Veďie chodenie do fitka k veľkému zníženiu cholesterolu?
Prosím vás stalo sa niekomu, že mu zrazu velmi klesol cholesterol? Najprv som mala hodnotu 7, nasadili mi diétu, za rok sa mi podarilo dostat na 6. Tak som diétu prestala držať a teraz po pól roku mi to merali opäť a mám 4,5. Akože nechápem, toto mi už príde príliš, hlavne keď som vlastne nič pre to nerobila. Jedine som začala chodiť do fitka namiesto 1x do týždňa, 2x. Mohlo to spôsobiť taký skok?
urcite ano. moja mama mala vzime zvyseny nad normua v lete uplne v norme skor v spodnych hodnotach, ved to uz je dost dlha doba co ti namerali vyssiu hodnotu.
kldune vyssia hodnota mohla byt prechodna. dalsia vec, zmenila si zivotny styl a aj ked dietu nedrzis, zemny nejake urcite zostali.
dalsia vec, udajne ma strava minimalny vplyv na cholesterol, mohol pomoct pohyb.
no inak pride mi to smiesne. ked je vyssia hladina cholesterolu,s trasne sa to riesi. ok, chapem, nei ej to dobre. noa le preco riesis, ez ho mas ok?
ved nei ej pod normou.
urcite ano. moja mama mala vzime zvyseny nad normua v lete uplne v norme skor v spodnych hodnotach, ved to uz je dost dlha doba co ti namerali vyssiu hodnotu.
kldune vyssia hodnota mohla byt prechodna. dalsia vec, zmenila si zivotny styl a aj ked dietu nedrzis, zemny nejake urcite zostali.
dalsia vec, udajne ma strava minimalny vplyv na cholesterol, mohol pomoct pohyb.
no inak pride mi to smiesne. ked je vyssia hladina cholesterolu,s trasne sa to riesi. ok, chapem, nei ej to dobre. noa le preco riesis, ez ho mas ok?
ved nei ej pod normou.
@majamat áno, viem, že cholesterol sa dnes zbytočne demonizuje, preto keď som mala 6 som sa už uspokojila aj keď to je stále nad, podľa štandardov.
Ale takýto pokles ma zaskočil. Mala som dávnejšie nejaké zdravotné problémy, a ostala mi po nich taká nejaká úzkosť, keď vidím nejaké výraznejsie výkyvy v krvných testoch.
@majamat áno, viem, že cholesterol sa dnes zbytočne demonizuje, preto keď som mala 6 som sa už uspokojila aj keď to je stále nad, podľa štandardov.
Ale takýto pokles ma zaskočil. Mala som dávnejšie nejaké zdravotné problémy, a ostala mi po nich taká nejaká úzkosť, keď vidím nejaké výraznejsie výkyvy v krvných testoch.
@anonym_autor to nie su vykyvy. hodnota cholesterolu nemusi byt stabila a teda zvlast s odstupom dlheho casu.
za kratky cas je to ieco ine, ale za dlhy je to ok.
co sa tyka uzkosti, ako mozno nejak vlemi okrajovo moze suvisiet s nizkou hladinou cholesterolu,a le fakt okrajovo a tyka sa nie poklesu,a le vseobecne nizkych hodnot. ty ju zas nizku nemas.
tu casto vidam, ez niekto am nejaky problem a hlada pricinu v jednej veci. casto ten problem je subor mnohych faktorov, ktore to ovlyvnuju a teda co sa tyka psychiky, tam zohrava ulohu nielen hmpotna,a le navyse aj nehmotna zlozka. cize pricina je casto komplexnejsia a sustredovat sa na jednu zmenu, ktora s tym vobec nemus suvisiet je zbytocne. navyse moze sposobit nespravny zaver v hladani dovodu.
@anonym_autor klesol ti z pohybu
@anonym_autor
Medzi hlavné mýty o cholesterole patrí, že cholesterol z jedla (napr. z vajec) priamo spôsobuje problémy so srdcom, že nízkotučné diéty sú vždy zdravšie a že cholesterol sám o sebe je vždy negatívny. V skutočnosti je cholesterol nevyhnutný pre fungovanie tela a je dôležité rozlišovať medzi rôznymi typmi cholesterolu a ich vplyvom na zdravie, pričom strava s vysokým obsahom nasýtených tukov a spracovaných potravín môže byť problematickejšia ako samotný cholesterol z vajec.
Bežné mýty o cholesterole
Mýtus: "Cholesterol zo stravy je hlavným vinníkom srdcových chorôb."
Realita: Telo si vie samo vyrobiť dostatok cholesterolu a aj strava bohatá na cholesterol nemusí vždy viesť k zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi alebo k srdcovým chorobám. Dôležitý je celkový príjem tukov, najmä nasýtených a trans-tuky.
Mýtus: "Nízkotučné výrobky sú vždy lepšou voľbou."
Realita: Mnohé nízkotučné výrobky obsahujú veľa cukru a iných prísad na nahradenie chuti. Dôležité je zamerať sa na celkovú kvalitu stravy, nie len na obsah tuku. Zdravé tuky sú dôležité pre telo.
Mýtus: "Všetok cholesterol je zlý."
Realita: V tele existujú dva hlavné typy cholesterolu: HDL (dobrý cholesterol), ktorý pomáha odstraňovať prebytočný cholesterol z tepien, a LDL (zlý cholesterol), ktorého nadmerné množstvo sa môže hromadiť v tepnách.
Mýtus: "Statíny vyriešia všetky problémy s cholesterolom."
Realita: Lieky na zníženie cholesterolu (statíny) potláčajú len symptómy a maskujú skutočné príčiny nerovnováhy. Môžu mať aj vedľajšie účinky, napríklad znižovaním tvorby energie v mitochondriách.
https://www.nutraceutica.sk/sk/najnebezpecnejsi...
@anonym_autor
Medzi hlavné mýty o cholesterole patrí, že cholesterol z jedla (napr. z vajec) priamo spôsobuje problémy so srdcom, že nízkotučné diéty sú vždy zdravšie a že cholesterol sám o sebe je vždy negatívny. V skutočnosti je cholesterol nevyhnutný pre fungovanie tela a je dôležité rozlišovať medzi rôznymi typmi cholesterolu a ich vplyvom na zdravie, pričom strava s vysokým obsahom nasýtených tukov a spracovaných potravín môže byť problematickejšia ako samotný cholesterol z vajec.
Realita: Telo si vie samo vyrobiť dostatok cholesterolu a aj strava bohatá na cholesterol nemusí vždy viesť k zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi alebo k srdcovým chorobám. Dôležitý je celkový príjem tukov, najmä nasýtených a trans-tuky.
Realita: Mnohé nízkotučné výrobky obsahujú veľa cukru a iných prísad na nahradenie chuti. Dôležité je zamerať sa na celkovú kvalitu stravy, nie len na obsah tuku. Zdravé tuky sú dôležité pre telo.
Realita: V tele existujú dva hlavné typy cholesterolu: HDL (dobrý cholesterol), ktorý pomáha odstraňovať prebytočný cholesterol z tepien, a LDL (zlý cholesterol), ktorého nadmerné množstvo sa môže hromadiť v tepnách.
Realita: Lieky na zníženie cholesterolu (statíny) potláčajú len symptómy a maskujú skutočné príčiny nerovnováhy. Môžu mať aj vedľajšie účinky, napríklad znižovaním tvorby energie v mitochondriách.
@rozculena ďakujem za prednášku, ale moja otázka bola úplne iného charakteru 😉 ako som písala, cholesterolu sa vôbec nebojím, zarazilo ma aký ho mám nízky, nie vysoký.
@anonym_autor
@rozculena ved to z coho skor clovek umrie. Z cholesterolu alebo z liekov na cholesterol. Alebo z coho si skor znici zdravie
@anonym_autor klesol ti z pohybu
@rozculena až teraz pozerám aj na túto správu. Ok, tak snáď máš pravdu, ďakujem.
@rozculena ved to z coho skor clovek umrie. Z cholesterolu alebo z liekov na cholesterol. Alebo z coho si skor znici zdravie
@katulienkax radšej budem mať vysoký cholesterol,ako užívať statíny.
A druhá vec,treba pozarať na aterogénny index,nie iba samotný cholesterol
@anonym_autor nám napríklad s manželom zamenili výsledky ako sa tu už písalo vyššie. Ja som sa tešila že mi z klesol cholesterol z 8 na 4 z ničoho nič a môjmu mužovi vyletel zo 4 na 8. Máme rovnaké priezvisko a boli sme na preventívnu v rovnakom čase. Ale.doktor si to neuznal ani za nič. Hlavná vec že o rok sme boli v inom čase, nešli sme spolu pre istotu a môj cholesterol tak ako vždy a aj jeho nízky tak ako vždy.

@anonym_autor teoreticky....prakticky kľudne môže byť,že si nikdy tak vysokú hodnotu nemala a zamenili tu výsledky.
U mňa to tak bolo,akurát v opačnom garde. Na internom.
Odrazu som bolo ukážková. Chvalabohu sa to mojej obvodnej nezdalo.