icon

Váš názor na toto “bio stravovanie“

19. jún 2023

Ahojte dievčence idem si k vám po radu.
Mám bratranca,ktorý je už nejaký ten čas ženatý,majú dve krásne deti ale podľa nás to jeho žena preháňa s bio vecami.
Pár rokov po ich prvom dieťati to začalo a po druhom je to ešte horšie. Napr. Teraz som ich staršej dcére k 7mim narodkám kúpila čokoládu a žena bratranca sa skrz to so mnou nebavila,že oni im doma čokoládu a sladké nedávajú. Odporučila mi nabudúce kupovať im takéto “sladké“ darčeky cez nejakú bio stránku.
Minule boli v kúpeľoch len oni sami dvaja a moja mama a mama bratrancovej ženy sa striedali keď strážili ich decká a bratrancova žena im nechala zoznam bio vecí ktoré si majú nakúpiť a z toho im variť.
Dialo sa to ale vždy keď niekomu z rodiny dali deti strážiť,takže babky to už vzali s rezervou a varia deťom ako uvážia oni za vhodné keď ich strážia. Aby sme sa rozumeli ja mám tiež svoje deti a niesom zástanca toho “dieťa by malo jesť všetko“ alebo “len bio“ to sú také dva extrémy. Ja zastávam tak akurát vyváženú stravu. Každopáne takéto hádky kvoli tomu čo jej deti jedia sú v našej rodine teraz už klasika.Napr. na grilovačke som dostala od nej sprda,že čo dávam deťom horčicu či som normálna(ak si prečítate zloženie niektorích bio výrobkov tak sú možno ešte väčší humus ako obyčajná horčica) Inak my sme mali dobrý vzťah,vymieňali sme si názory ohladom detí.Teraz?Návštevy,ale také že ona si číta aj 20 minút zloženie každého výrobku či je fakt bio,napr. v žiadnom prípade dru tyčinky,lebo neni sú bio...
Je tam toho baby tolko zážitkov. Hodím Vám sem aj prípad ked sme boli na dovolenke ona už večer unavená a hovorím jej že zoberem jej decká do reštiky s nami,do 20 minút už oblečená že ona pôjde radšej s nami,lebo že chce dať pozor na to aby jej deti nejedli nejaké somariny. Na záver ...my sme sa s ňou o tom už bavili,snažili sme sa to vidieť aj z jej strany.
Toto nemá slúžiť tak aby som na ňu “nakydala hnoj“ ja ju mám napriek tomuto všetkému rada. Len chcem vedieť či sa s tým už niekto stretol a ako to beriete.

anita6666
19. jún 2023

A kde je problém??? Však krm deti čím chces a iná osoba nech kŕmi čím ona uzná za vhodné. Čo teba do toho?

lyci
19. jún 2023

ja by som chcela, aby sa o mna takto niekto staral a iba bio veci by som od malicka jedla. podla mna to ma vyznam. a ked chce, aby to aj ostatni dodrziavali, tak to je jej rozhodnutie a urcite to svojim detom dost vysvetlila. ale zaroven by mala zabezpecit potrebnu stravu, ak jej niekto deti strazi, aby nemuseli ini okolo toho spekulovat

zuzinka888
19. jún 2023

Je to diagnoza. Za par rokov sa vylieci- ked pojdu deti do skoly, budu starsie a budu si kupovat jedlo, chodit na pizzu palacinky, burgre.....

daniela2202
19. jún 2023

Asi má veľa peňazí.... bio neexistuje, planéta je celá zhumplovaná, takže bio nie je....čistá reklama

nikaeli
19. jún 2023

ako sa budú stravovať, keď nastúpia do škôlky, do školy? čo bude, keď kamaráti v škôlke donesú lízatká k narodeninám? keď budú pozvaní na oslavu v reštaurácii, či na svadbu? rešpektujem mamičky, v škôlke sa stretávam s rôznymi požiadavkami, ale táto patrí do kategórie 'extrém' 🤷🏻‍♀️

jamimo
20. jún 2023

@zmrzlinka2021 ja s tebou absolútne súhlasím. Až keď človeku zaklope na dvere nepríjemná diagnóza, možno dve, tri, štyri, spamätá sa a začne sa zaujímať o to, čo vkladá do úst. A keď sa začne intenzívne zaujímať a čítať, ešte len potom oči otvorí. Doba sa mení, vyššia chorobnosť, mystery autoimunitné ochorenia, paradigmy vedy sa menia. To čo platilo pred 5 rokmi neplatí dnes. Tobôž nie pred 30 rokmi. Ľudia, ktorí si idú svoje= treba omastiť bachor, cukor je pre mozog aby ti pálilo, deťom treba sladké, treba vypáliť červa domácim a podobne 🙄 ma vždy v duchu pobavia. My sa doma zdravo stravujeme, mäsové výrobky nekupujeme vôbec, sladkosti minimálne (horká čoko), polotovary, dopekance vôbec, fašírky, rezne, knedle vôbec, na vianoce max. 20 kusov malých koláčov spolu (medovníky, linecké), žiadne údené, bravčové nekonzumujeme vôbec, hovädzie max 3x do roka. Stretávame sa s pohŕdaním a komentovaním zo strany rodiny. Asi tak, ako predviedla autorka príspevku. Nerozumiem tomu, prečo majú ľudia potrebu riešiť čo kto konzumuje. Zaujímavým poznatkom pre mňa je fakt, že väčšinou útočia tí, ktorí majú 40 kg nadváhy. Ja keď vidím napr. ako si svokor dá dopekanec pečivo+Ramu+ blatovú akciovú Malokarpatskú za 7 € kg, tiež mu nerobím prednášku o losose na pare s brokolicou.

jamimo
20. jún 2023

@simona20201309 to je kus pravdy. Čo ja sledujem okolo, ponuka a názor na sladkosti zo strany seniorov je s každým uvedomelým rodičom vojna! Na Mikuláša, z Jednoty plné igelitky sladkostí, vnúča cez víkend sobota= raňajky nutelový croisant s kakaom, alebo chlieb z džemom, desiata Pribináčik, termix, banán, obed poprplaná polievka, palacinky, alebo buchty na rôzny spôsob, olovrant "ovocný" jogurt, alebo párky, večera krupicová kaša, kakao. Medzitým sirupová voda, lízatko, zmrzlina. Nedeľa= krupicová kaša na raňajky, desiata termix, obed vývar, druhé ryža so šťavou a poprplané mäsko, poobede bublanina, medzitým sirupová voda, balík gumených cukríkov, podvečer ti ešte na doma koláč zabalím aj lízatko, aj kinder vajco.... ruku na srdce, bio-nebio, ja nikde teda nevidím zdravotný a výživový prínos pre dieťa 🤔

zeldia
20. jún 2023

Bohuzial tiež to mám v rodine az na to že dotyčná nás šikanuje a skoro sa s ňou už nikto nedokáže baviť. Tak že keby bolo len to že ide kontrolovať do restiky objednavku skákali by sme od radosti po strop. Ta naša bio osoba je ale agresívna - asi od hladu.

milanemila
20. jún 2023

@daja07 inac neviem aku mas ty skusenost, ale mojej malej ked niekto ponukne nieco take, tak jej to nakoniec ani nechuti ci uz su to nejake umelinove sladkosti alebo napriklad naposledy na chate si deti opekali spekacky, tak moja mala ze aj ona chce. Som jej teda dovolila, nech tam nerobime cirkusy, ze jednu spekacku prezije a tak raz si odkusla a ze jej to nechuti :D hovorim, ze ani sa nedivim 🙈 a bola rada za moje mprcacie spiziky so zeleninou a troskou domacej slaninky 🙂

milanemila
20. jún 2023

@elizabet173 s tymto uplne suhlasim, ze nic netreba prehanat a hnat do extremu, akoze zakazat kolac od babky (pokial to dieta fakt ze nie je este babo) 🤷🏼‍♀️🙈 my sme mali rodinnu znamu, kt dcere nedovolila ale ze ziaden cukor a ked niekde boli na oslave/navsteve, tak mala potajomky tam kradla sladke co vobec nemohla a tak sa natlacila, ze sa az pogrcala a presne ako pises aj v skole a hocikde bola ako nepricetna ked bol nadosah cukor.

moonlight1210
20. jún 2023

Dolezite je, aby bio mama naucila svoje deti tu bio stravu prijat za svoju. Aby s nou boli stotoznene a chapali jej vyznam.

Lebo je to tazke, ked idete s bio mamou na prechadzku, chcete kupit svojim detom zmrzlinu a po poslednej skusenosti, ked jej deti smutne pozerali na tie vase a za jej chrbtom si vyprosili aspon liznutie od vasich deti, kalkulujete, co teraz.
Ukratit svoje deti o zmrzlinu, aby tie jej neboli smutne, alebo svojim detom ju dat a jej deti neriesit, ako sa citia?
Alebo vymyslat nieco ine, co mozu (a hlavne chcu) vsetky? Ked este aj take ovocie nesmie byt z hocijakeho prveho obchodu po ceste do parku, lebo chemia.

Bolo by to jednoduchsie, keby s tou stravou tie deti boli stotoznene a teda neriesili, ze ine deti dostavaju veci, co oni doma nejedavaju.
Alebo keby v tej rodine pripadali do uvahy aspon obcasne vynimky.

Toto uz nezazivam, deti su odrastene, ale byvalo to obcas narocne, ako nechtiac nevyvolat konflikt.

daja07
20. jún 2023

@milanemila tak rozne. Niekedy im chuti a niekedy nie. Alebo chuti jednemu z nich a druhy viac nevezme do ust 🙂 Ale raz sme boli u nasich a dosli deti od rodiny ktora tam byva. Chvilu sa hrali, dala som im nejake maslove susienky, pojedli a chceli isto domov. Lebo oni chcu chipsy (tie sme nemali) a doma ich maju kopu. Nase deti sli s nimi k nim sa hrat. Dosli nazad o hodinu s 2 velkymi balikmi vhipsov ktore dojedali. Dali si aj nase deti, potom pili ako o dusu. Uzili si. Kto vie kedy zas budu mat chipsy

tamitamitami
20. jún 2023

Každý nech robí tak ako uzná za vhodné. Za mňa je toto ale už trošku cez.
Ak by to bolo len o tom že nechcú dávať sladkosti, čokolády, čipsy a podobne tak vporiadku....ak slušne poprosila a ukázala aké veci deti môžu (nemala by som problém kúpiť podľa ich želania).
No ak by niekto riešil či mám doma bio uhorku alebo obyčajnú....tak to nie, vysvetlila by som že u nás (babky, tety...) kupujeme klasické potraviny žiadne bio a buď navarím klasicky alebo stravu zabezpečí vo vlastnej réžii.

Ja som ale zástancom všetko v zdravej miere, ja mám malé dieťa snažím sa tiež vyhýbať aby mi nosili klasické sladkosti, veci plné cukru a podobne....tiež som povedala aký typ "sladkého" preferujem ja. Nuž väčšinou to rešpektujú, keď sa stane že raz za čas donesú niečo iné tak to väčšinou zjem ja (občas dám niečo málo ochutnať aj malej) a hotovo.

autor
20. jún 2023

@nikaeli Práve ich staršia chodí do škôlky a už pôjde do školy,no v škôlke čo jedla ich malá jej nevadilo,už som si myslela že teda tak prehnane prestala to bio riešiť. Pochopila som to ale neskôr... Najprv jej balila desiatu kde mala nejaké bio plastové chlebíky,k tomu bio mrkvu a 100% pomarančový bio džús. Oni to objednávajú z nejakej stránky. Žena bratranca teda bola nahnevaná keď jej to decko donieslo domov,že to jesť nebude. Trochu potom povolila a dieťa začalo jesť v škôlke a vtedy si bratrancova žena dala taký mind set aby samu seba upokojila,že v tej škôlke je všetko určite varené zo surovín slovenskej výroby a že by deťom nevarili nejaké zlé veci. Potom malá do škôlky prestala chodiť,bola často chorá a nakoniec bola doma a odvtedy zas všetko čo má bio nálepku je to správne,už zase si idú podla seba...Hlavne žena bratranca mala teraz nejaké zažívacie problémy a samú seba presvedčila že to kvoli tomu lebo si pripustila pár krát nezdravú stravu a preto zas prešla na bio...

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
20. jún 2023

ono sa stalo toho vela keď znovu prešla na bio. Keď k nim prišli jej rodičia,tak sme si všetci ako rodina išli sadnúť do reštiky. Jej mama jej už velakrát povedala že či jej šibe s tolkým bio,tak samozrejme sa tvárila pred vlastnou mamou aby jej zase nevynadala že už vie upustiť od toho bio. V tej reštike do seba natlačila pizzu,samozrejme už večer mi potom písala či nemám niečo na trávenie ako je jej zle a ako ona ostane pri bio,lebo keď jedla bio tak jej nikdy zle nebolo. Podotýkam...niekolkorokov nejedla pizzu odvtedy čo jedla samé bio. Samozrejme že jej z toho mohlo byť zle.
Neskôr ma jeden piatok zavolala asi po sto rokoch na sushi,že má zrazu po tolkých rokoch na neho chuť...odvtedy si aj doma kolkokrát spravila sushi,aj vtedy keď sme my dve boli na ňom v meste tak mi vravela že nerozumie sama tomu prečo ho prestala jesť,sushi bolo kedysi jej oblúbené jedlo. Potom ho začala jesť fakt často,zrazu sa snažila z bio prejsť na normálne,samozrejme že z toho všetkého sa jej porobilo ešte horšie a mesiac sa potom krútila v zdrav problémoch. Keď ich vyriešila tak povedala,že toto už nikdy v živote neurobí,že si kúpila bio piškóty teraz a varí si bio jedlá a už je jej dobre.
Takže už zas...číta si každé zloženie,kupuje s bio nálepkou atď...

sisaka
20. jún 2023

@jamimo jedlo má byt nielen zdravé, ale aj chutné. Keby mi ponúkol niekto lososa na pare tak sa rovno povraciam.
A nie nemám, 40 kg navyše, mám takmer 50 rokov, ideálnu váhu, ideálne hodnoty cholesterolu (zväčša s komentom, ako malé dieťa), všetky ostatne hodnoty krvi ukážkové, krvný tlak nizky, nevidím dôvod sa tryzniť nejakými nechutnymi jedlami, lebo sú zdravé, radšej nejesť nič, ako sa najesť s odporom len preto, lebo niekto povedal, žeby som to mala jesť. Prednášajúcich o rybách na pare by som poslala kade ľahšie a veľmi rýchlo.

jamimo
21. jún 2023

@sisaka vidíš a mne od malého decka nechutí mäso, špeciálne bravčové, segedínsky, fašírky, sviečková. Zabíjačkové "špeciality" salámy, paštéty, tak to mne nič nehovorí...Napísala som, že by som tiež nerobila (o losose a brokolici) prednášku ak to niekto konzumuje, nestarám sa... Ruku na srdce, slovenská kuchyňa nie je až tak zdravá, ako to už niekto písal, nie nadarmo je SR top v štatistike kolorektálneho karcinómu.
Mali sme družinárku takú riadnu komunistku so straníckou knižkou, vrieskala po nás, že musíme všetko zjesť. Stála za mnou, tlačila to do mňa, vyvrátila som všetko rovno do taniera. Mastné mäso, puch jedálne, smradľavé stoly od vechťov, radosť jesť. Mama ma po tomto zážitku rovno odhlásila.
Apropó, nevedela som že zdravé jedlo by malo byť nechutné a ľudia ho konzumujú len preto, že to niekto povedal 😉 Už sa teším na dnešné menu, raňajky boli pohánková kaša s ľanovými semenami, 9 ks mandlí a vlašskými orechmi+ marhule, obed: zeleninová polievka s vločkami, neskôr pečený morský vlk so šalátom. Večera: cviklový šalát s feta syrom. Dobrú chuť aj k tebe prajem. 🥘🍲🥣🥗 Veď vieš ako sa hovorí: Kto si čo navaril, to si aj zje.

charlottelavender
21. jún 2023

Za mňa do tohto nikoho nič nie je...ako ich vedú ku strave je čisto na nich a keď budú deti väčšie sa rozhodnú ako sa budú stravovať... Zatiaľ za mňa akceptovať a byť viac otvorený a keď nevieš čo kúpiť poradiť sa alebo kupovať vegánske veci

lily8
21. jún 2023

Zdrava strava ano aj ja preferujem bio veci, ale jej spravanie je chore a urcite by som nikomu nedavala zoznam co mozu moje deti nie kazdy ma na to peniaze cize by som veci nakupila pre ne a nezatazovala inych ludi.

janduska
21. jún 2023

BIO neznamená zdravé, ale že sa to pestuje a chová za určitých podmienok.
A neBIO neznamená automaticky nezdravé.

Myslím, že ľudia v dnešnej dobe majú toľko informácií a dezinformácií, že sa uchyľujú k extrémom.
Pritom občas stačí použiť tzv zdravý sedliacky rozum.

sisaka
21. jún 2023

@jamimo čítaš, čo sa ti hodí? Ja nikde nepíšem, že varím doma slovenskú stravu, ani nebyvam na Slovensku, takže ani v reštauráciách nie som odkázaná na guláš s knedľou, rezeň so šalátom, premastené bryndzové halušky z polotovaru, či vyprážaný syr s hranolkami. Píšem, že zdravá strava môže byť chutná, nepotrebujem si variť lososa na pare, viem si ho pripraviť oveľa chutnejšie, tým pádom sa nemusím nútiť do jeho zjedenia, ak by som mala niekoho inšpirovať či “nahovoriť” ako jesť zdravšie určite by som neodporúčala parenú rybu, je milión zdravých receptov, ktoré sú aj chutné.
Ja si dám dnes na raňajky -
Ovsené vločky s chia, quinoa, pohánkou a konopnymi semiačkami (toto je mix z obchodu, takže časovo nenáročné) do toho pridané - cashew, mandle, vlašské orechy a tekvicové jadierka, ochutené javorovým sirupom (ktorý bol skladovaný v sudoch z whisky) a ovocím, čo chladnička dá - jahody, čučoriedky, maliny.
Keďže dnes nerobím budem na obed doma, spravím len tak na rýchlo vegetariánske burrito s čiernou fazuľou, kyslou smotanou a salsou (syn chodi zo školy na obed domov) a na večeru budú crostini s miestnym kozím syrom a grilované kuracie prsia so šalátom (listový šalát, uhorka, paradajka, avokádo, Kalamata olivy)
S radosťou si zjem, čo si navarím.

vreckovka2
21. jún 2023

Nestravujeme sa iba Bio a iba zdravo. Ale svojmu dietatu chcem dat lepsie zaklady ako som dostala ja. Cela rodina vie, ze mu nedavame este zbytocne pridany cukor. A hadaj co mu nosia? Ja ti neviem, ale vies kupit aj zdravsie sladkosti pre svagrinine deti. To je taky problem? Alebo vezmi ovocie. Tiez ked sme na navsteve, tak vzdy najdeme nieco, co drobcovi z tych jedal dame. Ale nedam mu vsetko len preto, lebo rodina sa stravuje inak. Tiez som za sialenu, hoci nikomu nediktujem, co maju nasmu dietatu uvarit. Vysvetlila by som svagrinej, ze my to mame inak, oni inak. A hladala cestu vzajomneho respektu. Lebo vztahy sa nezakladaju a ani nepadaju na jedle.

zoeeoz
21. jún 2023

Darcek podla toho co jedia ich deti, z tej bio stranky..ostatne: nech vzdy prinesie co maju deri jest a adios..mohla by som jej srat nakupy a varenie ked jej robim sluzbu so strazenim..a ani cipsy zo stola neschovam len preto, ze dosli jej deti

natasha1988
21. jún 2023

Mala by si to rešpektovat, Ja tiež tak davam na deti pozor čo zjedia. Lebo keby som nedavala pojedli by niekde na navsteve sladkosti a mali z toho traviae tažkosti (hnačky/zapchy) a to proste človek nechce. A jednoducho ani ja im nekupujem čokolady a sladkosti tak prečo by to mal niekto cudzi davat mojim detom?!! Nech si každy krmi svoje deti čim len chce ale ja si svoje deti stražim a preto nestrpim aby mi niekto do toho zasahoval. Nemale peniaze minieme na najdrahšie jedlo lebo mi na zdravi našej rodiny zaleži. Cukor v strave je navykovy a o to viac u deti. Takze ked im daš za igelitku čokolad na velku noc a mikulaša tak maš zavarene na problem… Moja babka dedko aj mama sa stravovali ano tak “normalne” ako napr ty - -tozumej aj vypražance na slnecnicovom oleji, aj kupovane sladkosti, spracovane potraviny, mnozstvo raf.cukru a aj tak skončili- na cukrovku, alzhsimer, rakovina…

dudokejty
21. jún 2023

Ahoj. Ak sa mozem opytat, ako potom svagrina riesi stravovanie v skolke? Ranajky, obed, olovrant. Lebo okrem stravy, ktora byva aj sladka, skoro denne tam deti detom nosia cukriky, lizanky atd. k narodeninam, alebo meninam.

matinka
21. jún 2023

Poznám opačný extrém... rodičia začali v 1.5 roku dávať sirup - veď nech nie je ukrátené, v 8r začal chlapec jest penu z piva, v 10r už pil pivo bežne - však len 10ku, v 13r aj tvrdé, veď je chlap po tatovi... smutne celé

andreatytler
21. jún 2023

Bio stravovanie je super. Urcite by som ho robila ak by som mala viac casu a penazi. Neverim ze tie potraviny su uplne ciste a zdrave, ale urcite su zdravsie ako bezne veci.
Tiez citam zlozenie ale koli cukru a to by malo vela ludi, lebo tato jedna polozka narobi najviac skody.

Ona tlaci vas do toho aby ste jej detom davali len stravu co ona odobri a vy tlacite ju aby vam dovolila raz za cas davat jej detom co vy chcete. Riesenie je jednoduche: Prestante davat jej detom svoje jedlo. To ale zahrna aj babky ktore strazia a tym padom nech ona zabezpeci 100% jedlo pre deti kdekolvek idu.

jamimo
21. jún 2023

@sisaka a ty si čože taká poštípaná a vzťahovačná? Útočila som na teba, alebo konkretizovala som niečo v súvislosti s tvojou osobou? Nemám ten pocit. Nevadí, dokážem žiť v pokoji a mieri bez porozumenia opačnej strany. Prajem všetko dobré!

zoeeoz
21. jún 2023

@matinka no podla mna "v pohode" z v 8 rokoch pena (samozrejme ironia ak by niekto nepochopil :D)...poznam takych co davaju 1,5 rocnym usrkavat z piva a strasna sranda..wtf? A este ja som divna, ze sa nesmejem