Vegetariánstvo a dieťa
Ahojte, aký máte názor na to aby bolo dieťa od narodenia vedené ako vegetarián? Čítala som knihy a vraj vegetariánstvo je pre ľudí prirodzene, neprirodzene je jest mäso, ale nechcem babu dáko ublížiť ak náhodou.
@aurora33 ja som nechcela útočiť, ja som to inak pochopila tvoj komentár. Nechcem AB sa táto diskusia strhla v hádky, mne ide len o to, získať širší obzor ohľadom toho aby som sa vedela lepšie rozhodnúť a aj lepšie stravovať, viac vyvážené.
@maria1310 lebo toto je strašne odvážne tvrdenie. Uvedom si, že ma len 15 mesiacov a ty už o nej píšeš akokeby mala 15 rokov, vyhrala olympiádu v gymnastike a nobelovu cenu 🤦♀️
Moje deti boli a su toez veľmi šikovne aj v porovani s ich rovesníkmi ale v živote by som nenapisala že je to zo stravy.
Plus urážať pediatrov, to tiež veľa napovedá o tebe.
Autorka, rozumiem o čo ti ide, ale niektorí ľudia tu píšu nenormálne dristy.
@aurora33 asi chcela @maria1310 len povedať, že aj napriek tomu ze je jej dieťa vegetarián, že sa vyvíja normálne, keďže niekedy mám pocit že keď dieťa neje maso, bude slabé... Nič i by som ta tým nehľadala. A s tými pediatrami to máš tak, že niektorí nemajú info a neriešia stravu, mne Dr napríklad odporučila pri zavádzaní prikrmov dávať klasické piskoty drvené do nich, čo mi prišlo mimo
Kopírujem, co napísala: ,,v podstate som jedla same sladke kase a vyprazane syry, hranolky , pecivo na sladko atd....Dcerka je vychovavana ako veganka, sice ma len 15m , ale je popredu oproti rovesnikom, je urastena a silna, nezastavi sa ani na chvilu, s pediatrickou toto neriesime kedze ich znalosti o vyzive su vo vseobecnosti celkom biedne. Na poslednej kontrole povedala ze dcera je uplne ukazkova - ked som sa stazovala ze menej papa- ale toto uz nema nic s veganstvom spoločne 🙂 Po tom kolko zdravotnych tazkosti mi ustúpilo po prechode na vegansku stravu, by som v zivote do nej zivocisne veci nepchala, ani keby mi niekto tvrdi neviem co....”
Autorka, naozaj máš z tohto pocit, že človek, ktorý ako ona sama píše od mala jedáva vegetariansky, a ta jej posledná veta: aj tak mala zdravotne problémy.
A k tomu dietatu: ja tam vidím len vyvysovanie sa. A mamicka sa tvári že je múdrejšia ako doktori.
@aurora33 však ako dieťa jedla také veci, to neznamená ze ihh je aj teraz. Aj ja ako mala som nejedla moc mäso, a myslis ze by mi naši urobili zapekany karfiol, brokolicová karbonátky, plneniu cuketu alebo šošovicová karí? No asi ťažko, vtedy o takých asi ani nechyrovali (naši určite, ostatný neviem),tiez nám dávali buchty na pare, palacinky s lekvarom, pečene buchty, sulance, syr, karfiol vyprážaný...Vtedy to bolo iné v tomto. Typicka slovenská mucna strava, z ktorej môžeš mať len problémy.
Rozumiem, ty nechceš rozumieť na čo som chcela svojimi komentármi poukázať. Ináč ja som vyrástla na takej strave (brokolica, karfiolovu, cuketa) a nebudem tu zo seba robiť geroja aká som úžasná a ako dnešní doktori nevedia nič. Myslím, že každý normálny súdny človek si vie načítať veci a vybrať z toho čo mu bude vyhovovať.
Autorka ja som bola v 16 tich vegetarianka. Trvalo to cca rok. A predstav si bol rok 1991 a uz vtedy boli dostat knihy so super receptami a dostupnymi surovinami. Doma sme mavali pravidelne tekvice cukety salaty kopu zeleniny. Hlavne v lete. O ovoci ani nehovorim.
@kvetinka75 môže byť, ja súdim len podľa mojej rodiny, babky a iných co som poznala vtedy. My sme zeleniny kopu určite nemali, a ak tak zavaranu len. Asi naši na to neboli, vyrastali v takom, a dodnes nejedia až tak veľa zeleniny, aj keď viac ako kedysi.
@aurora33 ok, už to nejdem riešiť. Ja som vzala komentár od nej inak a nehľadám tam na niečo hra.
Ano presne to som chcela tympovedat, neviem co tu zas hned utocia niektore a slovickaria. A ano lekari bohuzial v skole nie su zamerani na vyzivu,ale na to ako liecit choroby , o tej vyzive vedia podstatne malo. Nechapem kde koho zhadzujem, toto je fakt....
autorka - a preto si treba zisťovať informácie, a nie brať to podľa seba, pretože to neznamená, že keď človek niečo neskúsil, nezažil, že to neexistuje a nemôže to fungovať. NIektoré ženy tu napísali, ako je mäso dobré, liečivé, nevyhnutné . Štúdie žiadne. Na druhej strane je dosť dôkazov o tom, že zníženie mäsa, príp. vylúčenie, môže zlepšiť zdr. stav človeka. Ale chce to veľa zisťovania, študovania a nie iba vysadiť mäso a zostať pri starom stravovaní. živiny treba doplniť a nemusí to byť tabletkovou formou ako si mnohí myslia. Na nete sa dá toho veľmi veľa nájsť a aj ľudí, ktorí majú skúsenosti a vedia poradiť.
@jamimo moja rodina aj dnes konzumuje hydinu ktorá žije u nás na dvore, ošípané k nám necestuje z Poľska max od krstných, od susedov keď mali zabíjačku, za 20 rokov čo som vydatá tak by som na jednej ruke vedela spočítať koľkokrát som kúpila mäso v hypermarkete. Môžu mať akcie na ntú. Tá kvalita nám nevyhovuje.
@diaszoky moja babka v živote pirohy nevarila, ale keďže som bývala u starkých viem kedy sa čo jedlo. Boli pôstne dní keď sa nejedlo mäso ale mimo to áno. Vlastná slanina, klobása, škvarky, moja obľúbená huspenina. Kúsok klobásy či údených kostí v kyslej polievke, vajcia. Chovali sa minimálne 3osípané, ďalej kačky husi, kurence, holuby aj zajace. Ani dnes nejdeme tony mäsa, ale vegánka by som nikdy nebola
My nie sme vegetariani, jeme maso, aj pred malou 4 roky, ale ona odmieta maso. Nechce ani len ochutnat a nevadi. Rozpravala som sa aj s lekarkou a inymi stravovacimi odbornikmi....kazdy hovori, ze netreba nutit, treba len protein doplnat inac. Nastastie syry, jogurty jej chutia...ked do polievky raz za cas vymixujem kuracinu, ani nevie.
Ale neviem, ci by som dieta od malicka viedla vedome k vegetarianstvu. Predsa len potrebuje kazdu zlozku...a ked zacnes prikrmovat od ukonceneho 6.mesiaca ak je babo kojene, tak by som uz len kvoli tolerancii zaradila kvalitne maso. A urcite netreba aby dieta malo 6xdo tyzdna maso.
Skus sa pozriet a poradit na fb "co jedia zdrave deti"..super stranka, recepty, rady...urcite pomozu poradit
Kolegyna ma deti od narodenia vegetarianov, dalsia kamoska je tiez od decka vegetarianka.. u mna mali nasi paradny problem dostat do mna masom. Ziadne problemy nemaju ani deti kolegyne, ani kamoska a ani ja...
@zmrzlinka2021 najhorsie su tie múčne kvalitne mäso a organy su pre detí úplne najlepší zdroj širokého mnozstva živím
Aspoň vajíčka dieťa potrebuje a maslo žiadne chemický rafinovane oleje

@jamimo prosím ťa odkiaľ si? Teraz mi ,,vybuchol,, jeden kontakt na domáce produkty a hľadám niekoho iného,