Váš názor na toto “bio stravovanie“
Ahojte dievčence idem si k vám po radu.
Mám bratranca,ktorý je už nejaký ten čas ženatý,majú dve krásne deti ale podľa nás to jeho žena preháňa s bio vecami.
Pár rokov po ich prvom dieťati to začalo a po druhom je to ešte horšie. Napr. Teraz som ich staršej dcére k 7mim narodkám kúpila čokoládu a žena bratranca sa skrz to so mnou nebavila,že oni im doma čokoládu a sladké nedávajú. Odporučila mi nabudúce kupovať im takéto “sladké“ darčeky cez nejakú bio stránku.
Minule boli v kúpeľoch len oni sami dvaja a moja mama a mama bratrancovej ženy sa striedali keď strážili ich decká a bratrancova žena im nechala zoznam bio vecí ktoré si majú nakúpiť a z toho im variť.
Dialo sa to ale vždy keď niekomu z rodiny dali deti strážiť,takže babky to už vzali s rezervou a varia deťom ako uvážia oni za vhodné keď ich strážia. Aby sme sa rozumeli ja mám tiež svoje deti a niesom zástanca toho “dieťa by malo jesť všetko“ alebo “len bio“ to sú také dva extrémy. Ja zastávam tak akurát vyváženú stravu. Každopáne takéto hádky kvoli tomu čo jej deti jedia sú v našej rodine teraz už klasika.Napr. na grilovačke som dostala od nej sprda,že čo dávam deťom horčicu či som normálna(ak si prečítate zloženie niektorích bio výrobkov tak sú možno ešte väčší humus ako obyčajná horčica) Inak my sme mali dobrý vzťah,vymieňali sme si názory ohladom detí.Teraz?Návštevy,ale také že ona si číta aj 20 minút zloženie každého výrobku či je fakt bio,napr. v žiadnom prípade dru tyčinky,lebo neni sú bio...
Je tam toho baby tolko zážitkov. Hodím Vám sem aj prípad ked sme boli na dovolenke ona už večer unavená a hovorím jej že zoberem jej decká do reštiky s nami,do 20 minút už oblečená že ona pôjde radšej s nami,lebo že chce dať pozor na to aby jej deti nejedli nejaké somariny. Na záver ...my sme sa s ňou o tom už bavili,snažili sme sa to vidieť aj z jej strany.
Toto nemá slúžiť tak aby som na ňu “nakydala hnoj“ ja ju mám napriek tomuto všetkému rada. Len chcem vedieť či sa s tým už niekto stretol a ako to beriete.
@zmrzlinka2021 nechce nanu kydať....???ale kydate a riadne....čo to vás trápi ako ona vychováva svoje deti ?????keď vás o to žiada aby ste im nenosili čokoládu .tak s toho nebudem robiť vedú .a čokoládu im teda nedonesiem...dá sa kúpiť hocičo iné .hocičo zdravé...ona je rodič ...a ona má.pravo si povedať čo jej deti budú jesť a nebudú jesť....ja svojmu malému dám aj čokoláda aj pizzu aj hranolky....ale takisto musím dávať pozor NATO čo mu dávam....lebo keby nedám..tak viem ..že by do seba tlačil len samé nezdravé veci........nechápem dnešnú dobu .prečo každý rieši každého .a starasa do druhého....vy si svoje deti výchovavajte ako uznáte za vhodné ...asi by sa vám tiež nepáčilo keby vás niekto rieši poza chrbát .......dnešná doma je chorá ...odporúčam každému sa najskôr pozretí na seba a nesrat sa so druhých!
Ano je to extremne prehnane ale zaroven som zastancom toho,ze rodicia rozhoduju.Verim ze na to maju svoje dovody a chcu detom len dobre.Ak vam x krat povedali ze toto a toto nie,tak naco to furt riesite?Aby ste z nej robili hlupanu a hysterku?Proste im nemusis kupovat to co ti diktuje,ani ostatna rodina ale nekupuj im ani to co zakazuje.To by na jej mieste aj mna vytocilo taketo prieky.
Samozrejme trosku ina situacia je ked da deti niekomu na strazenie.Vtedy moze dat navrh,odporucania, ale je na cloveku ktory ich strazi u seba doma a krmi,co im navari.Tu by mi prislo uplne nezdvorile diktovat cloveku ktory postrazi deti co bude a nebude varit.Asi tak.
@davidofff omyl, že?
@jamimo a vy aj žijete,,,?😂😂😂😂😂😂😂
@zmrzlinka2021 asi áno .malo to byť autorke .pardon
V tej súvislosti ma napadá jedna vec. Raz som robila oslavu pre moje deti. Pozvali sme aj dve sestry zo susedstva. Jedna z nich asi tak 12 ročná/tenká ako prútik/...zjedla 5 rezňov, všetky čo boli na stole a o 10 minút sa ma pýtala, či ešte nemáme. Potom som začala rozmýšľať, čo jej asi dávajú doma jesť.....dodnes je to pre mňa záhada...
Možno ma v blízkosti skúsenosť s rakovinou tráviaceho traktu a takto ju to nabudilo na stravu bez pesticídov.
Nevidela by som v tom nič zlé, ak to neobmedzuje teba.
My nejdeme bravčové. Tiež pýtam rodinu aby nedávala bravčové deťom, lebo si to neprajem a nepovažujem to za správne to konzumovať. A je pekne ak to niekto pochopí, a napr nedá mojim deťom zele z bravčoviny ale hovädzie alebo vegetariánske (agar) želé, keď už to želé chce dať.
Ty tiež, keď ideš na návštevu, a chceš ich potešiť ((asi to je úmysel darov)) tak kúp to co použijú. Nie to, čo sa páči tebe.
Ziadnemu BiO neverim. U mna je bio to co si sama doma vypestujem. Raz som pracovala v jednom nemenovanom obchodnom retazci a rano sa chystalo ovocie a zelenina na pulty. Neprisla bio mrkva. Tak zamestnanec co mal na starosti tento tovar roztrhal zopar sackov balenej obycajnej mrkvy a uz bola z nej aj BIO MRKVA. Som oci plestila a nechapala. A este aj zarobili...
Poznam. Deti vyrastli, nevyhli sa ochutnavkam aj nebio veci a kedze zakazane ovocie najviac chuti, jak zacali, odmietli jest vsetko co dovtedy rodicia davali a ziju na uplne nevyvazenej nezdravej strave. Rodicia su uz z toho zufali, ale deti radsej nejedia nic ako by mali jest tu bio stravu. Sa im zhnusila asi, neviem. Lebo zase to su chutne veci. Len do isteho veku to vie rodic uplne regulovat.
Neries ich, jednym uchom dnu, druhym von a zial, deti tym trpia, ale nestraz ich, neber ich jest, nenaberaj im. Nestoji to za hadky. A ked uz budes musiet, tak povedz, ze budes krmit a varit podla seba. Ked sa jej nepaci, nech ti deti na starost nedava a nech okolo nich beha len ona. Ja sama dost dbam na stravu, ale extremy v nicim nie su dobre. A toto co opisujes ty, je uz extrem. Tusim sa aj nejak vola ta diagnoza, je to porucha stravovania, strach z nezdravej stravy.
@kvietocek87???
@lenkakravcova tvoja rodina vyznáva islamské náboženstvo však? Mám taký pekný príklad z môjho života. Od malého dieťaťa mám veľmi silno vyvinuté zmysly, špeciálne čuch. Vždy keď mi niečo smrdelo, oči mi šli stropom, žalúdok vrchom. Pri bravčovom extra. Otec ma vždy za to karhal, vyšla som na smiech. Keď som bola staršia, hľadala som odpoveď prečo... tak som si prečítala prečo bravčovinu nekonzumujú židia a moslimovia. A vida! Otcovi som to hneď objasnila. Proste môj zmysel ma nesklamal. Samozrejme, že argumentoval s "prázdnymi vreckami"... Mama zasiahla a povedala mu: čo sa s ňou hádaš keď nevieš! Ty sám si spomínal, že ste chovali prasatá, že konzumovali aj vlastné výkaly, tak asi bude na tom niečo pravdy...
PS: prasa dokáže zožrať aj vlastného majiteľa, v knihe o slovenskom podsvetí z 90 rokov sa tiež spomínala táto praktika... Áno, aj tak ľudia skončili 🙄 Takže? Veru sa nečudujem, že ľudia týchto vierovyznaní ho nekonzumujú. 👍
Nechapem potrebu takto riesit nejaku mamicku. Ano trochu to prehana, ziadny extrem nieje dobry. A zakazovat uplne vsetko je extrem. Ale ktora sme dokonala? Ani jedna. Chce pre svoje deti to najlepsie. Ved sa nejak dohodnite, ste dospele zeny.
Davat pozor na stravu je dolezite, ved to co davame do tela ma vplyv na jeho fungovanie. Ja sa tiez snazim ako mozem. Ked boli nestriekane jablka u starkych, muz siel na otocku 160km po ne a robili sme vyzivu cely vikend. Ked boli domace cukety, paradajky, papriky, tak ich moje dieta jedlo cele leto. Ak viem zabezpecit bio stravu, tak preto urobim maximum a kludne mu vezmem aj na navstevu aj pre rodinu. Ved ked sa da, nech jeme vsetci kvalitne. Maso ak viem, kupujem z lokalnych eko fariem a tiez kludne donesiem aj rodine. Citat zlozenie veci je pre mna samozrejmost. Zaklad sa snazime dat najlepsie co vieme a obcas su aj veci ako zmrzka, cokolada, cipsik ci limonada v restike. Ved nech vykusa. Nevidim nic zle na takomto pristupe k stravovaniu.
Ono, deťom ak nechce, aby niečo jedli, nemôže im doma nedovoliť a inde áno - to máš aj ako s výchovou v iných veciach, ak raz dovolíš - deti skúšajú. Určite to nemyslí zle. Myslím, že ju má okolie rešpektovať, určite je to zdravšie ako tradičné slovenské jedlá. V bežných potravinách je strašne veľa prídavných látok, ktoré sú škodlivé a bio ich neobsahujú. Ak kupuje čokolády z bio obchodua viete aké, nevidím dôvod kupovať iné. Je to len o rešpektovaní ako to má v strave nastavené. Každé dieťa je naučené na iné stravovanie a iné mu vyhovuje. Moji svokrovci pred rokom (dcérka mala 3 roky) nútili dcéru jesť na raňajky chlieb a pečivo (pritom vedia, že raňajkuje jogurt alebo niečo podobné) a jedáva dosť ovocia. Výsledok ich výstrelku bol, že sa celý týždeň u nich nemohla vykakať a bolelo ju to potom. Takže treba rešpektovať všetko na čo sú deti zvyknuté a neriešiť to. Rozhodne je to lepšie ako by boli odchovaní na chlebe a udeninach.
Ak je problém finančný alebo s nákupom bio surovín v obchode (napr. u starých rodičov), nech im švagriná dá bio suroviny z čoho majú variť a bio jedlo, ktoré budú deti u nich jesť. Nevidím dôvod, prečo nerešpektovať ich zvyklosti pri stravovaní.
@lenkakravcova Paci sa mi ako nad tym rozmyslat.Ano,urcite je lepsie vyspelejsie zamysliet sa nad motivaciou cloveka ako ho hned sudit.
@lenkakravcova človek má jesť všetko, ale neprezierat sa.Teda aj bravčové
Zi a nechaj zit. Respektuj a bud respektovany.
Keby deti drzala napr na frutarianstve, mozno by som podvihla obocie, lebo im fakt moze uskodit, ale takto? Je to jej sposob zivota, a podla jej nazoru robi maximum pre svoje deti. Respektuj to.
Par odpovedi na situacie z prikladov:
Babka: zial, neviem nachystat bio stravu v plnom rozsahu, rada im uvarim zo surovin ktore prinesies, pripadne dones jedlo v krabicke.
Darceky: bio ovocne kozky, oriesky. Mila svagrina, mam obtiaze trafit sa do tvojho vkusu, prosim napis konkretne co kupit, aby ste mali radost.
Na navsteve: zvykni si kupovat dve-tri veci pre ne (chrumky, kekse s nazvom bio a si vybavena)
Rozsievaj okolo seba toleranciu a radost.
@kvietocek87 To je tvoj názor, ja ti ho neberiem. Ale je len a LEN moje rozhodnutie, že ja som sa rozhodla ho nejesť, kvôli tomu, že sa snažím ctiť si Boží zákon - a tak ako proroci, medzi nimi aj Ježiš, alebo panna Mária, tento zákon dodržiavali - tak sa snažím aj ja.
Bravčové inak môže z mies najviac za srdcovo cievne ochorenia (po všeobecnom prežieraní sa, ako píšeš) a tiež za zdraviu škodlivé parazity ako svalovec (môžeš si pozrieť ako to vyzerá, dosť často to ľudia majú a ani o tom nevedia, len majú bolesti svalov, hlavy..), pásomnica.. atď. + mám na jeho nekonzumáciu aj morálne dôvody ochrany týchto zvierat (keďže sú citlivejšie než pes, a chovajú sa v otrasných podmienkach, a ja nechcem mať podiel na týchto skutkoch).
@jamimo
Áno, som muslimka. Som konvertitka, takže v minulosti som ho konzumovala. Popravde mne ale nikdy nechutilo, takže toto pre mňa nebol veľký problém sa ho vzdať 🙂 Ľudia na Slovensku ho konzumujú myslím hlavne preto, lebo je LACNÉ. Proste máš na výber 100g hovädzej salámy a 100g bravčovej. Cena 18 Eur za kg a 6Eur za kg.. idú po cene. Keby stálo to naopak, tak verím, že by bravčové nekupoval takmer nik. Nepoznám človeka, ktorý by dal prednosť bravčovej saláme /mäsu pred hovädzou (ak by stála bravčová viac, alebo rovnako).
"Ty sám si spomínal, že ste chovali prasatá, že konzumovali aj vlastné výkaly, tak asi bude na tom niečo pravdy..." - áno toto je pravda.
Vyššie som v komentári napísala aj iné, prečo ho nekonzumujeme - okrem náboženského aj to zdravotné a etické hľadisko.
@lenkakravcova ja ti úplne rozumiem, aj sebe. Zaujímavé poznanie pre mňa, z iných pohľadov a dôvodov. Vidíš, a aj sa s tým určite v živote stretávaš= s nepochopením okolia. Prajem všetko dobré.
@kvietocek87 skús sa po prečítaní zamyslieť... nie je na tom nič zlé a tobôž hodné opovrhovania, výsmechu zo strany spoločnosti..
https://femm.interez.sk/toto-je-skutocny-dovod-...
@lenkakravcova svalovec je v divine.Polovnici tuším chodili na testy na tieto baktérie.Jeden aj dostal.Jedli.pri ochutnavani zle tepelne alebo vôbec tepelne neupravené mäso.
moze to byt diagnoza, mozno za to nemoze, nejaka obsesia. Je o tom natoceny aj film o podobnej situacii.
@kvietocek87 áno, aj v divákovi.
"Trichinely a trichinelóza - ŠVPS SR:
16. 6. 2021 — Trichinelami sa človek môže nakaziť prostredníctvom konzumácie infikovaného bravčového alebo diviačieho mäsa."
@jamimo nápodobne 🙂
Ahoj, niektoré potraviny kupujem aj ja bio, zvyknem si ich objednávať od českej značky BrainMax Pure. Majú síce vyššiu cenu ale za tú kvalitu mi to stojí.
Jest treba všetko. Aj fastfood. Clovek by mal mat co najpestrejsiu stravu celkovo. Inak si zaraba na alergie a intolerancie. Ani prilis vela zeleniny ci ovocia nie je zdravé. Ja sledujem Dr. Kužeľu a mam v tom dávno jasno. Kazde obmedzovanie viac škodí ako prospieva. Treba jest všetko ale s mierou.
@barborachors aj ja sledujem Doc.Kuzelu,ale nehovorí,že fastfood jesť. Chápem ho tak,že je to o kompenzácií. Dám si rezeň ale nezajem ho hranolkami ale ako prílohu zvolím zeleninu. Len pan Kužeľa je 95% vegetarián, čo som ho pochopila z článkov, reportáži a statusov. Takmer vegan....čiže všetko ale otázka z čoho? Kvalita,sezónnosť,zdroje a on teda aj pohyb. Vníma to komplexné,aj jeho manželka v tomto duchu ladí svoje príspevky.
Aj ja kupujem 95% bio. Väčšinou to aj súvisí s lepšou kvalitou a je to lepšie pre životne prostredie. Samozrejme, aj tam sa pozriem čo je dnu a beriem jednoduché produkty, žiadne ťažko spracované, žiaden cukor. Čo však jeme mimo domu, to je mimo kontrolu. Takže, ak aj dieťaťu niekto dá niečo, čo by nebola moja voľba, prežijem to už a podakujem. Ak by to malo byt často, radšej sa v klude porozprávam. A stále čakám, kedy sa potvrdí to čo tu stále tvrdia, že keď nedávam sladkosti, deti ich budu jesť poza chrbát. Zatiaľ to tak nie je, práveže keď dostanú niečo, ani to nedojedia, dajú po pár odhryznutuach prec, lebo je im to moc sladké (slova 8 ročnej)

Stravujeme sa zdravšie, jeme veľa zeleniny, ovocia, celozrnné produkty, keď sa dá kupujem domáce mäso a vajíčka, ale striktne na ničom netrvam, občas sa človeku zaziada aj niečo ako špekačka, hranolky, pizza... 😁 Nemám problém si dať kusok kvalitnej čokolády, keď mám chuť. 8r. dcéra nemá zakázané potraviny, jej sladkosti ani moc nechutia a keď si výnimočne dá Horalku a pod. od babky, vôbec neriešim...
Ale keď dávam niečo deťom z rodiny, od kamosiek, atď., vždy sa najprv spýtam, či to môžem a rešpektujem....