icon

Sú esenciálne oleje zdraviu nebezpečné?

lindayaaa
13. mar 2025

Myslite si ze esencialne oleje su z casti zdraviu nebezpecne? Preco su tak popularne? Reklama? Predaj? Hmmm ja mam extremnu alergiu na vsetky esencialne oleje viem ze v niecom pomozu no mne sa zda ze aj skodia. Mate niekto s nimi NEGATIVNE skusenosti ci len pozitivne? Nebojite sa dlhodobeho pouzivania?

Strana
z2
lindusss2016
13. mar 2025

@lindayaaa 100% esencialne oleje nie su nebezpecne, ak ich vies pouzivat. Som aromaterapeutka a vyuzivam ich roky, aj pre deti a zatial len pomohli. Ako sa prejavuje tvoja alergia na vsetky esencie? Este som o takej veru nepocula. Alergiu mozes mat na take, na ktore mas alergiu aj v beznej prirodzenej forme (napr.palina je taky casty alergen).

rozculena
13. mar 2025

nemám žiadne negatívne skúsenosti
by som chcela vidieť ten test,ktorý preukazuje,že si alergická na KAŽDÝ

lindayaaa
autor
13. mar 2025

@rozculena naco test ked test mam na vlastnej kozi :D a na vsetky som mala alergiu. Nedala som si vsetky naraz ale postupne som skusala. :D kokos

lindayaaa
autor
13. mar 2025

@lindusss2016 kozna alergia zacervenanie svrbenie, bolest hlavy, zvracanie, mdloby , a neskutocny smrad nemohla som to ani citit veru. 😅

lindayaaa
autor
13. mar 2025

@lindusss2016 v podstate na silice

lindusss2016
13. mar 2025

@lindayaaa pri kontakte s kozou alebo pocas difuzovania? Neviem, za roky praxe sa mi veru take nestalo. Samozrejme, ze sa esencialne oleje nesmu aplikovat nezriedene. Kazda bytost je jedinecna, a preto nevylucujem, ze by si mohla mat takuto reakciu, to vsak ale neznamena, ze esencialne oleje zdraviu neprospievaju, ale ze si potom naozaj alergicka. Kopec veci je zdraviu prospesnych, ale ak je na to niekto alergicky, tak mu to asi nebude robit dobre. Ale ked viem, ze som na nieco alergicka, tak to proste nepouzivam 🤷

lindayaaa
autor
13. mar 2025

@lindusss2016 ja som to skusala len nepouzivam to. Mam alergiu na silice ale Moja otazka znela inak.

rozculena
13. mar 2025

@lindayaaa ale silice okrem levanduľovej a tea tree sa neaplikujú priamo na pokožku 😨

lindayaaa
autor
13. mar 2025

@rozculena to je jedno ci to dycham ci pokozka ucinok na mna to ma vzdy rovnaky.

lindayaaa
autor
13. mar 2025

@rozculena tak isto napr mam problem ist niekde kde maju len zapalenu vonnu sviecku, v momente som cervena musim opustit miestnost 😫

siska53
13. mar 2025

@lindayaaa Nevsimla som si na nikom z nas negativne/ neziaduce ucinky, naopak. Ci ako v difuzeri alebo aj v ramci ich uzivania. Dokonca sme tak znizili teplotu cez 38,6 len s presnym navodom na mazanie konkretneho esencialneho oleja na konkretnych castiach tela.
Jedine viem, ze oreganova silica velmi stipe. To moze byt neprijemne.
Samozrejme, musi ist o kvalitne esencialne oleje.
Aku znacku si pouzivala ty?

siska53
13. mar 2025

@lindayaaa vonna sviecka nevyhovuje ani mne. Mna dusi aj z Pronta, napr.
Niekto ma alergice reakcie na potraviny, ktore su inak zdrave. To si prosto nevyberies.

siska53
13. mar 2025

@rozculena ja som si aplikovala aj lemongrassa dietatu aj spominanu bazalku, tu ale v spolupraci s troskou oleja, predsa dieta.

lindayaaa
autor
13. mar 2025

@siska53 rozne medzi nimi aj doterra. Ja som to realne len skusila no vzdy aj ked niekto ma v difuzeri hocico tak v momente neskutocna reakcia. Ja neviem ako sa tej alergie zbavit lebo to je vsade 😢

rozculena
13. mar 2025

@siska53 s tým nemám skúsenosť,ja len levanduľa a tea tree

siska53
13. mar 2025

@lindayaaa Tak potom si zial jedna z tych, ktorym to skodi... Tak ako niekto nemoze napr.orechy, hoci su zdrave.

lindusss2016
13. mar 2025

@lindayaaa tak ti teda odpoviem na tvoje otazky. Nie, nemam s nimi negativne skusenosti a nie, nebojim sa dlhodobeho uzivania. Preco su popularne? Pretoze su prirodne a naozaj funguju.

Trosku mi ale unika suvis medzi tymi vonnymi svieckami a prirodnymi silicami, kedze pises, ze na vsetko take mas alergiu. To mi skor pride, ze si citliva na vone, teda nepouzivas ani ziadnu vonavu kozmetiku a parfemy? Lebo nic ine nema vonna sviecka a esencialny olej spolocne, len vyraznu vonu. Tak toto nam este skus objasnit.

lindusss2016
13. mar 2025

@rozculena vsetky oleje mozu ist na pokozku, ked su zriedene v spravnej koncentracii. Nezriedene, ako si napisala tea tree a levandula, ale osobne bez problemov pouzivam aj kadidlo a napr.aj spominane oregano - ale to ozaj 1 kvapku priamo na bradavicu napr.

@siska53 s bazalkou opatrne pri detoch do 6 r. Neviem, o ake stare dieta sa jedna, ale je vela alternativ aj pre tie najmensie a netreba sa bat topickej aplikacie, naopak je to velmi ucinny sposob.

mima172
13. mar 2025

Som "zaujatá", nakoľko s jednou konkrétnou značkou olejov už zopár rokov pracujem.
1. Áno, esenciálne oleje môžu byť aj nebezpečné a to pri nespravnom použití (napr vnútorné použitie niektorých olejov, nesprávne riedenie...) alebo keď sú jednoducho nekvalitné (často je to pri lacných olejoch, ktoré sa len tvária ako kvalitne esencie). Cena oleja sa totižto odvíja od olejnatosti východiskovej suroviny a jej ceny - preto je napr citrón lacný, medovka drahá.
2. Dlhodobého používania sa nebojím, keďže ich aj doma dlhodobo používame. No opäť platí vyššie spomínané - len kvalitné oleje, správne zvolené a najmä správne používané.

lindayaaa
autor
14. mar 2025

@lindusss2016 nie nepouzivam nic lebo vsade su silice

lindayaaa
autor
14. mar 2025

@lindusss2016 avsak niektore som ani necitila a bum

siska53
14. mar 2025

@lindusss2016 prave ju nam ale poradila pani, ktora v tom case uz niekolko rokov s tymito olejmi robila.

lindusss2016
14. mar 2025

@siska53 ved neviem podrobnosti o vasich problemoch, ani o veku a stave dietata, tak pisem len vseobecne, mozno aj pre ine maminy, ked tu na to natrafia. Ak vam to poradila aromaterapeutka, tak ok, urcite zvolila spravne riedenie a aplikaciu. Len tu pozor na to, ze nie kazdy, kto "pracuje s esencialnymi olejmi" a to pokojne aj cele roky, je aromaterapeut. Zial, mnoho ludi ma len vseobecne informacie a snazia sa oleje predavat, vobec neberu do uvahy kontraindikacie a pod. A prave takito ludia robia aromaterapii zle meno. Inak je to skutocne skvela a ucinna terapia na mnohe problemy.

mima172
14. mar 2025

@lindusss2016 Ako si "nenápadne" použitím mojich slov narážala na mňa, to je milé 😉 Ale ja sa do takýchto detinských dotahovaciek zatiahnuť nedám, len som ti chcela napísať, že som si tu narážku všimla 🙂
Pekný deň prajem 🙂
PS: osvedčení mám dostatok, no nepotrebujem sa nimi oháňať, nakoľko ja zasa nerada používam pomenovanie Aromaterapeutka, nakoľko viem, že absolvovať kurz je veľmi jednoduché a už sa tak človek môže nazývať.

lindusss2016
14. mar 2025

@mima172 prepac, ale teraz vobec netusim, o com pises. Ake tvoje slova som pouzila a preco nenapadne, ak by som ti chcela nieco zdelit, tak ti to predsa adresujem otvorene. Narazky nie su moj styl komunikacie, ja nemam problem s asertivitou. Ani som si nepamatala, ze by sme mali nejaku debatu, alebo cosi, preco by som mala narazat na teba. Ak sa ta nieco dotklo, tak ma to mrzi, ale ja uprimne pisem, ze ta nijak neregistrujem, ak sme sa kedysi v minulosti na tuto temu bavili, tak si ta zial nepamatam. Nuz ale ked si sa uz ozvala, tak sa pytaj samej seba, co sa ta dotklo a preco 🤷

lindusss2016
14. mar 2025

@mima172 a netusim ani, o akych osvedceniach pises 🤷 to nie je o ohanani sa. Niekto mozno za cely zivot neziska diplom, ale neustale studuje, vzdelava sa, ma dlhorocnu prax a naozaj tomu rozumie. Niekto vychadza cely cas z doterra prirucky a nie je schopny sa ani po rokoch pozriet na problem komplexnejsie. Ja som zdravotnik, okrem aromaterapii sa venujem aj inym terapiam uz dlhe roky, stale dalej studujem a pracujem na sebe. Ak je to take jednoduche, tak to moze predsa robit kazdy 🤷

sisaka
14. mar 2025

@lindayaaa pravé esencialne oleje, testované s kvalitou overenou nezávislými laboratóriami sa nebojím používať. Sú to prírodné oleje, výťažky z rastlín a nie v laboratóriu vyrobená umelá vôňa.
Ak by som sa niečoho obávala tak akurát tých vonných sviečok, tie sú často vyrobené z parafinu a namorené umelou vôňou.

Keď ti éterické oleje nerobia dobre, tak nepoužívaj, mimochodom v každej knižke o aromaterapii máš napísané v akom pomere riediť keď používaš na pokožku, tak nechápem, prečo si si čisté oleje dávala priamo na pokožku 🤷‍♀️ Tiež som ešte nepočula, žeby mal človek alergiu na úplne všetky, však ide o rôzne rastliny, stromy, živicu…

Tvoja otázka o tom, či mám pocit, že mi škodia mi príde ako keď sa alergik na vlašské orechy spýta, či sa ich ja zdravý človek bez alergií neobávam konzumovať a či mi prídu zdravé a nemám pocit, že mi škodia.
Ale keď sa už pýtaš, tak nie, nemám pocit, žeby mi škodili, práve naopak, majú blahodarné účinky

lindayaaa
autor
14. mar 2025

@sisaka ale ty nechapes ze ja ked to len vdychnem tak mam problem? Nemusim si to nikde davat omg. A ano na vsetky alergia na silice. A to je vsade a prave prirodne su najvacsie alergie ked uz tak.

sisaka
14. mar 2025

@lindayaaa ok, tak máš problém, tak sa tým éterickým olejom vyhybaj, nie je žiadna povinnosť to vdychovať, ani inak používať a ani nie sú potrebné k prežitiu.
Ak si zabudla, tvoja otázka znela, či si myslíme, že éterické oleje sú zdraviu nebezpečné, tak sme ti na ňu tu odpovedali a ty si stále ideš svoje - “ale ja mám na ne alergiu”. No tak máš, už si nám to prízvukovala v niekoľkých príspevkoch, ďakujem za oboznámenie, totálne to zmenilo môj život. 🤦‍♀️

lindayaaa
autor
14. mar 2025

@sisaka nie ale vy furt melete o tom ze som si to davala na kozu :D uplne zbytocne

Strana
z2