chce na kila aj za cenu bolesti brucha a "srdiecka". Mali sme pravidlo, ze ak zje obed, moze si trosku dat. Nanestastie zacal zneuzivat cas kedy som zaneprazdnena a obsluzi sa sam. Napriklad ked uspavam mladsie, on ma pockat pri pustenej rozpravke kym pridem. Nie, odide do kuchyne a naberie si kopec sladkosti(dobre, pre niekoho to nie je kopa, ale u nas sa to povazuje za privela -4keksiky, 4kocky horkej cokolady, lizatko). Presla som na rezim, ze ked idem uspavat, zamykam kuchynu aby to nezneuzil. No snazi sa nachadzat aj dalsi cas pocas dna na toto nezelane vybrakovavanie. Tresty su absolutne neucinne a dohovor taktiez. To je ako keby som sa s alkoholikom bavila, ze si nenaleje dalsi poharik🤦 Naozaj je jedina cesta nemat doma vobec nic? Problem zacal po nastupe do skolky(chodi len na 4hodiny, resp.nechodi, lebo je furt chory).
Ja to zase chapem, ako tiez som bola ako mala extremne na sladke a vlastne dodnes som, len uz to viem obmedzovat. Ak este aj nemoze ovocie a kopec dalsich potravin, tak chapem, ze to je pre neho aj zdroj endorfinov a “poteseni”. Jasne ze by bolo najlepsie keby nejedol sladkosti vobec, ale zas brat to dietatu co ma zakazane pomaly vsetko ostatne, no neviem, ja by som taka radikalna nebola. Pises, ze moze lizatka, horku cokoladu. Tak sa zameraj na to, aby ste doma mali kvalitne sladkosti, tu cokoladu, lizatka sa daju kupit rozne medove a podobne, nech to neni uplna umelina. A ja naopak by som mu to dala rovno pred oci. Jednu misku kde si rano urobite spolu denny prijem, s ktorym si aj ty ok. Nech si vyberie, da tam dva kusky cokolady, jedno lizatko, mozno nejake susene ovocie by mohlo pomoct, pripadne zdravsie gumenne cukriky (v Dm toho maju dost). To mu nechaj na stole s tym, ze to ma na cely den, zvysok schovaj na nove miesto, najlepsie nech ani nevie kde. Nech si to manzel pichne aj do suflika s ponozkami ked treba. Pripadne ak by to zjedol cele hned naraz, tak zo zaciatku to rozdelit na doobedie a poobede naplnit znova. Nebude sa musiet stverat po skriniach tajne, co zvysuje este viac jeho stres, ty mu za to nadavas, potrebuje ukludnovak vo forme cukru a zacarovany kruh.pripadne ak je manzel problem, normale ho do toho zapoj. Nech aj on si vyberie spolu s malym rano par sladkosti, odlozi na bok a to bude jeho denny pridel. Aby syn videl, ze takto fungujete vsetci.
s muzom svokrou neporadim, ale dcera mala v skolke chlapca co mal vela obmedzeni v strave. mama doniesla do skolky sacok sladkosti, ktore mohol so svojou diagnozou a ucitelka vymienala... oslavene doniesol lizatka, ucitelka lizatko zobrala a dala oslavencovi nieco neskodne pre tohto chlapca. ale on chapal, ze su veci ktore nemoze jest
Aj u nás to je tak že muž musí mať kupované sladkosti. Ale keďže s deťmi som 90% času ja, tak kopírujú to čo vidia u mňa. Tak som si povedala že keď od nich chcem aby jedli zdravú a vyváženú stravu tak musím začať od seba, lebo deti neoklamem.
Najväčšia sladkosť u nás je mrazom sušené ovocie od mixit.
Necitala som vsetky komentare, preto neviem ci to uz niekto spominal ale mozes vyskusat takyto sposob. Das malemu nejaku nadobku, kde bude mat sladkosti na cely den (prip.tyzden). Podla toho kolko moze a kolko ty dovolis. A on sam bude rozhodovat kedy si ich zje. Najskor ich aso zje vsetky naraz ale casom zisti, ze neskor mat uz nebude a bude si ich davat rozumnejsie. Nauci sa sebakontrole a vediet pockat.
To, čo nemôže jesť nepusti do domu. Ak si muž kúpi nech si to schová alebo zje v robote. Všetkým vysvetliť, že to nie je tvoj výmysel ale toto a toto nemôže lebo mu to škodí /lekárka zakázala. Ak príde babka s tými zlými sladkosťami opýtaj sa jej či ho bude opatrovať keď mu z toho bude zle. Daj zoznam alebo dones čo môže a nech mu nabudúce prinesie toto. Domov nekupuj viac ako mu dovolíš zjesť, ste doma traja tak povedzme tri keksíky v skrinke, keď si zje nebude mať. Zje aj ostatným, nabudúce budete mať len vy dvaja.
Čítam ďalej diskusiu a teda dieťa ma zdravotný problém a otec sa priamo pred ním napcháva niečim, čo by dieťa nemalo? Nemám vo zvyku používať taký slovník, ale tu musím - taký otec je sebecký idiot. Netuším, čo by som robila, ak by sa takto správal otec mojich detí - asi by som mu nedala na výber a sladkosti by pred synom nemohol jesť nikdy, alebo si môže ísť na obed mimo domu, samozrejme do nejakej vývarovne, kde sa naje za takú sumu, za akú by som porciu uvarila doma ja.
Mam 3,5r a 1,5r. Doma nemavame kupovane sladkosti vo velkych mnozstvach, kedze ja to nejem, muz si kupi cokoladu alebo dezert a to je vysoko na polici v spajzi, deti to nenapadne. Zo sladkosti im davame ovocne kapsicky, ovocne koze, ovocie, a take tie ovocne tycinky v oplatke. A samozrejme domace kolace, palacinky atd...Vynicmocne starsi mava lizatko, kusok cokolady, ale nie na dennej baze. V skolke mavaju sladkeho dost, to uz ovplyvnit neviem.
Ja ako dieta som tiez nemala sladkost kazdy den.
tak sme sa dostali k tomu, že tu nie je problém len syn, ale hlavne manžel...
Mohla sladké.... Od cca 2 r do 4 r jej to nechutilo à potom ta úradoval kolektív... Ale ani doteraz bude mať 10 r nemôže kedy chce ani koľko chce... A hoci ma "svoj šuplík" so sladkosťami tak to nezneužíva. A vždy sa spýta ci moze.. Dokonca to občas pretriedim à vyhodím. Ma tam sladkosti kt dostáva. Ja jej občas cca raz za mesiac kúpim ci už cukríky alebo čokoládky alebo co chce... Jedno balenie a to ma dlho alebo nosí kamarátom.
Ja si pamätám ze nám mama prideľovala a keď sme sa k tomu dostali nevedeli sme sa toho dojest (zakázané ovocie najviac chutí). Preto som u dcéry šla cestou mojej krstnej oni mali skrinku so sladkosťami a sesternicou to toľko nelakalo. Keď tak si vzali jednu po obede a bolo.
U nas nezakazujeme. Deti maju k sladkostiam zdravy vztah. Daju si vzdy, ked si dame my. Staci im jedna kocka cokoladky, alebo zelatinovy cukrik. Ziadna zavislost. Vobec im neprekazaju aj sladke nahrady bez cukru. Ak si ja dam trikrat denne, dostanu aj ony, ak chcu. Velakrat ani nechcu.
Mam tiez 2 a 4r
Keksiky a ine pochutiny, chrumky dzusy atd mame zamknute cize jedia vtedy ked im dam ja. Problem vyrieseny, nemas za co..
Dakujem za kazdy komentar.
@lucilaines presne kvoli takemuto nazoru a nakopnutiu som pisala cely tento prispevok. Naozaj vdaka. Tiez si myslim, ze dalsi zakaz pre dieta co ma tolko zakazov je uz prilis. Idem to skusit touto cestou ako si napisala👍

Závislosť na cukre skutočne existuje a trpí ňou veľa, aj dospelých, ľudí. My nemáme povolené sladkosti každý deň, ale tak 2-4x týždenne, podľa toho, ktoré dni si niečo vypýta a ktoré nie. Dlho sme mali sladkosti mimo dosahu dieťaťa, teraz má 6 ročný voľný prístup, ale vždy si príde vypýtať povolenie. Od malička som učila, že sladkosti, pudingy, sladké jogurty, sladké pečivo, koláčiky, sušené ovocie a podobne je chutné, ale telo potrebuje správnu výživu, aby mohlo fungovať, aby bol zdravý, silný, nemal nadváhu a mohol bez problémov športovať. V istom veku jednoducho dozrel na to, že to všetko pochopil a vie sa sám regulovať. Našťastie nepatrí k deťom, čo by mali problém so zdravým jedlom, takže dokážeme bez problémov ukorigovať, aby cukor bol len malou zložkou pestrej stravy.