Som dospelá a potrebujem logopedičku na hlásku R?
Ahojte. Už od mala neovládam R. Neveim ho vysloviť. Ako mala som chodila logopedičke, no nepomohlo to. Myslite že by sa to dalo vyriešiť aj v dospelosti?velmi ma to obmedzuje Ďakujem
@fliacik och ani nevieš ako s tebou súcitim. Cítim sa presne tak ako ty. Do toho sa cítim ako menejcenná pred inými ľuďmi čo dokonalo ovládajú celu abecedu. Celu ZŠ aj SŠ sa našiel niekto kto si robil posmech, vlastne skoro všetci. Kamarátov nemám, je to ťažké.
Ja som chodila na logopédiu v detstve. Pamätám si, že mama si mnou trénovala,no nenaučila som sa. Skončila som pedagogickú. Jasné, že nájsť si prácu s tým, že neviem R bol problém. Dodnes som vďačná tomu,čo mi dal šancu. Pi pár rokoch som si sama začala uvedomovať chybovosť detí v diktátoch. Kolegyňa mi odporučila logopedičku, staršiu pani, veľmi skúsenú. Mala som po 30tke. Okrem toho, že sa mi vyriešia komplikácie v práci som mala ešte jeden sen. Prečítať svadobný sľub tak, že keď sa budem počuť na videu,nebudem sa hanbiť. Denne som čítala štyri A4-ky. Logopedička má dotlačila začať používať (i keď viacnásobné)R v bežnej reči. Strašne som sa hanbila. Začala som pred žiakmi. Cítila som sa hlúpo,ale nakoniec boli oni moji najväčší fanúšikovia a povzbudzovači. Bolo to náročných cca 5 rokov, veľmi náročných, ale dnes som tam, kde som ani nesnívala, že budem. A dnes rada a veľa rozprávam verejne 🙂
Držím palce.
@xxyyzz som moc rada že sa ti to podarilo❤️ dostať sa na takúto úroveň je môj sen
A ešte mi napadlo, ze ti určite pomôže, aby si R v každom slove kde je, nahrádzala pismenom L. Ked učím chlapcov teraz, tak musia všade dávať L, že je to žiadané, nutné.
V slove tri - povieš tLi, traktor - tLaktoL, aby si nezamlčovala to písmeno v danom slove.
To len tak na začiatok, aby si vedela ako začať, kým sa dostaneš k logopedičke 👌🙂
Môžeš trénovať 👌
@katie253 ❤️
Ano máš sancu, len ta to bude stat vela usilia, vela cvicenia a vela paniazkov a aj vela casu....hooooodne vela casu....pozri si Beblaveho. Tiez nevedel R a zacal chodit k logopedicke. Trvalo mu to 4 roky kym dospeli k pokroku a dalsie 2 kym dokaze tak rozpravat ze jemne tam este citis to "r" ale je to nebo a zem oproti tomu jeho prejavu na zaciatku kedy sa mi nedalo ani rozumiet co rozprava....takze necakaj zazraky po kratkom case...aj my sme sa ucili ze R sa najtazsie odstranuje a nie kazdemu sa to podarilo...
Určite skús. My sme so synom boli u dvoch logopediciek a ani jedna nám nepomohla. Od 7 rokov sme už nechodili a skúšala som všelijako doma. V 8 rokoch sa to začalo lámať keď mali v škole slova ako zamŕza, vŕzga tu som si všimla že mu začína ísť. Tak sme každú voľnú chvilku trochu cvicili. A teraz má 8,5 a už v 80% použije krásne R.
@danielahamar A jak to R vyslovuje? Má s tím nějak hodně problémy? :(
Určitě to zvládneš taky. Jak to R vyslovuješ, jak to zní?
@klara2222 ja ho počujem normálne ako R, aj všetci to hovoria že to skoro nieje počuť. No ja ten jazyk nedám tak vysoko až na podnebie a ako keby hi hltám.
však za to nemůžeš) Ale tak určitě nevadí když to lidi kolem ani neslyší že bys to neuměla. V čem ti to dělá takové problémy? :(
@klara2222 no ja mám s tým problem v hlave. Stalo sa mi pár krát keď som bola pre balík a vyslovovala som číslo 3, že my nerozumela alebo sa ma naschval pytala že “ čo”. Uberá mi to extrémne zo sebavedomia, lebo viem že niesom normálna.
To se stává, ne každý musí dobře rozumet pokud to R nevyslovuješ, ale z toho si nic nedělej. Napis mi do zpráv, pobavime se o tom ☺️
@klara2222 no, ono bolo vidieť, že rozumela ale chcela si spraviť srandu. Bolo mi trapne aj za seba aj za ňu.
@letfenixa práve tento prípad v hlave nebol. Za ten čas to viem už posúdiť
@klara2222 Ja ti vlastne ani neviem, ako to vyslovujem. Synova logopedicka mi povedala, že vyslovujem hrdelne a ja si uvedomujem, že mám pri tom väčšinou jazyk padnutý dole. Ja si ho aj vedome viem oprieť o podnebie, aj cítim, že trošku kmita, ale zvuk sa nemení oproti bežnej polohe. Vlastne ani neviem, či mi to ide aspoň v niektorých slovách, alebo je to vždy rovnaké ☹ Možno by som sa uspokojila, keby ma logopedicka vzala aspoň na pár sedení a na rovinu povedala, či mám nádej, alebo sa s tým musím už iba vyrovnať a nejako "dožiť" aj s rečovou vadou ☹
To mě mrzí, neměli by se ti smát za to. Podařilo se ti to nebo ne? Jak jsi na IG/mailu? Nebo mi tu napiš do zpráv prosím, zkusíme se o tom pobavit

Ahoj, úplne Tí rozumiem. Mám po 40 a stále sa pohrávam s myšlienkou, že skúsim logopedicku. V puberte ma jeden chalan urazil, že som pekná, ale kým sa nenaučím normálne rozprávať, nikdy so mnou nebude chodiť. Napodobňoval moju výslovnosť a s celou partiou sa na tom desne rehotal. Poznacilo ma to. Druhú skúsenosť mám z Hviezdoslavovo Kubína a tretiu od výchovnej poradkyne. Na súťaži som bola najlepšia, ale kvôli výslovnosti ma nepustili do ďalšieho kola, na plnú hubu v miestnosti pred všetkými povedali aj dôvod. A poradkyňa mi povedala, že dúfa, že neuvažujem o pedagogickej, lebo s mojou výslovnosťou nemám šancu. Mám z toho všetkého traumu celý život. Dlho som bola introvert, medzi cudzími ľuďmi som bola radšej ticho, len aby som nemusela otvoriť ústa. Neskôr som síce pracovala ako lektor aj učila na univerzite, ale vždy sa našiel niekto, kto mi za chrbtom vrčal a bavil sa. Vždy to zabolí. Ako dieťa som roky chodila k logopedicke, ale bez výsledku, dokonca mi nastrihli uzdicku, nepomohlo. Minule som sa na to opytala synovej logopedicky a povedala mi, že som asi chodila k logopedicke, čo pracujú v rámci škôl, tie majú nejaký základný kurz a idú podľa naučených pravidiel. Logopedicky ako je ona spadajú pod medicínu a volia individualne postupy od pacienta k pacientovi a trénujú dovtedy, kým to nezvládnu. Prosila som ju, nech si ma vezme, ale nepriamo ma odhovárala, že v tomto veku by to už bolo náročné. Stále ma to však pokúša, lebo je to niečo, čo ma celý život nesmierne trápi a podkopáva moje sebavedomie ☹